Samosa – recept na indické zeleninové trojhránky s mangovým dipem

Recepty

Veganská strava není výdobytkem moderního západního světa, nýbrž mnohaletou tradicí a kulturou především blízkého, středního i dálného východu. Ovšem spíše než kvůli etice se tyto kultury vegansky stravují z mnohem prozaičtějších důvodů – nedostatku masa. Proto vznikla mimo jiné i indická samosa. Co je samosa a jak ji připravit?

Obtížnější, respektive nákladnější způsob opatření si masa přivedl vegetariánské i veganské pokrmy východních zemí ke kulinářské dokonalosti. Levná pouliční jídla jsou božskou manou, která zasytí miliony hladových krků. Východní národy si na své gastronomické bohatství nedají sáhnout a považují jej za svůj národní poklad.

Jedním z takových jídel je pikantní samosa. Drobné smažené trojhránky jsou tím, co jedí vegani. Vejdou se do dlaně a jsou plněné rozličnými ingrediencemi. Zpravidla však hlavně kořeněnými brambory a hráškem. Kdo ještě váhá, jak se stát veganem, jídlo samosa mu jistě ukáže správný směr.

Fantaziím se meze nekladou, proto je možné smažené trojúhelníčky plnit také kukuřicí, mrkví, česnekem, fazolemi, sezamovými semínky, arašídy, rýží a všemi individuálně oblíbenými druhy zeleniny a koření. Zeleninová samosa je nejběžnější, ovšem kuchaři se nebrání ani výrobě masové samosy.

Samosa může být smažená i pečená v troubě, mnohdy také obalená ve strouhance. Milovníci chilli a pálivého jídla ocení pravé indické či srílanské verze, při nichž se vší tou záplavou kari, kurkumy, pepře nebo čili papriček doslova slupují jazyky.

Samosa reprezentuje autentické jídlo z ulice, které rychle zažene hlad. Může být jídlem hlavním, avšak také předkrmem, přílohou nebo snackem. Samosa je natolik klasická, tradiční a křupavá, že na ni pomalu, ale jistě může vzniknout i závislost. Kdo jednou okusí, už nechce jinak.

Ačkoli jde víceméně jen o bílkoviny a sacharidy napěchované a zabalené do dalších extra tučných sacharidů, je samosa čímsi, co zahraniční strávníci nazývají jako game-changer. Tedy něco, co mění hru a dosud zavedená pravidla. Něco speciálního, co obrací gastronomii o 180 stupňů.

Samosa je delikátní pokrm z východu, který si získává čím dál větší popularitu. A to hlavně díky gastroturismu i pro svou neopakovatelnou chuť.

Nezřídka se samosa konzumuje s omáčkou, v podstatě s jakýmkoli dipem, dle preferencí strávníka. Samosu lze jíst s klasickými „nachos omáčkami salsou či sýrovou omáčkou, nebo s exotičtějšími příchutěmi, například datlovo-tamarindovou omáčkou, mangovým dipem nebo s řeckým okurkovým salátem tzatziki.

Samotná příprava samosy je lehčí, než se může zdát. Pro nefalšovanou autentickou příchuť, jež je kořeněná a pálivá, bude nezbytné dokoupit pár surovin v obchodech s indickými potravinami. Pro náplň například prášek ze semen granátového jablka a pro těsto ajwain, neboli koptský kmín, či semínka karamboly – čínské hvězdice.

Samosa s mangovým chutney – recept na samosu

Jak správně připravit samosu, na co si dát pozor a co neopomenout. Recept na samosu není věda, ovšem jistou dávku kulinářské zručnosti její příprava vyžaduje. Potřeba budou zvlášť ingredience na samosa těsto a zvlášť na náplň.

Těsto:

  • hrnek hladké mouky
  • lžička soli
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce oleje – ideálně arašídového, avšak postačí jakýkoli rostlinný. Nepoužívat kokosový, který výrazně mění výslednou chuť samosy

Náplň:

  • 1 – 2 brambory uvařené ve slupce (nepřevářet, dotvoří se smažením)
  • 1 menší cibule
  • hrst hrášku (mražený nebo z konzervy)
  • stroužek česneku
  • chilli
  • koriandr
  • římský kmín
  • kurkuma
  • horčičné semínko
  • zázvor
  • olej
  • sůl
  • pepř

Začneme těstem, kde je potřeba promíchat sůl a mouku s olejem a postupně přilévat vodu. Mnout prsty mouku a olej pomůže vytvořit tužší těsto, které nesmí lepit ani téct, aby byla výsledná krusta pořádně křupavá. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v pokojové teplotě uležet po dobu minimálně 30-40 minut.

Náplň do samosy může být vyrobena i z drcené sójy. Nesmí chybět hrášek a cibulka.

Cibulka je základ, proto je potřeba ji na pánvi orestovat jako první, spolu se zázvorem a kořením. Postupně vmícháme česnek a kostičky bramboru a do zamíchané směsi přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku a sůl. Po zhruba třech minutách přidáme hrášek a opékáme přibližně pět minut. Směs necháme vychladnout.

Z těsta uválíme placky. Netřeba podsypávat moukou, krusta by se při smažení drolila. Důležité je uválet placky slabé. Silné těsto bude potřeba smažit delší dobu, naopak velmi jemné se může při plnění protrhnout. Je potřeba získat potřebný grif. Hotové placky rozpůlíme nožem na dvě poloviny.

Doprostřed těsta umístíme náplň a oba cípy přeložíme přes sebe do tvaru kornoutku. Okraje navlhčíme vodou a přimáčkneme k sobě, čímž docílíme trojúhelníčku. Smažíme pomalu a zvolna v nepříliš horkém oleji. Prudkým a rychlým smažením vzniknou bublinky na těstě a výsledek nebude tolik křupavý. Samosa by měla zcela plavat v oleji a smažit se do zlatova.

Mangový dip – chutney

Taštičky samosa se perfektně doplňují s mangovým dipem, který je lehký na přípravu a velmi chutný. K jeho zhotovení lze využít čas, kdy samosu pečeme nebo smažíme. Mango je plné vitamínů a minerálů pro vegany. Potřebné ingredience:

  • 2 velká manga (nakrájená na kostičky)
  • hnědý cukr
  • ocet
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky rozinek
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička mletého koriandru, skořice a muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 chilli

Všechny ingredience promícháme na pánvi a za pozvolného míchání přivedeme k varu. Jakmile začne směs probublávat, snížíme teplotu a necháme vařit zhruba 30 minut bez pokličky. Konsistence by měla být hutná a lesklá. Hotovou samosu namáčíme do mangového chutney.

Mango chutney, neboli dip je se samosou neodolatelný. Jednoduchá příprava se snoubí se skvělou chutí.

Kde koupit samosu už hotovou a připravenou? Indické restaurace se na území Česka těší velké popularitě, proto bude nejschůdnější zajít na samosu právě tam.

TIP: Mango lze využít ve veganské kuchyni na mnoho způsobů. Jedním z nich je i salát z černé čočky s mangem. Mango je chuťově vynikající jako čerstvé ovoce, jak uvádí článek o raw stravě zde.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang