Výborný recept pro zahřátí a nastartování do nového dne, zejména v zimě.
Tradiční čínská medicína i indická ajurvéda doporučují v zimě horká vařená jídla, proto je teplá jáhlovo-pohanková kaše s jablkem a semínky orestovanými na kokosovém oleji ideálním pokrmem.
Jáhly mají pozitivní vliv na slezinu a pohanka jakožto jangová potravina pomáhá podpořit tělesnou aktivitu. Kokosový olej je na lehké osmahnutí asi nejvhodnějším olejem vůbec, má vysokou teplotu přepalování a navíc dodá celému jídlu příjemně nasládlou chuť.
Ingredience:
- jáhly
- pohanka
- mletý mák
- skořice
- zázvor
- dýňová semínka
- slunečnicová semínka
- chia semínka
- jablko
- hruška
- kešu ořechy
- rozinky
- kokosový olej
- datlový, agávový nebo javorový sirup
Postup:
Odsypeme si asi půl hrnku smíchané pohanky a jáhel a uvaříme je doměkka, což trvá přibližně 10 minut. Do hrnce nastrouháme i kousek čerstvého zázvoru a povaříme společně s pohankou a jáhly.
Mezitím si nakrájíme jablko a hrušku na drobné kousky, vložíme je na pánvičku společně s kouskem kokosového oleje a lehce je orestujeme tak, aby změkly a získaly hladkou strukturu. Přisypeme semínka a kešu ořechy a dochutíme skořicí.
Pohanku a jáhly slijeme, nasypeme do misky a přidáme ovoce se semínky. Navrch posypeme rozinkami a dochutíme sirupem.
Ideální je tuto snídani konzumovat se zázvorovým čajem s trochou hřebíčku.