Veganská svíčková s robi masem a kynutým knedlíkem

Recepty

Česká klasika ve vynikajícím veganském podání.

Ingredience na svíčkovou a robi maso:

  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 celer
  • 1 citron
  • třtinový cukr
  • 1 lžička soli
  • libeček
  • 4 bobkové listy
  • nové koření
  • 800 ml sojového mléka
  • 80 g celozrnné polohrubé mouky (pšeničné či žitné)
  • pepř celý
  • jalovec
  • ocet
  • tymián
  • robi
  • 1l sojového mléka
  • ¼ l vegan smetany ke šlehání
  • fruktóza (třtinový cukr)

Příprava omáčky a robi masa:

Pokrájejte si na drobno cibuli a nechte ji zpěnit a změknout. Přidejte na jemno nakrájenou mrkev a celer. Přidejte na kolečka nakrájený oloupaný citrón bez jadérek a bobkové listy. Oslaďte 2 lžícemi třtinového cukru a pečte v hrnci.

Připravit svíčkovou ve veganské verzi není žádný problém.
Připravit svíčkovou ve veganské verzi není žádný problém.

V sojovém mléce rozmíchejte polohrubou mouku, kterou pak vlijte do hrnce s opékající se zeleninou. Jemně osolte. Vařte jen na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.

Uvařenou omáčku zbavte kousků citronu, bobkových listů a pořádně ji rozmixujte dohladka. Přes noc do ní naložte na plátky nakrájené robi maso.

Druhý den si připravte plech, na kterém rozpusťte veganské máslo. Vyndejte robi maso z omáčky a pečte na plechu 40 minut zakryté a 20 minut odkryté.

Pak maso zalijte 1 l mléka, 1/4 l smetany ke šlehání a lehce povařte. Dochuťte citronovou šťávou a fruktózovým cukrem.

Ingredience na kynutý houskový knedlík:

  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 250 g špaldové polohrubé mouky
  • 20 g kvasnic
  • lžička třtinového cukru
  • 50 ml vlažného sojového mléka
  • 200 ml teplého sojového mléka

Mouky smícháme dohromady a vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g kvasnic (droždí). Kvasnice posypeme lžičkou cukru, zalijeme 50 ml vlažného sójového mléka a rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.

Poté přilijeme 200 ml teplého mléka, uhněteme těsto a necháme hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.

Následně z těsta vyválíme 2 knedlíky, necháme je ještě 15 minut kynout na pomoučeném vále a dáme je vařit. Vaříme ve vroucí osolené vodě 30 minut, občas obrátíme. Po vyjmutí z vody propícháme vidličkou.

Robi maso podáváme s teplou omáčkou, porcí houskových knedlíků, plátkem citronu a brusinkovou marmeládou.

TIP: Zkusit lze i recept na svíčkovou omáčku se špaldovými knedlíky.

Recept: Veronika Krausová, inspirováno Kuchařkou ze Svatojánu
Vařeno v: V.bistro Brno

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang