
S končícím létem je potřeba zpracovat velkou úrodu cuket. Jednou z mnoha možností je příprava zelí z cukety. Cuketové zelí je zdravé, jemné a chutné. Je také skvělou alternativou pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí jíst klasické kysané zelí. Jaký je nejlepší recept na zelí z cukety?
Dušené zelí z cukety skvěle chutná, je nízkokalorické, plné vitamínů a minerálů. Cuketa výborně působí na zrak, odbourává stres a pozitivně ovlivňuje činnost mozku. Skvěle detoxikuje organismus a podporuje činnost ledvin, střev a srdce. Neměla by chybět v žádném jídelníčku, když je potřeba rychle zhubnout. Cuketová jídla právem patří mezi nejlepší podzimní recepty.
TIP: Pro očistu střev, jater a celkovou detoxikaci lze vyzkoušet i Zaječickou hořkou minerální vodu s přirozeně projímavými účinky.

Cuketu lze připravovat na mnoho způsobů. Za vyzkoušení stojí třeba recept na rychlý guláš z cukety nebo cuketové placky. Pokud se někdo chce pořádně dopovat vitamíny i po skončení cuketové sezóny, není nic jednoduššího, než si cuketové zelí zavařit. Výhodou jeho přípravy je, že je hotové za pár minut a zavařeniny lze používat celou zimu. Při nedostatku času lze doporučit i další recepty na zdravé večeře.
Recept na cuketové zelí
U přípravy některých jídel z cukety platí, že čím je cuketa menší a mladší, tím bude výsledek lepší. Je to tak např. u cuketového tataráku i u obalované cukety. Naopak při vaření výborného cuketového zelí lze využít i cukety větší nebo dokonce přerostlé.
Suroviny:
- 3 velké cukety
- 3 cibule
- hladká mouky (1-2 lžíce nebo dle potřeby)
- slunečnicový nebo olivový olej na smažení
- kmín
- ocet
- sůl
- pepř
- cukr
Postup:
Cukety omyjeme a nastrouháme nahrubo. Pokud jsou cukety starší a větší, nejdříve je oloupeme a vydlabeme semínka.
Cibule nakrájíme na jemno a v hrnci dozlatova osmahneme. Poté přidáme nastrouhané cukety. Pokud je třeba, podlijeme vodou. Je potřeba myslet na to, že cukety pustí hodně vody samy od sebe, takže s podléváním opatrně.
Do hrnce přidáme kmín, sůl, pepř a podle chuti ocet a cukr.
Směs dusíme tak dlouho, dokud se neodpaří všechna voda. Je potřeba však dát pozor na to, aby si cuketa zachovala svoji strukturu a nevznikla kaše. Dušení by mělo trvat do 10 minut. Pokud je třeba, zelí z cukety zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše vody. Vše pak provaříme ještě zhruba 3 minuty.
Cuketové zelí lze podávat s tempehem, vařenými kroupy, bramborovými noky, se sójovým masem nebo rostlinnou náhražkou masa Beyond Meat.
Jak zavařit cuketové zelí
Cuketové zelí zavařené poslouží celou zimu a člověk tak ušetří čas strávený v kuchyni. Zavařit zelí z cukety přitom není nic složitého. Pokud se dodrží nejdůležitější pravidla konzervace potravin, nic nebrání tomu, vychutnávat si chutě a barvy zeleniny i po skončení letní sezóny.

Postup:
Použijeme předchozí recept na zelí z cukety. Připravíme si čisté zavařovací sklenice a naplníme je horkým dušeným cuketovým zelím.
Důkladně uzavřené sklenice sterilujeme na 90 °C po dobu 25 minut. Základní postupy při sterilování (zavařování) jsou jednoduché. Nezbytnou pomůckou při zavařování cuketového zelí je zavařovací hrnec s teploměrem a mřížkou na dně. Na tu vyskládáme naplněné sklenice a zhruba do poloviny zalijeme vodou. Hrnec přiklopíme a sledujeme čas a teplotu.
Po ukončení sterilace sklenice vyskládáme na podložku. Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž zjistíme, zda víčka těsní. A je hotovo.

Kdo nemá zavařovací hrnec, může sklenice vyskládat na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Plech se zalije vodou, aby byly sklenice ponořené zhruba 2 až 3 cm. Plech se pak vloží do předem vyhřáté trouby na 80 stupňů a nechá se zavařovat asi 8 minut.
V dnešní době i malé kuchyně v paneláku obsahují celou řadu spotřebičů. Novodobým způsobem sterilace je vložení sklenic do mikrovlnné trouby. Tento způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Do trouby vložíme maximálně 4 ks sklenic a sterilujeme 10 minut při teplotě 70W (rozmrazování) a 10 minut na 100W. Jednoduché a rychlé.