Černá čočka – recepty, jak uvařit a připravit

Veganské recepty

Beluga neboli černá čočka s bílým vnitřkem je nejdrobnějším druhem čočky. Má jemně mořskou chuť a hodí se kombinovat s mořskou řasou, do japonské miso polévky, do salátů z černé čočky a do řady dalších receptů. Jaké jsou nejlepší recepty z černé čočky? Jak uvařit černou čočku? Jak chutná polévka z černé čočky?

Černá čočka hezky vypadá a navíc obsahuje řadu prospěšných živin. Nesporná výhoda černé čočky beluga je ta, že nenadýmá a také to, že se nemusí předem namáčet. Stejné výhody má i červená čočka. Ta se na rozdíl od belugy rozvařuje a je vhodnější na pomazánky typu hummus, anebo na indický čočkový dhál. Z červené čočky můžete také připravit výbornou polévku z červené čočky.

Chuť černé čočky je lehce oříšková. Ovlivnit jí pak lze ještě bylinkami a kořením. Stačí do receptu na černou čočku přidat třeba majoránku, libeček, tymián, mátu a mnohá další koření či zeleninu.

Proč jíst černou čočku beluga?

Černá čočka beluga obsahuje obrovské množství bílkovin a naopak minimální množství tuku. Zároveň černá čočka obsahuje vysoké množství vlákniny. Ve 100 g černé čočky je polovina denní dávky potřebné vlákniny. Černá čočka je také zdrojem vitamínu B, hořčíku a železa.

Beluga je přirozeně bezlepková potravina. Černá čočka je ideální pro lidi dbající na svou linii. Jak zhubnout stehna a břicho? Jak zhubnout rychle a efektivně? Konzumací dietních receptů z černé čočky a zeleniny

Škroby obsažené v luštěninách se díky vysokému obsahu vlákniny vstřebávají pozvolna, nedochází tak k prudkému vzestupu glykémie. Černá čočka beluga je tak surovina vhodná také pro diabetiky.

Antioxidanty obsažené v černé čočce chrání buňky před volnými radikály. Hrají tak roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně. 

Černá čočka se perfektně hodí do zdravého jídelníčku pro muže a ženy i děti, a také do fitness jídelníčku pro sportovce. Veganské recepty z černé čočky patří mezi nejlepší zdravé recepty.

Jak uvařit černou čočku

Příprava černé čočky je jednoduchá. Černá čočka beluga se nemusí předem namáčet a vaří se oproti jiným luštěninám jen krátkou dobu. Jak dlouho vařit čočku? Pokud se černá čočka předem namočí na 2 h, stačí ji vařit pouhých 10 minut. Černou čočku můžete použít do salátu nebo třeba na čočkový burger.

Černá čočka – základní recept

Základní a nejjednodušší recept na černou čočku beluga obsahuje jen čočku beluga a vodu. Příprava černé čočky, která si zachová nejlepší přirozenou chuť spočívá v tom, že se vaří jen v malém množství vody.

Jak uvařit černou čočku? Černou čočku beluga dáme do hrnce a zalijeme vodou jen těsně nad čočku. Když se voda vsákne nebo vyvaří, dolijeme jen nezbytné množství vody, aby byla čočka stále pod hladinou. Vaření čočky beluga zvládne hravě každý.

Takto vaříme černou čočku beluga 25 minut. Na závěr se voda nechá téměř vyvařit. Takto připravená beluga je vhodná na další recepty z černé čočky. Je možné ji vyzkoušet např. k přípravě čočkové sekané z čočky beluga, která patří mezi výborné a zdravé recepty z černé čočky.

Recepty z černé čočky

Černá čočka beluga je chutná sama o sobě, běžně se však dává do dalších receptů. Na rozdíl od červené čočky snese černá čočka beluga hrubší zacházení a lze ji kombinovat prakticky s čímkoli. Kuchaři černou čočku s oblibou dochucují a okyselují.

Černá čočka je bez problému k dostání v supermarketech a v prodejnách zdravé výživy. Najdeme ji i v nabídce některých drogérií, například v DM.

K dokyselení černé čočky na kyselo se výborně hodí např. mangový ocet, který se k čočce beluga přidává konec. Černou čočku na kyselo lze také podlévat bílým vínem.

Dochucení se dá dosáhnout použitím nejrůznějších bylinek. Použití libečku, majoránky, saturejky či tymiánu obecně zlepšuje stravitelnost. Černá čočka beluga je však dobře stravitelná i bez bylinek.

Čočku belugu lze dle libosti dochutit také např. houbami, cibulí, česnekem, rozmarýnem či bobkovým listem. Skvělá je v kombinaci s kořenovou zeleninou. Oblíbená je také s japonským veganským dochucovadlem miso pastou.

Oblíbená je také černá čočka jako příloha. Hodí se skvěle například ke grilované zelenině. Pro jedlíky masa se černá čočka hodí jako zajímavá alternativní příloha k uzeninám. Černá čočka jako příloha k masu zpestří nejeden recept. Jedlíci drůbeže ocení černou čočku s kuřecím masem.

Salát z černé čočky s mangem

Na salát z černé čočky beluga existují různé recepty. Exotická varianta s mangem a medovým dresingem skvěle chutná v horkých letních dnech.

Ingredience:

  • 2 hrnky černé čočky beluga
  • 2 šalotky
  • 2 hrnky nakrájeného manga
  • 1/3 hrnku panenského olivového oleje
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu
  • mořská sůl
  • čerstvý koriandr

Postup:

Černou čočku beluga uvaříme podle návodu a necháme vychladnout. Šalotku nakrájíme nadrobno, mango na kostky a vše smícháme ve velké míse.

V menší misce připravíme dresing z olivového oleje, rýžového octa, medu a mořské soli. Dresing vlijeme do mísy s čočkou a promícháme. Salát podáváme vychlazený a ozdobený čerstvou koriandrovou natí.

TIP: Mango lze využít také coby mangové chutney ve spojení s indickými trojhránky samosa.

Středomořský salát z černé čočky – recept z Itálie

Tento recept na středomořský salát z černé čočky s okurkami, špenátem a fetou je velmi snadný na přípravu. Stačí čočku smíchat s trochou dresinku a zeleniny a perfektní černou čočku jako přílohu nebo bezlepkový vegetariánský hlavní chod máme na stole.

Ingredience:

  • 1 hrnek suché černé čočky, tříděné
  • 2 šálky nakrájeného špenátu
  • 1 šálek nasekané petrželky
  • 1 šálek nakrájené okurky bez semínek
  • ½ šálku červené papriky nakrájené na kostičky
  • ½ šálku balzamikové zálivky z vlašských ořechů
  • 1/3 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře

Postup:

Čočku beluga vložíme do středně velkého hrnce, zalijeme ji studenou vodou a na prudkém ohni ji přivedeme k varu. Snížíme teplotu na středně nízkou, aby se udržel stálý var, a vaříme, dokud nezměkne, 20 až 26 minut.

Belugu slijeme a propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Čočku přendáme do velké mísy.
Přidáme špenát, petržel, okurku, papriku, zálivku, fetu, sůl a pepř a promícháme. Podáváme ihned nebo vychladíme.

Polévka z černé čočky – nejlepší recept

Tato zemitá čočková polévka je variací na indickou přílohu Rajata Parra. Patří mezi zdravé recepty z černé čočky s vůní orientální kuchyně.

Ingredience:

  • 1 hrnek černé čočky beluga
  • 2 lusky kardamonu
  • 1 cm čerstvého zázvoru, oloupaný a nakrájený na tenké plátky
  • 2 lžíce mletého zázvoru
  • 5 lžic nesoleného másla
  • 1 cibule nakrájená na kostky
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 čajové lžičky garam masaly
  • půl litru zeleninového vývaru
  • 1 šálek konzervovaných drcených rajčat
  • sůl

Postup:

V hrnci zalijeme čočku, kardamom a nakrájený zázvor vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni, dokud čočka nezačne měknout, asi 10 minut. Čočku slijeme a přendáme do mísy. Kardamom a zázvor vyhodíme.

V hrnci rozpustíme 3 lžíce másla. Přidáme cibuli, česnek a mletý zázvor a za občasného míchání vaříme na mírném ohni do změknutí asi 8 minut. Snížíme teplotu na minimum. Přidáme koriandr, kmín, kajenský pepř a garam masalu a za stálého míchání vaříme 4 minuty, dokud se nerozvoní.

Do hrnce přidáme vývar, rajčata a čočku a na prudkém ohni přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni, dokud čočka beluga nezměkne a polévka nezhoustne, přibližně 1 hodinu. Vmícháme zbývající 2 lžíce másla a osolíme.

Indická polévka z černé čočky s tandori masalou

Také tento indický recept na polévku z černé čočky beluga nesmí chybět žádnému milovníkovi asijské kuchyně a veganské stravy.

K indické polévce z černé čočky se skvěle hodí sklenka Beaujolais. Díky směsi koření zahřeje polévka i v chladnější dny.

Ingredience:

  • 1 hrnek černé čočky
  • 1 kousek skořice
  • kousek čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky
  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky kayenského pepře
  • 1/4 lžičky tandori masaly
  • zeleninový vývar
  • nakrájené čerstvé rajče

Postup:

Čočku uvaříme v hrnci 10 minut do poloměkka se skořicí a plátky zázvoru. Scedíme vodu a koření vyhodíme.

Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na půl kolečka, strouhaný zázvor a rozmačkaný česnek. Po pěti minutách přidáme koriandr, římský kmín, kayenský pepř a tandori masalu a na mírném plamenu opékáme ještě 2 minuty.

Přidáme zeleninový vývar, rajče a čočku a vaříme na mírném plamenu ještě 30 minut. Polévku z černé čočky dochutíme solí a podáváme nejlépe horkou.

TIP: Z černé čočky je v Indii také oblíbený recept na dal makhani. Jedná se o krémovou čočku, která konzistencí připomíná polévku, anebo také řidší omáčku.

Kari z černé čočky beluga

Kokosové kari z černé čočky je krémový a bláznivě chutný veganský recept na kari. Díky použití kokosového mléka namísto tučné smetany je tento máslový dal makhani z čočky beluga bez mléka, aniž by ztratil jakoukoli bohatost, po které každý touží. Zkrátka skvělý zdravý veganský recept z černé čočky.

Ingredience:

  • 1 šálek sušeného celého urad dálu
  • ¼ šálku sušené černé cizrny
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 kousky zázvoru, jemně nakrájené
  • 4 stroužky česneku, jemně nadrcené
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky drcených semínek koriandru
  • 3 středně velká rajčata, jemně nakrájená
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička kari
  • ½ čajové lžičky kurkumy a chilli prášku
  • 1 lžička mořské soli
  • plechovka kokosového mléka

Postup:

Vložíme urad dal a černou cizrnu do hrnce a zalijeme několika centimetry vody. Odstavíme a necháme namáčet nejméně 2 hodiny nebo až 12 hodin.

Vyměníme vodu za čerstvou, přivedeme k varu, snížíme teplotu na mírný var, hrnec přikryjeme a necháme vařit přibližně 1 hodinu. Slijeme a propláchneme.

Na velké pánvi rozehřejeme na středním plameni kokosový olej. Přidáme cibuli a vaříme ji do měkka asi 5 minut. Přidáme zázvor a česnek a za častého míchání vaříme 2-3 minuty, pak přidáme na pánev kmín a koriandr a vaříme, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Vložíme rajčata a za častého míchání vaříme, dokud se olej nezačne lesknout, asi 5 minut.

Do pánve přidáme 1 šálek vody, garam masalu, kari, kurkumu, chilli, sůl a uvařenou urad čočku a černou cizrnu a promícháme. Přivedeme hrnec k varu a poté snížíme teplotu na minimum. Za občasného míchání vaříme odkryté 20 minut.

Hřbetem lžíce rozmačkáme několik částí čočky. Vmícháme kokosové mléko a prohřejeme.

Mujaddara – levantská černá čočka s rýží a cibulkou

Mujaddara je jednoduché a výživné jídlo typické pro oblast Levantu, kam spadají země Irák, Izrael, Jordánsko, Libanon, Palestina nebo Sýrie. Připravuje se ze skromných surovin, které jsou skvěle dochucené směsí koření. Jídlo vám skvěle doplní obzvláštní karamelizovaná cibulka.

Podle arabského přísloví by hladový muž kvůli talíři mujaddary prodal i svou duši.

Ingredience:

  • 2 hrnky uvařené černé čočky
  • 2 hrnky uvařené hnědé rýže
  • 2 velké žluté cibule
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • půl citronu
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • čerstvý koriandr nebo zelená petrželka
  • rostlinná zakysaná smetana

Postup:

Jednu cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme část oleje a opečeme cibuli téměř dozlatova. Pak přidáme česnek a pár minut opékáme. Přidáme všechno koření – římský kmín, koriandr, skořici a kajenský pepř a asi minutu mícháme, dokud se nerozvoní. Přidáme čočku a rýži a pořádně promícháme a asi 5 minut prohřejeme.

Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a zkaramelizujeme druhou cibuli. Mujaddaru zakápneme citronem a servírujeme se zkaramelizovanou cibulkou a zelenou petrželkou nebo čerstvým koriandrem. Můžeme přidat lžíci zakysané smetany.

Černá čočka s pečeným chřestem a mrkví

Rychlá a zdravá pochoutka nenáročná na ingredience. Ideální tip na zdravou večeři.

K černé čočce se výborně hodí čerstvé bylinky, například petrželka a máta.

Ingredience:

  • 200 g černé čočky beluga
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g chřestu
  • 2 větší mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • čerstvý tymián, petržel a máta
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • rostlinná zakysaná smetana

Postup:

Na oleji v hluboké pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, přidáme rozdrcený česnek a krátce osmahneme. Přidáme čočku a zalijeme vodou tak, aby byla čočka ponořená. Vložíme bobkový list a čerstvý tymián a vaříme asi 25 minut. Průběžně doléváme horkou vodu, aby byla čočka stále pod hladinou. Na závěr necháme vodu vyvařit.

Chřest omyjeme a podle potřeby odřízneme zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupeme spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V případě opravdu čerstvého a mladého chřestu je to potřeba jen malinko. Mrkev oloupeme.

Chřest i mrkev nakrájíme na kousky, posolíme a dáme péct na pečícím papíru do trouby. Pečeme na 180 stupňů 20 minut.

Hotovou čočku smícháme s pečenou zeleninou, citronovou šťávou, dosolíme a opepříme dle chuti. Podáváme se lžící rostlinné smetany a posypané čerstvou petrželovou natí a mátou.

Čočka beluga se špenátem

Tento recept na černou čočku s lehce karamelizovanou cibulí a špenátem je velmi jednoduchý a chutný. Klíčem je pořádná dávka balzamikového octa, který se na pánvi zredukuje a dodá jí sladkost i kyselost. Zdravý recept z černé čočky je oblíbeným jídlem na všední večer a podává se s citronovou omáčkou z řeckého jogurtu.

Ingredience:

  • košer sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na tenké plátky
  • 1/4 šálku bílého balzamikového octa
  • baby špenát
  • 1 kelímek řeckého jogurt
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup:

Čočku dáme do malého hrnce a zalijeme ji vodou alespoň centimetr nad belugu. Přidáme lžičku košer soli. Přivedeme k varu a vaříme, dokud není hotová, přibližně 23-25 minut.

Mezitím ve velké pánvi rozehřejeme olej na vysokém plameni. Přidáme cibuli a špetku soli. Promícháme. Pánev přikryjeme a ihned snížíme teplotu na minimum. Můžeme vařit cibuli velmi pomalu po celou dobu vaření čočky beluga.

Když je čočka hotová, sundáme z pánve pokličku a nastavíme teplotu na střední. Přidáme k cibuli ocet a vaříme, dokud se nezredukuje a nestane sirupovitou.

Přidáme čočku a promícháme. Vložíme špenát a špetku soli a vypneme oheň. Špenát necháme minutu nebo dvě v klidu a pak ho kleštěmi nebo velkou lžící vmícháme do černé čočky. Podle potřeby upravíme mořskou solí nebo přidáme trochu octa.

Na citronovou jogurtovou omáčku, rozmícháme jogurt, citron a 1/2 lžičky soli dohladka, potřeme talíř a navrch dáme špenát a čočku beluga.

Černá čočka na kyselo

Čočka na kyselo je klasika mezi českými recepty. Lze jej připravit netradičně z belugy. Černá čočka na kyselo má trochu jinou chuť a nerozvaří se na kaši. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Černá čočka beluga je neokoukaná a perfektně oživí i tradiční české recepty.

Ingredience:

  • 250 g černé čočky beluga
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy, případně čerstvé bylinky (tymián, saturejka, majoránka, bazalka)
  • 2 cibule
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 10 g hladké špaldové mouky
  • 2 – 3 lžíce bílého vinného octa
  • velká špetka cukru

Postup:

Černou čočku uvaříme spolu s bobkovými listy či dalšími bylinkami 25 – 30 minut. Vodu z čočky zcela nevyvaříme, necháme asi 250 ml. Po uvaření slijeme.

Na části oleje opečeme do zlatova jednu cibuli. Zasypeme moukou a ještě 2 – 3 minuty intenzivně na středně silném žáru mícháme, aby se mouka opekla v tuku a vytvořila zlatavou jíšku. Hotovou cibulovou jíšku zatím odstavíme stranou.

Polovinu horkého vývaru z čočky přilijeme k cibulové jíšce a malou metličkou rozmícháme na kaši. Dolijeme i zbytek obsahu hrnku, znovu pečlivě rozmícháme a přivedeme k varu. Dosolíme a zvolna provaříme 15 – 20 minut, aby se jíška vstřebala a přestala mít moučnou chuť.

Oloupeme druhou cibuli, překrojíme ji na poloviny a ty pak nakrájíme na půlměsíčky o tloušťce necelého půl centimetru. V malém kastrůlku rozehřejeme zbytek oleje, přidáme cibuli, osolíme a za občasného míchání necháme na středním plamenu nejprve změknout, pak jemně zezlátnout a pak opéct do pořádné syté hnědé barvy.

Provařenou omáčku dochutíme postupně octem, stále přitom ochutnáváme a kontrolujeme kyselost. Nakonec můžeme jemně doladit cukrem.

Těsně před podáváním promícháme omáčku s čočkou a krátce prohřejeme, aby čočka nebyla studená. Na talíři čočku přelijeme opečenou cibulkou. Jako příloha stačí žitný chléb a kyselá okurka. K černé čočce na kyselo můžeme přidat i uzené tofu nebo veganský párek.

Kořeněná černá čočka s mrkví

Opravdu jednoduchý a rychlý recept, který zasytí k obědu i k večeři. Černá čočka s mrkví ukazuje, že v jednoduchosti je krása. Ideální rychlá zdravá večeře.

Nasládlou chuť restované mrkve skvěle doplní kari a zázvor. Milovníci pikantních chutí mohou přidat i špetku chilli.

Ingredience:

  • 200 g černé čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • sůl

Postup:

Černou čočku beluga uvaříme dle návodu na obalu a odložíme stranou. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme očištěnou a na plátky nastrouhanou mrkev a restujeme ještě dalších cca 5 minut. Zasypeme kořením a restujeme ještě minutu, aby se koření rozvonělo.

Vmícháme černou čočku, osolíme, prohřejeme a podáváme.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang