Tzatziki – recept na řecký okurkový salát

Recepty

Řecký okurkový salát tzatziki je skvělým předkrmem i zajímavým dipem k pečené zelenině nebo salátu. Jak udělat domácí tzatziki podle pravého řeckého receptu a na co v rámci přípravy tohoto vegetariánského jídla rozhodně nezapomenout?

Tradiční řecký pokrm tzatziki se připravuje z hustého řeckého jogurtu, okurky a několika dalších ingrediencí. Nejčastěji se podávají jako předkrm společně s pita chlebem, mohou však představovat také lehkou a zdravou večeři nebo omáčku k masu, zelenině, domácímu kváskovému chlebu a podobně.

Recept na originální tzatziki jistě ocení řada vegetariánů. Vegani však musí nahradit klasický jogurt jogurtem rostlinným.

Zobrazit jiné veganské recepty >

Řecké slovo tzatziki pochází z tureckého slova cacık, které označuje velmi podobné (avšak řidší) turecké jídlo. Další obdobou salátu tzatziki je tarator, který se připravuje například v Bulharsku, Srbsku nebo Severní Makedonii.

Tzatziki jsou pokrmem vhodným pro vegetariány, stejně jako například výborná ředkvičková pomazánka. Obsahují jogurt, proto nepatří do veganského jídelníčku. Lze nahradit řecký jogurt veganským rostlinným jogurtem, je však nutné zvolit dostatečně hustou variantu.

Jaké koření na tzatziki?

Originální recepty na tzatziki obsahují (vedle několika dalších ingrediencí) kopr, česnek, sůl a pepř. Existují již hotové směsi koření na tzatziki, s jejichž použitím si lze nepatrně usnadnit práci. V pravém řeckém receptu na tzatziki se však žádné kořenicí směsi nenacházejí, ingredience se používají čerstvé.

Jak udělat tzatziki krok za krokem

Příprava tzatziki je rychlá, jednoduchá a bez problému ji zvládne i naprostý kuchařský začátečník. Nejdůležitější je mít kvalitní řecký jogurt a čerstvý kopr a nevynechávat olivový olej ani vinný ocet, bez nichž nelze dosáhnout specifické chuti tohoto salátu.

Základem tzatziki jsou strouhané okurky a pravý řecký jogurt.
Základem tzatziki jsou strouhané okurky a pravý řecký jogurt.

A jak se tzatziki dělají? Naprosto klíčové je alespoň pár minut předem nastrouhat okurku nahrubo, zasypat ji troškou soli a nechat ji vypustit co nejvíce vody. Jedině tak lze dosáhnout optimální konzistence, v opačném případě by tzatziki byly příliš tekuté.

V mnoha receptech na tzatziki je rovněž doporučováno nastrouhanou okurku přelít trochou vinného octa, jehož chuť je poté v salátu výraznější.

Okurku je před smícháním s ostatními ingrediencemi nutné dobře vyždímat. Lze to provést pomocí rukou, nicméně pro co nejlepší výsledek je třeba nastrouhanou okurku zabalit do utěrky a pořádně promačkat.

Jak udělat tzatziki v bodech:

  • nastrouhat okurku nahrubo, přidat špetku soli a trochu bílého vinného octa, promíchat
  • v míse smíchat jogurt, prolisovaný česnek, bílý vinný ocet, pár lžic olivového oleje
  • vymačkat přebytečnou vodu z okurky
  • okurku, sůl a pepř vmíchat do jogurtové směsi
  • nechat vychladit a rozležet v lednici

Přesné množství jednotlivých ingrediencí je uvedeno v receptu v další části článku. Jak již bylo řečeno, je možné použít speciální koření na tzatziki, chuťově i kvalitou jsou však lepší tzatziki připravené z čerstvých surovin.

Tzatziki jsou tradičním řeckým předkrmem, mohou však představovat také dip k masu či pečené zelenině.
Tzatziki jsou tradičním řeckým předkrmem, mohou však představovat také dip k masu či pečené zelenině.

Recept na pravé řecké tzatziki

Mnozí budou namítat, že originální recept na tzatziki je jen jeden. Nicméně to není tak úplně pravda, recepty na tzatziki se do jisté míry liší region od regionu a dokonce i každá rodina může mít svůj osvědčený postup. Recept, s nímž rozhodně nelze šlápnout vedle, je uveden níže.

Ingredience na pravé řecké tzatziki:

  • 300 g řeckého jogurtu (případně rostlinného jogurtu pro vegany)
  • 1 okurka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sekaného kopru
  • sůl, pepř

Postup:

Okurku na pravé řecké tzatziki je nejprve třeba oloupat a poté nastrouhat na hrubé struhadle. Následně se okurka posype špetkou soli a zalije 1 lžící vinného octa. Vše se promíchá a nechá stranou odpočívat, dokud okurka nepustí přebytečnou vodu.

Mezitím se v misce smíchá jogurt, prolisovaný česnek, 1 lžíce vinného octa a 3 lžíce olivového oleje. Je třeba míchat důkladně, aby se všechny ingredience pořádně propojily a vytvořily krémovou směs.

Nyní je čas vyždímat přebytečnou vodu z okurky, nejlépe pomocí utěrky, jde to však i rukama. Okurka se vmíchá do jogurtové směsi, přidá se také sůl a pepř dle chuti.

Na závěr se vmíchá nasekaný čerstvý kopr a řecký okurkový salát tzatziki je hotov. Zbývá jen vyčkat, až se důkladně vychladí a rozleží v lednici.

Domácí tzatziki se skvěle hodí jako předkrm, který se podobně jako hummus podává v kombinaci s pita chlebem, či jako dip k čerstvé nebo pečené zelenině.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang