Oběd bez masa

Veganské recepty
Obed bez masa

Připravit snadný, rychlý a chutný oběd bez masa nemusí být vůbec žádný problém. I bez masa lze vykouzlit celou řadu naprosto báječných pokrmů, na kterých si pochutnají i ti, kteří jinak nedají na maso dopustit. Přesvědčte se sami s následujícími recepty.

Pokud jste poprvé postaveni do situace, kdy musíte uvařit oběd masa, možná si lámete hlavu s tím, co vařit bez masa. V tomto článku najdete spoustu užitečných tipů na to, co uvařit k obědu bez masa, a příprava jídla bez masa už pro vás nikdy nebude problém. Rychlý oběd bez masa je zkrátka hračka.

Obed bez masa
Bez masa se hravě obejdete i při přípravě burgerů.

Co vařit bez masa – obědy bez masa

Přemýšlíte, co vařit bez masa? Určitě vás příjemně překvapí, že vaše možnosti jsou prakticky neomezené, jak ostatně můžete vidět na těchto tipech na oběd bez masa. Pokud oběd připravujete v letních měsících, můžeme vás ujistit, že se bez masa obejdete i při grilování. Vyzkoušet můžete také celou řadu nejrůznějších receptů z řapíkatého celeru nebo recepty z cukety.

Skvělým nápadem na rychlý zdravý oběd bez masa je třeba dýňové rizoto, cuketový koláč, veganské tempura sushi, vegetariánské tacos nebo cuketová pizza, maso můžete ve spoustě pokrmů nahradit různými druhy tofu. Variabilním jídlem bez masa je i francouzský toast, který si můžete připravit na slano i na sladko. Milovníkům rychlých pokrmů se může hodit také návod jak připravit kuskus, v horkých letních dnech jistě uvítáte studený bezmasý oběd v podobě celerového salátu z čerstvého celeru.

TIP: Milovníci sladkých jídel si mohou k obědu bez masa připravit veganské banánové lívance.

Jednoduchý oběd bez masa – burritos s rýží a fazolemi – recept

Chcete změnu? Připravte si jednoduchý oběd bez masa v podobě snadných burritos s rýží a fazolemi.

Burritos s rýží a fazolemi – ingredience

  • 1 a 1/2 šálku vody
  • 1 a 1/2 šálku nevařené instantní hnědé rýže
  • 1 středně velká zelená paprika nakrájená na kostičky
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 polévková lžíce chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/8 lžičky drcených červených pepřových vloček
  • 1 plechovka černých fazolí, propláchnutá a okapaná
  • 10 moučných tortill (8 palců), ohřátých
  • 1 šálek salsy
  • 1 lžíce strouhaného veganského sýra
  • Veganská smetana

Jednoduchý oběd bez masa – postup

  1. V malém hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte rýži. Znovu ji přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 5 minut. Odstavte z ohně. Nechte stát, dokud se voda nevstřebá, asi 5 minut.
  2. Mezitím na velké pánvi osmahněte na oleji zelenou papriku a cibuli, dokud nezměknou, asi 3-4 minuty. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
  3. Vmíchejte mleté chilli, kmín a pepřové vločky, dokud se nespojí. Přidejte fazole a rýži a vařte a míchejte, dokud se nezahřejí, 4-6 minut. Vmíchejte salsu a odstavte z ohně.
  4. Na každou tortillu dejte asi 1/2 šálku náplně mimo střed. Přeložte strany a konce přes náplň a srolujte. Podávejte se sýrem a případně se zakysanou smetanou.
Obed bez masa
Burritos s rýží a fazolemi jsou skvělým nápadem na zdravý oběd bez masa.

Čočka s rajčetem – rychlý zdravý oběd bez masa – recept

Následující recept na rychlý zdravý oběd bez masa je skvělým příkladem toho, že čočka může chutnat báječně. Tento pokrm si určitě zamiluje celá rodina.

Čočka s rajčetem – ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 středně velké cibule, nakrájené na kousky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 šálky sušené hnědé čočky, propláchnuté
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 šálky vody
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 3/4 šálku veganského jogurtu
  • Volitelně: Složení: nakrájená rajčata a mletý čerstvý koriandr.

Rychlý zdravý oběd bez masa – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni a 2 minuty na něm osmahněte cibuli. Přidejte česnek a vařte 1 minutu. Vmíchejte čočku, koření a vodu; přiveďte k varu. Snižte teplotu a přikryté vařte, dokud čočka nezměkne, 25-30 minut.
  2. Vmíchejte citronovou šťávu a rajčatový protlak a prohřejte. Podávejte s jogurtem a případně s rajčaty a koriandrem.

Falafel burger – jídlo bez masa – recept

Chcete si připravit jídlo bez masa, které vás ale spolehlivě zasytí a bude vám chutnat? Pak byste měli rozhodně vyzkoušet tento báječný falafel burger.

Falafel burger ingredience

  • 250 g cizrny z plechovky
  • 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • malý balíček plocholisté petrželky, nasekaný
  • 2 zarovnané lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g hummusu
  • 4 hamburgerové housky rozříznuté na polovinu
  • řeřicha, na podávání

Jídlo bez masa – falafel burger recept

  1. Cizrnu slijte, propláchněte a důkladně osušte, poté ji přendejte do mísy kuchyňského robotu. Pulzujte, dokud se lehce nerozmělní na hrubou drť.
  2. Přidejte cibuli, česnek, koření, petrželku, mouku a trochu koření a pokračujte v pulzování, dokud se nespojí. Rukama ze směsi opatrně vytvarujte 4 placičky o průměru asi 10 cm a tloušťce 2 cm.
  3. Na velké pánvi rozehřejte olej a falafely smažte z každé strany 2-3 minuty nebo dozlatova (možná budete muset smažit po částech). Burgerové bulky lehce opečte na řezné straně na pánvi nebo je opečte pod grilem.
  4. Jednu stranu každé housky potřete humusem, navrch dejte falafelový burger, přidejte hrst řeřichy a navrch položte zbývající polovinu housky.
Falafel burger nejen báječně chutná, ale také je zdravý.

Omáčky bez masa – omáčka k rýži bez masa – recept

Připravit si můžete také nejrůznější omáčky bez masa. Chutnají naprosto stejně skvěle jako omáčky s masem, a můžete je servírovat k celé řadě pokrmů. Vyzkoušejte například tuto skvělou omáčku k rýži bez masa, nebo rýži nahraďte domácími gnocchi.

Omáčka k rýži bez masa – ingredience

  • 1 malá cibule, nakrájená na čtvrtky
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 šálek (240 ml) sójové omáčky nebo tamari
  • 2 lžíce opečeného sezamového oleje
  • ¼ šálku (60 ml) rýžového octa
  • ⅓ šálku (80 mls) javorového sirupu
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 2 lžíce prášku z maranty , nebo kukuřičného škrobu
  • ¾ šálku + 2 lžíce (210 ml) vody

Omáčka k rýži bez masa – postup

  1. Přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte je dohladka.
  2. Nalijte do pánve. Bude velmi pěnivá. To je normální a pěna zmizí, jakmile se zahřeje.
  3. Zahřívejte na středně nízkém plameni za stálého míchání, dokud není horká, hustá a má hustou konzistenci.
  4. Buď ihned použijte, nebo přelijte do sklenice a uložte do chladničky/mrazničky.

Polévka bez masa – minestrone se zeleným pestem

V této svěží a zdravé polévce s pestem vyvažuje citrusy bohaté strouhání parmezánu. Jednoduchý zeleninový oběd, který můžete podávat s nadýchanými česnekovými chlebíčky.

Minestrone s pestem – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 celerové tyčinky, jemně nasekané
  • 1,4 litru zeleninového vývaru
  • 2 malé citrony, oloupané a odšťavněné
  • 170 g orzo
  • 120 g mraženého hrášku
  • 250 g mraženého špenátu
  • 50 g pesta
  • česnekové placičky k podávání (nepovinné)
  • 60 g veganského sýra, nastrouhaného

Minestrone s pestem – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, celer a špetku soli a smažte 8 minut doměkka. Přidejte vývar s kůrou a šťávou z citronů a dochuťte.
  2. Vmíchejte orzo a vařte 5 minut, poté přidejte hrášek a špenát a vařte dalších 5 minut. Vmíchejte pesto a dochuťte.
  3. Ploché chleby, pokud je používáte, ohřejte podle návodu na obalu. Naberte polévku hojně do misek a posypte ji hrstí sýra. Podávejte s chlebem na namáčení.

Fazolový guláš s halloumi – recept

K přípravě tohoto guláše s rajčaty a halloumi použijte plechovku míchaných fazolí. Připravíte ho za pouhých 25 minut a získáte rychlou a snadnou večeři uprostřed týdne.

Fazolový guláš s halloumi – ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na tenké plátky
  • 1 červená paprika nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 3 lžíce červeného chilli pesta, pesta ze sušených rajčat nebo veganské alternativy
  • 1 vrchovatá lžička mletého koriandru
  • 400 g plechovky míchaných fazolí, scezené a propláchnuté
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 500 g halloumi, nakrájeného na plátky
  • ½ malého svazku koriandru, jemně nasekaného
  • česnekový chléb k podávání (nepovinné)

Fazolový guláš s halloumi – postup

  1. Na pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte cibuli, papriku a špetku soli a smažte 10 minut nebo do změknutí. Přidejte česnek, pesto a mletý koriandr a vařte 1 minutu.
  2. Přisypte fazole a rajčata spolu s ½ plechovky vody, přiveďte k varu a vařte odkryté 10 minut.
  3. Do samostatné pánve na středním plameni přidejte zbývající olej. Smažte halloumi 2 minuty z každé strany nebo dozlatova.
  4. Fazole ochutnejte, zda jsou kořeněné, a poté je lžící rozdělte do hlubokých misek. Navrch dejte halloumi a posypte nasekaným koriandrem. Pokud máte rádi, podávejte s česnekovým chlebem.

© 2023 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang