Těstoviny se špenátem – recepty

Veganské recepty

Těstoviny se špenátem jsou klasickým italským pokrmem, který je plný živin, chuti a spousty lahodných látek. Ať už ho připravíte ze špaget, fettuccine nebo oblíbeného druhu nudlí, tento pokrm bude jistě hitem.

Kombinace různých druhů těstovin a špenátu je zdravý a chutný způsob, jak získat denní dávku zeleniny. Špenát je dobrým zdrojem vitaminů A a C, železa a vápníku. Má také nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což z něj činí skvělou volbu pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravěji.

V tomto článku se podíváme na recepty na bezmasá jídla z těstovin, jako jsou například špagety se špenátem. Jak připravit ty nejlepší zapečené těstoviny a těstoviny bez masa (v pokrmech s masem např. králík se špenátem). Mezi neveganské úpravy těstovin patří např. špagety s tuňákem, zapečené těstoviny a těstoviny aglio olio, špenát se také využívá při přípravě kuřecího masa se špenátem, rolády se špenátem nebo k cuketovým lasagním bez masa.

Také poradíme, jak zužitkovat čerstvý špenát například ve špenátových těstovinách. V případě, že jste milovníky plněných těstovin, zkuste ravioli. Zbylý špenát můžete zase přidat do špenátového quiche.

TIP: Pokud se stravujete vegetariánsky, doporučujeme vyzkoušet nejlepší recepty s cottage, který se k těstovinám také skvěle hodí, stejně jako domácí lučina z tvarohu a jogurtu.

Recepty se špenátem – špenátové těstoviny

Tento rychlý a snadný recept na domácí těstoviny lze vyrobit bez strojku na nudle nebo vajec v několika jednoduchých krocích.

Ingredience na špenátové těstoviny

  • 150 g celozrnné nebo špaldové mouky
  • 150 g semolinové mouky nebo použijte více běžné mouky
  • ½ lžičky soli
  • 150 ml vody
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 80 g čerstvého nebo mraženého špenátu

Špenátové těstoviny – postup

  1. Uvařte čerstvý špenát, dokud nezvadne, asi 1-2 minuty (nebo rozmrazte mražený špenát). Poté ho vymačkejte a rozmixujte spolu s asi 1/3 až 1/2 hrnku vody.
  2. V míse smíchejte mouku, semolinu a sůl. Vytvořte důlek. Přilijte špenátovou směs a olivový olej a promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  3. Přeneste na pracovní plochu a hněťte hladké a měkké těsto, asi 8-10 minut (pokud je těsto příliš mokré, přidejte více mouky, pokud je příliš suché, přidejte více vody).
  4. Vytvarujte do kuličky, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte 1/2 hodiny chladit v lednici.
  5. Po vychladnutí těsto nakrájejte na 2 stejné díly.
  6. Jednu část položte na pomoučenou pracovní plochu a pomocí válečku (nebo strojku na těstoviny, pokud jej máte) ji tence rozválejte.
  7. Posypte ho ještě moukou (aby se nelepilo) a volně srolujte. Velmi ostrým nožem nakrájejte roládu na proužky. Prsty nudle rozviňte a volně je položte do několika svazků, abyste vytvořili nudlová hnízda.
  8. Stejně pokračujte s další porcí těsta.
  9. Pro vaření přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Přidejte těstoviny a vařte je do změknutí, asi 3-4 minuty.
  10. Podávejte s oblíbeným pestem nebo omáčkou.
Těstoviny se špenátem vás zasytí a rozzáří váš talíř.

Bezmasá jídla z těstovin – zapečené těstoviny se špenátem a smetanou – recept

Tyto veganské těstoviny se špenátem a dýní jsou rychlou večeří bez masa, na které si pochutná celá rodina.

Ingredience na zapečené těstoviny se špenátem a smetanou

  • 300 g špaldových penne nebo jiných těstovin
  • 150 g čerstvého nebo rozmrazeného a vymačkaného špenátu
  • 450 g dýně hokkaido nakrájené na malé kostičky, případně můžete použít i jinou dýni
  • 80 g kešu oříšků nebo kešu másla nebo rostlinné smetany na vaření
  • 360 ml zeleninového vývaru
  • 1-2 lžičky řepkového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2-3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 2,5 lžíce lahůdkového droždí
  • 2-3 lžičky citronové šťávy nebo octa
  • Sůl a pepř podle chuti
  • ½ lžičky chilli nebo mleté papriky volitelně

Na ozdobení:

  • 35 g veganského strouhaného sýra
  • 45 g veganské fety
  • 2 lžíce veganského parmezánu
  • Čerstvá petrželka nebo jiné bylinky

Zapečené těstoviny se špenátem a smetanou – postup

  1. Na omáčku nejprve dejte do hrnce 200 g kostek dýně, kešu oříšky a zeleninový vývar. Přikryjte a vařte asi 10-15 minut, nebo dokud vše nezměkne.
  2. Poté vše (včetně tekutiny) přendejte do mixéru. Přidejte vločky lahůdkového droždí, chilli nebo paprikový prášek a citronovou šťávu a mixujte do krémové konzistence, přičemž podle potřeby přidejte trochu vody, dokud nezískáte požadovanou konzistenci.
  3. Mezitím na malé pánvi rozehřejte olej a asi 2-3 minuty na něm osmahněte cibuli. Poté přidejte česnek a smažte další minutu. Nyní přidejte zbytek kostek dýně a smažte je asi 5 minut, dokud nejsou trochu měkčí (v případě potřeby můžete do pánve přidat trochu vody).
  4. Mezitím uvařte těstoviny v hrnci s osolenou vodou asi 6 minut (o 2-3 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu).
  5. Když kostky dýně trochu změknou, přidejte špenát, pánev přiklopte a minutu vařte, dokud špenát nezvadne. Hojně osolte a opepřete.
  6. Těstoviny slijte a přidejte na pánev. Zalijte je dýňovou omáčkou a promíchejte.
  7. Dýňové a špenátové těstoviny dejte do zapékací misky a posypte je veganským strouhaným sýrem a veganskou fetou.
  8. Zapékejte v předehřáté troubě při 180 °C asi 15-20 minut, dokud se sýr nerozpustí.
  9. Vyjměte z trouby a ozdobte veganským parmazánem a čerstvou petrželkou. Ihned podávejte.

Recept na špenát – čerstvý špenát jako příloha

Tento rychlý špenátový pokrm můžete podávat jako přílohu, nebo jako teplý předkrm.

Ingredience na špenát jako přílohu

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce rozinek
  • 500 g listů baby špenátu
  • 2 lžičky balzamikového octa

Špenát jako příloha – postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte piniové oříšky a osmažte je dozlatova.
  2. Přidejte rozinky a krátce je osmahněte, poté přidejte špenátové listy a na poměrně silném ohni je otáčejte, dokud listy nezvadnou.
  3. Poté je pokapejte balzamikem, dochuťte, prohřejte a ihned podávejte.
Použít můžete libovolné druhy těstovin a doplnit je třeba čerstvou zeleninou.

Recept na těstoviny bez masa – špagety se špenátem

Tento lahodný recept na těstoviny se špenátovým krémem je velmi rychlý a snadný na výrobu z jednoduchých ingrediencí. Špenátovou omáčku na těstoviny můžete podávat s libovolnými těstovinami, my jsme zvolili špagety.

Ingredience na špagety se špenátem

  • 400 g mraženého špenátu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 3-4 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 1 hrnek ovesné nebo jiné rostlinné smetany, nebo plnotučného kokosového mléka
  • ½ hrnku ovesného, sójového, kokosového nebo mandlového mléka
  • 1-2 lžíce kešu mouky nebo hladké či bezlepkové mouky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí nebo veganského parmezánu
  • 2 lžičky zeleninového vývaru v prášku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 špetka muškátového oříšku, nepovinně
  • 350 g těstovin

Volitelně k podávání:

  • Rajčata pečená v troubě
  • Veganský parmezán
  • Opražené piniové oříšky
  • Čerstvé bylinky, např. bazalka nebo petrželka

Špagety se špenátem – postup

  1. Těstoviny uvařte v hrnci s osolenou vodou podle návodu na obalu al dente a pokud chcete, připravte rajčata pečená v troubě.
  2. Na velké pánvi rozehřejte olej. Cibuli osmahněte po dobu 2-3 minut. Poté přidejte česnek a smažte další minutu.
  3. Vmíchejte mouku, lahůdkové droždí, prášek zeleninového bujónu a ovesnou smetanu a krátce přiveďte k varu. Poté přidejte špenát a přikryté vařte asi 5 minut, dokud nezvadne. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  4. Podle chuti dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  5. Nakonec na malé pánvi krátce opražte piniové oříšky.
  6. Jakmile jsou těstoviny „al dente“, slijte vodu z vaření a ihned podávejte s veganskou smetanovou špenátovou omáčkou.
  7. Podávejte s rajčaty opečenými v troubě, veganským parmazánem, opečenými piniovými oříšky a čerstvými bylinkami.
Navrch každých těstovin patří dávka sýra a vydatná večeře je hotová.

Recept na těstoviny s veganskou ricottou

Snadný recept na těstoviny, který připravíte za 40 minut. Použijte veganskou ricottu z kešu ořechů nebo tofu.

Ingredience na těstoviny s veganskou ricottou

  • 18 velkých těstovin ve tvaru mušlí
  • 2 hrnky veganské ricotty (kešu ricotta nebo tofu ricotta – recept viz níže)
  • 280 g mraženého špenátu, rozmrazeného a osušeného, nebo 140 g čerstvého špenátu, spařeného v páře
  • 1-2 sklenice hotové rajčatové omáčky na těstoviny

K podávání:

  • Čerstvé nasekané oregano nebo bazalka
  • Veganský parmezán

Těstoviny s veganskou ricottou – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
  3. Smíchejte kešu ricottu se špenátem a dejte stranou.
  4. Na dno zapékací misky nalijte celou sklenici omáčky na těstoviny a rovnoměrně ji rozetřete do všech okrajů. Případně nalijte polovinu omáčky, na to položte těstovinové mušle a navrch nalijte druhou polovinu.
  5. Lžící opatrně naplňte mušle ricottovo-špenátovou směsí a vkládejte do zapékací misky na omáčku.
  6. Přikrytou zapékací misku vložte na 15 minut do středu trouby, omáčka by měla bublat. Odstraňte kryt, snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 10 až 15 minut.
  7. Podávejte s čerstvými nasekanými bylinkami dle výběru a pořádně posypané veganským parmazánem.

Kešu ricotta

Smíchejte 1,5 hrnku namočených kešu ořechů s 0,5 hrnkem vody, šťávou z 1 citronu, 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí a česnekem v mixéru a mixujte do krémové konzistence připomínající ricottu. Získáte asi 2 hrnky ricotty. Dejte do chladu, aby směs lehce ztuhla a uchovávejte v lednici 5-6 dní.

Tofu ricotta

V mixéru smíchejte 400 g pevného tofu, 1-2 lžíce lahůdkového droždí, 2 čajové lžičky bílé miso pasty, 0,5 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř podle chuti a šťávu z 1 citronu. Mixujte do krémové konzistence, případně dochuťte podle vaší chuti.

Na závěr

Ať už je připravíte jakkoli, těstoviny se špenátem budou jistě hitem. Jejich příprava je rychlá a snadná a kombinace těstovin a špenátu vytváří jídlo plné živin, na kterém si pochutná každý. Až budete příště hledat chutnou variantu večeře, vyzkoušejte těstoviny se špenátem.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang