Cuketová omáčka

Veganské recepty

Každé léto přichází období nadúrody cuket. Téměř každý zahrádkář vymýšlí, co s nimi tentokrát připravit. Pokud hledáte chutný a zdravý recept, cuketová omáčka je ideálním řešením. Cuketová omáčka je všestranný, snadno připravitelný a výživný způsob, jak jídlu dodat chuť a texturu.

Shrnutí obsahu

Základními ingrediencemi pro cuketovou omáčku jsou cuketa, cibule, česnek, olivový olej, rajčata (čerstvá nebo konzervovaná), bylinky (jako bazalka nebo oregano), sůl a pepř.

Cuketa má jemnou a mírně sladkou chuť. Je také lehce vláčná a má křehkou texturu, což ji činí vhodnou pro různé druhy přípravy.

Cuketa je bohatá na vlákninu, vitamín C, vitamín K, hořčík a další důležité živiny. Má nízký obsah kalorií a tuku, což ji činí ideální volbou pro zdravou stravu.

Cuketová omáčka je pokrm připravený z cuket a dalších přísad, jako jsou cibule, česnek, rajčata, bylinky a koření. Má hladkou a krémovou konzistenci.

Cuketová omáčka se často podává s těstovinami, rýží nebo pečivem. Může být také použita jako příloha k masu, rybám nebo dalším pokrmům.

Cuketovou omáčku lze použít do různých pokrmů. Dochutí těstovinové pokrmy, zeleninu nebo se hodí i jako omáčka na namáčení chleba či krekrů. Lze ji také použít jako omáčku na pizzu, k domácím nachos nebo jako základ do polévek a dušených pokrmů. Díky své neutrální chuti je cuketa dobrým způsobem, jak začít s příkrmy u miminek.

Cuketová omáčka je plná vitamínů a minerálů a má nízký obsah kalorií a tuku. Je to skvělý způsob, jak získat denní dávku zeleniny, aniž byste museli obětovat chuť nebo výživové hodnoty.

Cuketová omáčka se vyrábí z osmažené cukety, česneku, cibule, tymiánu a různých bylinek a koření. Cuketa se uvaří doměkka a poté se spolu s ostatními ingrediencemi rozmixuje na pyré, které vytvoří hustou a krémovou omáčku. Chuť je pikantní a lehce nasládlá, s nádechem kyselosti z česneku a cibule.

Cuketová omáčka na těstoviny – recept

Rychlý a jednoduchý recept na snadné cuketové těstoviny. Nastrouhaná cuketa se rozplyne v chutné šťavnaté omáčce, která je ideální na linguini nebo vaše oblíbené těstoviny. S citronem, černým pepřem a česnekem budete mít zdravou večeři na stole za 30 minut. Dokonale doplní náplň do tortilly.

Ingredience na cuketovou omáčku na těstoviny

  • 250 g těstovin uvařených v osolené vodě
  • 5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 700 g cukety, nastrouhané
  • 1/2 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 citron, oloupaná kůra a šťáva
  • 1/2 až 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 svazek petrželky, nasekaný nadrobno
  • 1/2 hrnku veganského sýra

Cuketová omáčka na těstoviny – postup

  1. Do velké pánve dejte česnek a olivový olej a na středním plameni je asi minutu opékejte. Přidejte cuketu a promíchejte, aby se obalila olejem a česnekem.
  2. Přidejte vývar a citronovou kůru, vařte asi 5 minut, cuketa by měla změknout a několik minut se lehce povařit.
  3. Vmíchejte petrželku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Promíchejte, přidejte těstoviny a rovnoměrně posypte sýrem.
  4. Přendejte do servírovací mísy, protože omáčka má tendenci klesat ke dnu. Podávejte posypané dalším veganským sýrem.
Pro zvýraznění barev můžete na těstoviny přidat i bazalkové pesto.

Cuketová omáčka na špagety – recept

Tato omáčka se podobá pestu, ale na rozdíl od něj se v ní používá mnohem méně oleje. Cuketové špagety jsou perfektní způsob, jak propašovat dostatečné množství cukety i do nic netušícího cuketového odpůrce.

Ingredience na cuketovou omáčku na špagety

  • 60 g mandlových plátků (dobře fungují i piniové oříšky nebo vlašské ořechy)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 450 g cukety, nakrájené na tenké plátky
  • 30 g bazalky
  • 1 velký stroužek česneku
  • kůra z 1 citronu + 2 lžíce šťávy
  • 2 lžíce okapaných kaparů
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • černý pepř, podle chuti
  • sůl podle chuti
  • 300 g špaget

Cuketová omáčka na špagety – postup

  1. Na malé pánvi nasucho opražte mandlové lupínky, dokud nezezlátnou a nezvoní se a dejte je stranou.
  2. Ve velké nerezové pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte plátky cukety. Rychle je vhoďte do oleje, aby se obalily.
  3. Cukety smažte na středně mírném ohni za častého míchání, dokud všechny nezprůsvitní a místy nezkaramelizují. Pánev odložte stranou.
  4. Do kuchyňského robotu dejte polovinu mandlí (zbytek si nechte na ozdobu), osmaženou cuketu, olivový olej, 2/3 bazalky (část si nechte na ozdobu), česnek, citronovou kůru a šťávu (začněte s 1 lžící, pak upravte podle své chuti), kapary, lahůdkové droždí a trochu pepře a soli.
  5. Zpracujte do hladka a podle chuti dokořeňte.
  6. Uvařte těstoviny a těsně předtím, než je budete chtít scedit, si nechte si část vody z vaření těstovin.
  7. Cuketovou omáčku vlijte do pánve, přidejte dostatečné množství horké vody z vaření těstovin (nemusíte ji potřebovat všechnu), aby se omáčka rozvařila, a poté vmíchejte uvařené těstoviny.
  8. Dobře promíchejte, aby se všechny těstoviny obalily.
  9. Rozdělte na talíře a ozdobte zbytkem mandlových lupínků a bazalkou.

Pokud by vás nelákaly cuketové těstoviny, zkuste pro změnu tyto špenátové těstoviny.

Recept na cuketové ragú na těstoviny

Pokud chcete chutnou omáčku k těstovinám plnou chuti, musíte vyzkoušet toto krémové cuketové ragú. Je připraveno z kokosového mléka, rajčat a česneku a je naprosto lahodné.

Ingredience na cuketové ragú na těstoviny

  • 1 kg cukety
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce papriky
  • 2 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

  • 1 hrnek kokosového mléka
  • Nasekaná petrželka
  • Čerstvá bazalka, nasekaná
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • ¼ lžičky soli nebo podle chuti
  • ⅛ lžičky chilli vloček

Cuketové ragú na těstoviny – postup

  1. Nakrájejte cuketu na středně velké kostky a ochuťte je solí, paprikou a olivovým olejem. Dobře promíchejte a rozložte kostky na velký plech v jedné vrstvě. Pečte asi 25 minut při teplotě 200 °C.
  2. Mezitím nalijte kokosové mléko do velké pánve nebo hrnce. Přidejte petrželku, bazalku, rajčatový protlak, česnek, sůl, pepř a chilli vločky. Promíchejte a přiveďte ingredience k mírnému varu.
  3. V této chvíli přidejte do omáčky kostky pečené cukety a promíchejte. Vypněte oheň a podávejte.
Cuketovo-rajčatovou směs na špagety oceníte hlavně v zimě.

Zavařená cuketa na špagety – recept

Tato domácí omáčka na špagety vás zbaví přebytků ze zahrádky v podobě cuket a rajčat. V zimě se pak s každou skleničkou vrátíte do slunného léta.

Ingredience na zavařenou cuketu na špagety

  • 5 ks velikých cuket
  • 18 cibulí
  • 4 kg rajčat
  • 5-7 stroužků česneku
  • 7 snítek tymiánu
  •  Čerstvě mletá sůl a pepř
  •  Olivový olej
  •  Voda

Zavařená cuketa na špagety – postup

  1. Nakrájejte cibuli na větší kousky a osmahněte na rozehřátém olivovém oleji.
  2. Cukety oloupejte, a pokud jsou skutečně větší, tak i vydlabejte semínka. Nakrájejte na malé kostky. Stejně tak omyjte a nakrájejte rajčata.
  3. Jakmile začíná cibulka hnědnout, přidejte postupně cuketu a lehce osolte a opepřete. Jakmile máte přidanou veškerou cuketu, zalijte 2 hrnky vody a nechte 10 minut vařit a míchejte.
  4. Přidejte i rajčata, lehce osolte, přidejte tymián (jen samotné lístečky) a míchejte. Rajčata začnou pouštět šťávu, ale navíc je dobré přilít lehce vody, aby se mohla cuketa dusit.
  5. Po zhruba 15 minutách přidejte prolisovaný česnek, 5 minut povařte a ochutnejte, případně dochuťte. Cuketa musí být uvařená doměkka.
  6. Naplňte do čistých skleniček/sklenic, důkladně očistěte především víčka. Dejte do hrnce s vodou a od doby varu zavařujte 20-30 minut.

K letním omáčkám patří bezesporu i tato skvělá rajská omáčka s plněnými paprikami.

Cuketová směs na špagety do sklenic – recept

Kromě těstovin se tato směs hodí i jako omáčka ke grilování, nebo jen tak namazat na topinku.

Ingredience na cuketovou směs na špagety do sklenic

  • 1 kg cukety na větší kusy
  • 300 g cibule, oloupaná, rozpůlená
  • 1 lžíce soli
  • 300 g krupicového cukru
  • 300 ml vinného bílého octa
  • 1/2 lžíce chilli vloček
  • 1/2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžíce mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce hořčice, plnotučné
  • 1 balení rajčatového protlaku
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Cuketová směs na špagety do sklenic – postup

  1. Cukety a cibuli rozsekejte v robotu se sekacím nástavcem na zhruba půlcentimetrové kousky (můžete je i nakrájet). Pak je v hrnci promíchejte se solí. Nechte krátce (10–15 minut) odležet.
  2. Přidejte ostatní suroviny, promíchejte, přiveďte k varu na středním až silném ohni, poté zmírněte oheň a zvolna vařte doměkka 45 minut, ale klidně i o trochu déle, často míchejte.
  3. Horké rozdělte do šroubovacích sklenic, uzavřete. Nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce.
  4. Směs můžete i rozmixovat na pyré a až poté zavařit.
Jednoduché a rychlé letní jídlo z pár surovin.

Recept na špagety s cuketou

Tento klasický recept na těstoviny z jižní Itálie, který vyžaduje pouze 3 ingredience a sůl a pepř, je vynikajícím způsobem, jak si vychutnat menší cukety.

Ingredience na špagety s cuketou

  • 1 balení špaget
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3-4 menší cukety, nakrájených na tenká kolečka
  • sůl a pepř podle chuti

Špagety s cuketou – postup

  1. Přiveďte hrnec s osolenou vodou k varu. Přidejte špagety a uvařte je podle návodu na obalu. Ponechte si asi šálek vody z vaření, těstoviny slijte a přendejte je do velké servírovací mísy.
  2. Mezitím rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
  3. Přidejte kolečka cukety a za občasného míchání je vařte, dokud nezměknou.
  4. Uvařenou cuketu i se zbytkem oleje přendejte do mísy s těstovinami. Podle chuti osolte a opepřete. Vše promíchejte, aby se spojilo, podle potřeby přidejte trochu vyhrazené vody z vaření a podávejte.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang