Rajská polévka s rýží – recept na nejlepší rajskou polévku s rýží

Recepty

Rajská polévka je oblíbeným svěžím pokrmem, který se báječně hodí zejména do horkých letních dnů. Nabízí nespočet variací a způsobů, jak ji dochucovat, vylepšovat a servírovat. Jednou z cest je i rýže. Jaký je nejlepší recept rajské polévky s rýží?

Stejně jako třeba chřestovou polévku i rajskou lze podávat jak ve formě předkrmu, tak jako hlavní chod. V tom druhém případě je ideální ji doplnit o křupavé krutóny či k ní přikusovat čerstvé pečivo, aby skutečně zasytila. Často se servíruje také posypaná sýrem nebo kvalitní šunkou.

Křupavé krutony lze snadno udělat doma a hodí se také k česnekové polévce.

V teplých prázdninových dnech se může člověk osvěžit balkánskou specialitou, kterou je studená okurková polévka tarator. Jedná se o obdobu receptu na tzatziki, které jsou tradičním pokrmem v Řecku.

Existuje celá řada možností, jak rajskou polévku s rýží připravit – se smetanou, bez smetany, z protlaku, s čerstvými rajčaty, se zeleninou a další. Následující článek přináší ty nejosvědčenější a nejoblíbenější recepty, které poslouží třeba jako tip na večeři.

Rajská polévka z protlaku s rýží – recept

Nejklasičtější a nejjednodušší recept rajské polévky s rýží zahrnuje protlak. Následující postup hodnotitelé oceňují průměrně 4,3 hvězdičkami z 5 a výsledek popisují jako velice chutný. Příprava zabere asi 45 minut.

Ingredience na rajskou polévku z protlaku s rýží:

  • 1 plechovka rajského protlaku
  • 1 l vody
  • 2 sáčky uvařené rýže
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka tymiánu
  • 1 ks hřebíčku
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • 3 ks celého černého pepře
  • sůl
  • pažitka

Výborná je také polévka dochucená bazalkou. Na másle a cibuli můžeme osmažit nastrouhanou mrkev, která rajské dodá výraznou chuť a není již nutné používat mouku a cukr.

Příprava rajské polévky z protlaku s rýží:

V hrnci rozehřejeme máslo. Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme litrem vody. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu.

rajská polévka s rýží
K rajské polévce s rýží neodmyslitelně patří také bazalka. Lze ji zakomponovat přímo do receptu i s ní výsledný pokrm na talíři posypat.

Vmícháme do hrnce rajčatový protlak, osolíme a asi 15 minut povaříme. Polévku přecedíme a přivedeme k varu. Přisypeme do ní uvařenou rýži, necháme krátce povařit a odstavíme. Podle vlastního vkusu dochutíme solí a dalším kořením. Můžeme přidat najemno nasekanou pažitku.

Rajská polévka z čerstvých rajčat s rýží

Rajčatový protlak se dá nahradit i čerstvými rajčaty, tak jako je tomu v následujícím receptu rajské polévky s rýží. Jeho hodnocení je 4,5 hvězdiček z 5 a příprava zabere asi 45 minut.

Čerstvá rajčata lze jednoduše zakomponovat i do snídaně. Jsou totiž základní složkou mnohých receptů na zeleninové smoothie, které často tvoří součást jídelníčku při posilování.

Ingredience na rajskou polévku z čerstvých rajčat s rýží:

  • 1 l vody
  • 2 kg rajčat
  • těstovinová rýže
  • 1 kostka masoxu
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce máslo
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 lístků bazalky
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 ks celého nového koření
  • sůl

Příznivci pikantních pokrmů mohou masox nahradit chilli papričkou. Dále chuť polévky pozvedne rýžová mouka a tymián.

TIP: Jako lehký a rychlý oběd může posloužit i rýže se zeleninou, který dokáže připravit i začátečník v kuchyni.

Příprava rajské polévky z čerstvých rajčat s rýží:

Rajčata omyjeme a rozkrájíme na menší kusy (cca na čtvrtiny). Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Společně tyto dvě suroviny shrneme na pánev s rozpáleným olivovým olejem. Přisypeme sůl, pepř, čerstvou bazalku a několik minut dusíme.

rajská polévka z čerstvých rajčat s rýží
Čerstvá rajčata dodají rajské polévce nezaměnitelnou chuť.

Mezitím v hrnci rozpustíme lžičku másla a zasypeme hladkou mouku. Mícháním vytvoříme jíšku, kterou následně zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu, přidáme bobkový list, nové koření a masox. Po asi 25 minutách vaření koření vyjmeme.

Vlijeme do polévky podušenou rajčatovou směs a pečlivě zpracujeme tyčovým mixérem. Směs můžeme také přecedit, není to však nezbytné. Rajskou polévku z čerstvých rajčat přivedeme k varu a přisypeme těstovinovou rýži a cukr. Vaříme, dokud nejsou těstoviny měkké.

Italská rajská polévka s rýží

Italskou rajčatovou polévku s rýží kuchaři hodnotí 4,8 hvězdičkami z 5. Recept velice chválí a mnohokrát zmiňují, že jinou tomatovou polévku již nevaří.

Tento pokrm obsahuje smetanu, a tak se úplně nehodí do jídelníčku na hubnutí břicha ani do vegan stravy. Co místo smetany jedí vegani? Dá se nahradit speciální veganskou šlehačkou, která je k zakoupení ve specializovaných obchodech a zdravých výživách, nebo kokosovým mlékem.

TIP: Oblíbeným nenáročným italským pokrmem na rychlé večeře je také zdravá pizza.

Ingredience na italskou rajskou polévku s rýží:

  • 1 kg rajčat (lze nahradit rajčaty z konzervy)
  • 1 l vývaru
  • 1 dl smetany
  • 5 dkg vařené rýže
  • 4 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 8 lístků bazalky
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • hrstka strouhaného tvrdého sýra

Příprava italské rajské polévky s rýží:

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Krátce osmažíme na olivovém oleji. Česnek se nesmí zbarvit! Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, podusíme a zalijeme litrem vývaru. Dle chuti přidáme cukr, sůl a pepř a 20 minut povaříme.

italská rajská polévka s rýží a zeleninou
Do italské rajské polévky patří kromě bylinek a rajčat také další zelenina a maso.

Směs vlijeme do cedníku a co jde, to protlačíme. Přidáme snítku tymiánu, smetanu a rýži. Znovu polévku krátce povaříme a nakonec přisypeme najemno nasekanou bazalku. Italskou rajskou polévku podáváme posypanou strouhaným sýrem.

S čím italskou rajskou polévku podávat?

Italskou tomatovou polévku není nutné podávat výhradně s rýží. Můžeme použít klasické krutóny z bílého pečiva nebo třeba mozzarellu, která se skvěle hodí ke smetaně a bazalce. Oblíbená je také italská rajská polévka s rýží a zeleninou, do které lze zakomponovat špenát, grilované papriky, cukety či lilky.

Komu by v italské rajské polévce s rýží a zeleninou chybělo maso, může ji doplnit o natenko nakrájené prosciutto. Neotřelou chuť slibuje kombinace tomatové polévky s tofu knedlíčky, kousky čerstvých ryb, případně s mořskými plody.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang