Vánoce jsou bezpochyby obdobím plným lahodných cukrovinek. Tradiční recepty se dědí z generace na generaci, a i když je v nich často zastoupeno máslo, mléko a vejce, existuje mnoho kreativních způsobů, jak si je vychutnat i v veganské verzi. Jaké je nejlepší veganské vánoční cukroví?
Shrnutí obsahu
Kouzlo veganských cukrovinek spočívá v rostlinných alternativách. Místo másla se používá rostlinný olej, jako je kokosový, olivový nebo slunečnicový.
Mléko se nahrazuje rostlinným mlékem, jako je mandlové, sojové nebo ovesné.
místo vajec se používají různé náhražky, jako je chia semínka, banánové pyré nebo lněné semínko smíchané s vodou.
Klasické vánoční cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky a vosí hnízda, se dají snadno veganizovat. Recepty se mírně liší v poměru surovin a použití veganských alternativ, avšak chuť a textura zůstávají zachovány.
Kromě klasických receptů existuje mnoho dalších veganských cukrovinek, které si lze na Vánoce upéct. Mezi oblíbené patří např. truffle, raw cukroví, veganské cukroví s marcipánem
Perníčky, linecké, datlové koule, sněhové pusinky s kokosem, kakaové pracny, veganské máslové sušenky a mnoho dalších sladkostí už není jen pro všežravce. I vegani si můžou vychutnat milované cukroví. Stačí jen pozměnit pár ingrediencí a vánoční cukroví pro vegany je na světě.
Vánoční cukroví se peče zhruba od 16. století. Dříve sloužilo jako ochrana majetku, hospodářství, zvířat a samozřejmě rodiny. Tradovalo se, že chrání před temnými silami a spíše než na jedení se věšelo na stromy a domy.
Cukroví, jak ho známe nyní, se začalo objevovat v 19. století na štědrovečerním stole bohatých. Později se dostalo mezi všechny vrstvy a nyní si ho dopřávají domácnosti po celém světě. Jak připravit vegan cukroví?
Veganské vánoční cukroví
Veganské vánoční cukroví je chutnou a zdravou alternativou pro všechny, kteří si chtějí vánoční svátky zpříjemnit sladkými dobrotami bez ohledu na stravovací omezení. S trochou kreativity a chutí experimentovat se dá vytvořit pestrá a lahodná nadílka, která potěší všechny chuťové pohárky.
Veganské vánoční cukroví je skvělou alternativou pro ty, kteří se vyhýbají živočišným produktům. Tradiční vánoční cukroví často obsahuje vejce, mléko a máslo, veganské verze těchto sladkostí využívají rostlinné ingredience.
Veganské vánoční cukroví může být stejně chutné a lákavé jako tradiční verze. Důležité je vybrat kvalitní rostlinné alternativy a nebát se experimentovat s novými příchutěmi a kombinacemi.
Vegan vánoční cukroví recepty
Receptů na zdravé vegan cukroví je celá řada. Tady jsou nejoblíbenější, která nesmí chybět po čas Vánoc v žádné české rodině.
Vosí hnízda
Vosí hnízda je nepečené velmi oblíbené vánoční cukroví. Známé je i pod názvy vosáky nebo úly. Vždy se jedná o to jisté cukroví s kapkou alkoholu.
Ingredience:
- 300 gramů datlové pasty
- 200 gramů mouky (mandlové, kokosové)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce kakaa
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- špetka soli
- rum (podle chuti/lze vynechat)
Náplň:
- Změklé máslo (z kešu ořechů/rostlinné vege máslo)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce kokosového oleje
- rum (podle chuti/lze vynechat)
- veganské piškoty
Postup:
Všechny ingredience na těsto smícháme v míse a vypracujeme těsto. V jiné míse mícháme suroviny na náplň, dokud nezískáme hladkou konzistenci. Formičky na vosí hnízda plníme těstem, do kterého dáváme krém. Pak už stačí jen přiklopit piškotem a nechat ztuhnout v chladné místnosti nebo lednici. Vyklopená hnízda můžete i nemusíte pocukrovat.
Linecké cukroví vegan
Linecké cukroví je známé nejen pro svou lahodnou chuť, avšak také díky vůni linoucí se po bytě během pečení. Ani vegani nebudou o tuto vánoční klasiku ochuzení. Jak upéct linecké cukroví pro vegany?
Ingredience:
- ½ hrnku veganského másla (změklé)
- ⅓ hrnku agávového sirupu
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky soli
- 2 ¼ bezlepkové mouky
- 5 lžic ovocného džemu
- trochu sušeného kokosového mléka (na poprášení/nemusí být)
Postup:
Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a připravíme si vykrajovátka na linecké cukroví.
Do mixéru dáme máslo a šleháme ho dokud nebude krémové. Přidáme sladidlo, sůl, vanilku a promícháme, aby se vše spojilo s máslem. Přidáme mouku a znovu promícháme. Nejlépe uděláme, když vše promícháme rukama. Těsto by se nemělo lepit. Pokud ano, přidáme trochu mouky. Poté těsto rozdělíme a vytvarujeme 2 koule.
Těsto rozválíme a vykrajujeme sušenky pomocí vykrajovátka na cukroví. Polovinu z nich vykrojíme obyčejným vykrajovátkem a druhou polovinu vykrojíme i ve středu (takže nakonec získáme stejné množství sušenek ve spodní a horní vrstvě). Opatrně přeneseme vykrojené těsto na plech a pečeme 10 až 15 minut.
Hotové linecké cukroví poznáme podle zlaté barvy. Nesmí se to přehnat, protože cukroví po vychladnutí trochu ztvrdne. Sušenky dáme na 10 minut vychladnout.
Po vychladnutí vezmeme spodní plnou část cukroví, potřeme trochu marmeládou a přiklopíme horní částí, která je vykrojená ve středu. Pro efekt nebo na chuť můžeme pocukrovat nebo použít sušené kokosové mléko. Pak už jen uložíme do kryté nádoby a snažíme se vydržet do Štědrého dne.
Recept na veganské perníčky
Perníčky jsou oblíbené hlavně u dětí. Při jejich výrobě se totiž mohou vyřádit u zdobení. Výborné jsou i perníčky bez ozdoby. Dnešní recept je ze závoru a koření, které dodá perníčkum výraznou chuť.
Ingredience:
- ½ hrnku hnědého cukru
- 8 polévkových lžic veganského másla nebo kokosového oleje
- 2 lněná „vejce“ (2 polévkové lžíce mletých lněných semínek smíchaných se 6 polévkovými lžícemi vody, dokud nebudou vláčná)
- ¼ hrnku melasy
- 1 lžíce zázvorové šťávy (trochu zázvoru nastrouhejte najemno a poté vymačkejte dužinu, abyste získali pouze šťávu)
- 3¼ hrnků mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky mořské soli
- 1 polévková lžíce mletého zázvoru
- 1 polévková lžíce skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 2 špetky mletého hřebíčku
Poleva:
- ½ hrnku moučkového cukru
- 2¼ lžičky rostlinného mléka nebo vody
Postup:
Vyšleháme hnědý cukr s máslem nebo olejem v mixéru. Přidáme lněná vejce, melasu a zázvorovou šťávu a mixujeme dvě minuty. Směs může vypadat na první pohled jako sražená. Je to však normální.
Smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a koření. Pomalu přidáváme moučnou směs do mokré směsi. Mixujeme, dokud není veškerá mouka vmíchána.
Těsto bude trochu lepkavé a dobře se spojí. Vyjměme ho z mixéru a zabalíme kouli těsta do potravinové fólie. Lehce jej zploštíme do tvaru disku a dáme do chladu na 30 minut i více.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Vyjměme těsto z chladničky a položíme jej na lehce pomoučený povrch. Těsto rozválíme a pomocí vykrajovátka vykrojíme požadovaný tvar. Poté vložíme perníčky na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme cca 10 minut pro měkčí sušenku a 12 až 15 minut pro křupavější sušenku.
Pokud chcete perníčky ozdobit, připravíme si polevu. Vyšleháme cukr s mlékem a dáme do sáčku. Ozdobíme perníčky a necháme je uschnout na vzduchu, dokud poleva neztuhne.
RAW kuličky
Posledním receptem jsou kuličky. Nepečené cukroví, které se dá připravit na několik způsobů. Datlové jsou jedny z nejlepších a určitě stoji za vyzkoušení.
Ingredience:
- 1 hrnek vypeckovaných datlí
- 1 hrnek oříšků (podle chuti)
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- Skořice
- Šťáva z citronu
Postup:
Nejprve si namočíme datle v horké vodě a spaříme je. Mezitím si na pánvi bez oleje opražíme nakrájené oříšky. Pokud oříšky nemůžete, lze je nahradit semínky.
Po vychladnutí je v míse smícháme se spařenými datlemi a kořením. Můžeme přidat i trochu šťávy z citronu a vše společně promícháme ideálně v mixéru. Z těsta pak tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo nasekaných oříškách.
Na místo RAW kuliček lze vyzkoušet i RAW tyčinky.
I zdravé cukroví se dá samozřejmě koupit, avšak člověk se ochudí o tu krásnou vůni během pečení a taky o uždibování při přípravě nepečeného cukroví. A navíc co by to bylo za Vánoce bez toho nejlepšího veganského cukroví.
Zdravé cukroví vegan
Veganské cukroví se objevilo ještě o něco později. Dnes je velmi oblíbené a pochutná si na něm každý bez rozdílu. Zkusit se kromě dnešních čtyř druhů vánočního cukroví mohou třeba ořechová kolečka. A co vlastně jedí vegani na Štědrý večer? I vánoční veganské menu může být pestré.
Veganské cukroví chutná nejlépe s horkým čajem nebo mlékem. Kde vzít rostlinné mléko? Jak vyrobit doma mandlové mléko?