![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2021/08/kokosovy-olej-1024x683.jpg)
Kokosový olej je díky celé řadě pozitivních benefitů pro lidské zdraví opravdovou „superpotravinou“. Má velmi pestré využití, jak ve spoustě chutných receptů, tak i pro kosmetické účely. Jedná se tak o zdraví prospěšnou alternativu v kuchyni i při péči o pleť či tělo. Jaké je použití kokosového oleje?
Kokosový olej se skládá z nasycených, mononenasycených a polynenasycených tuků, přičemž těch nasycených obsahuje 10x více než nenasycených.
Kokosové tuky jsou tvořeny triglyceridy – středně dlouhými řetězci mastných kyselin, které tělo dobře štěpí, neukládá je do zásob a je schopno z nich rychle vytvořit energii.
Nasycené tuky jsou tvořeny sedmi různými druhy mastných kyselin – kyselina kaprová, kapronová, kaprylová, laurová, myristová, palmitová, stearová.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2022/12/kokos-1024x768.jpg)
Asi nejvýznamnější z nich je kyselina laurová, která má významné protizánětlivé, antivirové a protiplísňové účinky. Proto slouží kokosový olej jako významné přírodní antibiotikum.
Panenský kokosový olej
Nejpozitivnějších účinků dosáhneme při používání kokosového oleje té nejvyšší kvality – tedy z BIO organických surovin, který je vyráběn lisováním za studena – tzv. virgin oil (panenský kokosový olej).
Panenský kokosový olej se vyrábí za studena z čerstvé dužiny kokosového ořechu při procesu, kde nejsou použity žádné chemické látky. Nejčastěji se používají dvě metody.
Tou první je rychlé vysušení dužiny kokosu a následné vylisování oleje. Další metoda používá extrakci oleje z dužiny, která není vysušená. Nejprve se lisováním získá kokosové mléko, ze kterého je pak separována voda, čímž se získá kokosový olej.
Hlavními rozdíly mezi klasickým a virgin (panenským) kokosovým olejem je chuť, barva, vůně a konzistence. Panenský olej je sněhově bílý, chutná sladce po kokosu a má jemnou konzistenci. Klasický rafinovaný olej může být zbarven lehce do žluta, chuť není tak příjemná, je tužší a může mít lehce nepříjemné aroma způsobené rafinací.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2021/02/panensky-kokosovy-olej-1024x682.jpg)
Kokosový olej – zdraví prospěšné benefity
Kokosový olej je zdraví velmi prospěšný, v kuchyni je tak možné jím nahrazovat jiné tuky. Vnitřní použití je však jen jedna z možností, jak lze kokosový olej využít. Skvěle se stará o tělo také z vnějšku.
A jak tedy prospívá kokosový olej zdraví?
- pomáhá hojit rány
- pečuje o vysušenou pokožku
- je nápomocný při kožních problémech
- vyživuje vlasy
- čistí a bělí zuby
- chrání pokožku před sluncem
Kokosový olej také napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a to díky kyselině lauronové. Podporuje zdraví štítné žlázy, zlepšuje metabolismus, čistí střeva, urychluje hojení ran, zvyšuje vstřebávání vápníku, vitamínu D a dalších látek.
Chrání rovněž tělo proti vnějším vetřelcům (bakterie, viry, plísně), hlavně díky monolaurinu, který si tělo dokáže vyrobit z kyseliny laurové.
Kokosový olej také pomáhá při hubnutí – zajistí pocit sytosti, vyživí tělo, nicméně se neukládá se do zásob, jako jiné tuky a oleje. Je tak ideální součástí jídelníčku při hubnutí.
Kokosový olej – nejlepší kosmetické tipy
Kokosový tuk má nespočet možností využití. Své místo má také mezi produkty pro péči o tělo, může totiž dobře posloužit jako alternativa k mnohým kosmetickým produktům plných chemie.
Z kokosového oleje lze například vyrobit čistě přírodní zubní pastu. A to velmi jednoduše. Do rozpuštěného kokosového oleje stačí přidat sodu a směs dobře promíchat. Domácí pasta se poté skladuje v uzavřené skleněné nádobě. Kokosový olej je tak spolehlivým pomocníkem při péči o chrup. Bonusem je zářivý úsměv díky bělícím účinkům kokosu.
A co kokosový olej na vlasy? I zde je nápomocný. Dokáže také účinně oživit suché vlasy kokosovou přírodní maskou s heřmánkem. Rozpuštěný kokosový olej stačí zakápnout heřmánkovým éterickým olejem, směs rozmíchat a nanést na vlasy zhruba na 15-30 minut. Nakonec je potřeba vlasy omýt šamponem, aby nezůstaly mastné.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2021/02/kokosovy-olej-1-1024x677.jpg)
Blahodárné účinky má kokosový olej na pleť. Ženy ho mohou využívat při odličování, muži zase na zklidnění pokožky po holení. Pleť zůstane po použití oleje hladká a pružná. Pravidelné používání zmírňuje tvorbu vrásek nebo pomáhá proti tmavým kruhům pod očima. Kokosový olej lze také využít k přípravě domácího peelingu.
Za zkoušku také rozhodně stojí masáž s kokosovým olejem. Ten je totiž mnohem příjemnější a pro pokožku výživnější než ostatní oleje.
Využít lze kokosový tuk také na zrychlení hojení ranek, jizviček, ekzémů.
Kokosový olej – použití v kuchyni
Kokosový olej má tu úžasnou vlastnost, že je při teplotě nad 24°C kapalný a při nižší teplotě tuhne. Toho se dá skvěle využít ve studené kuchyni hlavně při výrobě raw dezertů, protože tuk pomůže držet tvar zákusku. Raw domácí suky jsou velmi oblíbené a jejich příprava není složitá.
Kokosový olej je výjimečně vhodný pro pečení a smažení. Má vysoký stupeň přepalování – panenský kokosový olej okolo 176 °C a rafinovaný asi 200 °C. Kokosový olej je ideální k přípravě dokonalé sladké snídaně v podobě francouzského toastu s ovocem.
Kokosový olej – recepty
Kokosový olej má místo v mnohých receptech, např. při přípravě racio chlebíčků. Hodí se na smažení i pečení. Například asijské jídlo s kokosovým olejem je výtečné a hodí se jako rychlá večeře pro dva.
Pomocníkem je však kokosový olej také při přípravě sladké snídaně. Využít ho lze na smažení lívance bez kynutí či zdravé palačinky. Mnoho kuchařů a kuchařek navíc jistě potěší i to, že palačinky pro vegany jsou velmi rychlé na přípravu.
K snídani si strávníci mohou pochutnat také na domácí granole s kokosovým olejem. Recept je k nalezení níže v článku. Kromě snídaně lze z kokosového oleje připravit i výborný dezert v podobě vegan skořicových šneků nebo křehkého borůvkového koláče.
Kokosový olej – recept na domácí veganské máslo
Z kokosového tuku lze vyrobit výborné domácí veganské máslo. Lze ho připravit na sladko či na slano a s bylinkami podle chuti.
Na výrobu veganského másla je potřeba:
- kokosový tuk
- olivový olej
- bylinky dle chuti
- česnek
- sůl
Z bylinek je možné použít například rozmarýn, provensálské bylinky nebo oregáno.
Postup přípravy
Při přípravě veganského másla je nutné, aby byl poměr množství kokosového tuku a olivového oleje 1:1. Jedině tak získá máslo tu správnou konzistenci.
Zvolené množství obou hlavních přísad vložíme do nádoby a 1 – 2 minuty mixujeme. Během mixování je nutné případně přidat také připravené bylinky (např. rozmarýn nebo provensálské koření) a sůl nebo nastrouhaný česnek.
Nakonec směs uložíme asi na 30 minut do ledničky. Po vyjmutí z lednice znovu trochu pošleháme a poté vložíme do skleničky.
Chlazené veganské máslo vydrží až několik měsíců.
Granola s kokosovým olejem
Granola k snídani člověk s jistotou zasytí a zároveň tělu dodá dostatek vlákniny a sacharidů ihned po probuzení. Vegani ji mohou konzumovat například s mandlovým mlékem.
K přípravě granoly budeme potřebovat:
- ovesné vločky – 250 g
- oříšky či semínka – 80 g
- rozinky – 80 g
- rýžový sirup – 50 g
- kokosový tuk – 3 lžíce
V jedné míse smícháme rýžový sirup s kokosovým tukem. V druhé zbytek sypkých surovin. Obě směsi spojíme dohromady a vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Granolu pečeme asi 15 minut při teplotě 160°C.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2021/02/kokosovy-olej-pouziti-1024x650.jpg)
Po vyjmutí plechu z trouby, překryjeme pečícím papírem a zatěžkáme. Po vychladnutí můžeme podávat třeba s rostlinným mlékem či jogurtem.
TIP: To, jak prožijeme ráno, je určující pro zbytek dne. Proč si hned po probuzení nepochutnat na Jáhlovo-pohankové kaši s kokosovým olejem.
Rizoto s kokosovým olejem
Vyzkoušet se hodí také výživné veganské zeleninové rizoto s jemnou chutí kokosového oleje.
Na přípravu kokosového rizota je potřeba:
- 1 hrnek jasmínové rýže
- kokosový olej
- cibule a česnek
- paprika
- rajče
- okurka
- sladká paprika, kari
- čerstvá rukola
Přidat je samozřejmě možné zeleninu podle svého gusta. Experimentovat je možné také s houbami či s tofu nebo tempehem.
Postup přípravy
Na pánvi rozpustíme 1 – 2 lžíce kokosového oleje, na něm osmahneme jasmínovou rýže. Až bude na oleji bělat, zalijeme ji třemi hrnky vody, dosolíme a necháme vařit, dokud z pánve nezmizí voda.
Mezitím si na vedlejší pánvi na kokosovém oleji osmahneme na plátky nakrájenou cibulku, okurku, rajče a papriku. Uvařené rizoto dochutíme sladkou paprikou, česnekem, kari, smíchejte s grilovanou zeleninou.
Zdravou večeři v podobě veganského rizota podáváme posypané čerstvou rukolou.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2021/02/recepty-kokosovy-olej-1024x682.jpg)
Raw kostičky s kokosovým olejem
Kokosový olej nemůže chybět ani při přípravě raw dezertů, které díky němu krásně drží tvar. Jak si doma připravit datlové raw kostičky?
Na přípravu budeme potřebovat:
- 250 g datlí
- 100 g rozpuštěného kokosového oleje
- 100 g raw kakaa
- 40 g konopných semínek
Datle necháme přes noc namočené ve vodě.
TIP: Raw zákusky jsou rychlé, snadné a chutné. Vyzkoušet je možné i další recepty, například: maceškový raw dort, meruňkový raw dort, raw ananasové mini dortíky nebo malinový raw-vegan dezert.
Postup přípravy
Datle rozmixujeme do hladka, přidáme zbylé suroviny a zamícháme. Směs vlijeme do připravené formy a necháme přes noc v lednici.
Vyrobit si k moučníkům lze také domácí raw čokoládovou polevu. Budeme na ní potřebovat 1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje, 1 – 2 lžíce raw nepraženého kakaa, 3 lžíce javorového sirupu. Suroviny smícháme, nalijeme na dezert a necháme ztuhnout.