Cibulové chutney

Veganské recepty

Cibulové chutney (cibulové čatní, karamelizovaná cibule) se vyrábí ze směsi cibule, koření a oleje, které se společně vaří, dokud cibule nezměkne a koření nerozvoní. V závislosti na regionu se do čatní používá různé koření, například kmín, koriandr, pískavice a černý pepř. Čatní je obvykle husté a má hlubokou, bohatou chuť.

Cibulové čatní je chutné a všestranné koření, které lze použít na řadu způsobů. Můžete si ho vychutnat jako dip nebo pomazánku nebo jako přílohu ke grilované zelenině, sýrům, rýži, a dalším pokrmům.

Chutney lze jako domácí křen použít jako posypku na chléb nebo krekry nebo jako ozdobu salátů a polévek. Toto čatní jistě dodá chuť a koření každému pokrmu. Pro japonská jídla si připravte teriyaki omáčku, třeba v kuřecím teriyaki. Zbylou cibuli můžete přidat do cibulového quiche.

Lze ho připravit doma nebo zakoupit v obchodě nebo na trzích. Chcete-li si ho připravit doma, začněte tím, že na pánvi zahřejete trochu oleje a přidáte kmín, koriandr, pískavici a černý pepř. Poté přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezměkne. Nakonec přidejte podle chuti trochu soli a cukru a čatní je hotové.

Cibulové čatní je chutné a všestranné koření, které lze použít na řadu způsobů.

Recept na cibulové chutney

Cibulové čatní neboli cibulová omáčka je snadno dostupné v obchodech, ale můžete si ho také připravit doma. Je to velmi jednoduchý recept, který si může připravit každý. Skvěle se hodí do různých jídel a je to skvělý způsob, jak zdravě zvýšit chuť a vůni jídel. Pokud hledáte způsob, jak osvěžit své jídlo, určitě vyzkoušejte cibulové čatní.

Ingredience na cibulové chutney

  • 4 velké cibule nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička červeného chilli v prášku
  • 1 lžička černých hořčičných semínek
  • 1 lžička kurkumy
  • Sůl podle chuti

Postup na cibulové chutney

  1. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej.
  2. Přidejte cibuli a česnek a smažte je, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou.
  3. Přidejte ocet, hnědý cukr, kmín, červené chilli, černá hořčičná semínka a kurkumu. Promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
  4. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte asi 10 minut, dokud cibule nezměkne a směs nezhoustne.
  5. Odstavte z ohně a podle chuti osolte.
  6. Cibulové čatní podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
Cibulové chutney se skvěle hodí do různých jídel a je to skvělý způsob, jak zdravě zvýšit chuť a vůni jídel.

Cibulová marmeláda – karamelizovaná červená cibule

Cibulová marmeláda je fantastická chuťovka, která skvěle doplní grilované maso, sýry, ale můžete ji použít i jako ingredienci při vaření. Karamelizovaná cibule do burgerů (i těch veganských) skvěle dodá chuť, a nebo poslouží jako doplněk k játrové paštice či náplň do šneků z listového těsta.

V lednici vydrží několik měsíců, takže se nebojte jí udělat pořádně velkou dávku. Obzvlášť potěší mužské chutě. Dokonce si myslím, že je to i skvělý dárek a protože je často těžké obdarovat muže v rodině, mohl by to být malý tip na užitečný a vítaný dárek.

Karamelizovaná červená cibule – ingredience:

  • 1,5 kg červené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžičky tymiánu (čerstvého nebi sušeného)
  • 1/2 lžičky chilli
  • 300 ml červeného suchého vína
  • 3 lžíce balzamikového octu
  • 100 ml portského vína
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Karamelizovaná červená cibule – postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájete na proužky. Ve velkém hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli a míchejte, až se proužky oddělí a obalí v tuku.
  2. Přisypte cukr, tymián, sůl, pepř a chilli. Zamíchejte a restujte asi 20 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a vznikne karamelizovaná cibule.
  3. Přilijte víno, balzamikový ocet a portské víno. Plamen snižte na střední teplotu a vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vypaří, marmeláda zhoustne a získá tmavou barvu.
  4. Ke konci vaření ji ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem, podle chuti můžete přidat ještě balzamikový ocet nebo naopak trochu cukru, podle chuti.
  5. Když jste spokojeni s konzistencí a barvou, cibulovou marmeládu přendejte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince vychladnout položené dnem vzhůru.
  6. V lednici vám cibulová marmeláda vydrží minimálně 6 měsíců.
Karamelizovaná cibule je fantastická chuťovka, která skvěle doplní grilované maso či grilovaný sýr.

Karamelizovaná cibule do burgerů

Není nad šťavnatý, nabitý burger posypaný sladkou, měkkou cibulí opečenou do dokonalosti. Karamelizovaná cibulka je bohatým a chuťově výrazným doplňkem hamburgerů, steaků a dalších pokrmů. Její příprava trvá pouhých 20 minut, vyžaduje minimální úsilí a lze ji připravit dopředu, abyste si mohli rozplánovat jídlo.

Karamelizovaná cibulka

  • Chuť – karamelizovaná cibule dodává mnoha pokrmům jedinečnou sladkost
  • Textura – karamelizovaná cibulka je jemná a lehce křupavá
  • Náročnost – Cibuli musíte jen hlídat, aby se nepřichytila k pánvi a nerozvařila se
  • Čas – Nakrájení cibule zabere pár minut, její vaření pak asi 20 minut
Karamelizovaná cibulka je bohatým a chuťově výrazným doplňkem hamburgerů.

Nakládaná červená cibule – recept

Alternativou k cibulovému chutney je nakládaná červená cibule. Chcete vylepšit svůj příští salát nebo jiný pokrm? Přidejte nakládanou červenou cibuli.

Nakládaná červená cibule dodá salátům, sendvičům, hamburgerům i veganským burgerům a dalším pokrmům sladkou a pikantní chuť! Jakmile ji připravíte, vydrží v lednici až 3 týdny.

Nakládaná červená cibule – ingredience

  • 2 malé červené cibule (může být použita i cibule šalotka)
  • 2 šálky bílého octa
  • 2 šálky vody
  • 1/3 šálku třtinového cukru
  • 2 lžíce mořské soli
  • volitelně: 2 stroužky česneku a 1 čajová lžička směsi zrnek pepře

Nakládaná červená cibule – postup

  1. Nakrájejte cibuli na tenké plátky a rozdělte ji do 2 nebo 3 sklenic podle velikosti. Do každé sklenice vložte česnek a zrnka pepře, pokud je používáte.
  2. Ve středně velkém hrnci na mírném ohni zahřejte ocet, vodu, cukr a sůl. Míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí, asi 1 minutu. Nechte vychladnout a přelijte cibuli. Odstavte, aby se cibule ochladila na pokojovou teplotu, a poté ji uložte do chladničky.
  3. Nakládaná cibule bude připravena ke konzumaci, jakmile bude jasně růžová a měkká – asi 1 hodinu pro velmi tenké plátky cibule nebo přes noc pro silnější plátky cibule. V lednici vydrží až 2 týdny.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang