Dýňové rizoto – recept na nejlepší dýňové rizoto

Veganské recepty

S nadcházejícím podzimem člověk na každém trhu nebo v obchodě narazí na dýně. Jsou zdravou podzimní ingrediencí. Dýně mají rozmanité množství barev a tvarů a stejně tak rozmanité použití v kuchyni. Kdo by neznal dýňovou polévku nebo dýňový hummus? A co takhle zkusit krémové dýňové rizoto?

Na světě existují desítky druhů dýní. Všechny pocházejí ze střední a severní Ameriky a prakticky všechny jsou velké až gigantické rozměry a mají tvrdou slupku. Uvnitř je dýně dutá, vnitřek vyplňují pouze slonovinová semínka pokrytá vláknitou dužinou.

Američané si bez dýně nedokážou představit dva svátky. Na Halloween se dýně vykrajuje do různých tvarů a na Den díkuvzdání se z ní pečou koláče.

Nejoblíbenější druh dýně je hokaido. Má nasládlou chuť a sytě oranžovou barvou. Konzumuje se i se slupkou. Známá je také máslová dýně, která má šedou až nažloutlou slupku, oranžovou dužinu a tvar hrušky. Chutí připomíná lískové oříšky. Muškátová dýně patří k těm největším a vyskytuje se v barvách od oranžové po zelenou.

Dýně je nízkokalorická, plná vitamínů a vlákniny.

Účinky dýně na zdraví

Dýně obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které jsou důležité nejen pro vegetariány a vegany.

Podobně jako goji dodá dýně tělu pořádnou dávku betakarotenu, který je částečně přeměněn na vitamín A. Vitamín A je důležitý pro posilování střevní výstelky a pomáhá v boji proti infekcím. Vitamín A pomáhá také sítnici absorbovat světlo a udržovat ostrý zrak i za horších světelných podmínek. Rovněž ničí zárodky bakterií.

Ze skupiny vitamínů B obsahuje dýně hokaido vitamín B1, B2 a B3. Tyto vitamíny udržují v dobré kondici oči a kůži a mají skvělý vliv na snížování únavy a eliminaci fyzického i psychického vyčerpání.

Vitamíny C, E, folát a železo obsažené v dýni mohou pomoci zvýšit imunitu a vyhnout se tak každoroční chřipce. Antioxidanty z dýně (betakaroten, vitamín C a E) jsou důležité pro zdraví pokožky. Antioxidanty z dýně mohou být prevencí rakoviny žaludku, krku, pankreatu a prsu i astmatu.

Konzumace ovoce a zeleniny obecně je pro zdraví srdce prospěšná. Dýně navíc obsahuje vlákninu, vitamín C a draslík, které mohou zlepšovat váš krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Přestože dýně obsahuje spoustu živin, je nízkokalorická. Vzhledem k tomu, že obsahuje méně kalorií než například brambory a rýže, je ideální potravinou, když chce někdo rychle zhubnout. Dýně by měla být součástí jídelníčku každého vegetariána i vegana. Pokud ne jako hlavní surovina pro vaření, tak alespoň jako verze másla z dýňových semínek. Dýňové máslo stojí za vyzkoušení. Hodí se do řady pokrmů. Chutné je i jen tak namazané na chléb. Rovněž můžete zkusit i zapečenou dýni.

Dýně v kuchyni

Dýně může narůst do obrovských rozměrů, avšak dýní lze snadno zvládnout a připravit z ní skvělá a přitom často velmi jednoduchá jídla. Je vhodné zpracovat dýni celou naráz. Po rozkrojení totiž vydrží jen pár dnů, než se začne kazit.

Všechny zmíněné dýně mají slupku, která je i po uvaření nebo upečení tvrdá a nepoživatelná. Až na dýni hokaido. Její slupka totiž při tepelné úpravě hezky změkne. Proto je v kuchyni tak oblíbenou surovinou. Dýni velmi prospěje, když se napřed upeče v troubě. Zvýrazní se tak její chuť.

Rozkrojenou a vydlabanou dýni stačí pokapat olejem, osolit a případně použít koření. Podle velikosti kousků se peče asi 30 minut při 200 stupních.

Dýně má v kuchyni rozmanité využití. Skvěle chutná dýňová polévka, dýňový hummus nebo dýňové rizoto.

Upečenou dýni lze rovnou použít do jídel typu kuskus, dýňový hummus nebo chilli. Je možné ji také rozmixovat a použít na dýňovou polévku, případně rozmixované pyré uchovat pro přípravu dalších jídel. Za vyzkoušení stojí další podzimní recepty, která zahřejí v sychravých dnech.

Dýně snese i výraznější ochucení nasladko. Nasladko se k dýni hodí skořice a další vánoční koření (badyán, řebříček). Naslano i nasladko pak k dýni pasuje zázvor. Inspirovat se lze nejlepšími recepty z dýně hokaido.

Dýně je ideální potravinou pro přípravu rychlé a zdravé večeře.

Recept na dýňové rizoto

České klasické rizoto se zpravidla připravuje se zeleninou a masem a sype se sýrem. Pro někoho tedy bude italské dýňové rizoto možná trochu netradiční, ovšem chutná skvěle a jeho příprava není nijak složitá.

Tradiční italské rizoto se od toho českého liší přípravou, chutí a také jiným druhem rýže. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem „risotto“, musí si nejprve rýže projít krátkým osmažením a až poté je vařena. Na výborné dýňové rizoto se používá rýže kulatozrnná, která je běžně k dostání v každém obchodě.

Následující recept je na 4 porce krémového dýňového rizota. Příprava zabere zhruba 30 min.

Základem výborného dýňového rizota je dýně hokaido, kulatozrnná rýže a bílé víno.

Suroviny:

  • 1/2 dýně hokaido (příp. 1 celá menší dýně)
  • 400 g rýže Arborio či Carnaoli (či jakákoliv jiná kulatozrnná rýže)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • slunečnicová semínka
  • olivový olej
  • 1l zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého suchého vína
  • sůl, pepř, příp. tymián

Postup:

Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kostičky.

V hrnci rozpálíme olivový olej a opečeme na něm kostky dýně do zezlátnutí.

Poté přisypeme drobně nakrájenou cibuli, kterou osmažíme tak, aby zesklovatěla (nesmí zhnědnout). Následně přidáme i na drobno nakrájený česnek.

K této směsi přisypeme rýži, promícháme ji a zhruba 3 minuty na mírném ohni smažíme.

Směs rýže a dýně podlijeme bílým vínem. Počkáme, až se víno vsákne do rýže a odpaří a poté postupně doléváme zeleninovým vývarem. Je důležité přidávat vývar postupně – jakmile se předchozí dávka odpaří, přidáme další.

Vývar přidáváme do změknutí rýže. Rýže by měla být al dente, tedy nikoliv převařená a dýňové rizoto rozbředlé. Rýže a dýně změknou zhruba po 20 minutách.

Do hotového dýňového rizota přidáme trochu olivového oleje na zjemnění a vegetariáni přidají i nastrouhaný parmezán, vegani zvolí vegan sýr.

Dle potřeby dýňové rizoto osolíme, opepříme a přidáme tymián. Hotové rizoto posypeme opraženými slunečnicovými semínky.

Konzistence rizota by měla být krémová. Dýňové rizoto je třeba podávat hned po uvaření, jinak to už nebude ono.

Do krémového dýňového rizota lze přidat i osmažené tofu nebo sojové maso. Kdo by si chtěl recept na dýňové rizoto trochu ozvláštnit, může k dýni na začátku smažení přidat asi 150 g na kostky nakrájených žampionů.

Existuje mnoho variací rizota. Za vyzkoušení stojí i další recepty na zeleninové rizoto nebo bulgurové rizoto.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang