Čokoládová buchta

Veganské recepty

Hledáte lahodnou pochoutku vhodnou pro vegany? Nehledejte nic jiného než veganskou čokoládovou buchtu, koláč či dort. Tato dobrota je skvělým způsobem, jak uspokojit mlsné jazýčky, aniž byste ohrozili veganskou dietu. Je vyrobena z veganských surovin, jako je kokosový olej, veganské máslo, veganský tvaroh či veganské čokoládové lupínky.

Čokoládová buchta neobsahuje ani živočišné produkty, jako jsou vejce, mléko a med. Ingredience použité ve veganských čokoládových buchtách jsou pečlivě vybírány tak, aby poskytovaly lahodnou chuť, aniž by ohrožovaly veganský životní styl. Do čokoládové buchty můžete přidat také rýžovou mouku namísto klasické. Tradiční mléko zde nahraďte rostlinným mlékem.

Veganská čokoládová buchta je stejně jako například rebarborový koláč nebo hrníčkové brownies zdravější alternativou tradičních moučníků, protože neobsahuje nezdravé tuky a zpracované cukry. Navíc je plná vlákniny a bílkovin, takže je výživnější svačinkou. Navíc je neuvěřitelně snadná na přípravu.

TIP: Nejen k těmto čokoládovým receptům se skvěle hodí osvěžující cold brew káva. Pokud kávu nepijete, můžete vyzkoušet šípkový čaj nebo vyzkoušet upéct tvarohovou buchtu s mřížkou, extra čokoládový dort, kakaové pracny nebo nepečené vánoční kuličky.

Veganská čokoládová buchta je zdravější alternativou tradičních moučníků.

Čokoládová buchta – recept na jednoduchou hrnkovou buchtu

Tento recept na jednoduchou hrnkovou buchtu se při pečení vyhne živočišným výrobkům. Vláčná buchta s kakaovou polevou je výborná a vajíčka, máslo ani smetana vám v ní chybět nebudou.

Hrníčkový recept na buchtu – ingredience

Těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek studené vody
  • 1 velké jablko
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička octu

Poleva:

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/2 hrnku vody
  • ořechy či sušené ovoce na ozdobu

Hrníčkový recept na buchtu – postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a kulatou formu vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte lžící mouku, kypřicí prášek, cukr a kakao.
  3. Do vzniklé směsi přilijte ocet, vodu a olej, potom nastrouhejte jedno oloupané jablko. Vše nakonec pořádně promíchejte vařečkou.
  4. Nalijte směs na plech a dejte péct přibližně na 40 až 45 minut.
  5. Mezitím připravte polevu. V rendlíku rozpusťte na mírném plameni kokosový olej. Stáhněte ho z plamene, přidejte cukr a kakao a důkladně promíchejte. Vraťte zpátky na plamen, přidejte vodu a opět míchejte, aby cukr nezkaramelizoval.
  6. Polevou přelijte upečenou hrníčkovou buchtu a navrchu ji ozdobte ořechy či ovocem podle chuti. Nakonec nechte polevu zatuhnout.
Vláčná buchta s kakaovou polevou je výborná a vajíčka, máslo ani smetana vám v ní chybět nebudou.

Veganský čokoládový cheesecake – rychlá buchta – recept

Tento veganský čokoládový cheesecake je opravdu vydatný a stačí ho jen malý kousek. Můžete jej sice podávat přímo z lednice, ale lepší je, když se nechá asi půl hodinky povolit v pokojové teplotě. Pokud si nebudete veganské sušenky péct doma, je to velmi rychlá buchta na přípravu bez pečení, jako třeba klasický nepečený cheesecake s ovocem.

Ingredience na veganský čokoládová cheesecake

Korpus

  • 170 g veganských sušenek
  • 35 g kokosového oleje

Krém

  • 200 g kešu ořechů
  • 400 g kokosového mléka
  • 230 g tmavé čokolády
  • 80 g javorového sirupu
  • 50 g kokosového oleje
  • špetka soli

Na ozdobu

  • asi 200 g čokolády

Postup na čokoládovou buchtu

  1. Namočte kešu ořechy do studené vody a nechte alespoň 6 hodin změknout.
  2. 170g sušenek rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem. Formu o průměru 18cm vyložte pečicím papírem, na dno nasypte sušenkovou směs a upěchujte lžící nebo skleničkou. Nechte asi 30 minut ztuhnout v lednici.
  3. Na krém si nejdřív rozpusťte čokoládu (v mikrovlnce nebo na vodní lázni). Nechte zchladnout, aby nebyla horká.
  4. V mixéru typu blender důkladně rozmixujte scezené kešu ořechy, kokosové mléko, javorový sirup, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej.
  5. Sem tam seškrábněte stěny a mixujte do hladkého krému. Přidejte čokoládu a znovu promixujte.
  6. Hotový krém vylijte na ztuhlý korpus a nechte několik hodin ztuhnout v lednici (minimálně 4 hodiny, lépe přes noc).
  7. Pokud chcete, hotový cheesecake ozdobte čokoládovými hoblinkami.

TIP: Kromě veganských receptů lze zbylou čokoládu využít např. při přípravě mouřenínu.

Tento veganský čokoládový cheesecake je opravdu vydatný a stačí ho jen malý kousek.

Veganské recepty na buchtu na plech

Tyto recepty na buchtu na plech vám pomohou s přípravou lehké odpolední svačiny ke kafíčku. Můžete je podávat s různými náplněmi, jako je veganský sýr, veganská pomazánka nebo dokonce veganský džem.

Můžete si je také vychutnat jen tak, s šálkem čaje nebo kávy. Až budete mít příště chuť na chutnou svačinu nebo přílohu, zkuste si upéct některou z těchto jednoduchých buchet.

Kakaová buchta s tvarohem – recept na vláčnou buchtu

Tato kakaová buchta s tvarohem je připravena z kakaové drobenky a tvarohové náplně z tofu. Má lahodnou čokoládovou chuť a je velmi snadná na přípravu. Na přípravu je to velmi jednoduchá buchta bez vajec a laktózy.

Recept na vláčnou buchtu – ingredience

Drobenka:

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g bílého třtinového cukru
  • 20 g přírodního kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka mořské soli
  • 150 g veganského změklého másla
  • 2 lžíce rostlinného mléka, pokojové teploty

Tvarohová náplň:

  • 400 g bílého tofu
  • 120 g bílého třtinového cukru
  • 5 lžic rostlinného mléka
  • 1 balení (8 g) vanilkového cukru, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu, (volitelné)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kůra z ½ citronu

Recept na vláčnou buchtu – postup

  1. Troubu předehřejte na 180°C a plech lehce vymažte olejem nebo veganským máslem. Poté formu vyložte pruhem pečícího papíru.
  2. Do mísy dejte hladkou pšeničnou mouku, třtinový cukr, kakao, prášek do pečiva a špetku soli a promíchejte. Přidejte změklé veganské máslo a mléko a pomocí rukou promíchejte v tuhé těsto. Poté dejte těsto ztuhnou na 30-40 minut do mrazáku.
  3. Do mixéru dejte bílé tofu, třtinový cukr, rostlinné mléko, vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt, rum, citronovou šťávu a citronovou kůru a rozmixujte na vysoké rychlosti do hladka.
  4. 2/3 drobenkového těsta vložte do plechu a rovnoměrně stlačte. Pomocí spodní části odměrky nebo lžíce pak vyrovnejte a vyhlaďte povrch. Poté do plechu nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete. Zbývající těsto pak nastrouhejte navrch tvarohu.
  5. Pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut. Před krájením a podáváním nechejte úplně vychladnout.
  6. Buchtu nakrájejte, posypejte moučkovým cukrem, a podávejte.

Luxusní bublanina – hrníčková buchta – recept

Pokud máte přebytek višní nebo třešní, vyzkoušejte recept na tuto veganskou luxusní bublaninu. Tato hrníčková buchta se dá využít i na jiné varianty moučníku (s jablky a skořicí, s pudinkem apod.), Je to velmi jednoduchá buchta na přípravu.

Luxusní bublanina – ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky vypeckovaných višní
  • ¾ hrnku řepkového oleje
  • ¾ hrnku sojového mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • moučkový cukr na posypání

Luxusní bublanina – postup

  1. V míse smíchejte suché ingredience a postupně přidávejte ty tekuté.
  2. Pořádně vše promíchejte, aby se těsto pěkně spojilo. Hrstku višní vmíchejte přímo do těsta. Těsto vylejte na vymazaný plech a pečte na 180°C zhruba 30 minut.
  3. Po vychladnutí bublaninu nakrájejte a lehce posypte moučkovým cukrem.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang