Je raw food opravdu zdravé pro všechny? Raw food z pohledu ajurvédy a tradiční čínské medicíny

Články

Raw food (vitariánství), strava plná smoothies, freshů, ovocných a zeleninových salátů, semínek a ořechů, je v posledních letech velmi populární. Svými příznivci je považována za jeden z nejčistších, nejpřirozenějších a také nejprospěšnějších způsobů stravování.

Vitariánství zahrnuje potraviny, které nejsou tepelně zpracovávány nad 42 °C. Enzymy v nich obsažené jsou zachovány a mohou tělu přinášet maximální užitek. Používanými potravinami v raw food jsou ovoce, zelenina, semínka, ořechy, mořské řasy, některé druhy olejů.

Suroviny samozřejmě není nutné jíst jen v čerstvé formě, můžeme si je různými způsoby upravit, a tím si na první pohled chudý vitariánský jídelníček zpestřit.

Ovoce a zeleninu je možné odšťavňovat, mixovat, vysoušet (do 42 °C). Ořechy a semínka se dají namáčet, oříšky, semínka, luštěniny a obiloviny nakličovat. Zkombinováním těchto způsobů úpravy je možné si z čerstvých raw surovin připravit poměrně bohatý a pestrý jídelníček, který lidskému tělu přináší celou řadu benefitů.

Jedním z nich je vysoká detoxikační účinnost těchto potravin. Vitariánská strava je zásaditá a napomáhá pročistění celé tělesné struktury do hloubky – střev, ledvin, tkání, lymfy i kůže.

Obsahuje vysoké množství živých enzymů, které podporují fungování všech životodárných procesů uvnitř těla. Velké množství antioxidantů pomáhá chránit buňky proti volným radikálům a udržovat tak tělo zdravé a vitální.

Syrová strava je jistě velmi přínosná. Raw stravování však nemusí být vhodné pro každého.
Syrová strava je jistě velmi přínosná. Raw stravování však nemusí být vhodné pro každého.

Syrová strava obsahuje velké množství živin – vitamínů a minerálů pro vegany, aminokyselin, bílkovin a stopových prvků, přestože podle některých názorů mohou mít vitariáni a vegani problém s příjmem některých látek, jako jsou například proteiny nebo vitamín B12.

Výživoví poradci po celém světě, kteří se zaměřili právě na praktikování raw food, používají tento styl stravování k léčbě celého spektra onemocnění. Jedním z nich je například Robert S. Morse, autor knihy Zázračná detoxikace. Využívají přitom principu detoxikace, kdy se tělo pročištěním svých struktur zbaví toxických látek.

Navíc je podle nich raw strava silně vyživující a dodává velké množství energie, která je pro léčebný proces nezbytná. Není proto divu, že má vitariánství po celém světě tolik zastánců.

Raw strava může být velmi užitečná při snižování váhy, při správné kombinaci potravin zlepšuje trávení, zbystřuje mysl a pomáhá při častých tělesných zánětech.

Raw food je doporučována také lidem trpícím rakovinou nebo jinými závažnými onemocněními, které souvisejí s vysokou intoxikací organismu.

Jak se ale říká, „kolik lidí, tolik pravd“. Existují ucelené léčebné systémy, které raw food za tak zázračné nepovažují. Například ajurvéda a tradiční čínská medicína mají na obsah našich talířů jiný názor.

Tam, kde raw food při zdravotních problémech doporučuje omezit množství vařené stravy ochuzené o životodárné enzymy, doporučuje ajurvéda i čínská medicína stravu vařenou, jež podporuje trávicí systém a prohřátí organismu.

Kde je tedy pravda? Existuje vůbec něco, co je prostě vhodné pro všechny?

Ajurvéda i tradiční čínská medicína jsou léčitelské směry, které na člověka pohlíží holistickým způsobem. Nepovažují vitariánství za tak prospěšné, jak jej v současnosti prezentuje moderní společnost.

Oba léčebné systémy jsou totiž založeny na tom, že každý člověk je individualita a má některé orgánové soustavy slabší, jiné silnější, určitou tělesnou strukturu a určité energetické, fyzické i emocionální a spirituální fungování.

Přechod na raw stravu by měl být plynulý.
Přechod na raw stravu by měl být plynulý.

Oba systémy hodnotí člověka podle hlubších principů a každému doporučují různé způsoby stravování i léčbu v případě zdravotních problémů.

Na první pohled stejná potíž v těle může mít zcela odlišnou příčinu, a proto je podle těchto nauk nutná nejdříve hloubková diagnóza jedince. K léčbě se přistupuje až po pochopení jednotlivých souvislostí.

TČM i ajurvéda považují stravu za jeden z pilířů pevného zdraví. Je proto důležité, aby člověk jedl stravu pro něj co nejvhodnější.

Ajurvédský způsob nahlížení na zdraví a správné stravování

Ajurvéda (v překladu věda života) je léčebný systém pocházející ze starověké Indie. Vznikl ve védském období a později byl doplňován také buddhismem či jainismem.

Hlavním principem ajurvédy je život v souladu s tělesnou konstitucí a přírodními zákony. Směřuje k zachování rovnováhy energie v těle.

Doporučení ajurvédy (nejvhodnější strava, dechová cvičení, bylinná terapie, životospráva, jógová cvičení, celková životospráva) pro každého jedince jsou určována také na základě ročního období a životních podmínek.

Každý jedinec je podle ajurvédy složen z pěti elementů (vzduch, prostor, oheň, voda, země), tří životních principů (dóša), sedmi tkání (dhatus) a dalších energetických kanálů (šrotas).

Ajurvéda rozlišuje 3 dóšy. Jsou to Kapha, Pitta a Váta. Každý z těchto proncipů je tvořen dvěma elementy.

Princip Váta je složen z elementů vzduchu a prostoru a symbolizuje pohyb. Pittu tvoří oheň a voda a vyjadřuje metabolismus. Kapha, složená z vody a země, zastupuje princip hmoty a struktury.

Každý člověk má v sobě všechny tři principy a jejich poměr vytváří tělesnou konstituci. Ve většině případů některý z principů převažuje, přičemž cílem ajurvédy je dosažení rovnováhy – stravou, bylinami a životosprávou.

Raw jídelníček skýtá široké spektrum potravin.
Raw jídelníček skýtá široké spektrum potravin.

Jedním z faktorů, které dle ajurvédy způsobují nemoci, je nahromadění toxinů (ámy) v těle. Základem zdraví je schopnost trávit a metabolizovat potravu, což v praxi zaručuje silný trávicí oheň, Agni. V případě, že je naše trávení oslabeno, bakterie a kvasinky ve střevech se množí a ze střev pronikají do krve a oslabují i jiné orgány.

Proto ajurvéda doporučuje posilovat trávení různými druhy koření, jako je například fenykl, kardamom, koriandr či římský kmín.

Pro jednotlivé metabolické typy jsou vhodné odlišné potraviny. Každý typ potravin podporuje jiný princip a proto je vhodné přizpůsobit jídelníček tak, aby vedl k rovnováze.

Raw strava je ajurvédou považována za studenou, suchou, lehkou a drsnou. Přestože je silně aktivizující, oslabuje trávení, což u jedince se slabším trávicím ohněm může vést k nižší schopnosti přijímat živiny a následně k nemoci.

Proto ajurvéda doporučuje přijímat i vařenou stravu, která podporuje Agni. Není to tedy tak, že by ajurvéda zakazovala nebo přímo nedoporučovala raw food, jde spíše o vyváženost vařené a nevařené stravy, samozřejmě s ohledem na tělesnou konstituci, roční období a klima.

Raw food a tři Dóšy

Největší problém s konzumací raw food bude mít člověk typu váta, pro kterého je typická hubenější tělesná struktura, sušší kůže, problémy s prokrvením končetin a celkově slabším trávením. Raw food mu pravděpodobně nebude dělat příliš dobře, obzvláště v zimním období.

Pro lidi typu váta je typická suchost, chlad, drsnost a lehkost. Proto je pro ně vhodné jíst vlhčí a těžší teplá jídla převážně sladké, slané a kyselé chuti.

Ajurvéda jim doporučuje také koření, které prohřívá zažívání – kardamom, zázvor, česnek, skořici, anýz, kurkumu, vanilku, tymián a oregano.

Vhodné je pro ně také rýže, oves, quinoa, sezamová semínka, ořechy a lehčí luštěniny jako červená čočka či fazole mungo. Těžší luštěniny se špatně tráví a mohou trávení váty unavovat.

Z ovoce i zeleniny lze vyrobit například výborné smoothie.
Z ovoce i zeleniny lze vyrobit například výborné smoothie.

Zelenina by pro lidi typu váta měla být tepelně upravena, uvařena nebo lehce osmahnuta na oleji. Ovoce se doporučuje syté a zralé – například banány, mango, papája, sladké pomeranče, ananas nebo švestky. Je vyživující a uzemňuje.

Přestože je vátám doporučeno sladké ovoce, neznamená to, že by měly jíst velké množství sladkostí a rafinovaného cukru. Váty by se měly vyhýbat suchým a lehkým druhům ovoce jako jsou jablka, hrušky, brusinky, granátová jablka.

Tuky a oleje vátu zklidňují – skvělý je například sezamový olej. Nevyrovnané váty by se měly vyhnout sušenému ovoci, studeným jídlům a nápojům, syrové stravě, smaženým jídlům a fast food obecně. Váty nemají silný trávicí oheň a proto je příliš těžká jídla oslabují.

Jedinci typu pitta, který má silný trávicí oheň a žije v teplém klimatu, bude raw food velmi vyhovovat. Lidé pitta jsou střední postavy s přiměřenou svalovou hmotou. Mají velkou chuť k jídlu, rychle tráví, mají silnou imunitu a pravidelné vylučují.

Pokud je jejich pitta nevyrovnaná, mohou mít problémy s horkostí kůže, žaludku, střev a se záněty obecně. Proto při nadbytku principu pitty ajurvéda doporučuje ochlazování – zde by pak bylo raw food ideální.

Naopak je vodné vyhýbat se kořeněným a smaženým jídlům a zahřívacímu koření, jako je zázvor, pepř a chilli. Vhodnější je koření, které ochlazuje, například máta či fenykl.

Z ořechů jsou pro ně nejlepší mandle a kokos, z luštěnin adzuki, cizrna, loupaný hrách a další těžší luštěniny.

Ze zeleniny jsou pro ně vhodnější spíše sladké a hořké druhy jako dýně, květák, cuketa, okurka, brambory nebo tuřín, z ovoce pak spíše sladší druhy jako jablka, mango, ananas, meruňky, bobuloviny nebo pomeranče. Chladivější nápoje jsou rovněž vhodné, obzvláště v létě.

TIP: Mango je skvělé coby mangové chutney, čili omáčka k indickým veganským trojhránkům samosa.

Kapha jsou lidé robustnější postavy. Mohou být více osvalení nebo mít vyšší množství tuku. Mají rádi spánek, dobře spí. Mohou mít tendenci k lenosti a přejídání se.

Pro kaphy je typické vlhko, chlad, těžkost a olejnatost, proto by jejich jídlo mělo být vyrovnávající – tedy lehké, teplé, suché a s drsnější strukturou.

Vhodný je pro ně dostatek ovoce i zeleniny, takže raw food by zde připadalo v úvahu, protože je hodně lehké. Je ale zároveň také ochlazující, takže se doporučuje jeho lehké ohřátí, především v zimě.

Raw strava je dle ajurvédy vhodná pouze pro určité typy osob.
Raw strava je dle ajurvédy vhodná pouze pro určité typy osob.

Zeleninové saláty a čerstvá zelenina jsou pro kaphy vhodné, především v létě. Vařená strava je pro kaphy rovněž vhodná, usnadňuje jim trávení. Mohou si dopřát i různá koření se zahřívacím účinkem (skořice, pepř, chilli).

Vyhýbat by se měli studeným a mraženým nápojům a jídlům. Nevhodné jsou pro ně také přiliš mastná a tučná jídla, při vaření by proto měli používat minimum oleje. Dobře jim udělají sušší potraviny jako fazolky, brambory, sušené ovoce.

Kyphy by si měly vybírat jídla štiplavá, hořká, svíravé chuti. Sladké, slané ani kyselé pro ně není příliš vhodné.

Raw food a ajurvéda tedy nejsou ve všech případech slučitelné. Pouze pro typy pitta je raw food vhodné, u váty a kaphy by čisté vitariánství mohlo způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu.
I přesto, že starověká ajurvéda po tisíce let vařenou stravu doporučuje, se ji někteří současní ajurvédští praktikanti snaží sloučit s raw food.

Pokud byste se chtěli stravovat vitariánsky a zároveň podle ajurvédy, dodržování některých pravidel by vám v tom mohlo pomoci. To platí převážně pro váty, pro které je raw food nejméně vhodné, částečně také pro kaphy.

Měli byste se vyhýbat studeným nápojům a jídlům. Nejlepší je konzumovat ovoce a zeleninu o pokojové teplotě, případně ohřáté do 42 °C.

Mezi jednotlivými jídly popíjejte teplé nápoje nebo horkou vodu se špetkou ohřívacího koření, například zázvoru. Teplá voda i zázvor podporují trávicí oheň agni, což je vhodné jak pro kaphu, tak pro vátu.

Skvělé jsou i raw polévky, připravené například ze zelených řas, hrášku, čočky, papáji, vojtěšky a zeleniny.

Jste-li typ váta, je vhodné, když budete ovoce i zeleninu mixovat a konzumovat v tekuté formě – zjemní se struktura a usnadní trávení.

Můžete si do jídla navíc přidat trošku citronové šťávy, která je kyselá a podporuje agni. Na zeleninové saláty použijte za studena lisované oleje, které zmírní chladivou kvalitu čerstvé zeleniny.

Pro váta typ jsou vhodnější velmi sladké, těžší typy ovoce, kapha by měla dát přednost ovoci svíravé chuti (jablka, brusinky, ostružiny). Kapha typ lépe tráví hrubší vláknitou strukturu zeleniny než váta, proto si jí může dopřát více. Kapha navíc může konzumovat sušené ovoce.

Ořechy a semínka jsou vhodné pro váty, jsou těžší a olejnaté, kaphy by se jim měly spíše vyhýbat nebo jejich množství alespoň redukovat.

Problematická situace nastává, pokud je jedinec konstituce váta-pitta či pitta-váta. Zde je problém, že například používání koření, které má eliminovat chladivost vitariánské stravy, dráždí aspekt pitta, čímž vzniká nerovnováha.

Jsou i další postupy, které můžete dodržovat, abyste eliminovali chladivost a lehkost raw food. Ajurvéda doporučuje pravidelné olejové masáže se sezamovým olejem pro vátu, kukuřičný olej pro kaphu a slunečnicový olej pro pittu.

Nápomocná může být i jóga či některá dechová cvičení podporující vnitřní oheň.

Tato opatření mohou být užitečná, pokud dle doporučení ajurvédy není raw strava vhodná, tedy nejste-li typ pitta, popřípadě v zimním období, kdy jdou ochlazující účinky raw stravy cítit mnohem více. Otázkou ovšem je, zda jsou opravdu dostačující.

Životní rovnováha a tradiční čínská medicína

Velmi komplexní pohled na lidské zdraví, životosprávu i stravování má tradiční čínská medicína, která je stará několik tisíc let. Její počátky se datují až do 3. tisíciletí př.n.l.

Tradiční čínská medicína (dále TČM) vychází ze dvou principů taoistického náboženství – z teorie dvou protikladných principů jin a jang a z teorie pěti elementů.

Teorie jin a jang vysvětluje fungování dvou protichůdně působících a navzájem se doplňujících sil, které jsou základem všech věcí ve vesmíru.

Jin (tmavý ženský element) je charakterizován pasivitou, tmavostí, smutkem a nocí, a jang (světlý mužský element) aktivitou a dnem. Jin je spojován s vodou a zemí, jang s ohněm a větrem.

Raw dezerty jsou mnohdy výtečnější než dezerty klasické.
Raw dezerty jsou mnohdy výtečnější než dezerty klasické.

Dle TČM je vše, včetně člověka, složeno z těchto sil. V rámci lidského těla se jang stará o funkci vnitřních orgánů a jin tvoří jejich materiální existenční základnu.

Teorie pěti prvků, ze kterých je tělo i přírodní prostředí složené (dřevo, oheň, země, kov, voda) popisuje neustálý koloběh změny a vzájemných závislostí jednotlivých prvků mezi sebou.

Pět prvků se pak nachází i v člověku a každý z nich představuje jeden orgán – játra, srdce, slezinu, plíce a ledviny. Jednotlivé orgány se navzájem doplňují a v každém z nich může panovat stav nadbytku nebo nedostatku. Pokud vznikne mezi orgány (a tedy i prvky) nerovnováha, vede to k nemoci.

Stravování v čínské medicíně se také řídí principy jin a jang a teorií elementů. Vyvážená strava podporuje rovnováhu v organismu a tak funguje jako prevence proti nemocem. Harmonická strava je dle TČM složena z různých chutí, energií, a je přizpůsobena fyziologickým potřebám, aktuálnímu stavu i ročnímu období.

Termické vlastnosti potravin jsou založeny na fungování jin a jang principu. TČM je rozděluje na:

  • horké, které chrání před chladem a měly by proto být užívány hlavně v zimě
  • teplé, jež zvyšují aktivitu organismu (například zeleninové polévky)
  • neutrální zvyšující čchi (sem se řadí hlavně obiloviny a luštěniny)
  • osvěžující, které pomáhají při tvorbě krve (převážně ovoce a zelenina)
  • studené, jež chrání před horkem a pomáhají ochlazovat tělo a jsou proto nejvhodnější v létě

To, že nějakou potravinu zahřejete, neznamená, že je automaticky teplá nebo horká. Jde hlavně o energetickou schopnost dané potraviny a o to, jak se chová v těle.

Vyrovnané jídlo by mělo obsahovat energetické kvality zahrnující všech pět elementů. Každý element navíc odpovídá určité roční době a strava by měla být přizpůsobena i jemu.

Jaro odpovídá dřevu, léto ohni, pozdní léto zemi, podzim kovu a zima vodě. Jídelníček by měl ideálně být kombinován na základě vlastností a vzájemných propojení jednotlivých ročních období.

Čínská medicína také tvrdí, že je důležité správné načasování jídla v průběhu dne a pravidelnost. Ráno byste měli konzumovat vždy něco teplého, nejlépe kaši se zahřívajícím kořením (skořicí), a to v kombinaci s dušeným ovocem nebo sušenými rozinkami. Možná je také varianta kaše se spařenou zeleninou, bylinkami nebo houbami.

Pokud je vaše snídaně sytá, tak v poledne už není nutné si dopřávat tak syté jídlo. Postačí něco lehčího – TČM navrhuje například celozrnnou vařenou rýži v kombinaci se zeleninou.

K večeři, která se doporučuje okolo 18:00 se doporučuje opět teplejší lehčí jídlo a o něco později, kolem 20:00 trošku sladkého sušeného ovoce.

TČM doporučuje chodit spát mezi 22:00 a 23:00 a večerní nacpávání se nepovažuje za vhodné.

Člověk, jehož zdraví je v pořádku, by si měl vybírat jídla neutrální, teplá a osvěžující. Lidé horkokrevní a aktivní by se měli orientovat hlavně na neutrální, studené a osvěžující potraviny, lidé studeného typu a pasivního založení zase na potraviny horké, teplé a neutrální.

Dle TČM je syrová strava převážně chladná, osvěžující, pročišťující a vlhká a její jednostranné konzumování vede k oslabení energie sleziny. Slezina je párovým orgánem žaludku a společně s ním je zodpovědná za trávení a vstřebávání potravy. Jinová raw strava tuto dvojici oslabuje, čímž oslabuje i trávení.

I sportovci se mohou stravovat plně či převážně raw.
I sportovci se mohou stravovat plně či převážně raw.

Žaludek je jako kotel a slezina jako oheň, který jej zahřívá. Krom syrové zeleniny a ovoce dráhu sleziny oslabují také výrobky z bílé mouky a bílého cukru, smažená a fritovaná jídla, studené nápoje, veškeré sladké nápoje a zmrzlina.

Paradoxně tak TČM raw v jistém ohledu zařazuje do skupiny jídel, které organismu příliš neprospívají. Proto lidé, kteří se delší dobu stravují čistě raw, mohou dle TČM trpět pocity chladu, zahleněním, přetížením, únavou a vyčerpáním, bolestmi břicha, nechutenstvím a nadýmáním po jídle.

Slezinu dle TČM naopak posilují obiloviny jako pohanka, rýže, pšenice, oves, kroupy, luštěniny (fazole, soja, hrách), některé druhy koření (skořice, koriandr, zázvor), všechna vařená, dušená a napařovaná jídla, tykvová zelenina a všechna jídla neutrální a nevýrazné chuti.

Pokud přesto chcete být vitariánem, doporučuje i čínská medicína některá opatření. Jde ale spíš o jakýsi kompromis. Hodně pomůže, pokud se hlavně v zimě a chladnějších časech budete vyhýbat studeným nápojům.

Vybírejte si raw potraviny, které patří mezi horké, teplé a neutrální, vyhýbejte se těm osvěžujícím a chladným. Budete-li respektovat zařazení daného druhu potraviny do příslušného ročního období, může to vaší tělesné rovnováze taktéž pomoci.

Mechanické ohřátí dané suroviny na teplotu, kterou vitariánství povoluje, může samozřejmě také pomoci, zvláště jedná-li se o osvěžující a studenou potravinu. Pokud si dopřejete lehce ohřátou snídani z teplých, horkých a neutrálních surovin, vaše slezina vám bude vděčná.

Horké potraviny: zázvor, skořice, česnek

Teplé potraviny:

Ovoce: švestky, meruňky, broskve, rozinky, sultánky, třešně
Zelenina: petržel, kapusta, pórek, jarní cibulka, fenykl, dýně
Koření: kurkuma, kakao
Ořechy a semínka: mák, arašídy, sušený kokos, vlašské ořechy, piniové ořechy
Oleje: dýňový olej, řepkový olej, sojový olej
Obilí: tmavá rýže

Neutrální potraviny:

Ovoce: ostružiny, maliny, sušené datle, sušené i čerstvé fíky, sušené švestky
Zelenina: řepa, polníček, zelené fazole, hrášek, mrkev, kedluben, červené zelí, černá řeřicha
Semínka: dýňová semínka, mandle, pistácie, sezam, slunečnicová semínka 
Luštěniny: fazole azuki, sušený hrášek, sojové boby 
Obilí: špalda

Pak zde máme potraviny osvěžující a studené, kterým by se chladné typy lidí a vitariáni obecně v chladném ročním období měli vyhýbat.

Osvěžující potraviny:

Zelenina: výhonky alfalfa, výhonky luštěnin, řeřicha, kyselé zelí, výhonky sóji, artyčoky, čekanka, hlávkový salát, pampeliška, pastinák, brukev, lilek, květák, brokolice, čínské zelí, chřest, mangold, paprika, špenát, černý kořen, celer, cuketa, řeřicha, ředkvička, výhonky ředkvičky, bílá ředkev
Ovoce: kyselé jablko, rybíz, jahoda, brusinka, kyselá třešeň, mandarinka, pomeranč, angrešt, bezinky, grapefruit, kdoule, borůvka, sladké jablko, banán, hruška, hrozny červené/bílé,
Obilí: pohanka, ječmen
Oleje: lněný olej, olivový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, olej z pšeničných klíčků
Ořechy: kešu ořechy, avokádo
Luštěniny: fazole mungo

Studené potraviny:

Obilí: pšeničné klíčky, pšeničné výhonky
Zelenina/saláty: výhonky fazole, mungo, šťovík, rajče, salátová okurka
Ovoce: ananas, kiwi, rebarbora, citron, žlutý meloun, kaki, mango, papája, červený meloun
Mořské řasy: hijiki, kombu, nori, wakame

TČM doporučuje raw food u jedinců, kteří mají problémy s vnitřní horkostí a záněty, naopak pro lidi trpící chladem a vlhkostí je nevhodná. Nejde o to nekonzumovat žádnou raw stravu, ale nekonzumovat jednostranně pouze jeden druh stravy, důležitá je vyváženost.

Přestože je raw strava dle některých praktikantů čínské medicíny vhodná jako přechodná detoxikační strava, která může pomoci pročistit tělo, potíže podle nich mohou nastat po několika letech.

Obecně se tedy dá říci, že většina praktikantů TČM vám dlouhodobou konzumaci raw stravy nedoporučí. Rozhodně ne v chladnějších ročních obdobích.

Ajurvéda i TČM se v názoru na raw stravu v mnoha věcech shodují. Vitariánství podle nich není vhodné pro všechny typy lidí, přičemž v zimním období je vhodné ještě méně, a to kvůli podpoře pocitů chladu, kterými řada lidí při přechodu na raw trpí. K tomu se navíc podle těchto nauk může přidat celá řada nepříjemných potíží.

Na tuto problematiku se ale odlišně dívají raw food terapeuti. Pocity chladu jsou dle dlouholetých vitariánů přechodné a jsou způsobeny detoxikačními reakcemi organismu. Podle nich se cévy na raw food pročišťují a zlepšuje se krevní cirkulace. Po delší době na raw, kdy se tělo pročistí do větší hloubky, by pocity chladu měly zmizet.

Přechod na syrovou stravu mohou kromě pocitů chladu doprovázet některé další nepříjemné tělesné symptomy. Podle raw food terapeutů by ale ve většině případů mělo jít pouze o detoxikační reakce organismu, které po nějaké době ustoupí, aby je vystřídalo pevné zdraví a vitalita.

Dle stupně zanesení organismu mohou být reakce různé síly, u některých lidí se nemusí téměř projevit.

Na internetu i v různých skupinách na Facebooku si můžete přečíst mnoho příběhů lidí, kteří přechod na raw food zkoušejí a mají s ním různé zkušenosti.

Někteří na něj nedají dopustit, pro některé je praktikování raw food celoročně neúnosné, a to právě kvůli pocitům zimy, pocitu vykořenění z těla, nesoustředěnosti nebo jiným nepříjemným pocitům.

Smoothie - nápoj, který by neměl chybět v žádném veganském či raw jídelníčku.
Smoothie – nápoj, který by neměl chybět v žádném veganském či raw jídelníčku.

Na základě těchto příběhů však není možné činit závěry o vhodnosti raw food obecně, protože nevíme, zda daní jedinci praktikovali raw food správně, dostatečně dlouho, zda zvolili plynulý přechod z vařené stravy na nevařenou, zda jejich raw jídelníček byl koncipován vyváženě a zda začali s raw food v zimě nebo létě.

Názory na raw food asi nebudou nikdy jednotné, stejně jako nejsou jednotné názory na ostatní směry stravování. Přestože jej ucelené léčebné systémy ajurvédy a čínské medicíny nedoporučují jako dlouhodobý způsob stravování, nedá se raw food upřít pozitivní vliv na očistu organismu.

Otázkou tedy možná není, zda je raw food vhodný, zdravý a prospěšný styl stravování, protože víme, že v některých případech je, a to velmi. Jde spíše o to, zda je vhodný dlouhodobě, celoročně a pro všechny typy lidí.

Odpověď na tuto otázku možná nenajdete v tomto článku a ani jinde na internetu. Je to téma tak sporné, že budete muset zkoumat sami. Pokud vás raw food láká, rozhodně si jej zkuste, třeba jako krátký očistný program pro vaše tělo.

Průvodcem nechť jsou vám informace uvedené výše. Doporučujeme začít v létě a možná vyzkoušet také konzultaci u kvalitního praktikanta čínské medicíny nebo ajurvédy. Odměnou vám bude dobrý pocit z prozkoumávání vašeho těla a dobrodružství spojené s hledáním pevného zdraví.

A i kdybyste zjistili, že pro vás čisté vitariánství není vhodné, stále si můžete hrát s kombinací vařené a raw stravy. Ve světě není nic černobílé (snad kromě čínského principu jin a jang). Proto možná přijdete na to, že kombinace vařené a raw stravy je pro vás tak akorát.

A i kdyby ne, stále si můžete pochutnávat na některých vitariánských vymoženostech – například zdravých a chutných placičkách, dezertech, dortících, cukroví a tyčinkách z ovoce, semínek, oříšků a dalších vitariánských ingrediencí.

Přejememe vám hodně štěstí při hledání toho správného pro vás.

Autorka článku: Hana Pavlíčková

Zdroje:
http://www.raw-food-for-the-beginner.com/RawFoodDetox.html
http://www.celostnimedicina.cz/tradicni-cinska-medicina.htm
http://www.ayurveda.cz/uvod-do-ajurvedy.htm
http://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/diet/kapha-pacifying-diet/
http://www.elephantjournal.com/2012/01/a-tale-of-a-raw-foodist-and-the-missing-link/
https://translate.google.com/#en/cs/amenorrhea
http://www.celostnimedicina.cz/vyziva-v-souladu-s-rocnimi-dobami-podle-tradicni-cinske-mediciny.htm
https://www.youtube.com/watch?v=fSRUWD1no4I
http://www.dw.com/en/healthy-eating-in-traditional-chinese-medicine/a-18619239
http://www.siddha-ajurveda.cz/vata
http://altmedicine.about.com/cs/dietarytherapy/a/Raw_Foods.htm
http://www.comoxvalleyacupuncture.com/recommend.html
http://agelessherbs.com/food-therapy/
http://www.mindbodygreen.com/0-13454/3-reasons-no-one-should-be-on-a-raw-foods-diet.html
http://www.chopra.com/ccl/raw-foods-an-ayurvedic-perspective
http://drmarkvinick.com/articles/raw-food-diet-an-ayurvedic-perspective/
http://www.prana.com/life/2014/11/17/ayurveda-life-raw-food-vs-ayurveda/
http://www.living-foods.com/articles/ayurveda.html
http://www.yogahealer.com/raw-food-ayurveda-diet-part-2/
http://www.beyondacupuncture.us/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=19
http://www.thebestofrawfood.com/raw-uncooked-food.html
http://rawveganpower.com/news/articles/eating-raw-in-winter/
http://www.patentnimedicina.cz/pm/harmon_strav.php

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang