Jáhlovo-pohanková kaše s jablkem a semínky na kokosovém oleji

Veganské recepty

Výborný recept pro zahřátí a nastartování do nového dne, zejména v zimě.

Tradiční čínská medicína i indická ajurvéda doporučují v zimě horká vařená jídla, proto je teplá jáhlovo-pohanková kaše s jablkem a semínky orestovanými na kokosovém oleji ideálním pokrmem.

Jáhly mají pozitivní vliv na slezinu a pohanka jakožto jangová potravina pomáhá podpořit tělesnou aktivitu. Kokosový olej je na lehké osmahnutí asi nejvhodnějším olejem vůbec, má vysokou teplotu přepalování a navíc dodá celému jídlu příjemně nasládlou chuť. 

Ingredience: 

  • jáhly
  • pohanka
  • mletý mák
  • skořice
  • zázvor
  • dýňová semínka 
  • slunečnicová semínka 
  • chia semínka
  • jablko
  • hruška
  • kešu ořechy
  • rozinky
  • kokosový olej
  • datlový, agávový nebo javorový sirup

Postup: 

Odsypeme si asi půl hrnku smíchané pohanky a jáhel a uvaříme je doměkka, což trvá přibližně 10 minut. Do hrnce nastrouháme i kousek čerstvého zázvoru a povaříme společně s pohankou a jáhly.

K jáhlovo-pohankové kaši si lze uvařit například zázvorový čaj.
K jáhlovo-pohankové kaši si lze uvařit například zázvorový čaj.

Mezitím si nakrájíme jablko a hrušku na drobné kousky, vložíme je na pánvičku společně s kouskem kokosového oleje a lehce je orestujeme tak, aby změkly a získaly hladkou strukturu. Přisypeme semínka a kešu ořechy a dochutíme skořicí.

Pohanku a jáhly slijeme, nasypeme do misky a přidáme ovoce se semínky. Navrch posypeme rozinkami a dochutíme sirupem.

Ideální je tuto snídani konzumovat se zázvorovým čajem s trochou hřebíčku. 

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang