Rebarborový koláč – recepty

Veganské recepty
Rebarborovy kolac recept

Rebarborový koláč je ideální volbou pro ty, kteří hledají zdravou alternativu k tradičním sladkým dezertům. Rebarbora je plná vlákniny a antioxidantů, které pomáhají udržovat zdravé zažívání a posilují imunitní systém. Pokud hledáte nejlepší veganský recept na rebarborový koláč, máme pro vás spoustu postupů, ze kterých si zaručeně vyberete.

Veganský rebarborový koláč může být servírován kdykoliv během dne – jako snídaně, svačina, nebo jako dezert k večeři. Je to skvělý způsob, jak si dopřát něco sladkého bez pocitu viny, který se často objevuje po konzumaci tradičních sladkostí. Mezi oblíbené neveganské koláče patří třeba rychlý ořechový koláč.

Rebarborový koláč je také skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi přírodní a sezónní ingredience. Rebarbora je k dostání v období jara a léta, kdy se sklízí a je plná chuti a vůně. Takže si můžete užít skvělý dezert, který je zároveň zdravý a ekologický. Rebarborový koláč se hodí k odpolednímu čaji, ale můžete jej doplnit třeba také domácím ciderem.

Rebarborovy kolac recept
Rebarborový koláč je chutný a zdravý.

Rebarborový koláč – recept

Veganský rebarborový koláč je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zkoušet nové a zajímavé recepty, ale zároveň chtějí zůstat věrní svému veganskému životnímu stylu. Rebarbora je plná vitamínů a minerálů, které pomáhají udržovat zdravé tělo.

Rebarborový koláč – ingredience

  • 2 a ½ šálku hladké mouky
  • 8 lžic veganského másla (studeného a nakrájeného na kostky)
  • ¼ šálku moučkového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • ledově vychlazená voda

Na náplň:

  • 5 šálků rebarbory, nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • 1 a ¼ šálku cukru turbinado
  • ¼ šálku tapiokového škrobu

Rebarborový koláč – postup

  1. Pro přípravu koláčové kůrky dejte všechny ingredience kromě vody do mísy. Vidličkou nebo nožem na koláče vmíchejte máslo do mouky. Měli byste mít hrubou směs s poměrně velkými kousky másla a zkráceného tuku o velikosti hrášku.
  2. Do mouky po troškách přilévejte vodu a vidličkou rychle míchejte, dokud se těsto nespojí. Dbejte na to, aby všechny přísady byly co nejchladnější.
  3. Rozdělte těsto na polovinu a každou polovinu pevně zabalte do plastové fólie. Každou polovinu zabalenou do těsta vytvarujte dlaněmi do tvaru kotouče. Uložte do chladničky na nejméně 30 minut až 2 hodiny.
  4. Pro přípravu náplně dejte všechny ingredience do mísy a důkladně je promíchejte. Odstavte alespoň na 15 minut.
  5. Koláčovou náplň vyválíte tak, že jeden z kotoučů těsta vyjmete z lednice a rozválíte na dostatečně velký kotouč, aby se vešel do koláčového talíře s určitým přesahem.
  6. Vložte těsto do koláčového talíře, přitlačte těsto do rohů a dejte do chladničky, zatímco budete válet horní kůrku.
  7. Druhý plát těsta rozválejte na kruh, který se vejde na horní část koláčového talíře s mírným přesahem. Pomocí kráječe na pizzu nebo nože nakrájejte kruh na dlouhé proužky.
  8. Nalijte náplň do spodní kůrky a před nalitím ji naposledy promíchejte.
  9. Abyste vytvořili mřížku, umístěte polovinu proužků napříč koláčem, zhruba ve vzdálenosti ¾ palce. Střídavé proužky přeložte zpět a jeden proužek umístěte napříč přes ty, které už jsou na místě. Rozložte střídavé proužky, přeložte zpět zbývající proužky a umístěte další proužek napříč koláčem. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny proužky těsta.
  10. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 205 °C a pečte 30 minut. Poté pod koláč zasuňte plech a pokračujte v pečení dalších 35 minut nebo dokud přes mřížkovanou horní část koláče neprobublává šťáva.
  11. Před konzumací koláč vyjměte na mřížku a nechte jej důkladně vychladnout. To zabere nějaký čas, takže si to náležitě naplánujte a vyhněte se pokušení koláč rozkrojit ještě před vychladnutím.

Rychlý koláč – recept

Recept je velmi snadný a potřebujete jen několik ingrediencí. Takže se vám zaručeně povede a i nevegany kdykoli přesvědčí o tom, že veganská kuchyně rozhodně není nudná.

Rychlý koláč – ingredience

  • 250 g (špaldové) mouky + 1-2 lžičky na náplň
  • 130 g rostlinného margarínu + margarín na vymazání formy na pečení
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce studené vody

Na náplň

  • 300-320 g rebarbory
  • 1 jablko
  • 1 malá lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce jablečného sirupu
  • 1/2 lžičky mleté vanilky (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • 1-2 lžíce třtinového cukru (nepovinné)
  • Nepovinné: 1-2 lžíce nakládací vody/nálevu z červené řepy (v koláči ji nepoznáte, ale náplni dodá zářivě červenou barvu)
  • 1-2 lžíce sójového mléka na potření těsta (díky němu je těsto krásně zlatavě hnědé a mandlové vločky na něm drží)
  • 15-20 g vločkových mandlí na ozdobu (nepovinné)

Rychlý koláč – postup

  1. Do mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte margarín nakrájený na malé vločky, přidejte špetku soli a 4 lžíce studené vody a prohněťte. Na dobře pomoučené pracovní ploše těsto prudce prohněťte do hladké koule. Přikryjeme a uložíme v chladu do lednice, dokud nebudeme hotovi s náplní.
  2. Omyjeme stonky rebarbory a jablko, odstraníme rebarborové listy. Nakrájíme 300-320 g rebarbory na malé kousky. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky.
  3. V hrnci zahřejeme kostky ovoce s 1 lžící citronové šťávy, 3 lžícemi javorového sirupu a špetkou mleté vanilky. Mírně vařte asi 7-8 minut, dokud suroviny nezměknou. Poté (nepovinně) vmícháme 1-2 lžíce třtinového cukru, přidáme 1-2 lžíce nálevu z nakládané řepy a kousky ovoce poprášíme 1-2 lžícemi mouky.
  4. Vmíchejte mouku a ručním mixérem rozmixujte suroviny na kaši. Náplň dochuťte javorovým sirupem podle vlastní chuti.
  5. Vyjměte těsto z lednice a 2/3 těsta rozválejte na pomoučené pracovní ploše. Formu na pečení vymažte margarínem a lehce vysypte moukou. Nalijte těsto do formy a mírně ho vytáhněte na okraj formy.
  6. Do formy nalijte rebarborovou náplň a rozetřete ji. Převislý okraj těsta na vnitřní straně ohněte dolů.
  7. Předehřejte troubu na 200 °C.
  8. Zbylé těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše a nakrájejte na proužky.
  9. Proužky položte křížem přes náplň a lehce přitlačte na okraj těsta. Kolem celého koláče položte 1-2 delší proužky těsta. Proužky těsta i okraj těsta potřete sójovým mlékem (nebo jiným rostlinným mlékem) a posypte vločkami mandlí.
  10. Rebarborový koláč pečte při horní a dolní teplotě 200 °C 25-30 minut, dokud náplň nádherně „nebublá“ a koláč není pěkně zlatohnědý (doba pečení se může mírně lišit v závislosti na modelu a stáří trouby).
  11. Rebarborový koláč vyjměte z trouby, nechte ho 10-15 minut vychladnout, vyjměte ho z formy a vychutnejte si ho nejlépe ještě teplý z trouby.
  12. V létě se samozřejmě velmi dobře hodí ke sladkému veganskému kokosovému krému a zmrzlině. Náplň tohoto dortu můžete také obměňovat v závislosti na ročním období. Dobře se hodí také s jahodami, švestkami nebo meruňkami.
Rebarborovy kolac recept
Rebarborový koláč můžete posypat moučkovým cukrem.

Rebarborový koláč s drobenkou – recept

Koláče s drobenkou patří mezi nejoblíbenější, a není se čemu divit. Vyzkoušejte tento vynikající rebarborový koláč se zdravou drobenkou, který si zaručeně zamilujete.

Rebarborový koláč s drobenkou – ingredience

  • 1 a 1/4 šálku mouky
  • 1/4 lžičky xantové gumy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 1/4 šálku studené vody, více podle potřeby

Náplň:

  • 500 g čerstvých jahod, zbavených stopek a nakrájených na kostičky.
  • 1 velký nebo 2 malé kousky rebarbory, asi 1,5 šálku, nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku hnědého cukru nebo stejného dílu sladidla dle výběru (pokud je sladidlo tekuté, přidejte kukuřičný škrob)
  • 3 lžíce mouky nebo kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce citronové šťávy

Drobenka:

  • 1 šálek ovesných vloček (pokud preferujete bezlepkové)
  • 1/4 hrnku mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 hrnku hnědého cukru nebo sladidla dle výběru
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy

Rebarborový koláč s drobenkou – postup

  1. Začněte předehřátím trouby na 180 °C a lehce vymažte koláčový talíř trochou kokosového oleje.
  2. Ve středně velké míse si připravte těsto, smíchejte všechny suché přísady a prošlehejte je dohromady. Přidejte kokosový olej a dvěma vidličkami nebo prsty vmíchejte do těsta, dokud nebude připomínat hrubou drobenku.
  3. Pomalu přilévejte studenou vodu a míchejte rukou, dokud se těsto nespojí ve vlhkou, ale nelepivou kouli. Vložte do lednice, aby se trochu zchladilo, zatímco budete připravovat náplně.
  4. V jiné míse smíchejte všechny přísady na jahodovou náplň. Čerstvé jahody a rebarboru nakrájíme na kostičky, přidáme cukr, sůl, mouku a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a nechte 2-3 minuty odpočinout.
  5. Pokud se vám po této době na dně mísy shromažďuje tekutina, přidejte ještě 1 lžíci mouky a promíchejte. Nechcete, aby náplň byla příliš vodnatá, jinak budete mít řídký koláč.
  6. Drobenkovou polevu připravíte tak, že v malé misce smícháte všechny suché přísady na drobenku, přidáte kokosový olej a jemně promícháte, až se začnou tvořit drobky. Pokapejte citronovou šťávou a znovu promíchejte, aby se vytvořily drobky.
  7. Těsto vložte do olejem vymazaného koláčového talíře a jemně ho přitlačte ve všech směrech, aby se talíř rovnoměrně naplnil, a přitom ho tlačte po stranách.
  8. Nalijte náplň a uhlaďte ji, posypte drobenkou a přikryjte fólií. Pečeme při 180 °C asi 45 minut, dokud není kůrka zlatavá a náplň krásně bublinkatá. Pokud chcete, můžete na posledních pět minut alobal odstranit, aby drobenka krásně zezlátla.
  9. I když je koláč tvrdý, nechte ho před krájením důkladně vychladnout. Asi 15 minut by mělo stačit. Budete mít dokonalý jarní koláč, který můžete sníst sami nebo s přáteli.

Koláč s rebarborou – recept

Tento jahodovo-rebarborový koláč s křupavou kůrkou a šťavnatou náplní je ideálním dezertem pro každou příležitost. Veganský, bez obilovin a pouze z 8 ingrediencí.

Koláč s rebarborou – ingredience

  • 2 balení křehkého těsta na koláč
  • 510 g čerstvých jahod, nakrájených na kousky
  • 2 stonky čerstvé rebarbory, nakrájené na kousky
  • ⅔ šálku javorového sirupu
  • 1 a ½ lžíce prášku z maranty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka růžové himálajské soli

Koláč s rebarborou – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si koláčovou formu a předpečte spodní vrstvu ve skleněné koláčové formě.
  2. Mezitím si připravte koláčovou náplň. Do velkého hrnce přidejte javorový sirup, vanilkový extrakt a prášek ze šípků a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Do hrnce přidejte jahody a rebarboru a vše přiveďte na prudkém ohni k varu.
  3. Jakmile začne bublat, snižte teplotu na střední a vařte 12-15 minut, přičemž směs často míchejte, aby se nic nepřipálilo nebo nepřichytilo k pánvi. Odstavte na 5-10 minut, aby směs vychladla a mírně zhoustla.
  4. Nalijte koláčovou náplň do předem upečené koláčové formy a poté směs opatrně přikryjte poslední vrstvou koláčového těsta. Nezapomeňte do koláčové kůrky vyříznout otvory (nebo na několika místech použijte vidličku), aby mohl unikat vzduch a tekutina. Okraje koláče sevřete prsty nebo vidličkou a poté pečte v prostředním roštu trouby 25-27 minut.
  5. Před krájením a podáváním koláč přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout. Zbytky vydrží v lednici až jeden týden.
Rebarborovy kolac recept
Do rebarborového koláče můžete přidat i jahody a další ovoce.

Rebarborový koláč recept

Přemýšlíte, co připravit jako dezert? Tímto kořeněným veganským koláčem s jablky a rebarborou nic nezkazíte. Můžete ho dokonce doplnit svou oblíbenou veganskou zmrzlinou!

Rebarborový koláč recept – ingredience

  • 5 zelených jablek oloupaných a zbavených jadřinců
  • 5 tyčinek rebarbory
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 5 hřebíčků
  • kapka portského nebo alkoholizovaného vína (nepovinné)
  • 1 lžíce másla bez mléka
  • 2 pláty listového těsta bez mléka
  • 1/2 lžičky moučkového cukru na posypání

Rebarborový koláč recept – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Jablko a rebarboru nahrubo nakrájejte a přidejte do hrnce na střední teplotu a zastříkněte portským nebo vodou. Přidejte citronovou šťávu, cukr a koření, pánev přiklopte pokličkou a vařte 20 minut, dokud jablka a rebarbora nezměknou a nevsáknou šťávu.
  3. Keramickou nebo skleněnou koláčovou mísu vymažte tukem, na dno položte jeden plát těsta a okraje ořízněte. Připravte si druhý list listového těsta tak, že velmi ostrým nožem nakrájíte 2cm proužky dolů, dokud nebude těsto rovnoměrně rozdělené.
  4. Lžící naneste směs na plát těsta v misce a rovnoměrně na něj navrstvěte první vrstvu proužků těsta, poté postup opakujte v opačném směru a vytvořte mřížku.
  5. Veganské máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě, pak jím potřete pečivo a posypte ho hnědým cukrem.
  6. Vložte do trouby na 20-30 minut, dokud se těsto nezačne nafukovat a zlátnout.

Vyzkoušejte některý z našich receptů a uvidíte, jak snadné je připravit si tento skvělý koláč plný zdraví pro celou rodinu. Ať už si ho dopřejete jako sladkou svačinku nebo jako dezert po večeři, určitě si pochutnáte na té sladké a kyselé kombinaci, kterou rebarbora nabízí.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang