Řapíkatý celer – polévka – recept

Veganské recepty
Rapikaty celer polevka

Řapíkatý celer je v posledních letech velmi oblíbenou zeleninou, která se vyznačuje svou specifickou chutí. Jeho využití není omezeno pouze na saláty a pečení, ale i na přípravu chutných a zdravých polévek. V tomto článku vám nabízíme několik receptů na polévky z řapíkatého celeru, které vás jistě ohromí svou báječnou chutí.

Tyto recepty jsou jednoduché na přípravu a dají se přizpůsobit podle vašich osobních preferencí. Ať už jste milovníci klasických polévek nebo hledáte něco nového a neotřelého, v tomto článku si jistě vyberete. Tak neváhejte a zkuste si připravit polévku z řapíkatého celeru a objevte novou dimenzi chutí.

Díky nízkému glykemickému indexu je řapíkatý celer vhodný i pro všechny, kteří si musí hlídat hladinu cukru v krvi.

Recepty s řapíkatým celerem – recepty z řapíkatého celeru

Celerová polévka není tím jediným pokrmem, který si můžete připravit z řapíkatého celeru. Mezi oblíbené recepty s řapíkatým celerem patří například zahradní polévka, polévka pho, řapíkatý celer můžete použít také při přípravě celerové pomazánky nebo jej přidat do mexického ragú. Skvěle chutná také waldorfský salát.

Řapíkatý celer polévka – recept

Celerová polévka je tak snadná a chutná, když použijete tento recept. Přizpůsobte si ji podle své chuti, aby byla vegetariánská nebo veganská, a také si vyberte, zda chcete udělat obyčejnou celerovou polévku nebo celerovou krémovou polévku.

Řapíkatý celer polévka – ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 150 g (asi 1 až 2 šálky) nakrájených řapíkatých celerů
  • listy ze stonků celeru
  • 1,5 litru (6 šálků) zeleninového
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • Sůl podle chuti (alespoň 1 lžička)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • volitelně: rostlinné mléko

Postup na řapíkatý celer polévka

  1. Do velkého hrnce na polévku dejte na střední teplotu olej a přidejte cibuli a celer. Za častého míchání smažte asi 5 až 6 minut. Mezi mícháním můžete hrnec přikrýt.
  2. Přidejte celerovou nať a vařte další dvě až tři minuty.
  3. K cibuli a celeru přidejte vývar a přiveďte k varu.
  4. Poté přidejte nakrájené brambory a za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud brambory nezměknou.
  5. Podle chuti přidejte trochu soli a pepře. Jakmile jsou brambory uvařené, stáhněte je z ohně a rozmixujte ponorným mixérem nebo je vložte do klasického mixéru a rozmixujte na hladké pyré.
  6. V tomto okamžiku je polévka připravena ke konzumaci. Pokud chcete krémovější polévku, můžete na závěr přidat 1/2 šálku rostlinného mléka.

TIP: Polévku na závěr ozdobte nasekanou léčivkou, která se jmenuje bršlice kozí noha a obsahuje velké množství vitaminů. Získáte tak živinami nabušenou polévku.

Rapikaty celer polevka
K polévce z řapíkatého celeru můžete podávat domácí pečivo.

Polévka z řapíkatého celeru – recept

Polévka z řapíkatého celeru je snadná, chutná, a navíc je doslova nabitá vitamíny a nejrůznějšími prospěšnými látkami. Naučte se připravit si opravdu dokonalou polévku z řapíkatého celeru.

Polévka z řapíkatého celeru – ingredience

  • 4 lžíce rostlinného tuku
  • 2 šálky nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 a ½ – 6 šálků nakrájeného celeru ze 2 svazků
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru
  • 6 šálků zeleninového vývaru
  • ¾ šálku rostlinné smetany
  • Sůl a pepř

Polévka z řapíkatého celeru – postup

  1. Velký hrnec na polévku postavte na střední teplotu. Přidejte rostlinný tuk, nakrájenou cibuli, česnek a nakrájený celer. Přidejte 1 lžičku soli a ¼ lžičky mletého černého pepře.
  2. Zeleninu míchejte a nechte ji asi 10 minut změknout. Ujistěte se, že je vše velmi měkké, aniž by zhnědlo. V případě potřeby snižte teplotu na středně nízkou.
  3. Jakmile je zelenina velmi měkká, přidejte bobkový list, nasekaný kopr a zeleninový vývar. Za občasného míchání vařte 15-20 minut.
  4. Vyjměte bobkový list. Polévku přelijte do velkého mixéru. Zajistěte víko. Otevřete horní ventilační otvor a víko pro jistotu přikryjte utěrkou. Polévku rozmixujte na pyré.
  5. Podle svých preferencí můžete pyré rozmixovat do úplně hladké konzistence, nebo nechat polévku více strukturovanou. Polévku můžete také nechat v hrnci a v případě potřeby ji rozmixovat ponorným mixérem.
  6. Polévku vlijte zpět do polévky. Vmíchejte rostlinnou smetanu. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.

Lehká polévka z řapíkatého celeru – recept

Připravit si můžete také vynikající lehkou polévku z řapíkatého celeru. Při přípravě si můžete pohrát s kořením čistě podle vaší fantazie, polévku můžete dochutit veganskou variantou rostlinné smetany.

Lehká polévka z řapíkatého celeru – ingredience

  • 2 lžíce rostlinného tuku
  • 12 až 15 velkých stonků celeru, příčně nakrájeného na plátky, listy si nechte na ozdobu
  • 1 střední cibule, nahrubo nakrájená
  • 1 brambora, oloupaná a nakrájená na 1/2 palcové kostky
  • Hrubá sůl
  • 1 až 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup na lehkou polévku z řapíkatého celeru

  1. Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte celer, cibuli a brambory a osolte je. Za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, 8 až 10 minut.
  2. Do hrnce přidejte 6 šálků vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední a vařte, dokud zelenina velmi nezměkne, asi 20 minut.
  3. Polévku po částech rozmixujte na hladké pyré. Vraťte polévku do hrnce, vmíchejte citronovou šťávu a osolte. Podávejte ozdobenou celerovými listy.
Rapikaty celer polevka
Řapíkatý celer dodá polévce svěží zelenou barvu.

Lehká polévka – polévka z řapíkatého celeru – recept

Připravte si tuto lahodnou lehkou polévku z řapíkatého celeru, která nezatíží vaše trávení a dokonale vás připraví na další chod.

Lehká polévka – ingredience

  • 1 řapíkatý celer, řapíky nakrájené, listy ponechány
  • 2 velká brambora, nakrájená na kousky
  • 2 střední cibule, nasekaná
  • 1/2 šálku másla
  • Sůl dle chuti
  • 3 šálky vývaru dle chuti
  • 1/2 šálku kopru
  • Šálek rostlinné smetany

Lehká polévka – postup

  1. Celer, brambory, cibuli a máslo smíchejte ve středně velkém hrnci na mírném ohni a osolte je.
  2. Za stálého míchání vařte, dokud cibule nezměkne, 8-10 minut. Přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou, 8-10 minut.
  3. V mixéru rozmixujte na pyré s koprem a sceďte. Vmíchejte rostlinnou smetanu. Polévku podávejte posypanou celerovými listy, mořskou solí a olejem.

Krémová celerová polévka – recept

Celerová polévka podle tohoto receptu je šťavnatě krémová. Její svěží chuť a jasně zelená barva zaujmou na každém stole.

Krémová celerová polévka – ingredience

  • 3 lžíce rostlinného tuku (nebo olivového oleje)
  • 8 velkých celerových žeber nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 střední žluté cibule, jemně nakrájené
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední žluté brambory, oloupané a nakrájené na malé kostičky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ¾ lžičky soli
  • ¼ lžičky sušeného kopru
  • ½ šálku lístků italské petrželky, volně zabalené, plus další na ozdobu
  • 2 lžíce rostlinné smetany a další na ozdobu
  • Celerové listy, na ozdobu

Krémová celerová polévka – postup

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte tuk na mírném ohni. Přidejte cibuli, celer a česnek a za občasného míchání vařte 5 až 6 minut, dokud cibule nezprůhlední.
  2. Přidejte nakrájené brambory, zeleninový vývar a košer sůl a přiveďte k varu. Vařte 12 až 15 minut, dokud brambory nezměknou.
  3. Horkou polévku opatrně přelijte naběračkou do mixéru. Přidejte kopr a petrželku a mixujte, dokud nevznikne krémové pyré. Přidejte rostlinnou smetanu a pulzováním ji spojte.
  4. Podávejte teplou, ozdobenou celerovými listy, další nasekanou petrželkou a zakápnutou rostlinnou smetanou.

TIP: Skvělou barvou zaujme i tato krémová polévka z červené řepy.

Rapikaty celer polevka
Celerovou polévku můžete zjemnit smetanou.

Celerová polévka jako od maminky – recept

Tato celerová polévka z pouhých šesti ingrediencí je zdravá, příjemná a chutná. Je to cenově výhodný recept, jehož příprava trvá 30 minut a který je vždy hitem u stolu.

Celerová polévka – ingredience

  • 2 lžíce rostlinného tuku, olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 8 šálků nakrájeného celeru
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálku petrželky pro barvu
  • Mořská sůl a pepř podle chuti
  • K podávání: kopr a rostlinná zakysaná smetana (např. kokosová)

Postup – celerová polévka

  1. Tuk/olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a nechte ji 3 minuty smažit. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
  2. Do hrnce přidejte celer, brambory a vývar a přiveďte ho k varu. Snižte teplotu, hrnec přikryjte a vařte 15 minut, nebo dokud brambory a celer nezměknou.
  3. Do hrnce přidejte petrželku (pokud ji používáte) a poté polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo po malých dávkách v mixéru. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Podávejte s kopečkem rostlinné zakysané smetany a trochou čerstvého kopru navrch.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang