
Chutný, lehký a rychlý. Přesně takový je guláš z cukety. V horkém letním dni je ideální večeří a zdravější verzí klasického guláše s masem. Navíc jeho vařením nestrávíte půl dne u plotny. Jaký recept na cuketový guláš je ten nejlepší a co je k jeho přípravě potřeba? A jakými ingrediencemi ho vylepšit?
Cuketa je univerzální zelenina a v letní kuchyni má hlavní slovo. Z mála se dají během chvíle vykouzlit hotové zázraky a konzumace cukety navíc prospívá lidskému organismu. Obsahuje velké množství vitaminu A, skvěle pomáhá při detoxikaci těla, obsahuje spoustu minerálů a živin.
Cuketa je z velké části je tvořena vodou, kterou lze započítat do denního příjmu tekutin. Cuketa je rovněž ideální potravinou v jídelníčku při snižování váhy.
Jak cuketu vybrat
Správným výběrem surovin bude cuketový guláš dokonalý. Platí, že čím menší a mladší cuketa je, tím lepší. Není třeba ji potom loupat, ani vydlabávat semínka, je šťavnatější a má více živin. Čím je starší a větší, tím ztrácí chuť nebo dokonce hořkne. Povrch by měl být lesklý, bez skvrn a otlačenin. Cuketa na guláš může být zelená, žlutá i smetanově bílá.

Co z cukety připravit
Cuketu lze jíst v jakékoliv podobě, a to ve sladkých i slaných jídlech. Je jako stvořená pro grilování, pečení, do polévek nebo bramboráků. Oblíbené jsou karbanátky, koláče, hranolky, cuketové placky a mezi milovníky masa vedou cukety plněné masem.
Na cuketě si strávníci pochutnají i v podobě raw. Za syrova se dají připravit cuketové špagety nebo veganský tatarák. A za bramborový guláš s cuketou budou kuchaře milovat i masožravci.
Recept na cuketový guláš
Guláš z cukety je chutný, snadný a rychlý podzimní recept. Dostatečně zasytí a pikantní verze pěkně zahřeje. Během půl hodiny ho zvládne uvařit každý a suroviny k jeho přípravě se v letních měsících doma určitě najdou.
Pokud při vaření cuketového guláše zbydou nějaké odřezky a slupky, lze z nich uvařit výborný zeleninový vývar. Může být také dobrým základem např. při vaření gulášové polévky s hlívou ústřičnou.

Suroviny na 4 porce:
- 2 cukety
- 3 cibule
- 4 brambory
- 2 papriky
- 4 čerstvá rajčata nebo 1 rajčata v plechovce
- 3 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- majoránka
- mletá paprika – sladká/pálivá
- slunečnicový nebo olivový olej
Postup:
Cukety omyjeme, odkrojíme konce a vydlabeme semínka. Brambory, cukety a papriku nakrájíme na kostičky, cibuli nahrubo, česnek nasekáme nadrobno.
V hrnci rozpálíme olej, vsypeme cibuli a necháme zezlátnout. Potom přidáme česnek, cuketu, papriku, brambory a rajčata a důkladně promícháme.
Směs posypeme mletou paprikou (dle chuti sladkou nebo pálivou), krátce osmahneme a podlijeme vodou. Zeleninu povaříme, dokud nezměkne. Dáme pozor, aby se cuketa nerozvařila.
Podle chuti cuketový guláš osolíme, opepříme a přidáme špetku majoránky. Je možné přidat i sójovou omáčku nebo worchester.
Hotový guláš z cuket můžeme ozdobit čerstvou majoránkou. Podáváme s chlebem, rýží, bulgurem nebo těstovinami. Za vyzkoušení také stojí indický chleba paratha, který s cuketovým gulášem chutná skvěle.
TIP: Co zdravého připravit k večeři zítra? Lze se inspirovat dalšími recepty na zdravou večeři.