Kokosový olej – král mezi přírodními oleji

Články

Díky celé řadě pozitivních vlastností je kokosový olej opravdovou „super potravinou“. Použít se dá ve spoustě chutných receptů v kuchyni i pro kosmetické účely.

Kokosový olej je složen převážně z nasycených, mononenasycených a polynenasycených tuků, přičemž těch nasycených obsahuje 10x více než nenasycených. Kokosové tuky jsou tvořeny triglyceridy – středně dlouhými řetězci mastných kyselin, které tělo dobře štěpí, neukládá je do zásob a je schopno z nich rychle vytvořit energii.

Nasycené tuky jsou tvořeny sedmi různými druhy mastných kyselin – kyselina kaprová, kapronová, kaprylová, laurová, myristová, palmitová, stearová.

Kokosový olej obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.
Kokosový olej obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.

Asi nejvýznamnější z nich je kyselina laurová, která má významné protizánětlivé, antivirové a protiplísňové účinky. Proto slouží kokosový olej jako významné přírodní antibiotikum. Mononenasycené kyseliny zastupuje převážně kyselina olejová a polynenasycené kyseliny esenciální kyselina linoleová. 

Kokosový olej má tu úžasnou vlastnost, že při teplotě 24 °C a vyšší je kapalný a při nižší teplotě tuhne. Toho se dá skvěle využít ve studené kuchyni hlavně při výrobě raw dezertů, protože pomůže držet tvar. 

Kokosový olej je výjimečně vhodný pro pečení a smažení. Má vysoký stupeň přepalování – panenský kokosový olej okolo 176 °C a rafinovaný asi 200 °C.

Nejpozitivnějších účinků dosáhneme při používání kokosového oleje té nejvyšší kvality – tedy z BIO organických surovin, který je vyráběn lisováním za studena – tzv. virgin oil (panenský olej).

Panenský kokosový olej  se vyrábí za studena z čerstvé dužiny kokosového ořechu při procesu, kde nejsou použity žádné chemické látky. Nejčastěji se používají dvě metody.

Tou první je rychlé vysušení dužiny kokosu a následné vylisování oleje. Další metoda používá extrakci oleje z dužiny, která není vysušená. Nejprve se lisováním získá kokosové mléko, ze kterého je pak separována voda, čímž se získá kokosový olej.

Hlavními rozdíly mezi klasickým a virgin (panenským) kokosovým olejem je chuť, barva, vůně a konzistence. Panenský olej je sněhově bílý, chutná sladce po kokosu a má jemnou konzistenci. Klasický rafinovaný olej může být zbarven lehce do žluta, chuť není tak příjemná, je tužší a může mít lehce nepříjemné aroma způsobené rafinací.

Vnitřní použití je ale jen jedna z možností, které kokosový olej nabízí. Skvěle se stará o tělo také zvnějšku. Pomáhá hojit rány, pečuje o vysušenou pokožku, je účinný při kožních problémech, vyživuje vlasy, čistí a bělí zuby a chrání před sluncem.

Kokosový olej pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a to díky kyselině lauronové. Podporuje zdraví štítné žlázy, zlepšuje metabolismus, čistí střeva, urychluje hojení ran, zvyšuje vstřebávání vápníku, vitamínu D a dalších látek. Chrání tělo proti vnějším vetřelcům (bakterie, viry, plísně), hlavně díky monolaurinu, který si tělo dokáže vyrobit z kyseliny laurové. Kokosový olej tak může podpořit tělo třeba v boji proti kandidě.

Kokosový olej lze využít jak v kuchyni, tak pro kosmetické účely.
Kokosový olej lze využít jak v kuchyni, tak pro kosmetické účely.

Kokosový olej může pomáhat při hubnutí – zajistí pocit sytosti, vyživí tělo, ale neukládá se do zásob jako jiné tuky a oleje.

Naše tipy k použití kokosového oleje zevnitř i zvnějšku:

  • Vyrobte si voňavou čistě přírodní zubní pastu – do rozpuštěného kokosového oleje přidejte pár kapek levandulového, mátového a rozmarýnového esenciálního oleje, rozmíchejte a používejte k čištění zubů. Jde to v kapalném i tuhém stavu.
  • Oživte suché vlasy kokosovou přírodní maskou s heřmánkem. Rozpuštěný kokosový olej obohaťte o pár kapek heřmánkového éterického oleje, rozmíchejte, naneste na vlasy, přikryjte gázou a nechte působit 15-30 minut. Pak vlasy omyjte 1-2x přírodním šamponem bez silikonů, aby nezůstaly mastné.
  • Vychutnejte si masáž s kokosovým olejem – je příjemnější a výživnější pro pokožku než ostatní oleje.
  • Použijte kokosový olej na zrychlení hojení ranek, jizviček, ekzémů.
  • Připravte si chutný dezert s kokosovým olejem – třeba meruňkový raw dort s kokosovým krémem.
  • I vaše snídaně ocení kokosový olej. Vyzkoušejte výživnou jáhlovo-pohankovou kaši s jablky a semínky na kokosovém oleji.
  • Vyrobte si domácí raw čokoládovou polevu – 1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje , 1-2 lžíce raw nepraženého kakaa, 3 lžíce javorového sirupu – smíchejte, nalijte na dezert, nechte ztuhnout.
  • Uvařte si výborné kokosové rizoto. Rozpusťte 1-2 lžíce kokosového oleje, na něm osmahněte 1 hrnek jasmínové rýže. Až bude na oleji bělat, zalijte ji třemi hrnky vody, dosolte a nechte vařit, dokud z pánve nezmizí voda. Mezitím si na vedlejší pánvi na kokosovém oleji osmahněte na plátky nakrájenou cibulku, okurku, rajče a papriku. Uvařené rizoto dochuťte sladkou paprikou, česnekem, kari, smíchejte s ugrilovanou zeleninou, posypte čerstvou rukolou a podávejte.
  • Pochutnejte si na kokosové snídani plné ovoce. Smíchejte vaše oblíbené müsli se skořicí, mandlemi, vlašskými oříšky, malinami a kakaem, polijte teplým kokosovým olejem a podávejte.

 Redakce Vegan.cz a Hana Pavlíčková

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang