
Vánoční svátky jsou především o čase stráveným s rodinou, o klidu a pohodě, také o dárkách a v neposlední řadě o jídle. Svátky se neobejdou ani bez vánočního cukroví a vánočního vaječňáku (zkuste ten bez vajec). Kdo nezná recepty na veganské cukroví? Tento článek přináší nejlepší vánoční cukroví pro vegany.
Perníčky, linecké, datlové koule, sněhové pusinky s kokosem, kakaové pracny a mnoho dalších sladkostí už není jen pro všežravce. I vegani si můžou vychutnat milované cukroví. Stačí jen pozměnit pár ingrediencí a vánoční cukroví pro vegany je na světě.
Vánoční cukroví se peče zhruba od 16. století. Dříve sloužilo jako ochrana majetku, hospodářství, zvířat a samozřejmě rodiny. Tradovalo se, že chrání před temnými silami a spíše než na jedení se věšelo na stromy a domy.
Cukroví, jak ho známe nyní, se začalo objevovat v 19. století na štědrovečerním stole bohatých. Později se dostalo mezi všechny vrstvy a nyní si ho dopřávají domácnosti po celém světě. Jak připravit vegan cukroví?
Zdravé cukroví vegan
Veganské cukroví se objevilo ještě o něco později. Dnes je velmi oblíbené a pochutná si na něm každý bez rozdílu. Zkusit se kromě dnešních čtyř druhů vánočního cukroví mohou třeba ořechová kolečka. A co vlastně jedí vegani na Štědrý večer? I vánoční veganské menu může být pestré.
Veganské cukroví chutná nejlépe s horkým čajem nebo mlékem. Kde vzít rostlinné mléko? Jak vyrobit doma mandlové mléko?

Vegan vánoční cukroví recepty
Receptů na zdravé vegan cukroví je celá řada. Tady jsou nejoblíbenější, která nesmí chybět po čas Vánoc v žádné české rodině.
Vosí hnízda
Vosí hnízda je nepečené velmi oblíbené vánoční cukroví. Známé je i pod názvy vosáky nebo úly. Vždy se jedná o to jisté cukroví s kapkou alkoholu.
Ingredience
- 300 gramů datlové pasty
- 200 gramů mouky (mandlové, kokosové)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce kakaa
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- špetka soli
- rum (podle chuti/lze vynechat)
Náplň
- Změklé máslo (z kešu ořechů/rostlinné vege máslo)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce kokosového oleje
- rum (podle chuti/lze vynechat)
- veganské piškoty
Postup
Všechny ingredience na těsto smícháme v míse a vypracujeme těsto. V jiné míse mícháme suroviny na náplň, dokud nezískáme hladkou konzistenci. Formičky na vosí hnízda plníme těstem, do kterého dáváme krém. Pak už stačí jen přiklopit piškotem a nechat ztuhnout v chladné místnosti nebo lednici. Vyklopená hnízda můžete i nemusíte pocukrovat.

Linecké cukroví vegan
Linecké cukroví je známé nejen pro svou lahodnou chuť, avšak také díky vůni linoucí se po bytě během pečení. Ani vegani nebudou o tuto vánoční klasiku ochuzení. Jak upéct linecké cukroví pro vegany?
Ingredience
- ½ hrnku veganského másla (změklé)
- ⅓ hrnku agávového sirupu
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky soli
- 2 ¼ bezlepkové mouky
- 5 lžic ovocného džemu
- trochu sušeného kokosového mléka (na poprášení/nemusí být)
Postup
Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a připravíme si vykrajovátka na linecké cukroví.
Do mixéru dáme máslo a šleháme ho dokud nebude krémové. Přidáme sladidlo, sůl, vanilku a promícháme, aby se vše spojilo s máslem. Přidáme mouku a znovu promícháme. Nejlépe uděláme, když vše promícháme rukama. Těsto by se nemělo lepit. Pokud ano, přidáme trochu mouky. Poté těsto rozdělíme a vytvarujeme 2 koule.
Těsto rozválíme a vykrajujeme sušenky pomocí vykrajovátka na cukroví. Polovinu z nich vykrojíme obyčejným vykrajovátkem a druhou polovinu vykrojíme i ve středu (takže nakonec získáme stejné množství sušenek ve spodní a horní vrstvě). Opatrně přeneseme vykrojené těsto na plech a pečeme 10 až 15 minut.
Hotové linecké cukroví poznáme podle zlaté barvy. Nesmí se to přehnat, protože cukroví po vychladnutí trochu ztvrdne. Sušenky dáme na 10 minut vychladnout.
Po vychladnutí vezmeme spodní plnou část cukroví, potřeme trochu marmeládou a přiklopíme horní částí, která je vykrojená ve středu. Pro efekt nebo na chuť můžeme pocukrovat nebo použít sušené kokosové mléko. Pak už jen uložíme do kryté nádoby a snažíme se vydržet do Štědrého dne.

Recept na veganské perníčky
Perníčky jsou oblíbené hlavně u dětí. Při jejich výrobě se totiž mohou vyřádit u zdobení. Výborné jsou i perníčky bez ozdoby. Dnešní recept je ze závoru a koření, které dodá perníčkum výraznou chuť.
Ingredience
- ½ hrnku hnědého cukru
- 8 polévkových lžic veganského másla nebo kokosového oleje
- 2 lněná „vejce“ (2 polévkové lžíce mletých lněných semínek smíchaných se 6 polévkovými lžícemi vody, dokud nebudou vláčná)
- ¼ hrnku melasy
- 1 lžíce zázvorové šťávy (trochu zázvoru nastrouhejte najemno a poté vymačkejte dužinu, abyste získali pouze šťávu)
- 3¼ hrnků mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky mořské soli
- 1 polévková lžíce mletého zázvoru
- 1 polévková lžíce skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 2 špetky mletého hřebíčku
Poleva
- ½ hrnku moučkového cukru
- 2¼ lžičky rostlinného mléka nebo vody
Postup
Vyšleháme hnědý cukr s máslem nebo olejem v mixéru. Přidáme lněná vejce, melasu a zázvorovou šťávu a mixujeme dvě minuty. Směs může vypadat na první pohled jako sražená. Je to však normální.
Smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a koření. Pomalu přidáváme moučnou směs do mokré směsi. Mixujeme, dokud není veškerá mouka vmíchána.
Těsto bude trochu lepkavé a dobře se spojí. Vyjměme ho z mixéru a zabalíme kouli těsta do potravinové fólie. Lehce jej zploštíme do tvaru disku a dáme do chladu na 30 minut i více.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Vyjměme těsto z chladničky a položíme jej na lehce pomoučený povrch. Těsto rozválíme a pomocí vykrajovátka vykrojíme požadovaný tvar. Poté vložíme perníčky na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme cca 10 minut pro měkčí sušenku a 12 až 15 minut pro křupavější sušenku.
Pokud chcete perníčky ozdobit, připravíme si polevu. Vyšleháme cukr s mlékem a dáme do sáčku. Ozdobíme perníčky a necháme je uschnout na vzduchu, dokud poleva neztuhne.

RAW kuličky
Posledním receptem jsou kuličky. Nepečené cukroví, které se dá připravit na několik způsobů. Datlové jsou jedny z nejlepších a určitě stoji za vyzkoušení.
Ingredience
- 1 hrnek vypeckovaných datlí
- 1 hrnek oříšků (podle chuti)
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- Skořice
- Šťáva z citronu
Postup
Nejprve si namočíme datle v horké vodě a spaříme je. Mezitím si na pánvi bez oleje opražíme nakrájené oříšky. Pokud oříšky nemůžete, lze je nahradit semínky.
Po vychladnutí je v míse smícháme se spařenými datlemi a kořením. Můžeme přidat i trochu šťávy z citronu a vše společně promícháme ideálně v mixéru. Z těsta pak tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo nasekaných oříškách.
TIP: Na místo RAW kuliček lze vyzkoušet i RAW tyčinky.

I zdravé cukroví se dá samozřejmě koupit, avšak člověk se ochudí o tu krásnou vůni během pečení a taky o uždibování při přípravě nepečeného cukroví. A navíc co by to bylo za Vánoce bez toho nejlepšího veganského cukroví.