Cuketový guláš – recept na rychlý guláš z cukety

Veganské recepty

Chutný, lehký a rychlý. Přesně takový je guláš z cukety. V horkém letním dni je ideální večeří a zdravější verzí klasického guláše s masem. Navíc jeho vařením nestrávíte půl dne u plotny. Jaký recept na cuketový guláš je ten nejlepší a co je k jeho přípravě potřeba? A jakými ingrediencemi ho vylepšit?

Cuketa je univerzální zelenina a v letní kuchyni má hlavní slovo. Z mála se dají během chvíle vykouzlit hotové zázraky a konzumace cukety navíc prospívá lidskému organismu. Obsahuje velké množství vitaminu A, skvěle pomáhá při detoxikaci těla, obsahuje spoustu minerálů a živin.

Cuketa je z velké části je tvořena vodou, kterou lze započítat do denního příjmu tekutin. Cuketa je rovněž ideální potravinou v jídelníčku při snižování váhy.

Jak cuketu vybrat

Správným výběrem surovin bude cuketový guláš dokonalý. Platí, že čím menší a mladší cuketa je, tím lepší. Není třeba ji potom loupat, ani vydlabávat semínka, je šťavnatější a má více živin. Čím je starší a větší, tím ztrácí chuť nebo dokonce hořkne. Povrch by měl být lesklý, bez skvrn a otlačenin. Cuketa na guláš může být zelená, žlutá i smetanově bílá.

Cuketa je ideální potravinou v jídelníčku pro redukci tělesné váhy.

Co z cukety připravit

Cuketu lze jíst v jakékoliv podobě, a to ve sladkých i slaných jídlech. Je jako stvořená pro grilování, pečení, do polévek nebo bramboráků. Oblíbené jsou karbanátky, koláče, hranolky, cuketové placky a mezi milovníky masa vedou cukety plněné masem.

Na cuketě si strávníci pochutnají i v podobě raw. Za syrova se dají připravit cuketové špagety nebo veganský tatarák. A za bramborový guláš s cuketou budou kuchaře milovat i masožravci.

Recept na cuketový guláš

Guláš z cukety je chutný, snadný a rychlý podzimní recept. Dostatečně zasytí a pikantní verze pěkně zahřeje. Během půl hodiny ho zvládne uvařit každý a suroviny k jeho přípravě se v letních měsících doma určitě najdou.

Pokud při vaření cuketového guláše zbydou nějaké odřezky a slupky, lze z nich uvařit výborný zeleninový vývar. Může být také dobrým základem např. při vaření gulášové polévky s hlívou ústřičnou.

Příprava guláše z cukety je snadná a rychlá.

Suroviny na 4 porce:

  • 2 cukety
  • 3 cibule
  • 4 brambory
  • 2 papriky
  • 4 čerstvá rajčata nebo 1 rajčata v plechovce
  • 3 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • mletá paprika – sladká/pálivá
  • slunečnicový nebo olivový olej

Postup:

Cukety omyjeme, odkrojíme konce a vydlabeme semínka. Brambory, cukety a papriku nakrájíme na kostičky, cibuli nahrubo, česnek nasekáme nadrobno.

V hrnci rozpálíme olej, vsypeme cibuli a necháme zezlátnout. Potom přidáme česnek, cuketu, papriku, brambory a rajčata a důkladně promícháme.

Směs posypeme mletou paprikou (dle chuti sladkou nebo pálivou), krátce osmahneme a podlijeme vodou. Zeleninu povaříme, dokud nezměkne. Dáme pozor, aby se cuketa nerozvařila.

Podle chuti cuketový guláš osolíme, opepříme a přidáme špetku majoránky. Je možné přidat i sójovou omáčku nebo worchester.

Hotový guláš z cuket můžeme ozdobit čerstvou majoránkou. Podáváme s chlebem, rýží, bulgurem nebo těstovinami. Za vyzkoušení také stojí indický chleba paratha, který s cuketovým gulášem chutná skvěle.

TIP: Co zdravého připravit k večeři zítra? Lze se inspirovat dalšími recepty na zdravou večeři.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang