Vegan svíčková se sójovými plátky a špaldovými knedlíky – recept

Veganské recepty

Již roku 1826 přišla známá autorka příruček do kuchyně Magdalena Dobromila Rettigová s prvním receptem svíčkové. Tento tradiční český pokrm se skládá ze surovin, které se v České republice bujně vyskytují. Ke klasické svíčkové se podává domácí houskový knedlík, k veganské špaldové knedlíky. Jak se dá uvařit svíčková pro vegany? 

Existuje teorie vzniku názvu pro svíčkovou omáčku, která pojednává o zvyku řezníků ve středověku. Ti museli pohostit své tovaryše jednou ročně po prázdninách. Řezníci podávali k jídlu pečeni, kterou jedli tovaryši při svíčkách. Další teorie ukazuje na maso z hovězí svíčkové, které je v místech ukládání loje zvířete, který tvořil základ pro výrobu svíček. 

Ingredience na veganskou svíčkovou omáčku (4 porce)

K výrobě svíčkové omáčky bude třeba především kořenová zelenina. Ta má v České republice hlubokou historii. Patří totiž mezi nejstarší druh pěstované zeleniny u nás. Kořenová zelenina je zdrojem vitamínů a vlákniny.

Hlavními ingrediencemi svíčkové omáčky jsou kořenová zelenina, cibule a koření.

Mrkev, jedna z hlavních ingrediencí svíčkové omáčky, je dobrým pomocníkem při střevních potížích. Díky ní se dokonce sníží riziko onemocnění rakoviny tlustého střeva. Kromě vitamínů C a E obsahuje betakaroten, který posiluje zdraví očí. Dochází tak k předcházení vzniku šedého zákalu.

  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 200 g mrkve
  • 1 ks cibule
  • 6 kuliček nového koření 
  • 4 bobkové listy
  • 4 ks hřebíčku
  • olej na smažení
  • 0,5 l vody
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 120 ml sójové smetany
  • sůl 
  • pepř
  • citrónová šťáva 

Pokud by někdo chtěl svíčkovou omáčku obohatit o další chutě, lze přidat brusinkový kompot a rostlinný jogurt.

Vegan svíčková omáčka – postup

Vegan svíčková paří k nejlepším receptům na sojové maso. Podle receptu veganské svíčkové si zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Nejprve vložíme do hrnce cibuli, která se vaří na oleji do změknutí. Poté k ní přidáme zbytek nakrájené zeleniny společně s bobkovými listy, hřebíčky a novým kořením. 

Zeleninu zalijeme vodou a osolíme. Po cca 35 minutách vyndáme všechno koření z hrnce, k zelenině přilijeme rostlinné mléko společně se sójovou smetanou a rozmixujeme mixérem dohladka. 

V posledním kroku lze dochutit citrónovou šťávou, pepřem a solí. Oblíbená je i veganská svíčková s kokosovým mlékem. 2-3 lžíce kokosového mléka dodají neobvyklou a zajímavou chuť.

Ingredience na přípravu sójových plátků – recept

Sójové plátky slouží jako náhražka masa. Plátky do sebe vstřebávají chutě, proto je vhodné je vařit v okořeněné vodě.

  • 1 lžíce zeleninového bujónu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 8 sójových plátků 
Sójové plátky jsou bohaté především na bílkoviny a vlákninu.

Postup přípravy sójových plátků s vegan svíčkovou

Sójové plátky je třeba povařit v hrnci. Vaříme je ve vodě společně se zeleninovým bujónem a sójovou omáčkou

Po 30 minutách slijeme vodu z hrnce a vymačkáme nadbytečnou vodu ze sójových plátků. 

Svíčková omáčka recept – ingredience na výrobu špaldových knedlíků

Špalda je jedním z druhů pšenice. Byť obsahuje lepek, lidé s citlivostí na lepek ji daleko lépe snášejí.

  • 500 g celozrnné špaldové krupice
  • 25 g droždí 
  • sůl 
  • voda 
  • 1 balení burizonů bez příchutě 

Z tohoto množství ingrediencí vyrobíme tolik špaldových knedlíků, které nám vystačí na 4 porce.

Svíčková omáčka se špaldovými knedlíky – postup přípravy

Všechny potřebné ingredience smícháme a necháme nakynout. Knedlíky poté vytvarujeme a vaříme v horké vodě po dobu 25 minut. Knedlíky vyndáme a nakrájíme. Můžeme potřít veganským margarínem

Podle receptu veganské svíčkové se veganská svíčková podává se špaldovými knedlíky a sójovými plátky. Chuť veganské svíčkové lze obohatit brusinkovým kompotem a rostlinným jogurtem. 

TIP: Podle receptu vegan svíčkové lze uvařit i s robi masem a kynutým knedlíkem.

Veganská svíčková patří mezi poměrně netradiční veganské recepty. Mezi podobné recepty se řadí také vegan halušky, které jsou alternativou oblíbeného slovenského pokrmu.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang