Dýně hokaido – nejlepší recepty z dýně hokaido

Veganské recepty

Dýně hokaido je právem nazývána královnou podzimu. Hokaido je zdravá zelenina s velmi jemnou chutí. Z dýně hokaido lze vykouzlit řadu sladkých i slaných pochoutek. Co všechno upéct a uvařit z dýně hokaido? Jaké jsou nejoblíbenější recepty z dýně hokaido?

Hokaido má svou specifickou jemnou až lehce oříškovou chuť, která se hodí pro slané i sladké recepty. Snad každý zná krémovou polévku z dýně hokaido. Existuje však mnoho dalších způsobů, jak hokaido dýni upravit.

Dýně hokaido pochází ze stejnojmenného japonského ostrova Hokkaidó. Odtud se rozšířila do Ameriky. Díky odolnosti, trvanlivosti a téměř nulovým nárokům na uskladnění, se spolu s ostatními dýněmi a tykvemi stala oblíbeným jídlem mořeplavců. Námořní výpravy dýni hokaido rozšířily takřka po celém světě.

Shrnutí článku

Dýně hokaido je velmi všestranná zelenina vhodná do mnoha receptů, od polévek, přes pečená jídla až po dezerty a nápoje.

Mezi nejoblíbenější recepty patří krémová polévka, pečená dýně, plněná dýně s pohankou, dýňové pomazánky a smoothie.

Dýně hokaido obsahuje řadu vitamínů (B, C, E, K) a minerálů, je bohatá na betakaroten a zdravé mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Recepty s dýní hokaido jsou oblíbené zejména na podzim, protože dýně prohřívá organismus a je výživnou a lehkou volbou pro večeři či oběd.

Kromě tradičních teplých jídel lze z dýně hokaido připravit i netradiční pokrmy jako marmelády, kompoty nebo dokonce máslo ze semínek, které zpestří jídelníček.

Nejlepší recepty z dýně hokaido

Recepty s dýní hokaido překvapují svou rozmanitostí. Tato zelenina nabízí snad nejširší možný výběr druhů dobrot. Dýně hokaido recepty zpestří jídelníček jak barevně, tak chuťově. Využívat lze jako hlavní surovinu, nebo jako vedlejší doplnění jiného receptu. Dýně hokaido je skvělý tip na zdravou večeři.

Recepty z dýně hokaido navíc nekončí jen u teplé kuchyně. Z dýně hokaido se dá vykouzlit výborná pomazánka, smoothie, zapečenou dýni nebo hummus z dýně hokaido. Z dýně hokaido lze připravit i čaj nebo osvěžující nealkoholické drinky. Je možné vyzkoušet i máslo z dýňových semínek, které je úžasnou alternativou. Zde jsou ty nejlepší podzimní recepty z dýně hokaido.

Alternativou klasického českého rizota je výborné krémové dýňové rizoto, které zvládne připravit každý během půl hodiny.

Krémová polévka z dýně hokaido

Polévka z dýně hokaido je naprostá klasika. Existuje řada variací. Polévka z dýně hokaido zasytí a prohřeje tělo hlavně v chladných podzimních dnech. Je rychlým a zdravým receptem na večeři.

Ingredience:

  • 1 menší dýně hokaido
  • 0,75 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce rostlinné zakysané smetany
  • pár kapek dýňového oleje a dýňová semínka na ozdobu

Postup:

  1. Dýně se dobře omyje a zbaví semínek, dužina se nakrájí na kostky.
  2. Cibule se nakrájí na kostičky.
  3. Na oleji se zesklovatí cibule, přidá se dýně, osolí se a krátce se restuje.
  4. Směs se podlije vývarem (lze nahradit vodou), přidá se nové koření a bobkový list.
  5. Pod pokličkou se dusí do měkka přibližně 20 minut.
  6. Po uvaření se z polévky vyndá koření a směs se rozmixuje tyčovým mixérem.
  7. Pokud je polévka příliš hustá, zředí se trochou zeleninového vývaru.
  8. Přidá se čerstvě mletý pepř a dle chuti se dosolí.
  9. Polévka se podává horká, ozdobí se dýňovými semínky a lžící zakysané smetany.

Dýňová polévka má hustší konzistenci, stejně jako například africká arašídová polévka, krémová česneková polévka a marocká harira polévka.

Jemná krémová polévka z dýně hokaido patří k top receptům.

Pečená dýně hokaido

V troubě pečená dýně hokaido patří k jednoduchým, rychlým a zdravým receptům. Je skvělým tipem na lehkou večeři. Pečená dýně hokaido posluží také jako ingredience do polévek, dipů a pomazánek.

Ingredience:

  • 1 dýně hokaido
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • koření dle chuti: pepř, chilli, tymián, rozmarýn, zelená petrželka

Postup:

  1. Dýně Hokkaido se dobře omyje a nakrájí na měsíčky nebo větší kostky.
  2. Ve velké míse se smíchá s olivovým olejem, solí a kořením dle chuti.
  3. Kousky dýně se rozloží na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečená dýně Hokkaido je v troubě hotová za 25–30 minut.

TIP: Dýně se může nakrájet také na tenké hranolky, které se upečou o něco dříve.

Pečenou dýni hokaido lze podávat se zeleninovým salátem, pečivem nebo jen tak. K hranolkům z dýně hokaido se skvěle hodí nejrůznější jogurtové dipy. Klasikou je česnekovo-jogurtový s čerstvým koprem.

Kdo má rád klasiku, může k dýňovým hranolkům přidat kečup nebo sójovou majonézu.

Zapečená dýně hokaido s pohankou

Kombinace dýně hokaido s pohankou je perfektní volba pro chladné podzimní a zimní dny. Obě potraviny zahřejí prochladlý organismus a dodají potřebné vitamíny a minerály. A navíc tahle zdravá kombinace skvěle chutná.

Ingredience:

  • 1 menší dýně hokaido
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 175 g pohanky
  • 250 g žampionů
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti listové petržele
  • 5 lžic řepkového oleje

Postup:

  1. Pohanka se namočí na několik hodin nebo přes noc do zeleninového vývaru.
  2. Dýně se očistí, seřízne se vršek a vnitřek se vydlabe lžící. Částí oleje se vnitřek dýně potřete.
  3. Na pánvi se rozehřeje zbylý olej.
  4. Žampiony se zprudka orestují, přidá se nadrobno nakrájená cibule a česnek.
  5. Směs se osolí a na mírném plameni se pomalu restuje dozlatova.
  6. Přidá se pohanka a nasekaná petrželová nať, vše se promíchá.
  7. Vydlabaná dýně Hokkaido se naplní připravenou směsí, přiklopí se horní částí a zapeče se v troubě při 200 °C asi 35 až 40 minut.

Pečená dýně plněná pohankovo-žampionovou směsí je výživná a vizuálně atraktivní podzimní specialita, která zaujme na každém stole. Doporučuje se podávat s čerstvým zeleninovým salátem.

Pomazánka z pečené dýně hokaido

Jedna z nejoblíbenějších zeleninových pomazánek vůbec. Pomazánka z dýně hokaido je dietní, avšak zároveň sytá a krémová. A navíc má krásnou barvu.

Ingredience:

  • 400 g dýně hokaido
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce petrželové natě
  • 20 g chia semínek
  • 10 g lahůdkového droždí
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 1 odměrka hrachového proteinu bez příchuti
  • voda v případě potřeby
  • sůl​

Postup:

  1. Dýně se zbaví semínek a nakrájí se na měsíčky i se slupkou.
  2. Vloží se do pekáčku, přidá se lžíce kokosového oleje, mírně se osolí a vše se dobře promíchá.
  3. Peče se při 180 °C do změknutí, přibližně 25 minut.
  4. Upečená dýně se nechá vychladnout a poté se přendá do větší misky.
  5. Přidají se všechny ingredience kromě semínek a směs se důkladně rozmixuje tyčovým mixérem.
  6. Pokud nebyla dýně dost šťavnatá, přidává se po troškách voda.
  7. Dává se pozor, aby pomazánka nebyla příliš řídká – správná konzistence je krémová.
  8. Dle chuti se dosolí a nakonec se vmíchají oba druhy semínek.

Pomazánku z dýně hokaido je dobré podávat s čerstvým celozrnným pečivem. Nejlepší kombinace je s žitným chlebem a samozřejmě s čerstvou zeleninou.

Existují desítky variací na pomazánku z dýně hokaido.

Dýňové smoothie s banánem, zázvorem a skořicí

Syté a lahodné dýňové smoothie, které mile překvapí kořeněnou vůní a krásně zahřeje v sychravých dnech. Patří mezi netradiční recepty na smoothie a určitě stojí za ochutnání.

Ingredience:

  • 1/2 dýně Hokaido
  • 1 banán
  • šťávu z poloviny pomeranče
  • kousek zázvoru
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • pár kapek javorového sirupu

Postup:

  1. Dýně se rozkrojí napůl, oloupe se slupka a vydlabe se dužina se semínky.
  2. Nakrájí se na přibližně 4cm kousky a vloží se do smoothie mixéru.
  3. Dýně se může předem uvařit ve vodě nebo upéct v troubě. Dobrá a je však raw food varianta.
  4. Banán se oloupe, zázvor se očistí a pomeranč se vymačká.
  5. Všechny suroviny se vloží do smoothie mixéru, zalijí se kokosovým mlékem, přidá se skořice a javorový sirup.
  6. Směs se důkladně rozmixuje do hladka.

Toto smoothie z dýně Hokkaido je osvěžující, výživný a plný podzimních chutí. Díky kombinaci dýně, ovoce a voňavého koření se jedná o skvělý tip na zdravou snídani nebo svačinu.

Špaldová buchta z dýně hokaido

Dezerty lze z dýně hokaido připravit různými způsoby. Rychlá a jednoduchá buchta ze špaldového těsta bez droždí je nenáročná na přípravu. Kdo neholduje dýni může vyzkoušet např. zdravou a lehkou malinovou vegan buchtu.

Ingredience:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžíce rozmixovaných lněných semínek
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku rýžového sirupu
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané dýně Hokkaido
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

  1. V míse se promíchá mouka, prášek do pečiva, lněné semínko a kakao.
  2. Poté se přidá olej, mléko a sirup.
  3. Vymíchá se hladké těsto, které se nalije na plech vyložený pečicím papírem (20 × 40 cm).
  4. Na těsto se nasype nastrouhaná dýně a vše se posype skořicí.
  5. Buchta z dýně Hokkaido se peče v troubě při 160 °C přibližně 25 minut.
  6. Na závěr se posype vanilkovým cukrem.

Tato vláčná buchta z dýně Hokkaido je skvělým příkladem, jak se dají recepty z dýně využít i na sladko. Hodí se ke kávě, na snídani nebo jako zdravější alternativa klasického zákusku.

Skvělým dezertem z hokaido je také křehký koláč s dýňovou náplní.

Kompot z dýně hokaido

Sladký kompot z dýně hokaido je velká delikatesa, dá se jíst samotný jako dezert, nebo jím dochutit například vločkovou kaši či bílý jogurt.

Ingredience:

  • 3 kg dýně hokaido
  • 800 g nerafinovaného hnědého cukru
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 4 hřebíčky
  • ananasový kompot na dochucení
  • voda

Postup:

  1. Dýně Hokkaido se oloupe a vydlabou se semínka.
  2. Zbytek se nakrájí na kostičky, které se nechají několik hodin odstát ve dvou litrech vody s hřebíčky.
  3. Přidá se cukr, kyselina citronová a vypeckované citrony nakrájené na plátky (kůra se neloupe).
  4. Vše se společně povaří přibližně deset minut.
  5. Citrony a hřebíčky se poté vytáhnou a přidá se šťáva ze dvou velkých ananasových kompotů.
  6. Vzniklý kompot se nalije do sklenic a steriluje se 20 minut při 80 °C.

Tento originální dýňový kompot s citronem, kořením a ananasovou šťávou je výborným způsobem, jak uchovat dýni Hokkaido i na pozdější měsíce. 

Kouzlo dýně hokaido spočívá v pestrosti využití ve studené i teplé kuchyni.

Marmeláda z dýně hokaido s pohankovým medem

Sladká pochoutka zářivě oranžové barvy, to je marmeláda z dýně hokaido. Výhodou marmelády z dýně hokaido je, že nepotřebuje žádný pektin na zahuštění. Je krásně hustá sama o sobě. Pohankový med dodá marmeládě kouzelnou vůni.

Ingredience:

  • 2 kg dýně hokaido
  • 1 kg pohankového medu
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • 2 lžičky zázvoru
  • několik najemno podrcených semínek kardamomu
  • 1 l vody

Postup:

  1. Dýně Hokkaido, pomeranče a citróny se omyjí, očistí, zbaví semínek a nakrájí na menší kousky.
  2. Zázvor se nastrouhá.
  3. Dýně, citrony, pomeranče, zázvor a med se vaří ve vodě po dobu 45 minut.
  4. Poté se vše rozmixuje, přidá se kardamom a společně se vaří ještě dalších 15 minut.
  5. Rozvařená a rozmixovaná směs se naplní do čistých sklenic a dobře se uzavře.
  6. Sklenice s marmeládou z dýně Hokkaido se nechají stát dnem vzhůru alespoň 5 hodin.

Marmeláda z dýně Hokkaido s citrusy a zázvorem nabízí osvěžující a netradiční chuťovou kombinaci, která zpestří každý snídaňový stůl. Díky své vůni a kořeněnému nádechu se hodí na pečivo i jako originální dárek.

Pyré z dýně hokaido

Dýňové pyré je výborná příloha a také skvělý způsob, jak uchovat dýni hokaido měsíce v mražáku. Pyré z dýně hokaido poslouží jako polotovar do řady dalších receptů.

Ingredience:

  • 2 středně velké dýně hokaido (celkem 3 kg)

Postup:

  1. Trouba se předehřeje na přibližně 185 °C.
  2. Dýně se rozpůlí na poloviny a vydlabou se semínka.
  3. Pro rychlejší upečení se dýně překrojí ještě jednou na čtvrtky.
  4. Čtvrtky se dají k sobě, umístí se na plech vyložený pečicím papírem a pečou se slupkou nahoru přibližně 60 minut.
  5. Hotová dýně se pozná podle snadného propíchnutí vidličkou.
  6. Po vychladnutí se z dýně lžící vydlabe dužina, která se vloží do robotu a rozmixuje dohladka.
  7. Pokud je pyré z dýně Hokkaido příliš řídké, přendá se do cedníku a postaví na mísu.
  8. Pyré se nechá v ledničce minimálně 2 hodiny odkapat, čímž se odstraní přebytečná voda.

Pyré lze uchovávat až 3 dny v ledničce a použít ho např na polévku nebo na pomazánku nebo hummus. V mrazáku pak vydrží až 3 měsíce.

Pyré z dýně hokaido je dobré jen tak s trochou mořské soli

Recepty ze zelené dýně

Zelená dýně, často zastíněná svou oranžovou příbuznou, má v kuchyni stejně široké využití. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří například zelená HokkaidoKabocha nebo různé typy muškátových dýní se zelenou slupkou. Její dužina je jemná, lehce nasládlá a ideální jak pro slané, tak sladké pokrmy.

Pokud člověk hledá inspiraci, recepty ze zelené dýně mu otevřou nové možnosti, jak tuto zdravou a chutnou surovinu využít naplno.

1. Krémová polévka jako základ

Jedním z nejčastějších způsobů, jak dýni připravit, je krémová polévka. Stačí ji nakrájet na kostky (u Hokkaido netřeba loupat), přidat bramboru pro zahuštění, cibuli, česnek a vše uvařit ve vývaru. Po rozmixování lze přidat kapku smetany a dochutit muškátovým oříškem. Polévka je výživná, hřejivá a ideální do chladných dnů.

2. Dýňové kari, placky nebo koláče

Zelená dýně se skvěle hodí i do asijských pokrmů, například do thajského kari. V kombinaci s kokosovým mlékem a kari pastou vznikne voňavé a syté jídlo.

Z dýňové dužiny lze také připravit chutné placky, které stačí smíchat s vajíčkem, moukou a kořením, a poté osmažit dozlatova.

Na sladko zase člověk může vyzkoušet dýňový koláč nebo muffiny – zelená dýně má lehce karamelovou chuť, která se k dezertům skvěle hodí.

Recepty ze zelené dýně jsou chutné, výživné a snadné na přípravu. Hodí se pro vegetariány, vegany i milovníky masa – například v kombinaci s kuřecím masem nebo sýry.

Zdraví a pohoda s dýní hokaido

Krásně oranžová dýně hokaido je velmi oblíbená jako konzerva vitamínů a minerálů. Dýně hokaido obsahuje vitaminy B, C, E, K, z minerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík. V porovnání s jinými druhy zeleniny obsahuje dýně více betakarotenu. Ten se v těle přemění na vitamin A – antioxidant, který zabraňuje poškozování buněk škodlivými volnými radikály.

Ze skupiny vitamínů B obsahuje dýně hokaido konkrétně B1, B2 a B3. Tyto vitamíny udržují v dobré kondici oči a kůži a mají skvělý vliv na snížování únavy a eliminaci fyzického i psychického vyčerpání.

Zároveň je dýně hokaido zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a riziko vzniku infarktu a mrtvice.

Recepty s dýní hokaido jsou velmi oblíbené na podzim. Hokaido totiž prohřívá organismus, hustá polévka z dýně hokaido nebo pečená dýně hokaido jsou ideálním obědem pro chladné dny. Dýně hokaido je také bohatá na draslík, který zajišťuje správné funkce svalové a nervové soustavy a svými účinky efektivně pečuje o naše srdce.

Každý, kdo si hlídá kalorie, ocení nízký energetický obsah této zdravé zeleniny. Recepty z dýně hokaido jsou často součástí jídelníčků při různých dietách. Hokaido totiž obsahuje až 90 % vody, ve 100 g dýně je pouhých 30 kalorií.

Dýně hokaido dokáže krásně prohřát organismus, váže na sebe toxiny a léčí některé orgány.

Pěstování dýně hokaido

Pěstování dýně hokaido není nijak zvlášť náročné. Dýně hokaido vyžaduje středně těžkou půdu s dostatečným množstvím vláhy a bohatou na živiny. Hokaido je dýně teplomilná, je nutné zajistit jí dostatek tepla a slunečních paprsků.

Před výsevem semen nebo výsadbou sazenic je třeba zapracovat na záhon vyzrálý kompost, dýně hokaido potřebuje dobře vyhnojené místo, ideální je přímo kompost.

Potřebuje hodně prostoru a nesnáší těsné sousedství jiných plodin, obzvlášť zeleniny jako jsou okurky a rajčata, hrozí mezi nimi přenos houbových infekcí. K větším rostlinám se hodí opora, po které se dýně hokaido rády plazí.

Dýňová semena lze vysévat do předem připravených jamek do hloubky 3 až 5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metru od sebe, ideální dobou je druhá polovina května.

Předpěstování sazenic začíná zhruba začátkem dubna, zdravé sazenice se vysazují na záhon nebo na kompost také v polovině května po ledových mužích.

Dýně hokaido mají bohatou kořenovou soustavu a většinou si potřebnou vláhu obstarají samy, pokud je velké sucho, je třeba dýně pravidelně a vydatně zalévat ke kořenům. Při zalévání je nutné dbát na listy, listy by měly zůstat suché, aby se předešlo šíření plísňových chorob.

TIP: Pokud se výhony dýně zkracují na délku zhruba 2 metry, hokaido se více rozvětví a lépe plodí.

Kdy sklízet dýně hokaido? Plody jsou připraveny na sklizeň koncem srpna. Dýně v té době získají sytě oranžovou barvu, mají dřevnatou stopku a tvrdou slupku. Nedozrálá dýně není je bez chuti a naopak přezrálé hokaido ztrácí své výživové hodnoty.

Dýně hokaido je konzerva plná živin a vitamínů. Při správném uskladnění vydrží až do jara.

Uskladnění dýně hokaido

Aby dýně hokaido dlouho vydržela a neshnila, potřebuje hlavně sucho. V suchu vydrží plody bez větších problémů od pozdního léta až do jara. Dýně vlhko nesnáší a tak často doporučované skladování ve sklepě nemusí být vzhledem k neupřesněné vlhkosti jako doporučení správné.

Ideální je suché a dobře větrané místo, kde lze plody rozložit na dřevěném roštu nebo na policích tak, aby se navzájem nedotýkaly. Ideální je teplota kolem 10 – 15 o C, při které následně slupka dýně ztvrdne, čímž dužinu spolehlivě ochrání. Vzdušná vlhkost by se podle doporučení měla pohybovat v rozmezí i 50 – 65 %.

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang