Červená čočka je velmi oblíbenou potravinou po celém světě pro svou chuť, variabilitu a vysoký obsah bílkovin. Čočkové placky nebo čočkové karbanátky jsou jednoduchým a zdravým způsobem, jak tuto výživnou luštěninu do stravy zařadit.
Shrnutí obsahu
Čočkové placky jsou pokrm připravovaný z červené, zelené nebo hnědé čočky, smíchané s kořením, bylinkami a dalšími přísadami, vytvořenými do tvaru placků a obvykle smaženými nebo pečenými.
Základními ingrediencemi pro čočkové placky jsou čočka (nejčastěji červená), cibule, česnek, strouhanka nebo mouka pro zahuštění, vaječný těst a koření podle chuti (např. koriandr, kumin, paprika).
Pro přípravu čočkových placků se nejprve vaří nebo vaří čočka, poté se smíchá s ostatními přísadami a tvaruje do placků. Placky se pak buď smaží na pánvi s olejem nebo se pečou v troubě, dokud nejsou zlatavě hnědé.
Čočkové placky se často podávají s omáčkami nebo dipy, jako je jogurtová omáčka s bylinkami, hummus, tahini nebo pikantní omáčka.
Karbanátky z čočky jsou podobně jako třeba kapustové karbanátky či mrkvové placky skvělou vegetariánskou i veganskou alternativou k tradičním masovým karbanátkům, které jsou bohaté na bílkoviny a snadno se připravují. Mohou být perfektní variací za klasický pita chléb.
V článku se dozvíte, jak připravit tyto chutné a zdravé pokrmy a jak je kombinovat s různými přílohami a omáčkami. Milovníci luštěnin mohou vyzkoušet také recepty z fazolí nebo salát z červené čočky a další recepty z červené čočky.
Čočkové placky – recept
Placky z červené čočky jsou skvělým bezmasým obědem nebo večeří, a navíc dodají pořádnou dávku bílkovin. Při jejich přípravě se nebojte experimentovat s kořením.
Čočkové placky – ingredience
- 3/4 hrnku (150 g) červené čočky v suchém stavu
- 1 šálek (240-300 ml) zeleninového vývaru nebo vody
- 1 malá (90 g) červené papriky, nakrájené na kostičky
- 1 malá/střední (90 g) cibule, nakrájená na kostičky
- 2 velké stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 4 lžíce (30 g) cizrnové mouky, v případě potřeby více
- 1 lžíce mletých semínek chia
- 3 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- 1 lžička mleté papriky
- 3/4 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/2 lžičky soli
- Pepř a vločky červené papriky podle chuti
- Olej na smažení
Postup na čočkové placky
- Červenou čočku propláchněte v sítu pod tekoucí vodou, abyste odstranili všechny nečistoty. Přendejte ji do hrnce nebo pánve spolu s 1 šálkem zeleninového vývaru. Pokud používáte vodu, přidejte trochu soli.
- Přiveďte čočku k varu a nechte ji vařit asi 15 minut, nebo dokud není měkká a částečně se nerozpadá. Po uvaření by v ní neměl zůstat žádný vývar ani voda!
- Mezitím na pánvi rozehřejte trochu oleje a přidejte cibuli, papriku a česnek. Na středním plameni smažte několik minut, dokud cibule nezprůsvitní.
- Jakmile je čočka uvařená, přidejte ji do kuchyňského robotu spolu s uvařenou zeleninou, kořením, petrželkou, mletými chia semínky a moukou.
- Několikrát pulzujte, dokud se směs nespojí. Chcete, aby zůstala nějaká struktura, takže ji nezpracovávejte příliš.
- Směs by měla být tvarovatelná, pokud ne, přidejte ještě trochu mouky.
- Vytvořte 10 placiček (každá o hmotnosti 40-50 gramů – asi 2 a 1/2 až 3 polévkové lžíce) a osmažte je na troše oleje na pánvi z obou stran (asi 3 minuty z každé strany) dozlatova a dokřupava.
- Podávejte s dipem podle vlastního výběru a pochutnejte si.
Čočkové karbanátky – recept
Vyzkoušejte tyto báječné čočkové karbanátky, které můžete bez obav naservírovat i zapřísáhlým vegetariánům.
Čočkové karbanátky – ingredience
- 200 g červené čočky
- 1 červená cibule nakrájená nadrobno
- 2 velké stroužky česneku nasekané nadrobno
- 1 chilli paprička zbavená semínek a nakrájená nadrobno
- ½ šálku (60 g) celozrnné nebo ovesné mouky nebo cizrnové mouky, pokud neobsahuje lepek
- 2 lžíce vloček z lahůdkového droždí
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje + další na smažení placiček
Postup na čočkové karbanátky
- Čočku vařte 10 minut v osolené vodě podle návodu na obalu. (Pokud v hrnci zůstane tekutina, slijte čočku na jemném sítu.)
- Mezitím na pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a 2-3 minuty na něm smažte cibuli, dokud nezprůsvitní. Poté přidejte česnek a smažte další minutu.
- V míse smíchejte uvařenou čočku s osmaženou cibulí, česnekem, nasekanou chilli papričkou, vločkami z výživného droždí, kmínem, mletou paprikou, celozrnnou moukou a trochou soli a pepře. Poté směs na 1-2 hodiny (nebo přes noc) zchlaďte v chladničce.
- Pokud je směs po zchlazení stále příliš měkká, můžete přidat více mouky. Směs by však také neměla být příliš tuhá, jinak nebudou placičky uvnitř tak krémové.
- Ze směsi lehce navlhčenýma rukama vytvarujte asi 12 plochých placiček. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje a placičky smažte asi 4-5 minut z každé strany, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé. Neobracejte je příliš brzy, jinak by se mohly rozpadnout.
- Čočkové placičky posypte čerstvou petrželkou, pokud chcete, a podávejte s guacamole nebo jiným dipem podle vlastního výběru.
Karbanátky z červené čočky v troubě – recept
Chcete si upéct karbanátky z červené čočky v troubě? Vyzkoušejte tento snadný, rychlý recept, jehož výsledkem je chutné a zdravé jídlo.
Karbanátky z červené čočky v troubě – ingredience
- 1 a 1/2 šálku vody
- 3/4 šálku (150 g) červené čočky
- 1 šálek lehce zabalených lístků koriandru nebo petrželky
- 1/2 šálku nahrubo nakrájené cibule (fialové, bílé nebo žluté)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého kmínu
- 3/4 čajové lžičky papriky (obyčejné, pálivé nebo uzené)
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
Postup na karbanátky z červené čočky v troubě
- Vodu a čočku dejte do středně velké mísy, přikryjte a nechte namočené přes noc (nebo alespoň 6 hodin). Čočku slijte přes síto nebo cedník.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte nebo nastříkejte všech 12 košíčků standardní formy na muffiny.
- Vložte okapanou čočku a všechny ostatní přísady do kuchyňského robotu. Zpracujte ji na jemné kousky.
- Naberte vrchovaté polévkové lžíce směsi a volně vytvarujte placičku (směs bude poněkud mokrá); vložte ji do připravených košíčků a jemně přitlačte, aby se zploštila a pokryla dno košíčku. Lehce postříkejte nebo potřete sprejem nebo olejem.
- Pečte v předehřáté troubě 14 až 17 minut do ztuhnutí. Nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté vyjměte z formy. Podávejte teplé nebo zcela vychladlé.
Zdravé karbanátky – recept
Doma si můžete připravit také báječné zdravé karbanátky. Vyzkoušejte tyto skvělé zdravé karbanátky z červené čočky, které můžete servírovat třeba s domácí hořčicí.
Zdravé karbanátky – ingredience
- 1 až 2 lžíce oleje
- ½ šálku nevařeného amarantu
- ½ šálku nevařené červené čočky
- 2 šálky vody
- 1 středně velká brambora nastrouhaná na hrubém struhadle
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
- ½ šálku nasekané petrželky
- 1 lžíce lahůdkového droždí (nepovinné)
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce kečupu
- ½ lžičky kmínu
- 1 lžička papriky
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky černého pepře
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 2 lžíce hladké mouky
Zdravé karbanátky – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na plech dejte 1 až 2 lžíce oleje a rovnoměrně jej rozetřete.
- Do středně velkého hrnce přidejte amarant, čočku a 2 šálky vody. Přiveďte k varu, hrnec přikryjte pokličkou a stáhněte na minimum.
- Nechte 10 až 15 minut nerušeně vařit, dokud se voda nevstřebá a amarant a čočka se neuvaří. Bude to kašovité, nechte vychladnout.
- Zatímco se amarant vaří, nastrouhejte brambory do velké mísy. Rukama rozmačkejte nastrouhanou bramboru nad dřezem, aby se uvolnila přebytečná voda. Vraťte do mísy a přidejte nakrájenou cibuli, česnek a petrželku.
- Přidejte uvařenou směs amarantu a čočky a rukama dobře promíchejte. Přidejte hořčici, kečup, koření, kukuřičnou mouku a mouku. Dobře promíchejte.
- Vytvarujte z nich malé placičky, položte je na plech a pečte 8 až 10 minut z každé strany dozlatova a dokřupava.
Čočkové karbanátky vegan – karbanátky z červené čočky vegan – recept
Tyto báječné, chutné a zdravé čočkové karbanátky si zamilují nejen vyznavači veganského stravování, ale i ti, kteří obvykle bezmasé kuchyni neholdují.
Čočkové karbanátky vegan – ingredience
- 1 a ½ šálku namočené čočky (namočte ¾ šálku červené čočky, abyste získali asi 1 a ½ šálku)
- 1 šálek cizrny
- ½ šálku sladké cibule nakrájené na malé kostičky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- ½ lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- ½ lžičky růžové nebo mořské soli
- ½ lžičky černého pepře
- špetka nebo dvě kmínu
Karbanátky z červené čočky vegan – postup
- ¾ šálku čočky namočte na několik hodin nebo přes noc do filtrované vody s několika špetkami soli (stačí ji jen zakrýt vodou).
- Když je čočka namočená a absorbovala většinu vody, slijte ji a odměřte 1 šálek čočky do kuchyňského robotu. Odměřte ½ šálku do mísy na mixování, aby zůstala celá.
- Do robotu přidejte také 1 šálek cizrny, koriandr a zázvor.
- Rozmixujte dohladka a spolu s celou červenou čočkou přemístěte do mísy.
- Přidejte cibuli a koření a lžící dobře promíchejte. Ochutnejte směs, abyste se ujistili, že je dostatečně ochucená podle vaší chuti, a v případě potřeby přidejte sůl a pepř.
- Rukama vytvarujte placičky. Můžete jich mít méně nebo více, záleží na tom, jak velké je uděláte.
- Na pánvi rozehřejte asi 3 lžíce oleje na středním plameni.
- Když je olej rozpálený, vložte na pánev několik placiček.
- Smažte je asi 5 minut z každé strany nebo dokud nejsou zlatavě hnědé. Stejnou dobu smažte i z druhé strany.
- Když jsou hotové, položte je na talíř vyložený papírovou utěrkou.
Čočkový burger – recept
Připravit si můžete také vynikající vegetariánský burger z čočky. Správně připravený čočkový burger umí být stejně lahodný jako ten klasický, spolehlivě vás zasytí a dodá vám energii.
Čočkový burger – ingredience
- 1 a ½ šálku červené čočky
- 4 a ½ šálku vody
- 1 šálek žampionů, nahrubo nakrájených
- 1 žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky mletého česneku
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 velké vejce
- 1 lžička papriky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 špetka kajenského pepře (nepovinné – pokud nemáte rádi koření, vynechejte)
Čočkový burger – postup
- Pokud chcete burgery připravovat v troubě, předehřejte ji na 200 °C.
- Červenou čočku dejte do středně velkého hrnce s vodou. Přiveďte k varu na středním plameni, přikryjte a vařte asi 15 minut, dokud čočka nezměkne. Zbylou vodu slijte.
- Na středně velkou pánev přidejte na kostičky nakrájené houby s kapkou olivového oleje a za častého míchání je asi 5-7 minut vařte, dokud nezměknou. Vyjměte je na talíř a dejte stranou.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a vařte ji asi 5 minut, dokud nezprůsvitní. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty.
- Přidejte červenou čočku, uvařenou cibuli a česnek a ovesné vločky do kuchyňského robotu a rozmixujte je. Pokud chcete, můžete směs nechat trochu sypkou, nebo ji rozmixovat na hladké pyré. Přeneste do mísy na míchání.
- Přidejte vejce, vařené houby a koření a dobře promíchejte, dokud se nespojí. Rozdělte na 6 porcí pro větší burgery nebo 8 porcí pro menší burgery a rukama z nich vytvarujte kulaté placičky.
- Burgery v troubě: Vložte placičky na plech vyložený pergamenovým papírem a pečte 20 minut, v polovině pečení je obraťte.
- Smažení na pánvi: Smažte burgery (v případě potřeby ve více dávkách) asi 10 minut z každé strany, dokud nejsou křupavé a propečené.