Malinová hrnková buchta bez lepku

Recepty

Je čas zase trošku mlsat, tentokrát bez cukru a bez lepku, s rostlinným mlékem, oříšky, skořicí a ovocem.

Upečte si tuhle zdravou hrnkovou buchtu, určitě se po ní jen zapráší. Cukr nahradíme panelou a sirupem a do buchty dáme spoustu ovoce.

Ingredience:

  • 2 střední jablka
  • 3 lžičky chia semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • hrst měkkých rozinek
  • půl hrníčku kešu oříšků
  • hrst mandlí
  • 4 lžíce mletého máku
  • půl hrnku mandlového mléka
  • půl hrnku rýžového mléka
  • hrnek jáhlové mouky
  • hrnek sojové mouky
  • 3 lžíce sojového vegan jogurtu
  • 6 lžic rozpuštěného kokosového oleje
  • kypřící prášek do pečiva (veganský a bez fosfátů)
  • půl hrníčku datlového sirupu
  • 4 lžíce panely (přírodního sladidla)
  • 1 lžička mleté kávy
  • 2 lžičky skořice
  • půl lžičky vanilky
  • 2 hrnky malin
  • 1 a 1/2 hrnku jahod
  • 1-2 banány

Jak na to?

Začneme s jablky, která si nastrouháme na jemno, můžeme je taktéž rozmixovat v mixéru. Postupně přidáme chia semínka, slunečnicová semínka, rozinky, jogurt, oříšky (mandle i kešu je vhodné alespoň trošku posekat na menší kousky), mák, kávu, vanilku, skořici, rostlinné mléko.

Po zdravé hrnkové buchtě s ovocem a semínky se zcela jistě jen zapráší.
Po zdravé hrnkové buchtě s ovocem a semínky se zcela jistě jen zapráší.

Pořádně zamícháme a přidáme mouku, kokosový olej, datlový sirup a panelu. Na menší kostičky si nakrájíme 1-2 banány, které také zamícháme do těsta. Těsto dochutíme ½ – 1 hrnkem malin, ½ hrnkem jahod (zbytek ovoce si necháme bokem).

Vymažeme a vysypeme si formu, do níž následně vlijeme těsto. Zbytek ovoce (jahod a malin) rozmixujeme, přidáme k němu ještě trochu panely (případně fruktózy) a nalijeme jej do formy na těsto. Formou lehce zatřeseme, aby se vrstvy částečně spojily.

Pečeme v troubě asi 40-45 minut na 170 °C.

Dobrou chuť!

Recept byl mnohokrát odzkoušen v brněnském veganském V.bistru. Ingredience na tuto buchtu i další zdravé potraviny najdete v eshopu www.bioobchod.cz. 

Vegan.cz

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang