Řapíkatý celer – polévka – recept

Veganské recepty
Rapikaty celer polevka

Řapíkatý celer je velmi oblíbenou zeleninou, která se vyznačuje svou specifickou chutí. Jeho využití není omezeno pouze na saláty a pečení. Lze z něj připravit i chutné a zdravé polévky. Jaké jsou nejlepší recepty na polévku z řapíkatého celeru?

Shrnutí obsahu

Řapíkatý celer je bohatý na vitamíny C, K a B6, stejně jako na minerály draslík, mangan a hořčík. Obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu.

Polévka z řapíkatého celeru má jemnou a osvěžující chuť, která je obohacena o koření a bylinky. Lze ji dochutit podle svého gusta, například majoránkou, tymiánem, rozmarýnem nebo muškátovým oříškem.

Polévku z řapíkatého celeru lze podávat teplou nebo studenou. Je skvělým hlavním chodem, hodí se i jako předkrm nebo lehká večeře.

Polévka z řapíkatého celeru se snadno a rychle připravuje. Stačí uvařit celer ve vývaru s kořením a bylinkami a rozmixovat ji do hladka.

Recepty na polévku z řapíkatého celeru jsou jednoduché na přípravu a dají se přizpůsobit podle osobních preferencí. Ať už jste milovníci klasických polévek nebo hledáte něco nového a neotřelého, v tomto článku si jistě vyberete. Tak neváhejte a zkuste si připravit polévku z řapíkatého celeru a objevte novou dimenzi chutí.

Díky nízkému glykemickému indexu je řapíkatý celer vhodný i pro všechny, kteří si musí hlídat hladinu cukru v krvi.

Řapíkatý celer polévka – recept

Celerová polévka je tak snadná a chutná, když použijete tento recept. Přizpůsobte si ji podle své chuti, aby byla vegetariánská nebo veganská, a také si vyberte, zda chcete udělat obyčejnou celerovou polévku nebo celerovou krémovou polévku.

Řapíkatý celer polévka – ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 150 g (asi 1 až 2 šálky) nakrájených řapíkatých celerů
  • listy ze stonků celeru
  • 1,5 litru (6 šálků) zeleninového
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • Sůl podle chuti (alespoň 1 lžička)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • volitelně: rostlinné mléko

Postup:

  1. Do velkého hrnce na polévku dejte na střední teplotu olej a přidejte cibuli a celer. Za častého míchání smažte asi 5 až 6 minut. Mezi mícháním můžete hrnec přikrýt.
  2. Přidejte celerovou nať a vařte další dvě až tři minuty.
  3. K cibuli a celeru přidejte vývar a přiveďte k varu.
  4. Poté přidejte nakrájené brambory a za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud brambory nezměknou.
  5. Podle chuti přidejte trochu soli a pepře. Jakmile jsou brambory uvařené, stáhněte je z ohně a rozmixujte ponorným mixérem nebo je vložte do klasického mixéru a rozmixujte na hladké pyré.
  6. V tomto okamžiku je polévka připravena ke konzumaci. Pokud chcete krémovější polévku, můžete na závěr přidat 1/2 šálku rostlinného mléka.

Polévku na závěr ozdobte nasekanou léčivkou, která se jmenuje bršlice kozí noha a obsahuje velké množství vitaminů. Získáte tak živinami nabušenou polévku.

Rapikaty celer polevka
K polévce z řapíkatého celeru můžete podávat domácí pečivo.

Polévka z řapíkatého celeru – recept

Polévka z řapíkatého celeru je snadná, chutná, a navíc je doslova nabitá vitamíny a nejrůznějšími prospěšnými látkami. Naučte se připravit si opravdu dokonalou polévku z řapíkatého celeru.

Polévka z řapíkatého celeru – ingredience:

  • 4 lžíce rostlinného tuku
  • 2 šálky nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 a ½ – 6 šálků nakrájeného celeru ze 2 svazků
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru
  • 6 šálků zeleninového vývaru
  • ¾ šálku rostlinné smetany
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Velký hrnec na polévku postavte na střední teplotu. Přidejte rostlinný tuk, nakrájenou cibuli, česnek a nakrájený celer. Přidejte 1 lžičku soli a ¼ lžičky mletého černého pepře.
  2. Zeleninu míchejte a nechte ji asi 10 minut změknout. Ujistěte se, že je vše velmi měkké, aniž by zhnědlo. V případě potřeby snižte teplotu na středně nízkou.
  3. Jakmile je zelenina velmi měkká, přidejte bobkový list, nasekaný kopr a zeleninový vývar. Za občasného míchání vařte 15-20 minut.
  4. Vyjměte bobkový list. Polévku přelijte do velkého mixéru. Zajistěte víko. Otevřete horní ventilační otvor a víko pro jistotu přikryjte utěrkou. Polévku rozmixujte na pyré.
  5. Podle svých preferencí můžete pyré rozmixovat do úplně hladké konzistence, nebo nechat polévku více strukturovanou. Polévku můžete také nechat v hrnci a v případě potřeby ji rozmixovat ponorným mixérem.
  6. Polévku vlijte zpět do polévky. Vmíchejte rostlinnou smetanu. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.

Lehká polévka z řapíkatého celeru – recept

Připravit si můžete také vynikající lehkou polévku z řapíkatého celeru. Při přípravě si můžete pohrát s kořením čistě podle vaší fantazie, polévku můžete dochutit veganskou variantou rostlinné smetany.

Lehká polévka z řapíkatého celeru – ingredience:

  • 2 lžíce rostlinného tuku
  • 12 až 15 velkých stonků celeru, příčně nakrájeného na plátky, listy si nechte na ozdobu
  • 1 střední cibule, nahrubo nakrájená
  • 1 brambora, oloupaná a nakrájená na 1/2 palcové kostky
  • Hrubá sůl
  • 1 až 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup:

  1. Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte celer, cibuli a brambory a osolte je. Za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, 8 až 10 minut.
  2. Do hrnce přidejte 6 šálků vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední a vařte, dokud zelenina velmi nezměkne, asi 20 minut.
  3. Polévku po částech rozmixujte na hladké pyré. Vraťte polévku do hrnce, vmíchejte citronovou šťávu a osolte. Podávejte ozdobenou celerovými listy.
Rapikaty celer polevka
Řapíkatý celer dodá polévce svěží zelenou barvu.

Lehká polévka – polévka z řapíkatého celeru – recept

Připravte si tuto lahodnou lehkou polévku z řapíkatého celeru, která nezatíží vaše trávení a dokonale vás připraví na další chod.

Ingredience:

  • 1 řapíkatý celer, řapíky nakrájené, listy ponechány
  • 2 velká brambora, nakrájená na kousky
  • 2 střední cibule, nasekaná
  • 1/2 šálku másla
  • Sůl dle chuti
  • 3 šálky vývaru dle chuti
  • 1/2 šálku kopru
  • Šálek rostlinné smetany

Postup:

  1. Celer, brambory, cibuli a máslo smíchejte ve středně velkém hrnci na mírném ohni a osolte je.
  2. Za stálého míchání vařte, dokud cibule nezměkne, 8-10 minut. Přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou, 8-10 minut.
  3. V mixéru rozmixujte na pyré s koprem a sceďte. Vmíchejte rostlinnou smetanu. Polévku podávejte posypanou celerovými listy, mořskou solí a olejem.

Krémová celerová polévka – recept

Celerová polévka podle tohoto receptu je šťavnatě krémová. Její svěží chuť a jasně zelená barva zaujmou na každém stole.

Ingredience:

  • 3 lžíce rostlinného tuku (nebo olivového oleje)
  • 8 velkých celerových žeber nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 střední žluté cibule, jemně nakrájené
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední žluté brambory, oloupané a nakrájené na malé kostičky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ¾ lžičky soli
  • ¼ lžičky sušeného kopru
  • ½ šálku lístků italské petrželky, volně zabalené, plus další na ozdobu
  • 2 lžíce rostlinné smetany a další na ozdobu
  • Celerové listy, na ozdobu

Postup:

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte tuk na mírném ohni. Přidejte cibuli, celer a česnek a za občasného míchání vařte 5 až 6 minut, dokud cibule nezprůhlední.
  2. Přidejte nakrájené brambory, zeleninový vývar a košer sůl a přiveďte k varu. Vařte 12 až 15 minut, dokud brambory nezměknou.
  3. Horkou polévku opatrně přelijte naběračkou do mixéru. Přidejte kopr a petrželku a mixujte, dokud nevznikne krémové pyré. Přidejte rostlinnou smetanu a pulzováním ji spojte.
  4. Podávejte teplou, ozdobenou celerovými listy, další nasekanou petrželkou a zakápnutou rostlinnou smetanou.

Skvělou barvou zaujme krémová polévka z červené řepy.

Rapikaty celer polevka
Celerovou polévku můžete zjemnit smetanou.

Celerová polévka jako od maminky – recept

Tato celerová polévka z pouhých šesti ingrediencí je zdravá, příjemná a chutná. Je to cenově výhodný recept, jehož příprava trvá 30 minut a který je vždy hitem u stolu.

Ingredience:

  • 2 lžíce rostlinného tuku, olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 8 šálků nakrájeného celeru
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálku petrželky pro barvu
  • Mořská sůl a pepř podle chuti
  • K podávání: kopr a rostlinná zakysaná smetana (např. kokosová)

Postup:

  1. Tuk/olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a nechte ji 3 minuty smažit. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
  2. Do hrnce přidejte celer, brambory a vývar a přiveďte ho k varu. Snižte teplotu, hrnec přikryjte a vařte 15 minut, nebo dokud brambory a celer nezměknou.
  3. Do hrnce přidejte petrželku (pokud ji používáte) a poté polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo po malých dávkách v mixéru. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Podávejte s kopečkem rostlinné zakysané smetany a trochou čerstvého kopru navrch.

Recepty s řapíkatým celerem – recepty z řapíkatého celeru

Celerová polévka není tím jediným pokrmem, který si můžete připravit z řapíkatého celeru. Mezi oblíbené recepty s řapíkatým celerem patří například zahradní polévka, polévka pho, řapíkatý celer můžete použít také při přípravě celerové pomazánky nebo jej přidat do mexického ragú. Skvěle chutná také waldorfský salát.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang