Čočka je všestranně použitelná, hodí se do dušených pokrmů, polévek, dipů i salátů. A jako hlavní bonus je levná. Ovšem ne každá čočka vypadá a vaří se stejně.
Shrnutí obsahu
Zelená čočka je luštěnina s bohatou nutriční hodnotou a širokou škálou využití v kuchyni. Její specifická tmavě zelená barva a mírně oříšková chuť ji odlišuje od běžné čočky hnědé.
Díky rychlému vaření a výborné stravitelnosti je zelená čočka ideální pro přípravu zdravých a chutných pokrmů.
Zelená čočka je skvělou základní surovinou pro syté a výživné polévky. Může se kombinovat s různou zeleninou, masem nebo rybami. Vhodná je i do krémových omáček a dipů.
Zelená čočka se hodí do dušených pokrmů s masem, zeleninou a kořením. Může se také použít pro přípravu vegetariánských burgerů, karbanátků, falafelu a dalších variant bezmasých jídel.
Uvařená a ochucená zelená čočka může fungovat jako zdravá a chutná příloha k masu, rybám nebo zeleninovým pokrmům.
Doba vaření se liší podle typu čočky a požadované konzistence. Většinou se vaří 20-30 minut.
Zde jsou hlavní druhy čočky, které jsou běžně dostupné, a návod, jak tyto barevné luštěniny správně připravit, aby se z nich nestala nejedlá kaše. Podívejme se na čočku.
Zelená čočka – recepty
Níže najdete jak uvařit čočku spolu s dalšími recepty na čočku, včetně veganského salátu a čočkové polévky.
Vařená čočka – recept
Naučte se dokonale uvařit čočku. Čočka je chutná, výživná a snadno se připravuje, je to fantastický způsob, jak přidat bílkoviny do salátů, příloh a dalších jídel.
Ingredience:
- 1 šálek nevařené francouzské zelené čočky (nebo černé čočky)
- hrnec vody
Postup:
- V hrnci smíchejte čočku s vodou a přiveďte ji k varu.
- Přikryjte, snižte teplotu a za občasného míchání vařte 17 až 20 minut nebo dokud není měkká, ale ne kašovitá.
- Přebytečnou vodu slijte a nechte vychladnout. Použijte do jakéhokoli receptu, který vyžaduje vařenou čočku.
Čočková polévka – recept
Tohle je opravdu ta nejlepší čočková polévka, jakou kdy uvaříte! Je uvařená v jednom hrnci z jednoduchých a levných surovin, jako je čerstvá zelenina, výrazné koření a samozřejmě spousta čočky. Je to úžasně hustá polévka, která je stejně sytá jako chutná!
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 2 celerové kousky, nakrájené
- 400 g plechovky drcených nebo nakrájených rajčat
- 2 šálky suché zelené čočky (případně hnědé čočky)
- 7 šálků zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička soli nebo podle chuti
- 3 šálky baby špenátu nakrájeného na proužky nebo kapusty
- 1 citron, šťáva (asi 2 lžíce)
Postup:
- Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer. Za častého míchání vařte asi 4-5 minut.
- Nyní přidejte plechovku rajčat (se šťávou), čočku, zeleninový vývar, kmín, koriandr a uzenou papriku. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum a vařte asi 30 minut, dokud čočka nezměkne a polévka nezhoustne. Chcete-li dosáhnout krémovější konzistence, použijte ponorný mixér a několikrát ji v hrnci rozmixujte.
- Případně přidejte 1-2 šálky polévky do běžného mixéru, rozmixujte dohladka a poté vraťte do hrnce.
- Vmíchejte špenát a citronovou šťávu. Špenát zavadne jen za minutu. Podle chuti osolte.
Chcete-li mít polévku řidší, jednoduše přidejte více vody nebo zeleninového vývaru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Recept na čočkový salát
Tohle je ten nejlepší čočkový salát. Je nabitý spoustou ingrediencí, které prospívají nejen vašemu tělu, ale i vašim chuťovým buňkám. Krásná směs čerstvé zeleniny a čočky je zalitá lahodnou citronovou zálivkou.
Ingredience:
Salát
- 1 a 1/2 šálku suché zelené čočky nebo 4 a 1/2 šálku vařené/konzervované čočky
- 5 šálků vody
- 1 střední anglická okurka, nakrájená na kostičky
- 1 šálek malé červené cibule nakrájené na kostičky
- 1 střední červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na malé kostičky
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 šálku nadrobené fety (např. veganská feta Violife)
- 3-4 šálky rukoly nebo baby špenátu (volitelně)
Dresink
- 1/4 šálku olivového oleje
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky agáve
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř
Postup:
- Čočku a vodu přidejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu na minimum a vařte 15-20 minut, dokud čočka nezměkne, ale není kašovitá. Slijte ji a propláchněte pod studenou vodou, aby se přestala vařit a rychle vychladla. Přidejte je do velké mísy.
- Nakrájejte okurku, červenou cibuli, červenou papriku a petrželku a přidejte je do mísy k čočce.
- Ve středně velké míse prošlehejte všechny ingredience na dresink. Případně všechny ingredience přidejte do zavařovací sklenice a protřepejte, dokud se dobře nespojí.
- Dresinkem přelijte čočku a zeleninu a vše promíchejte. Vmíchejte fetu, pokud ji používáte, a podávejte s rukolou nebo baby špenátem. Zeleninu můžete do salátu také jednoduše vmíchat.
- Salát vydrží přikrytý v chladničce 2-3 dny.
Veganský čočkový bochník – recept
V této pikantní, lahodné veganské čočkové bochánkové placce nebude nikomu chybět maso! Je to skvělý hlavní pokrm na svátky, který si můžete snadno připravit kterýkoli den v týdnu. V kombinaci s bramborovou kaší a dušenými zelenými fazolkami získáte klasické a uklidňující jídlo.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 230 g žampionů, nakrájených na malé kousky
- 1 středně velká mrkev, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
- 1 a 1/2 šálku syrových vlašských ořechů
- 2 šálky vařené zelené/hnědé čočky
- 2 lžíce mletých lněných semínek
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce veganské worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky soli nebo více podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2-3/4 šálku strouhanky
Na polevu
- 1/2 šálku kečupu
- 1 lžíce čistého javorového sirupu
- 1 lžička veganské worcesterové omáčky
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte standardní formu na bochník pečicím papírem, aby se snadno vyjímal.
- Rozpalte velkou pánev na střední teplotu. Jakmile se rozpálí, přidejte olivový olej, cibuli, houby a mrkev. Za častého míchání vařte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne a houby nepustí šťávu. Odstavte z ohně a dejte stranou.
- Do kuchyňského robotu přidejte vlašské ořechy a několikrát je rozmixujte. Měly by být na malé kousky, ale ne úplně na prášek. Nyní přidejte čočku a několikrát mixujte.
- Vlašské ořechy a čočku vyklopte do velké mísy a přidejte uvařenou zeleninu, mletá lněná semínka, kečup, worcestrovou omáčku, sůl a sušený tymián. Dřevěnou lžící dobře promíchejte.
- Nyní přidejte 1/2 šálku strouhanky a vmíchejte ji. Pokud se vám směs zdá stále mokrá, přidejte poslední 1/4 šálku, ale pokud je suchá (to bude záviset na vlhkosti vaší čočky), už nepřidávejte. Pokud je směs drobivá, přidejte několik lžic vody.
- Směs rovnoměrně a pevně vtlačte do připravené formy na bochník. Přikryjte fólií a pečte v troubě 30 minut.
- Připravte polevu: v malé misce smíchejte všechny přísady na polevu.
- Po 30 minutách odstraňte fólii, naneste kečupovou polevu a pečte odkryté ještě 10 minut.
- Před krájením a podáváním nechte asi 15-20 minut vychladnout.
Pro bezlepkovou variantu nahraďte strouhanku bezlepkovou strouhankou nebo případně ovesnými vločkami.
Kromě těchto veganských receptů se zelenou čočkou můžete uvařit i další zdravá jídla. Vyzkoušejte nejlepší čočkový salát, hrstkovou polévku nebo zeleninovou polévku s bramborem.
Co je čočka
Čočka jsou sušená semena čočky, luštěniny. Na rozdíl od fazolí, které jsou také luštěniny, se čočka nikdy nekonzumuje čerstvá, ale vždy sušená hned po dozrání.
Druhy čočky
Barva, velikost, tvar, konzistence a chuť se u jednotlivých druhů čočky značně liší. V závislosti na tom, co vaříte, je důležité vybrat správnou čočku, aby vaše čočková polévka nebo hustá polévka z červené čočky byla hladká a krémová a čočkový salát měl stále příjemný říz.
Čočka zelená
Zelená čočka je přibližně stejně velká jako hnědá čočka, ale má lesklý povrch. Vaří se déle, asi 45 minut, ale po uvaření dobře drží tvar, což z ní dělá dobrou volbu do salátů. Zelená čočka je často popisována jako zemitá chutí a strukturou.
Díky tomu je ceněna mezi kuchaři a domácími kuchařkami, kteří hledají alternativu k tradičním škrobovým přílohám.
Červená čočka
Červená čočka, nazývaná také dělená čočka nebo egyptská čočka, nemá ve skutečnosti červenou barvu, ale spíše oranžovou. Protože je z ní odstraněn obal se semeny, může se uvařit již za 10 minut a je velmi kašovitá, což je ideální pro přípravu polévek.
Hnědá čočka
Nejběžnějším druhem čočky je hnědá čočka, nazývaná také evropská čočka a někdy jednoduše označovaná jako „čočka“. Uvaří se za 20 až 30 minut a nejlépe se hodí do polévek a dušených pokrmů. Na jeden díl čočky použijte tři díly vody. Nebo množství vody snižte na dva díly, pokud chcete získat hustou, hladkou konzistenci.
Černá čočka
Tyto drobné drahokamy vypadají jako kaviár. Černá čočka je velká asi jako zrnko pepře a vaří se ve vodě nebo vývaru 20 až 30 minut. Protože černá čočka během vaření dobře drží tvar, je vynikající do salátů a příloh. Při dušení ve vývaru a aromatické zelenině se černá čočka promění ve skvělou přílohu.
Žlutá čočka
Žlutá čočka, která se používá hlavně v indické a blízkovýchodní kuchyni, se uvaří za 15 až 20 minut a stane se kašovitou, takže se hodí i do polévek a dušených pokrmů.
Čočka – zdraví
Čočka obsahuje 12 gramů bílkovin na ½ šálku vařené čočky a je tak velmi výživným rostlinným zdrojem bílkovin. Čočka je také bohatá na vlákninu a minerální látky, jako jsou draslík, železo a mangan. Všechny druhy čočky jsou stejně výživné a zdravé.
Jak uvařit čočku
Mezi naše dva nejoblíbenější způsoby, jak vařit čočku, patří klasická metoda na plotně a metoda v instantním hrnci. Doba vaření čočky a poměry vody a čočky se liší podle jednotlivých druhů.