Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Veganské recepty

Hlíva ústřičná je stále více oceňovanou houbou. Kromě dobré chuti a skvělých kulinářských vlastností má i vlastnosti léčivé, které jsou přínosné hlavně pro moderního člověka.

Hlívu ústřičnou je možné najít volně v přírodě, dnes se však také komerčně pěstuje a prodává. Díky obsahu polysacharidů, označovaných jako betaglukany, působí konzumace hlívy ústřičné proti zánětům a vysokému krevnímu tlaku. Je proto vhodná pro kardiaky.

Diabetikům pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi, účinná je také na snižování a harmonizování hladiny cholesterolu v krvi.

Obsahuje vitamíny řady B, vitamín D, C a K a minerální či stopové látky, jako je železo, draslík, fosfor, zinek či selen. Vyhlášená je však pro svůj obsah betaglukanů, bílkovin, aminokyselin a sacharidů, mezi nimiž nalezneme i chitin a chitosan.

Hlíva ústřičná má pozitivní účinky na zdraví.
Hlíva ústřičná má pozitivní účinky na zdraví.

Cení se pro schopnost posilovat imunitu a odolnost vůči infekcím, má účinky proti zánětlivým onemocněním, virům, bakteriím a plísním.

Hlíva ústřičná je výborná v mnoha zeleninových jídlech, popřípadě pečená, grilovaná nebo smažená. Může být dobrým základem veganského guláše či dršťkové polévky. Výborná je také uzená a nakládaná. Vyplatí se také vyzkoušet recept na hlívovou paštiku. Pokrmy z hlívy jsou nejen zdravé, nýbrž také chutné.

Pěstuje se komerčně, v domácnostech, na slámě či dřevěných špalcích, je možné ji nalézt i ve volné přírodě. Tvoří velké masité plodnice, které se dobře a snadno zpracovávají. Plodnice nakrájené na tenké nudličky a rychle osmažené na kmíně jsou rychlou a zdravou pochoutkou.

Jak si připravit gulášovou polévku s hlívou ústřičnou?

Ingredience:

  • 700 g hlívy ústřičné
  • 500 g cibule
  • 2 velké papriky
  • 2 mrkve
  • chilli (podle toho, jak moc pálivé máte rádi)
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 rajský protlak (80 g)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • čerstvá bazalka
  • 1 lžička kopru
  • olej (slunečnicový nebo řepkový)
  • pepř
  • sůl
  • voda (asi 1l)

Cibuli si nakrájíme nadrobno a spolu s nakrájenou paprikou ji ve větším hrnci na oleji osmahneme dozlatova. Pak k ní přidáme mletou papriku, kopr a nakrájenou hlívu ústřičnou.

Ještě trošku vše podlijeme olejem a poté přidáme vodu. Přidáme protlak z rajčat, utřený česnek, pepř, sůl, kmín, nakrájenou mrkev a chilli papričku a necháme vše na mírném ohni vařit, dokud hlíva nezměkne (asi 60 minut).

Polévku dochutíme majoránkou, solí, pepřem a čerstvou bazalkou.

Pro milovníky hustých a vydatných polévek doporučujeme vyzkoušet krémovou polévku z dýně hokaido, krémovou česnekovou polévku, rajskou polévku z čerstvých rajčat s rýží, marockou harira polévku či africkou arašídovou polévku. Uvařit si člověk může i staletí oblíbený zeleninový vývar. Ten se bude hodit při přípravě vietnamské polévky pho. V chladnějších letních večerech organismus krásně prohřeje rychlý cuketový guláš.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang