Topinambur – recepty

Veganské recepty

Topinambury mají sladkou oříškovou chuť a jsou skvělým doplňkem každého zdravého jídelníčku. Díky vysokému obsahu živin a nízkému obsahu kalorií jsou skvělým způsobem, jak dodat tělu potřebné vitamíny a minerály. Ať už se rozhodnete jíst je syrové, vařené, pečené, mačkané jako pyré nebo smažené, topinambury budou jistě hitem každého jídla.

Co to je topinambur

Říkáte si, že už jste to někdy slyšeli, ale stále nevíte, o co se jedná? Topinambury jsou hlízy rostlin podobné slunečnicím a pocházejí ze severní Ameriky. Topinambur se jako potravina používá již od počátku 16. století.

Má dlouhou historii v indiánské kultuře, kmeny Irokézů mu říkaly sluneční kořen. Do Evropy zeleninu přivezli francouzští objevitelé a v mnoha zemích se rychle stala oblíbenou plodinou.

Mají sladkou oříškovou chuť a často se přirovnávají k bramborám nebo vodním kaštanům. Díky vysokému obsahu vlákniny a nutričním hodnotám si topinambury získávají oblibu v komunitě lidí, kteří dbají na své zdraví.

Topinambury jsou dobrým zdrojem inulinu, což je druh vlákniny, která pomáhá regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Jsou také bohaté na draslík, hořčík, železo, fosfor a vitamin C.

Tyto minerály a vitaminy pomáhají posilovat kosti, regulovat krevní tlak a zlepšovat imunitu. Topinambury mají nízký obsah kalorií a tuku, takže jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Kde koupit topinambury a jak je skladovat?

Tyto malé hlízy seženete v obchodech s ovocem a zeleninou, v některých supermarketech, ale my doporučujeme si pro ně zajít na farmářské trhy, kde budou zaručeně nejčerstvější.

Při nákupu topinamburů hledejte pevné, hladké a neporušené hlízy. Vyhněte se hlízám s měkkými místy, řeznými ranami nebo modřinami.

Skladujte je na chladném a suchém místě. Vydrží dobře i několik měsíců uskladněné ve sklepení, venku v půdě, na balkoně, v chladném místě v bytě, v lednici v sáčku. I když úplně zmrznou, tak zase rozmrznou a na chuti to není nijak znát.

Dají se pak i sázet, zkrátka a dobře mráz jim nevadí. Vadí jim spíše teplo, to jsou pak náchylné na plísně.

Jaké mají topinambury využití?

Jak už jsme zmínili, topinambury lze jíst syrové, vařené, pečené, nebo smažené, často se z nich připravuje pyré. Lze je přidávat do různých pokrmů, od polévek a dušených jídel až po saláty a smažená jídla.

Abyste co nejlépe využili jejich nutriční hodnoty, je nejlepší jíst je syrové nebo lehce tepelně upravené. Při vaření by se měly vařit nebo dusit v malém množství vody, aby si zachovaly živiny a chuť.

Slupku můžete, ale nemusíte loupat. Pokud přece jen chcete oloupat, půjde vám to lépe s uvařenými topinambury.

Krémové pyré z topinambur je skvělá obměna pro tradiční bramborovou kaši.

Recept na topinamburové pyré

Toto je základní recept na topinamburové pyré, které můžete různě obměňovat. Skvěle bude fungovat, pokud přidáte například lanýžový olej.

Ingredience na topinamburové pyré

  • 0,5 kg topinamburů, neloupaných, očištěných, nakrájených
  • 0,5 kg brambor, oloupaných, nakrájených
  • 1 lžíce soli
  • 3 lžíce rostlinného tuku

Topinamburové pyré – postup

  1. Smíchejte topinambury a brambory ve velkém hrnci. Zalijte dostatečným množstvím studené vody, aby byly zakryty a přidejte 1 lžíci soli.
  2. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte mírně, dokud není všechna zelenina po propíchnutí nožem měkká, asi 18 minut. Slijte vodu a ponechte si tekutinu z vaření.
  3. Vraťte zeleninu do hrnce. Rozmačkejte zeleninu a přidávejte po 1/2 hrnku vyhrazené tekutiny na vaření, aby se zvlhčila, až vznikne kouskovitá směs.
  4. Vmíchejte rostlinný tuk. Podle chuti osolte a opepřete. Přendejte do mísy a podávejte.

Recepty z topinambur

Níže pro vás máme několik receptů, jak topinambury připravit, ať už jako přílohu, polévku, nebo jako hlavní chod.

Pečené topinambury – recept

Skvělý recept, jak s topinambury začít. Po upečení se slupka křupavou a dužina křehkou, ale chuť topinambur zůstane lehce oříšková a sladká.

Ingredience na pečené topinambury

  • 500 g topinamburů
  • ¾ hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce mletého česneku
  • Mořská sůl podle chuti

Pečené topinambury – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Vydrhněte topinambury a vykrojte očka. Hlízy nakrájejte na 3 cm velké kousky.
  3. Ve velké míse smíchejte olivový olej, tymián, česnek a mořskou sůl, přidejte kousky topinamburů a promíchejte. Kousky rozložte v jedné rovnoměrné vrstvě na plech.
  4. Pečte v předehřáté troubě do změknutí 35 až 45 minut.

TIP: Místo pečených topinambur můžete vyzkoušet tyto batátové hranolky.

Pečené topinambury s bylinkami jsou klasikou, která nezklame.

Recept na polévku z topinambur a kapusty

Tato polévka z topinamburů a kapusty se stane vaším novým oblíbeným zimním receptem. Je jemná, hedvábná a doplněná o kapustový chips je naprosto vynikající.

Ingredience na polévku z topinambur a kapusty

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 500 g topinamburů
  • 200 g brambor
  • 200 g listů kapusty bez tvrdých stonků
  • 2 stroužky česneku
  • 75 g blanšírovaných lískových oříšků
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř

Volitelně na ozdobu

  • Hrst listů kapusty – bez tvrdých stonků
  • Rostlinný olej
  • Olej z lískových oříšků
  • Hrst nasekaných lískových oříšků

Polévka z topinambur a kapusty – postup

  1. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej. Na středním plameni osmahněte cibuli do měkka.
  2. Oloupejte topinambury a brambory. Nakrájejte je na malé kousky a přidejte na pánev. Jemně smažte 2-3 minuty.
  3. Přidejte listy kapusty, drcený česnek, lískové oříšky a vývar. Přiveďte k varu, přikryjte a vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Po dokončení rozmixujte na hladkou konzistenci. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Připravte si kapustové chipsy. Zatímco se polévka vaří, předehřejte troubu na 140 °C.
  5. Listy kapusty rozložte na plech na pečení. Pokapejte olivovým olejem. Vložte do trouby na 15 až 20 minut, dokud nebude křupavé.
  6. Polévku podávejte posypanou kapustovými chipsy, nasekanými lískovými oříšky a kapkami oleje z lískových oříšků.

Recept na polévku z topinambur a tuřínu

Levná a sytá polévka, ve které dobře využijete zimní kořenovou zeleninu. Pro obměnu můžete místo tuřínu použít pastinák.

Ingredience na polévku z topinambur a tuřínu

  • 2 cibule (střední, nakrájené, můžete použít i pórek)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 tuřín (malý, oloupaný a nakrájený)
  • 500 g topinambur (oloupaných a nakrájených)
  • 110 g červené čočky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • Pepř
  • Sůl

Polévka z topinambur a tuřínu – postup

  1. Na oleji osmahněte cibuli a přidejte nakrájený tuřín a topinambury. Smažte 3 až 4 minuty, poté přiklopte pokličkou a poduste 5 minut, přičemž jednou nebo dvakrát zamíchejte, aby se nepřichytily.
  2. Pokud se začnou přichytávat k hrnci, může být potřeba přidat 1/4 hrnku vody.
  3. Čočku propláchněte v sítu a poté ji přidejte k zelenině s vývarem a bobkovým listem. Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
  4. Vařte 10 minut a poté snižte teplotu na mírný var. Vařte asi 25 minut a poté vyjměte bobkový list.
  5. Podle chuti zřeďte a vodou nebo vývarem a dochuťte solí a pepřem.
Polévka z topinambur vás v zimě skvěle zahřeje.

Smažené topinambury se zeleninou – recept

Vyzkoušejte tuto smaženou zeleninu jako lahodnou přílohu, nebo přidejte tofu a během chvíle vykouzlíte báječný hlavní chod.

Ingredience na smažené topinambury se zeleninou

  • 1 hrnek topinambur (oloupané a nakrájené na kousky)
  • 1 chilli paprička jalapeňo (nakrájená)
  • 1/4 hrnku červené papriky (nasekané)
  • 1/4 hrnku žluté papriky (nasekané)
  • 1/4 hrnku oranžové papriky (nasekané)
  • 1 stonek řapíkatého celeru (nakrájený na plátky)
  • 6 žampionů (středně velké, očištěné a rozkrojené na poloviny)
  • 3 stroužky česneku (oloupané a nakrájené na tenké plátky)
  • Pepř
  • Sůl
  • Voda
  • Olej

Smažené topinambury se zeleninou – postup

  1. Na pánev nalijte olej a začněte smažit houby a česnek.
  2. Když začnou být hotové, zvyšte teplotu a přidejte všechny zbývající suroviny a smažte ještě asi 5 minut a můžete podávat.

Recept na salát z topinambur, ořechů a červených pomerančů

Barevný salát, který rozzáří každý šedivý zimní den. Je svěží, křupavý a plný barev. Červené pomeranče můžete nahradit klasickými.

Ingredience na salát z topinambur

  • 200 g topinamburů
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 červený pomeranč nebo obyčejný pomeranč
  • 1 hrst vlašských ořechů

Na zálivku

  • 1 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku – rozdrcený
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • Šťáva z 1 červeného nebo obyčejného pomeranče
  • Sůl a pepř

Salát z topinambur – recept

  1. Topinambury oloupejte a nakrájejte je nožem nebo mandolínou na tenké plátky.
  2. Oloupejte červený pomeranč a nakrájejte ho na malé trojúhelníkové dílky.
  3. Zálivku připravte smícháním ořechového oleje, olivového oleje, octa, hořčice, šťávy z červeného pomeranče a česneku. Dochuťte solí a pepřem.
  4. V salátové míse nebo na talíři smíchejte rukolu, nakrájené topinambury a dílky pomeranče. Navrch posypte vlašskými ořechy a podávejte pokapané dresinkem.
Veganské burgery z topinambur? Za nás rozhodně ano!

Recept na topinamburové burgery s čočkou

Vydatné veganské burgery plné čočky, topinamburů, kaštanů, hub a brusinek. Chutné a syté zimní jídlo!

Ingredience na topinamburové burgery

  • 1 lžíce oleje
  • 2 šalotky mleté
  • 2 stroužky česneku mletého
  • 1 mrkev nakrájená nadrobno
  • 6 žampionů nakrájených na plátky
  • 5 topinamburů oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 1 hrnek zelené čočky
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 3 hrnky vody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky tymiánu
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ¼ hrnku sušených brusinek
  • ½ hrnku vařených kaštanů, volitelně

Na omáčku:

  • ½ hrnku rostlinného jogurtu
  • 2 lžíce tahini
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • špetka chilli vloček

Topinamburové burgery – postup

  1. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte šalotku, česnek a mrkev a vařte 5-7 minut, nebo dokud šalotka nezměkne.
  2. Přidejte na plátky nakrájené houby a vařte dalších 5 minut. Přidejte na kostičky nakrájený topinambur, čočku, kokosové mléko, vodu a sůl. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 25 minut, nebo dokud se čočka neuvaří a topinambury nezměknou.
  3. Odstavte z ohně a slijte přebytečnou vodu. Chcete vypustit co nejvíce vody.
  4. Poté čočku přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte ji na 5-8 sekund, chcete, aby některá zrnka čočky zůstala celá. Přidejte tymián, kmín, ovesné vločky, lahůdkové droždí, javorový sirup a rajčatový protlak.
  5. Pulzujte dalších několik sekund, dokud se ovesné vločky dobře nezapracují a směs nebude měkká, ale ne příliš lepivá.
  6. Směs vyzkoušejte tak, že vezmete malé množství mezi dlaně, měli byste být schopni vytvořit placičku. Pokud je příliš lepivá, přidejte více ovesných vloček.
  7. Přendejte do velké mísy a vmíchejte sušené brusinky a vařené kaštany. Dobře promíchejte a kaštany lehce rozmačkejte.
  8. Mokrýma rukama vytvarujte 4 velké hamburgery (nebo 6 menších) a přeneste je na talíř. Chlaďte v chladničce alespoň 1 hodinu.
  9. Mezitím si připravte omáčku. Všechny ingredience na omáčku smíchejte v malé misce. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
  10. Na velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Burgery opékejte z každé strany 3-4 minuty nebo dozlatova a podávejte tak, jak jsou, přelité omáčkou, nebo s houskami a oblíbenou přílohou (salát, avokádo, rajče atd.).

© 2023 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang