Cuketové zelí – sterilované, recept na nejlepší zelí z cukety

Veganské recepty

S končícím létem je potřeba zpracovat velkou úrodu cuket. Jednou z mnoha možností je příprava zelí z cukety. Cuketové zelí je zdravé, jemné a chutné. Je také skvělou alternativou pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí jíst klasické kysané zelí. Jaký je nejlepší recept na zelí z cukety?

Shrnutí obsahu

Cuketové zelí je pokrm připravený z cukety, která je nastrouhaná nebo nakrájená na tenké proužky a poté smažená nebo dusená s dalšími přísadami.

Základními ingrediencemi pro cuketové zelí jsou cuketa, cibule, česnek, olej nebo máslo, sůl, pepř a další koření podle chuti. Některé recepty mohou také zahrnovat rajčata, papriky nebo bylinky.

Cuketové zelí má svěží a mírně sladkou chuť cukety, která se doplňuje s chuťovými vrstvami cibule a česneku. Má měkkou a vláčnou texturu, která se rozplývá v ústech.

Cuketové zelí se často podává jako příloha k masu nebo rybám, nebo jako součást vegetariánských jídel. Může být také použito jako náplň do sendvičů, jako přídavek do salátů nebo jako topping na pizzu.

Dušené zelí z cukety skvěle chutná, je nízkokalorické, plné vitamínů a minerálů. Cuketa výborně působí na zrak, odbourává stres a pozitivně ovlivňuje činnost mozku. Skvěle detoxikuje organismus a podporuje činnost ledvin, střev a srdce. Neměla by chybět v žádném jídelníčku, když je potřeba rychle zhubnout. Cuketová jídla právem patří mezi nejlepší podzimní recepty.

Pro očistu střev, jater a celkovou detoxikaci lze vyzkoušet i Zaječickou hořkou minerální vodu s přirozeně projímavými účinky.

Cuketu lze připravovat na mnoho způsobů. Za vyzkoušení stojí třeba recept na rychlý guláš z cukety nebo cuketové placky. Pokud se někdo chce pořádně dopovat vitamíny i po skončení cuketové sezóny, není nic jednoduššího, než si cuketové zelí zavařit. Výhodou jeho přípravy je, že je hotové za pár minut a zavařeniny lze používat celou zimu. Při nedostatku času lze doporučit i další recepty na zdravé večeře.

Cuketové zelí obsahuje vitamín A, aktivuje činnost ledvin a je vhodné při redukčních dietách.

Recept na cuketové zelí

U přípravy některých jídel z cukety platí, že čím je cuketa menší a mladší, tím bude výsledek lepší. Je to tak např. u cuketového tataráku i u obalované cukety. Naopak při vaření výborného cuketového zelí lze využít i cukety větší nebo dokonce přerostlé.

Suroviny:

  • 3 velké cukety
  • 3 cibule
  • hladká mouky (1-2 lžíce nebo dle potřeby)
  • slunečnicový nebo olivový olej na smažení
  • kmín
  • ocet
  • sůl
  • pepř
  • cukr

Postup:

Cukety omyjeme a nastrouháme nahrubo. Pokud jsou cukety starší a větší, nejdříve je oloupeme a vydlabeme semínka.

Cibule nakrájíme na jemno a v hrnci dozlatova osmahneme. Poté přidáme nastrouhané cukety. Pokud je třeba, podlijeme vodou. Je potřeba myslet na to, že cukety pustí hodně vody samy od sebe, takže s podléváním opatrně.

Do hrnce přidáme kmín, sůl, pepř a podle chuti ocet a cukr.

Směs dusíme tak dlouho, dokud se neodpaří všechna voda. Je potřeba však dát pozor na to, aby si cuketa zachovala svoji strukturu a nevznikla kaše. Dušení by mělo trvat do 10 minut. Pokud je třeba, zelí z cukety zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše vody. Vše pak provaříme ještě zhruba 3 minuty.

Cuketové zelí lze podávat s tempehem, vařenými kroupy, bramborovými noky, se sójovým masem nebo rostlinnou náhražkou masa Beyond Meat.

Cuketové zelí sterilované

Sterilované cuketové zelí je konzervovaná verze tohoto pokrmu, která je připravena vařením cukety spolu s kořením a dalšími přísadami, a následným plněním do sklenic nebo plechovek a zavařením, aby byla prodloužena její trvanlivost. Zde jsou některé body o sterilovaném cuketovém zelí:

  • Proces: Sterilované cuketové zelí je vyrobeno vařením nakrájené cukety s cibulí, česnekem, octem, solí, cukrem a dalšími kořenícími látkami, dokud nejsou všechny přísady měkké a chuťově sladké. Poté je směs plněna do sklenic nebo plechovek a sterilována, aby se zastavil růst bakterií a prodloužila trvanlivost.
  • Chuť a textura: Sterilované cuketové zelí má podobnou chuť a texturu jako tradiční cuketové zelí, s bohatou, mírně sladkou a dochucenou chutí. Má měkkou a vláčnou texturu, která se dobře hodí jako příloha nebo součást různých jídel.
  • Trvanlivost: Sterilované cuketové zelí má dlouhou trvanlivost díky procesu sterilace, který zabraňuje rozvoji bakterií a jiných mikroorganismů. Může být skladováno při pokojové teplotě až několik měsíců, což z něj činí praktickým a dlouhodobým zásobníkem.
  • Použití: Sterilované cuketové zelí může být použito jako příloha k různým pokrmům, jako jsou masové a rybí pokrmy, sendviče, saláty nebo jako součást pikantních omáček a náplní do těstovin. Jeho dlouhá trvanlivost a snadné použití z něj činí vhodný doplněk do spíže.

Sterilované cuketové zelí je praktickým a chutným způsobem, jak si zachovat chuť a výživové hodnoty cukety po delší dobu a využít je jako přílohu či součást různých pokrmů.

Cuketové zelí sterilované – jak zavařit cuketové zelí

Cuketové zelí zavařené poslouží celou zimu a člověk tak ušetří čas strávený v kuchyni. Zavařit zelí z cukety přitom není nic složitého. Pokud se dodrží nejdůležitější pravidla konzervace potravin, nic nebrání tomu, vychutnávat si chutě a barvy zeleniny i po skončení letní sezóny.

Postup:

Použijeme předchozí recept na zelí z cukety. Připravíme si čisté zavařovací sklenice a naplníme je horkým dušeným cuketovým zelím.

Důkladně uzavřené sklenice sterilujeme na 90 °C po dobu 25 minut. Základní postupy při sterilování (zavařování) jsou jednoduché. Nezbytnou pomůckou při zavařování cuketového zelí je zavařovací hrnec s teploměrem a mřížkou na dně. Na tu vyskládáme naplněné sklenice a zhruba do poloviny zalijeme vodou. Hrnec přiklopíme a sledujeme čas a teplotu.

Po ukončení sterilace sklenice vyskládáme na podložku. Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž zjistíme, zda víčka těsní. A je hotovo.

K zavaření cuketového zelí je potřeba zavařovací hrnec, plech do pečící trouby nebo mikrovlnná trouba.

Kdo nemá zavařovací hrnec, může sklenice vyskládat na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Plech se zalije vodou, aby byly sklenice ponořené zhruba 2 až 3 cm. Plech se pak vloží do předem vyhřáté trouby na 80 stupňů a nechá se zavařovat asi 8 minut.

V dnešní době i malé kuchyně v paneláku obsahují celou řadu spotřebičů. Novodobým způsobem sterilace je vložení sklenic do mikrovlnné trouby. Tento způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Do trouby vložíme maximálně 4 ks sklenic a sterilujeme 10 minut při teplotě 70W (rozmrazování) a 10 minut na 100W. Jednoduché a rychlé.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang