Dal makhani – recept na indickou krémovou čočku

Recepty

Oblíbené indické jídlo, které je plné chuti a neuvěřitelně krémové. Obsahuje vlákninu, vápník, bílkoviny, minerály a další prospěšné látky. Jeho příprava není složitá a i suroviny se dají dobře sehnat. To je indické dal makhani. Jaký recept na indickou krémovou čočku je ten nejlepší a co všechno obsahuje?

Příprava dal makhani není složitá. V Indii je pokrm přesto připravován spíše na větší rodinné sešlosti, protože vytvořit chuťově výborné jídlo je v tomto případě časově náročné.

Historie indické kuchyně

Indie je země s mnoha kulturami a náboženstvími. Indická kuchyně se vyvíjela v závislosti na podmínkách pro chov domácích zvířat a pěstování zemědělských plodin v každé části trochu jiným způsobem. Mezi hlavní rys indické kuchyně patří používání velkého množství koření.

Nejpoužívanějšími surovinami jsou rýže, luštěniny a obiloviny. V indické kuchyni převládají vegetariánské pokrmy. Indická kuchyně je plná inspirace pro vegetariány i vegany.

Indie je velká země a tak se zvyklosti při přípravě jídla lidí podle jednotlivých regionů. Regionální indické kuchyně se od sebe odlišují použitím surovin, přísadami i způsoby přípravy.

Indické trhy jsou velmi oblíbené pro nákup surovin.

Indie je známá také pro své náboženství. Hinduisté nikdy nejedí hovězí maso. Velmi málo používají při stolování nádobí. Nejčastěji využívají banánové listy, které jsou spíchnutí špejlemi. Po jídle se tyto listy zahodí. Indové servírují na sůl více jídel najednou. Polévka i hlavní chod se podávají ve stejnou chvíli.

Nejčastěji připravují jídlo dlouhým, pomalým vařením, anebo dušením na mírném ohni. Oblíbené je zde také smažení na pánvi, grilování a pečení. K pečení používají hliněnou pec tandůr. Mívá podobu válce, je zhruba 1 metr vysoká a často bývá zapuštěná do země. Je určená k pečení i vaření.

Oblíbený recept na dal makhani není úplně dietní kvůli použití smetany a másla. Avšak jeho velmi krémová konzistence plná chuti za to rozhodně stojí.

Hlavním rysem indické kuchyně je používání velké řady koření.

Dal makhani recept

Recept nepatří k těm nejrychlejším, je časově náročný. Ovšem černá čočka a celkově dal makhani (někdy též punjabi dal makhani) potřebuje čas, aby jeho chuť byla lahodná.

Ingredience:

  • 1 hrnek Ural Dal (černá čočka)
  • 1/2 hrnku černých fazolí
  • cca 3 cm čerstvého zázvoru
  • 5 lžic veganského másla
  • 2 červené cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 3 velká rajčata
  • 1 hrnek rajčatového protlaku
  • 1,5 lžičky garam masala
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmína
  • 1 hrnek veganské smetany
  • sůl, pepř a chilli podle chuti
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

Přes noc namočíme čočku i fazole v cca trojnásobném množství osolené vody se zázvorem, který nakrájíme na tenká kolečka. Můžeme přidat i trochu chilli.

Druhý den luštěniny vaříme (dokud nezměknou), vznikne nám kašovitá hmota, pokud se voda moc rychle odpaří, můžeme jí postupně dolévat.

V druhém hrnci si na másle osmažíme jemně nakrájenou cibulku s pasírovaným česnekem. Po zezlátnutí cibulky přidáme všechno ostatní koření, které po pár minutách uvolní své vůně. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a necháme je rozvařit. Poté použijeme tyčový mixér a rozmixujeme rajčata.

Přidáme protlak, luštěninovou směs a vaříme hodinu na mírném ohni. Občas promícháme.

Na závěr přidáme veganskou smetanu a krátce provaříme. Měla by nám vzniknou konzistence, které připomíná mírně řidší kaši.

Na talíři posypeme čerstvým koriandrem a můžeme servírovat s tradičním chlebem naan nebo s rýží.

Naan patří k nejoblíbenější příloze v indické kuchyni.

V případě dietnějšího dal makhani je možné ubrat máslo a smetanu nahradit veganským bílým jogurtem.

Jídlo je vhodné i pro děti, jen je nutné ubrat trochu koření a úplně vynechat chilli.

V receptu bylo použito veganské máslo, které si lze velmi snadno připravit i doma.

Veganské máslo vydrží v lednici i několik měsíců.

Veganské domácí máslo recept

Veganské máslo zatím není k dostání v každém obchodě. Ve specializovaných prodejnách bývá poměrně drahé a není vždy skladem. Přitom jeho výroba je snadná a rychlá. Proto si ho každý může během pár minut připravit doma.

Ingredience:

  • kokosový olej
  • olivový olej

Postup:

Důležité je dodržet poměr 1:1 kokosového oleje a olivového oleje. Záleží tedy jen na vás, jaké množství si zvolíte a kolik domácího veganského másla si uděláte.

Oba oleje přendáme do nádoby, ve kterém se nám budou dobře šlehat. Šleháme přibližně 2 minuty. Při šlehání se kokosový olej krásně povolí a dojde k postupnému spojení obou olejů.

Směs dáme na cca 20 minut do lednice. Po této době oleje znovu krátce vyšleháme a už můžeme přendat vzniklé máslo do skleničky, ve které ho chceme uchovávat.

Veganské máslo uchováváme v zavřené skleničce v lednici. Tímto způsobem uskladněné nám vydrží i několik měsíců.

TIP: Do másla lze přidat i sůl a bylinky. Bylinkové domácí veganské máslo chutná nejlépe s domácím kváskovým chlebem.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang