Bramborové noky

Veganské recepty

Gnocchi (bramborové noky), jedno z nejoblíbenějších italských jídel, je italský knedlík z brambor, mouky a vajec. Je to klasické italské jídlo, které se snadno připravuje a je neuvěřitelně chutné. Lze vytvořit i veganskou variantu bez vajec, na kterou se především zaměříme v tomto článku.

Gnocchi se tradičně připravují z brambor, ale existují i jiné verze, které používají sýr ricotta nebo jiné škroby, jako je krupice nebo kukuřičná mouka. Výroba domácích noků je práce plná lásky, která vyžaduje čas a péči.

Začíná se vařením brambor do měkka a jejich rozmačkáním na hladkou kaši. Poté se brambory smíchají s moukou a vejci a vytvoří se těsto. Těsto se pak rozválí na tenký plát a nakrájí na malé kousky. Bramborové noky se pak vaří v hrnci s osolenou vodou, dokud nejsou uvařené.

Gnocchi se mohou podávat různými způsoby. Lze je smíchat s omáčkou, bylinkami a zeleninou a připravit tak snadné a chutné jídlo. Noky jako příloha se smetanovou omáčkou, například Alfredo, nebo s jednoduchou rajčatovou omáčkou. Pro známé, kteří mají v oblibě maso můžete noky z kombinovat s různými recepty z kuřecích stehen nebo krůtím prsem v troubě.

Lze je dokonce zapéct v troubě se sýrem nebo zeleninou a připravit z nich lahodný zapečený pokrm. Vyzkoušejte také bramborové noky se špenátem. Ze zbylých brambor lze připravit domácí halušky, bramborovou polévku či bramborový koláč.

Domácí bramborové noky jsou skvělým pokrmem, který lze připravit pro větší počet lidí nebo jako zvláštní jídlo. Je to také skvělá volba pro vegetariánské jídlo, protože ho lze připravit bez masa.

Výroba domácích noků je práce plná lásky, která vyžaduje čas a péči.

Gnocchi výslovnost

Bramborové noky můžete slyšet objednávat jako gnoči nebo ňoči. Itala to musí jistě tahat za uši. Správná výslovnost gnocchi je tedy ňoky, zapamatujte si to.

Domácí gnocchi – recept

Vychutnejte si veganskou verzi klasického italského pokrmu. Gnocchi jsou těstoviny z vařených brambor a mouky, které se obvykle podávají s omáčkou nebo pestem. Tradičně se gnocchi připravují z vajec a mléka, ale tyto ingredience lze snadno nahradit veganskými alternativami.

Domácí gnocchi – recept – ingredience

  • 3 velké brambory
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku veganského parmezánu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička oregana

Domácí gnocchi – recept – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Brambory omyjte, osušte a propíchejte vidličkou. Pečte je v předehřáté troubě 30 minut nebo dokud nejsou měkké.
  3. Jakmile jsou brambory upečené, vyjměte je z trouby a nechte je vychladnout.
  4. Po vychladnutí brambory oloupejte a protáhněte je struhadlem na brambory.
  5. Očištěné brambory vložte do mísy a přidejte mouku, sůl, olivový olej, veganský parmazán, česnekový prášek a oregano.
  6. Přísady promíchejte, dokud nevznikne měkké těsto.
  7. Těsto rozdělte na 4 stejné díly a každý z nich rozválejte na dlouhý provaz.
  8. Provazy nakrájejte na malé kousky a každý kousek lehce přitlačte hroty vidličky, aby získal tradiční tvar noků.
  9. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a vhoďte do něj noky. Vařte je 3-4 minuty nebo dokud nevyplavou na povrch.
  10. Domácí noky podávejte s oblíbenou veganskou omáčkou a pochutnejte si.
Tradičně se domácí gnocchi připravují z vajec a mléka, ale tyto ingredience lze snadno nahradit veganskými alternativami.

Domácí bramborové noky – recept š červenou řepou

Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, avšak některým lidem bohužel příliš nechutná. Pokud chcete vyzkoušet chutný způsob, jak tuto zeleninu připravit, níže naleznete recept na noky z pečené červené řepy a brambor.

Noky mají krásnou červenou barvu, jsou obohacené o železo a mnoho dalších cenných látek a dají se použít noky jako příloha k mnoha pokrmům.

Domácí bramborové noky – recept š červenou řepou – ingredience

  • 1 velká brambora
  • 1 velká červená řepa
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Domácí bramborové noky – recept š červenou řepou – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Brambory a červenou řepu pečte 45 minut nebo dokud nezměknou.
  2. Oloupejte brambory a červenou řepu a rozmačkejte je ve velké míse.
  3. Do kaše z brambor a červené řepy přidejte mouku a sůl.
  4. Hněťte těsto, dokud nebude hladké a poddajné.
  5. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu do tvaru špalíku. Těsto nakrájejte na a každý kousek srolujte do kuličky.
  6. Dejte vařit velký hrnec osolené vody. Do vroucí vody přidejte noky a vařte je 3-4 minuty nebo dokud nevyplavou na povrch.
  7. Gnocchi vyjměte z vody děrovanou lžící a položte je na plech.
  8. Pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě 15 minut.
  9. Domácí noky podávejte s oblíbenou veganskou omáčkou. Dobrou chuť!
Bramborové noky s červenou řepou jsou obohacené o železo a mnoho dalších cenných látek.

Domácí noky se zelím

Bramborové noky se zelím jsou klasikou, která je jednoduchá a chutná. Tento pokrm, který se připravuje jen z několika málo ingrediencí, jistě potěší i ty nejvybíravější jedlíky. Kombinace jemných bramborových noků a pikantního zelí z něj dělá jídlo, které uspokojí i ty nejsilnější povahy.

Domácí noky se zelím – ingredience

  • 1 kg brambor russet
  • 1 a ½ šálku univerzální mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 hlávka zelí, nakrouhaná
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce veganského másla
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané

Domácí noky se zelím – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou a pečte 1 hodinu, nebo dokud brambory nezměknou. Nechte vychladnout a oloupejte je.
  2. Brambory rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo je protáhněte struhadlem. Nechte vychladnout, dokud již nejsou na dotek horké.
  3. K rozmačkaným bramborám přidejte mouku, 1 lžíci olivového oleje a sůl a míchejte, dokud se nespojí těsto. Těsto hněťte, dokud není hladké a poddajné.
  4. Rozdělte těsto na 4 stejné díly a každý díl rozválejte na provaz. Nakrájejte na kousky a každý kousek vytvarujte do tvaru noků přejetím přes hřbet vidličky.
  5. Naplňte velký hrnec vodou a přiveďte k varu. Přidejte noky a vařte je 3-4 minuty, nebo dokud nevyplavou na hladinu. Vyjměte je děrovanou lžící a dejte stranou.
  6. Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni zbývající olivový olej. Přidejte zelí a za občasného míchání vařte asi 5 minut.
  7. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty.
  8. Do pánve přidejte uvařené noky, veganské máslo a petrželku a promíchejte. Vařte další 2-3 minuty, nebo dokud se máslo nerozpustí a gnocchi se neprohřejí.
  9. Podávejte teplé a pochutnejte si.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang