Cuketová pizza bez mouky – recept

Veganské recepty
Cuketova pizza bez mouky recept

Cuketová pizza je nejen zdravá, ale také chutná alternativa k tradičním pizzám, a existuje velmi mnoho způsobů, jak ji připravit. Je to ideální volba pro ty, kteří hledají zdravou a chutnou večeři, a kteří si chtějí trochu ozvláštnit cuketovou sezónu.

Cuketová pizza je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravější alternativu k tradiční pizze. Místo těsta je totiž využita cuketa, která je lehká a dietní.

Navíc přinášíme širokou škálu receptů, jak ji připravit a vyzkoušet nové chutě a kombinace. Je to skvělý způsob, jak si pochutnat na oblíbeném jídle bez výčitek i v případě, že držíte low carb dietu. Při přípravě cukety můžete místo pšeničné mouky použít také rýžovou mouku.

TIP: Pokud milujete cuketu, můžete vyzkoušet třeba cuketové špagety, grilovanou zeleninu v troubě nebo cuketové placky a bramboráky.

Cuketová pizza – recept

Vyzkoušejte tento recept na cuketovou pizzu – nízký obsah sacharidů, velmi snadná příprava, pouhé 4 ingredience, a téměř neomezené možnosti, co se týče přidávání přísad.

Cuketová pizza – ingredience

  • 2 šálky cukety, nastrouhané
  • 3 velká vejce
  • 1 šálek mozarelly, nastrouhané
  • 1/4 šálku kokosové moučky
  • 1/2 lžičky soli

Cuketová pizza recept

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte vhodnou formu.
  2. Nastrouhanou cuketu rozprostřete na pánev v tenké vrstvě. Velmi lehce posypte trochou mořské soli (ne 1/2 lžičky, stačí jen lehce posypat). Pečte asi 10-15 minut, dokud není cuketa poloměkká a poměrně suchá.
  3. Mezitím ve velké míse smíchejte vejce, mozzarellu, kokosovou mouku a 1/2 lžičky mořské soli.
  4. Když je cuketa hotová, osušte ji co nejlépe papírovými utěrkami. Vmíchejte do mísy.
  5. Formu na pizzu lehce vytřete, abyste se zbavili případných přilepených cuket. Pokud není příliš dobře nepřilnavá, vyložte ji pergamenovým papírem. Pánev nebo pergamenový papír vymažte tukem.
  6. Cuketové těsto na pizzu rozetřete do tenkého kruhu o průměru asi 28-30 cm. Pečte 20-30 minut, dokud se na povrchu neobjeví hnědé skvrny (doba pečení bude záviset na tloušťce cuketového těsta na pizzu).
  7. Cuketovou pizzu vyjměte z trouby. Zvyšte teplotu trouby na 200 °C a nechte ji předehřát.
  8. Kůrku nechte 10 minut odpočívat při pokojové teplotě a poté ji potřete hustou omáčkou a posypejte náplní.
  9. Vraťte pizzu s cuketovou kůrkou do trouby asi na 10 minut, dokud se sýr na povrchu nerozpustí.
Cuketova pizza bez mouky recept
Cuketová pizza je nejen výborná, ale i zdravá.

Pizza z cukety – recept

Křupavá bezlepková cuketová kůrka na pizzu z cukety je zkrátka báječná, a to díky geniálně jednoduché kombinaci cukety, vejce a sýru mozzarella.

Zdravá pizza z cukety – ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g cuket (asi 2 střední)
  • 1 a 1/2 lžičky soli, rozděleno
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička italského koření bez soli
  • 170 g sýra mozzarella, rozděleno
  • 1/3 šálku omáčky na pizzu nebo marinara
  • Čerstvé lístky bazalky a vločky červeného pepře, pro podávání (nepovinné)

Pizza z cukety – postup

  1. Rozdělte troubu s pomocí roštů na dvě třetiny a vyhřejte ji na 220 °C. Plech s okrajem vyložte pergamenovým papírem a pergamen potřete 1 lžící olivového oleje.
  2. Připravte si 500 g cukety a nastrouhejte ji na velkých otvorech krabicového struhadla. Cukety vložte do cedníku postaveného do dřezu nebo nad mísu. Promíchejte s 1/2 lžičky soli a nechte 10 až 15 minut odstát.
  3. Mezitím dejte do velké mísy 1 velké vejce, 1 lžičku italského koření, zbývající 1 lžičku soli a několik zrnek černého pepře a prošlehejte. Nastrouhejte 170 g sýra mozzarella a přidejte 1 šálek do mísy (zbývající 1/2 šálku si nechte na posypání kůrky).
  4. Cuketu pevně stlačte hřbetem velké lžíce, aby se uvolnilo co nejvíce tekutiny. Rukama vymačkejte z cukety zbylou tekutinu, přidejte ji do mísy s vaječnou směsí a promíchejte.
  5. Směs přeneste na připravený plech a rukama ji vytvarujte do velkého tenkého kruhu širokého asi 8 cm (čím tenčí bude, tím bude křupavější). Pečte na spodní mřížce trouby, dokud není spodní část kůrky zlatavá a křupavá, asi 20 minut.
  6. Druhý plech s okrajem položte přímo na kůrku. Zatímco držíte oba plechy u sebe (pozor, je to horké), oba je obraťte. Odstraňte horký plech a pergamen – kůrka by nyní měla být obráceně na zadní straně chladného plechu. Plech položte na spodní mřížku a pečte, dokud nebude celá kůrka zlatohnědá a křupavá, tedy ještě 5 až 10 minut.
  7. Vyjměte kůrku z trouby a rozehřejte pečicí troubu na vysoký stupeň. Posypte polovinou zbývajícího sýra. Na sýr opatrně rozetřete 1/3 šálku pizzové omáčky. Posypte zbývajícím sýrem.
  8. Pečte na horní mřížce, dokud sýr nezhnědne a nevytvoří bublinky, 2 až 3 minuty. Podle potřeby posypte natrhanými lístky čerstvé bazalky a vločkami červené papriky.

Pizza s cuketou – recept

Tajemství skvělé pizzy s cuketou spočívá v tom, že z cukety před jejím naplněním odstraníte co nejvíce tekutiny. Díky našemu postupu získáte pěknou křupavost a čerstvou, sladkou, karamelizovanou chuť cukety.

Pizza s cuketou – ingredience

  • 500 g hotového těsta na pizzu
  • 1 střední cuketa, nakrájená na tenké plátky
  • 1 lžička soli a další na posypání
  • 500 g čerstvé mozzarelly, nakrájené na hrubé kousky a osušené
  • 1 citron nakrájený na velmi tenké plátky a zbavený semínek
  • 200 g sýra feta z kozího nebo ovčího mléka, nahrubo rozdrceného na kousky
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje, na pokapání, rozdělit
  • 1/2 šálku tenkých plátků šalvěje, pouze bílé a světle zelené části

Postup na pizzu s cuketou

  1. Nekynuté těsto na pizzu rozdělte na čtyři stejné díly a každý z nich vložte do zakryté nádoby nebo do sáčku na zip v mrazáku. Před pečením nechte těsto odpočívat při pokojové teplotě alespoň 2 hodiny.
  2. Ve středně velké míse smíchejte cukety a prolisovaný česnek. Přidejte 1 lžičku soli a promíchejte. Přeneste do cedníku a postavte nad mísu. Nechte 30 minut odpočívat.
  3. Cukety vymačkejte rukama, abyste odstranili veškerou přebytečnou vlhkost. Přeneste cuketu na talíř vyložený papírovou utěrkou a odložte stranou, dokud nebude připravena k použití.
  4. Předehřejte troubu na nejvyšší možnou teplotu po dobu nejméně 45 minut.
  5. Vyklopte jednu kouli těsta na lehce pomoučený povrch. Těsto jemně vytlačte do kruhu, přičemž vnější část nechte o něco vyšší než střed. Těsto jemně roztáhněte tak, že ho přetáhnete přes klouby a jemně roztáhnete. Přeneste na dřevěnou moukou posypanou desku na pizzu.
  6. Předehřejte pečicí troubu na vysokou teplotu. Na pizzu rozprostřete 1/4 mozzarelly, dále několik koleček citronu, 1/4 cukety, 1/4 fety a 1/4 česneku nakrájeného na tenké plátky. Lehce posolte a pokapejte 1 lžící olivového oleje.
  7. Přeneste pizzu na rozpálený plech a opékejte ji za pravidelného otáčení, aby se opékala rovnoměrně, dokud se okraje nenadýchají a lehce nezuhelnatí a spodek není křupavý, celkem 3 až 6 minut.
  8. Pizzu vyjměte a přeneste ji na prkénko. Nechte ji 1 minutu odpočívat. Mezitím přepněte troubu zpět na 225 °C, abyste znovu rozehřáli plechpro zbývající pizzy.
  9. Posypte ji šalotkou, nakrájejte na plátky a ihned podávejte.
  10. Opakujte kroky 4 až 7 pro zbývající pizzy.

TIP: Do tohoto receptu zkuste použít domácí mozzarellu z rostlinného mléka.

Cuketova pizza bez mouky recept
Cuketovou pizzu můžete ozdobit stejně jako tu klasickou.

Cuketová pizza recept

Tuto zdravou a lahodnou cuketovou pizzu můžete doplnit libovolným množstvím oblíbených příloh.

Cuketová pizza – ingredience

  • 4 šálky nastrouhané cukety
  • 2 šálky nakrájené mozarelly
  • 2 vejce, vyšlehaná

Ingredience na povrch

  • 1 plechovka omáčky na pizzu
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
  • 1/2 šálku oliv
  • 1 šálek nakrájených žampionů

Cuketová pizza recept

  1. Cukety osušte a vymačkejte z nich vlhkost. Smíchejte s jedním šálkem strouhaného sýra mozzerella a oběma vejci.
  2. Vtlačte do formy na pizzu nastříkané sprejem na vaření. Pečte 10 minut při teplotě 200 °C.
  3. Horkou krustu potřete pizza omáčkou. Podle potřeby dozdobte. Posypte zbývajícím sýrem mozzarela. Pečte 30 minut při teplotě 200 °C.
Cuketova pizza bez mouky recept
Na cuketovou pizzu se výborně hodí sýr – ať už klasický, nebo veganský.

Fit recepty z cukety – cuketová pizza na plech

Připravit si můžete také vynikající cuketovou pizzu na plech, která patří mezi oblíbené a zdravé fit recepty z cukety.

Cuketová pizza na plech – ingredience

  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • 50-100 g strouhaného sýra
  • mořská sůl
  • mletý černý pepř
  • česnekový prášek

Cuketová pizza na plech – postup

  1. Cuketu nastrouhejte a pomocí utěrky nebo rukou z ní vymačkejte co nejvíce vlhkosti.
  2. Poté cuketu smíchejte s vejci, kořením, solí (podle chuti) a strouhaným sýrem.
  3. Záleží jen na vás, kolik sýra použijete – tato pizza je skvělá s 50 g sýra, ale s větším množstvím sýra bude ještě chutnější a tužší.
  4. Těsto přendejte na plech vyložený pergamenovým papírem a pečte 15 minut při 190 °C.
  5. Po 15 minutách vyjměte pizzový korpus z trouby, posypte ho vybranou přílohou a pečte dalších 10 minut.
Cuketova pizza bez mouky recept
Cuketovou pizzu ocení i vyznavači low carb stravování.

Cuketová nádivka bez mouky

Chystáte se na Velikonoce, případně jste zkrátka dostali chuť na nádivku, a rádi byste si připravili její zdravější low-carb verzi? Máme pro vás recept na cuketovou nádivku bez mouky.

Cuketová nádivka bez mouky – ingredience

  • 3 malé cukety
  • 1/4 šálku mleté cibule
  • 1/2 šálku jemné strouhanky
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu
  • 3 lžičky nasekaného česneku
  • Organo
  • Pepř
  • Olej
  • Sůl

Cuketová nádivka bez mouky recept

  1. Vezměte si zapékací misku.
  2. Cukety nakrájejte na kostičky, přidejte do misky, vhoďte cibuli, strouhanku, strouhaný sýr, česnek, oregano a pepř a dobře promíchejte, zalijte olejem a obalte jen tak, aby se strouhanka zvlhčila – ne tak, aby seděla v oleji.
  3. Promíchejte, dokud se nespojí.
  4. Přikryté pečte při 175 °C 55 minut.
  5. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang