Již roku 1826 přišla známá autorka příruček do kuchyně Magdalena Dobromila Rettigová s prvním receptem svíčkové. Tento tradiční český pokrm se skládá ze surovin, které se v České republice bujně vyskytují. Ke klasické svíčkové se podává domácí houskový knedlík, k veganské špaldové knedlíky. Jak se dá uvařit svíčková pro vegany?
Existuje teorie vzniku názvu pro svíčkovou omáčku, která pojednává o zvyku řezníků ve středověku. Ti museli pohostit své tovaryše jednou ročně po prázdninách. Řezníci podávali k jídlu pečeni, kterou jedli tovaryši při svíčkách. Další teorie ukazuje na maso z hovězí svíčkové, které je v místech ukládání loje zvířete, který tvořil základ pro výrobu svíček.
Ingredience na veganskou svíčkovou omáčku (4 porce)
K výrobě svíčkové omáčky bude třeba především kořenová zelenina. Ta má v České republice hlubokou historii. Patří totiž mezi nejstarší druh pěstované zeleniny u nás. Kořenová zelenina je zdrojem vitamínů a vlákniny.
Mrkev, jedna z hlavních ingrediencí svíčkové omáčky, je dobrým pomocníkem při střevních potížích. Díky ní se dokonce sníží riziko onemocnění rakoviny tlustého střeva. Kromě vitamínů C a E obsahuje betakaroten, který posiluje zdraví očí. Dochází tak k předcházení vzniku šedého zákalu.
- 100 g celeru
- 100 g petržele
- 200 g mrkve
- 1 ks cibule
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 4 ks hřebíčku
- olej na smažení
- 0,5 l vody
- 250 ml rostlinného mléka
- 120 ml sójové smetany
- sůl
- pepř
- citrónová šťáva
Pokud by někdo chtěl svíčkovou omáčku obohatit o další chutě, lze přidat brusinkový kompot a rostlinný jogurt.
Vegan svíčková omáčka – postup
Vegan svíčková paří k nejlepším receptům na sojové maso. Podle receptu veganské svíčkové si zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Nejprve vložíme do hrnce cibuli, která se vaří na oleji do změknutí. Poté k ní přidáme zbytek nakrájené zeleniny společně s bobkovými listy, hřebíčky a novým kořením.
Zeleninu zalijeme vodou a osolíme. Po cca 35 minutách vyndáme všechno koření z hrnce, k zelenině přilijeme rostlinné mléko společně se sójovou smetanou a rozmixujeme mixérem dohladka.
V posledním kroku lze dochutit citrónovou šťávou, pepřem a solí. Oblíbená je i veganská svíčková s kokosovým mlékem. 2-3 lžíce kokosového mléka dodají neobvyklou a zajímavou chuť.
Ingredience na přípravu sójových plátků – recept
Sójové plátky slouží jako náhražka masa. Plátky do sebe vstřebávají chutě, proto je vhodné je vařit v okořeněné vodě.
- 1 lžíce zeleninového bujónu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 8 sójových plátků
Postup přípravy sójových plátků s vegan svíčkovou
Sójové plátky je třeba povařit v hrnci. Vaříme je ve vodě společně se zeleninovým bujónem a sójovou omáčkou.
Po 30 minutách slijeme vodu z hrnce a vymačkáme nadbytečnou vodu ze sójových plátků.
Svíčková omáčka recept – ingredience na výrobu špaldových knedlíků
Špalda je jedním z druhů pšenice. Byť obsahuje lepek, lidé s citlivostí na lepek ji daleko lépe snášejí.
- 500 g celozrnné špaldové krupice
- 25 g droždí
- sůl
- voda
- 1 balení burizonů bez příchutě
Z tohoto množství ingrediencí vyrobíme tolik špaldových knedlíků, které nám vystačí na 4 porce.
Svíčková omáčka se špaldovými knedlíky – postup přípravy
Všechny potřebné ingredience smícháme a necháme nakynout. Knedlíky poté vytvarujeme a vaříme v horké vodě po dobu 25 minut. Knedlíky vyndáme a nakrájíme. Můžeme potřít veganským margarínem.
Podle receptu veganské svíčkové se veganská svíčková podává se špaldovými knedlíky a sójovými plátky. Chuť veganské svíčkové lze obohatit brusinkovým kompotem a rostlinným jogurtem.
TIP: Podle receptu vegan svíčkové lze uvařit i s robi masem a kynutým knedlíkem.
Veganská svíčková patří mezi poměrně netradiční veganské recepty. Mezi podobné recepty se řadí také vegan halušky, které jsou alternativou oblíbeného slovenského pokrmu.