Cuketové placky a bramboráky – recept

Veganské recepty
Cuketove placky recept

Cuketa je zelenina, která se často využívá při přípravě různých jídel. Je bohatá na vitamíny a minerály a navíc je velmi nízkokalorická. Cuketové placky jsou jedním z mnoha způsobů, jak tuto zeleninu připravit a jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zdravě a rychle vařit.

Z cuket si můžete připravit třeba cuketové zelí, cuketové špagety, cuketový guláš nebo cuketové placky. Cuketové placky jsou jednoduché na přípravu a mohou být podávány jako hlavní jídlo nebo jako příloha.

V tomto článku se podíváme na to, jak si cuketové placky (veganská varianta bramboráků) připravit a jaké jsou možnosti jejich servírování. Cuketové placky si můžete připravit na pánvi v podobě cuketových bramboráků, ale třeba také v troubě jako cuketový nákyp, nebo zapečené brambory s cuketou.

Pokud držíte dietu nebo musíte jíst bezlepkovou stravu, můžete si upéct dokonce i cuketové placky bez mouky.

TIP: Milovníci cukety mohou vyzkoušet i pizzu s cuketou nebo grilovanou cuketu.

Cuketové placky – recept

Tyto chutné slané cuketové placičky se připravují z čerstvě nastrouhané cukety a parmazánu a pro větší chuť se přidává čerstvá nebo sušená bazalka.

Cuketové placky – ingredience

  • 3 velké nebo 6-7 malých cuket
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce mletých lněných semínek
  • 5 lžic vody
  • 1/2 šálku hladké mouky (nebo případně bezlepkové směsi)
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu (nebo maranty)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3-4 zelené cibulky nakrájené nadrobno (asi 1/2 šálku)
  • 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru nebo petrželky, volitelně
  • olivový olej na smažení

Cuketové placky – postup

  1. Ořízněte konce cukety a nastrouhejte ji na struhadle s velkými otvory. Pokud máte kuchyňský robot, můžete použít i nástavec na strouhání.
  2. Nastrouhanou cuketu vložte do cedníku nad mísu nebo do dřezu. Promíchejte se solí a nechte 10 minut odstát.
  3. Zatímco cuketa odpočívá, připravte si velkou mísu na míchání. Přidejte do ní mletá lněná semínka a vodu, trochu promíchejte a na několik minut odstavte, aby zhoustla.
  4. Jakmile cuketa 10 minut odpočívá, rukama z ní vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu, kterou můžete, a vymačkanou cuketu vložte do mísy se směsí lněných semínek. Tuto část nevynechávejte, jinak budou lívance rozmočené.
  5. Do stejné mísy přidejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, zelenou cibulku a případně čerstvý kopr nebo petrželku. Promíchejte s cuketou, dokud se dobře nespojí.
  6. Ve velké pánvi (nejlépe nepřilnavé nebo litinové) rozehřejte 3-4 lžíce oleje na středním plameni. Když je olej rozpálený, přidejte na pánev asi 2 polévkové lžíce cuketové směsi a hřbetem lžíce zarovnejte vršky. Smažte 2-3 minuty, pak je otočte a smažte další 2-3 minuty dozlatova.
  7. Postup opakujte s celou směsí na lívance a podle potřeby přidejte více oleje. Pokud máte opravdu dobrou nepřilnavou pánev, nemusíte olej vůbec potřebovat. Upečené lívance položte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
  8. Ihned podávejte s veganskou zakysanou smetanou a pochutnejte si!
Cuketove placky recept
Cuketové placky můžete potřít kysanou smetanou nebo jogurtem.

Cuketové bramboráky – recept

Máte rádi bramboráky? Co takhle vyzkoušet změnu a namísto brambor použít cuketu?

Cuketové bramboráky – ingredience

  • 500 g nastrouhané cukety
  • 2 nastrouhané mrkve
  • ½ lžičky soli
  • 2 šalotky, mleté
  • ¼ hrnku mouky
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • Rostlinný olej na smažení
  • Veganský jogurt

Cuketové bramboráky – postup

  1. Cuketu, mrkev a sůl vyklopte do cedníku ve dřezu a nechte 10 minut odstát. Pomocí čisté utěrky vymačkejte ze zeleniny co nejvíce vlhkosti.
  2. Ve velké míse smíchejte cuketu, mrkev a šalotku. Posypte moukou a citronovou kůrou. Promíchejte a promíchejte.
  3. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte asi ½ lžíce oleje. Naberte ¼ šálku těsta na pánev a zploštěte ho do tvaru palačinky.
  4. Smažte, dokud nejsou palačinky z obou stran zlatavě hnědé, a jednou je obraťte, 5-8 minut z každé strany. Nechte okapat na papírových utěrkách.
  5. Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby přidejte na pánev více oleje. Podávejte s kopečkem jogurtu. Podávejte ihned.

TIP: Cuketové placky zapíjejte lahodným bezinkovým sirupem.

Cuketové placky v troubě – zdravé cuketové placky v troubě – recept

Pokud si chcete cuketové placky připravit v opravdu dokonale zdravé variantě, můžete namísto smažení na pánvi vyzkoušet zdravé cuketové placky v troubě.

Cuketové placky v troubě – ingredience

  • 3 a ½ šálku nastrouhané cukety (490 g) odměřené/odvážené před vymačkáním přebytečné vody
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek mouky (125 g)
  • ¼ šálku výživného droždí
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky drceného česneku
  • 2 jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • ¼ šálku rozpuštěného veganského másla (56 g)
  • 2 PL olivového oleje na smažení

Cuketové placky v troubě – postup

  1. Nastrouhejte cuketu a přidejte ji do mísy. Posypte ji solí a promíchejte. Poté ji nechte 10 minut odstát. Sůl pomůže uvolnit z cukety přebytečnou vodu. Poté cuketu rukama vymačkejte a slijte z ní přebytečnou vodu. Vymáčknutou cuketu vložte do jiné mísy a vodu nechte odkapat.
  2. Jakmile je vymačkaná cuketa v čerstvé míse, přidejte do ní mouku, výživné droždí, prášek do pečiva, rozdrcený česnek a nasekanou jarní cibulku a promíchejte. Bude to velmi křehké.*
  3. Přidejte rozpuštěné veganské máslo a vymíchejte husté těsto.
  4. Předehřejte troubu na 100 °C (210 °F) a na plech položte pergamenový papír přes mřížku na pečení. Na něj položíte lívance, aby se udržely v teple.
  5. Na pánev přidejte 1 PL olivového oleje a nechte ho rozpálit. Jakmile se rozpálí, naberte pomocí naběračky na zmrzlinu nebo na sušenky stejnoměrné množství těsta na pánev. Pokud nemáte naběračku na sušenky, použijte na každou lívanec asi ¼ šálku. Pomocí špachtle je shora stlačte dolů a zploštěte. V závislosti na velikosti pánve jich můžete připravit několik najednou. Mně se podařilo udělat 4 najednou.
  6. Nechte je několik minut vařit a pak je obraťte – asi 3 minuty z každé strany. Když jsou obě strany pěkně propečené, přendejte upečené lívance na plech do vyhřáté trouby, aby zůstaly teplé.
  7. Do pánve přidejte zbývající lžíci olivového oleje a opakujte s další várkou.
  8. Podávejte s veganskou zakysanou smetanou a nasekanou jarní cibulkou.
Cuketove placky recept
Pro lepší chuť můžete do cuketových placiček přidat bylinky.

Bramborák z cukety – cukeťáky – recept

Cukety můžete skvěle využít také na přípravu takzvaných cukeťáků – lahodných bramboráků z cukety.

Bramborák z cukety – ingredience

  • 4 středně velké cukety nahrubo nastrouhané
  • ½ lžičky soli
  • 65 g hladké mouky
  • 2 velká vejce rozšlehaná
  • 40 g strouhaného sýra Čedar nebo parmezán
  • 1 lžíce nasekané pažitky a další na podávání
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej na smažení

Cukeťáky recept

  1. Vložte cukety do cedníku a promíchejte je s ½ lžičky soli. Nechte je 10 minut stát ve dřezu, poté je přendejte do čisté utěrky a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu.
  2. Připravte těsto: V míse smíchejte mouku, vejce, sýr, pažitku, sůl a pepř, dokud nevznikne hladké těsto. Přidejte cuketu a dobře promíchejte.
  3. Vaření: Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Těsto nakapejte po lžících a zploštěte hřbetem lžíce. Smažte asi 2 minuty z každé strany, dokud nejsou křupavé a zlatavé.
Cuketove placky recept
Cuketové placičky pečte dozlatova.

Cuketové placky pro děti – cuketové placičky pro děti – recept

Chcete dětem připravit dobrou a zároveň zdravou variantu cuketových bramboráků? Máme pro vás vynikající recept na cuketové placky pro děti.

Cuketové placičky pro děti – ingredience

  • 180 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 0,25 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 56 g rozpuštěného másla (mírně vychlazeného, plus další na vaření)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 113 g nastrouhané cukety
  • jablečný sirup, jablečná omáčka, ořechové máslo nebo poleva dle výběru (volitelné)

Cuketové placky pro děti – postup

  1. Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  2. V samostatné míse smíchejte mléko, vejce, máslo a vanilkový extrakt.
  3. Mokré přísady opatrně vmíchejte do suchých. Vmíchejte cuketu (pokud se vám těsto zdá příliš husté, přidejte další 2 lžíce mléka).
  4. Rozpalte nepřilnavou nebo litinovou pánev na středním ohni. Přidejte 1 lžičku másla a míchejte, aby se rozpustilo a obalilo.
  5. Na pánev dejte asi ¼ těsta na každou palačinku a podle potřeby ho jemně rozetřete na tloušťku asi 1,5 cm. Vařte 3-4 minuty nebo dokud na povrchu neuvidíte malé bublinky a dokud se okraje nesrazí. Opatrně je obraťte a vařte další 3-4 minuty.
  6. Pokračujte v přípravě zbytku dávky a podávejte ji teplou s volitelnými přílohami.
Cuketove placky recept
Cuketové placky můžete smažit na pánvi nebo péct v troubě.

Cuketové placky bez mouky – recept

Vyznavači low carb stravování nebo ti, kteří třeba drží redukční dietu, si mohou připravit tyto vynikající cuketové placky bez mouky.

Ingredience na cuketové placky bez mouky

  • 8 šálků cukety (nastrouhané)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky italského koření
  • 4 stroužky česneku (mletého)
  • Olivový olej (na smažení)

Cuketové placky bez mouky – postup

  1. Cukety a sůl vložte do velkého cedníku a promíchejte. Nechte 10 minut odkapávat nad dřezem.
  2. Cukety zabalte do kuchyňské utěrky. Vyždímejte ji a otáčejte nad dřezem, abyste nechali odtéct co nejvíce vody.
  3. Cukety vložte do velké mísy. Přidejte zbývající přísady a promíchejte.
  4. Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte velké množství olivového oleje, asi 2 minuty. Lžící dávejte na pánev kulaté hromádky těsta a zploštěte je. Smažte asi 2 minuty z každé strany dozlatova.
  5. Podávejte se zakysanou smetanou a petrželkou.

Nejlepší cuketové placky – recept

Připravte si ty nejlepší cuketové placky, které můžete servírovat buďto k jiným pokrmům, nebo je podávat samotné se zeleninou, zakysanou smetanou, jogurtem, nebo třeba sýrem.

Nejlepší cuketové placky – ingredience

  • 1,5 šálku hladké mouky
  • ½ hrnku strouhaného sýra mozzarella
  • 4 vejce
  • špetka soli a pepře
  • 1 lžička Vegety nebo jiného koření
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 šálek oleje na smažení
  • 2 šálky nakrájené cukety

Nejlepší cuketové placky – postup

  1. Cuketu oloupejte a nakrájejte.
  2. Do nastrouhané cukety přidejte špetku soli a promíchejte. Odložte stranou, zatímco budete připravovat zbývající ingredience.
  3. Zbývající ingredience rozmixujte mixérem, dokud se dobře nespojí.
  4. Do pánve přidejte olej, jen tolik, aby pokryl dno pánve. Rozehřejte na střední teplotu.
  5. Osolenou cuketu vymačkejte, aby se uvolnila přebytečná vlhkost.
  6. Přidejte cuketu do těsta a promíchejte dřevěnou lžící.
  7. Připravte cuketové lívance tak, že naberete velkou lžíci směsi. Placičky by měly držet tvar. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.
  8. Placičky vložte do předehřátého oleje a smažte na středním plameni. Po 5-7 minutách je otočte a opečte z druhé strany. Když mají obě strany zlatavou barvu, jsou cuketové placičky hotové.
  9. Přendejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby vstřebaly přebytečný olej. Podávejte horké.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang