Tarator – recept na studenou balkánskou okurkovou polévku

Recepty

Tarator je polévka, jejíž základní surovinou je okurka. Může si ji tedy udělat doma každý! Velkou výhodou studené okurkové polévky je to, že skvěle osvěží při horkých dnech. Nejlépe chutná vychlazená z lednice nebo s kostkami ledu. Co to je tarator? Jak vypadá recept na bulharský tarator?

Studenou okurkovou polévku znají lidé po celém světě. Byť se jedná o balkánský pokrm, Řekové ho hojně podávají jako přílohu. Znají ho i v Srbsku. Tam ho však považují za salát, nikoliv za polévku.

TIP: V horkých letních dnech výborně osvěží i vegan tatarák z cukety. Navíc prospěje i lidskému organismu, protože cuketa obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a pomáhá detoxikovat tělo.

Co je tarator? 

Okurkový tarator je balkánskou specialitou. Je to svěží kombinace okurky, česneku, vlašských ořechů, kopru a jogurtu. 

Bulharský tarator se podává jako předkrm nebo příloha například k šopskému salátu. Existuje mnoho možných variant, jak ho vyrobit. Místní kuchaři někdy nepřidávají vlašské ořechy, za to větší množství slunečnicového oleje.

Známá je i varianta, kdy okurku nahradí salát. Nazývá se sněhobílý salát, a to z důvodu toho, že jedinou tekutou složkou je bílý jogurt.

S okurkovou polévkou je možné se setkat i v Řecku. Řecký tarator nese název tzatziki. Kromě ingrediencí na bulharský tarator obsahují i mátu, petrželku a olivový olej. Servírují se jako příloha ke gyrosu nebo souvlaki. 

Řecký tarator se nazývá tzatziki.

Bulharská polévka tarator – recept

Pokrm je velmi oblíbený díky ingrediencím, které jsou k přípravě potřeba. Je snadné je sehnat a ještě jednodušší z nich studenou polévku vyrobit. Hodnotitelé oceňují tarator recept průměrně 4,8 hvězdičkami z 5

Ingredience na studenou polévku tarator (na 4 porce)

K přípravě studené polévky je třeba jen pár základních potravin, které jsou cenově dostupné. Sehnat ingredience není nadlidský výkon, stačí se vydat do nejbližšího supermarketu.

  • 2 rostlinné jogurty 
  • 2 stroužky česneku 
  • 600 gramů salátových okurek
  • hrst kopru
  • 2 lžíce oleje
  • 0,25 litru kysaného rostlinného mléka
  • sůl
  • pepř
  • hrstka vlašských ořechů (nemusí být)

Přidaný kopr je prospěšný pro lidské zdraví. Jeho historie sahá až do starověkého Říma, kdy si gladiátoři natírali koprem končetiny pro posílení svalů. Pomáhá i při tvorbě žaludečních šťáv a zlepšuje trávení. Působí protizánětlivě a pročišťuje jak střeva, tak i močové cesty. Ocení ho i kojící matky při tvorbě mléka. 

Kopr pomáhá při nadýmání, křečích a při zažívacích problémech.

TIP: Těhotné a kojící ženy potřebují kyselinu listovou, která obsahuje vitamín B9. Přírodním způsobem ji mohou získat např. v chřestové polévce.

Příprava okurkové polévky tarator

Tím, že se podává polévka tarator za studena, její příprava není složitá. Aby byla polévka studenější, můžeme v závěrečném kroku podle receptu pravého bulharského taratoru přidat kostky ledu

Nejprve si oloupeme okurky, které poté nakrájíme na drobné kostičky. Kopr a česnek si nasekáme nadrobno. 

Rostlinný jogurt, olej a kysané rostlinné mléko rozšleháme a přidáme k tomu nakrájené suroviny z předchozího kroku se solí a pepřem. 

Na závěr vše promícháme a dáme do lednice vychladit. Dochutíme hrstkou vlašských ořechů.

Pro milovníky veganských polévek lze doporučit kromě tarator receptu i recepty na gulášovou polévku s hlívou ústřičnourajskou polévku s rýžíhrachovou polévku s krutony nebo tradiční česnečku

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang