Mungo klíčky – recepty

Veganské recepty

Klíčky fazolí mungo jsou nutričním zdrojem vitamínů a a minerálních látek, včetně vitaminu C, kyseliny listové, draslíku, hořčíku a železa. Mají také vysoký obsah vlákniny a bílkovin a nízký obsah kalorií, takže jsou zdravým doplňkem každého jídelníčku. Kromě toho, že jsou skvělým zdrojem výživy, mají klíčky fazolí mungo řadu potenciálních zdravotních výhod.

Studie naznačují, že mohou pomáhat snižovat hladinu cholesterolu, snižovat krevní tlak a zlepšovat zdraví trávicího traktu. Různým pokrmům dodají křupavou strukturu a oříškovou chuť.

Klíčky mungo jsou jedny z nejběžnějších klíčků v obchodech s potravinami a hojně se používají v čínské a dalších asijských kuchyních. Mungo klíčky pocházejí z fazole mungo, která je známá také jako zelený gram nebo fazole maash.

Fazole mungo je malá jednoletá keříčkovitá rostlina, která pochází z Indie, kde je běžnou přísadou do tradičních pokrmů. Klíčky mungo se připravují tak, že se fazole mungo namočí do vody a nechají se naklíčit. Výsledné klíčky jsou křupavé a mírně sladké.

Klíčky fazolí mungo lze přidávat do různých teplých i studených pokrmů. Lze je smažit, vařit v páře nebo přidávat do salátů, pomazánek a závitků. Lze je také použít jako zavářku do polévek (např.: polévka Pho) a jako přílohu.

Fazolové klíčky jsou skvělým zdrojem výživy, mají navíc řadu potenciálních zdravotních výhod.

Mungo klíčení – jak naklíčit mungo?

Zajímá vás, jak naklíčit mungo fazole, abyste měli čerstvé fazolové klíčky? Mungo klíčení je jedním z nejjednodušších a nejpřínosnějších způsobů, jak z potravin získat maximum. Nejenže jsou klíčky plné živin, ale jsou také chutné a lze je použít do různých pokrmů.

Zde se dozvíte, jak si doma naklíčit fazole mungo:

  1. Mungo klíčení je neuvěřitelně snadné a lze je s minimálním úsilím naklíčit doma. Budete potřebovat pouze sklenici, trochu vody a 1/4 šálku fazolí mungo. Důkladně je propláchněte v sítku a poté je namočte na 6-12 hodin do velké mísy s vodou. Dbejte na to, aby je voda zcela zakryla.
  2. Po uplynutí doby namáčení fazole slijte a znovu je propláchněte. Vložte je do sklenice nebo nádoby na klíčení a volně je přikryjte plátnem. Nádobu skladujte na chladném a tmavém místě.
  3. Fazole dvakrát denně propláchněte a nechte okapat. Tento proces by měl proběhnout 8-12 hodin po prvním namočení. Fazole nechte v nádobě ještě jeden nebo dva dny, dokud nezačnou klíčit.
  4. Jakmile fazole naklíčí, jsou připraveny ke konzumaci. Pokud jsou klíčky uloženy v chladničce, měly by být spotřebovány do několika dnů.

Mungo klíčky – recepty

Klíčky mungo lze použít různými způsoby. Lze je přidávat například do salátu z tuňáka a dalších lehčích variant, polévek, sendvičů, závitků a mnoha dalších pokrmů. Jejich jemná oříšková chuť se dobře hodí téměř ke každému pokrmu. Jsou také neuvěřitelně snadné na přípravu a lze je vařit v páře, vařit nebo smažit.

Nejenže jsou mungo fazole plné živin, ale jsou také chutné a lze je použít do různých pokrmů.

Mungo klíčky- recept na smažené fazolové klíčky

Jedním z oblíbených způsobů, jak si vychutnat klíčky fazolí mungo, je smažení. Následující recept je chutným a výživným způsobem, jak si tuto výživnou surovinu vychutnat.

Smažené fazolové klíčky – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 paprika nakrájená na kostičky
  • 1 šálek klíčků fazolí mungo
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje

Smažené fazolové klíčky – postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni.
  2. Přidejte cibuli a česnek a vařte je do změknutí, asi 5 minut.
  3. Přidejte mrkev a papriku a vařte do změknutí, asi 5 minut.
  4. Přidejte klíčky fazolí mungo a vařte, dokud nezměknou, asi 3 minuty.
  5. Přidejte sójovou omáčku a sezamový olej a promíchejte.
  6. Podávejte na dušené rýži nebo nudlích. Dobrou chuť!

Mungo klíčky – recept na polévku

Toto je asi jedna z těch nejjednodušších polévek, zároveň zdravých a ještě velmi levných. Potěší každého cestovatele a milovníka asijské či indické kuchyně.

Polévka z klíčků mungo – ingredience

  • 2 šálky fazolových klíčků mungo
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vinného octa
  • 1/2 lžičky cukru
  • Sůl a pepř podle chuti

Polévka z klíčků mungo – postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte česnek, zázvor a sezamový olej a vařte 1 minutu.
  2. Přidejte zeleninový vývar, sójovou omáčku, ocet, cukr a špetku soli a pepře. Směs přiveďte k varu a poté přidejte klíčky fazolí mungo.
  3. Vařte 8-10 minut, nebo dokud nejsou klíčky uvařené.
  4. Podávejte horké s případnou další sójovou omáčkou.
Klíčky mungo jsou jedny z nejběžnějších klíčků v obchodech s potravinami a hojně se používají v čínské a dalších asijských kuchyních.

Mungo fazole – recept na kari

Fazole mungo jsou univerzální a výživné luštěniny, které lze použít v celé řadě receptů. Pocházejí z Indie a jsou oblíbenou přísadou mnoha pokrmů, zejména v kuchyních jižní a jihovýchodní Asie.

Fazole mungo mají jemnou chuť a vysoký obsah bílkovin, vlákniny a dalších živin, takže jsou skvělým doplňkem každého jídelníčku.

Jedním z nejlepších způsobů, jak si fazole mungo vychutnat, je připravit z nich lahodné kari. Toto kari z fazolí mungo je chutný a sytý pokrm, který se u vás doma jistě stane oblíbeným.

Kari z mungo fazolí – ingredience

  • 1 šálek fazolí mungo, přebraných a propláchnutých
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 plechovka (400 g) nakrájených rajčat, okapaná
  • 1 plechovka (415 ml) kokosového mléka
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku nasekaného čerstvého koriandru

Kari z mungo fazolí – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a česnek a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut.
  2. Přidejte kmín, koriandr, kurkumu, zázvor, sůl a pepř a promíchejte. Za stálého míchání vařte 1 minutu.
  3. Přidejte fazole mungo, rajčata, kokosové mléko a zeleninový vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte, dokud fazole nezměknou, asi 30 minut.
  4. Vmíchejte koriandr a podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte horké. Dobrou chuť!

Jak dlouho se vaří fazole mungo?

Malé zelené fazole jsou oblíbené především v čínské a indické kuchyni. Před vařením je třeba mungo důkladně promýt pod tekoucí vodou a namočit ideálně na 10–12 hodin.

Poté fazolky znovu propláchněte, dejte do hrnce se studenou vodou a vařte asi 40–60 minut (přesná délka se odvíjí od stáří semen).

Tepelně upravené mungo můžete použít například do zeleninových polévek, rýžových a těstovinových salátů, případně do směsí se zeleninou.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang