Cuketová pizza je nejen zdravá, ale také chutná alternativa k tradičním pizzám, a existuje velmi mnoho způsobů, jak ji připravit. Je to ideální volba pro ty, kteří hledají zdravou a chutnou večeři, a kteří si chtějí trochu ozvláštnit cuketovou sezónu.
Cuketová pizza je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravější alternativu k tradiční pizze. Místo těsta je totiž využita cuketa, která je lehká a dietní.
Navíc přinášíme širokou škálu receptů, jak ji připravit a vyzkoušet nové chutě a kombinace. Je to skvělý způsob, jak si pochutnat na oblíbeném jídle bez výčitek i v případě, že držíte low carb dietu. Při přípravě cukety můžete místo pšeničné mouky použít také rýžovou mouku.
TIP: Pokud milujete cuketu, můžete vyzkoušet třeba cuketové špagety, grilovanou zeleninu v troubě nebo cuketové placky a bramboráky.
Cuketová pizza – recept
Vyzkoušejte tento recept na cuketovou pizzu – nízký obsah sacharidů, velmi snadná příprava, pouhé 4 ingredience, a téměř neomezené možnosti, co se týče přidávání přísad.
Cuketová pizza – ingredience
- 2 šálky cukety, nastrouhané
- 3 velká vejce
- 1 šálek mozarelly, nastrouhané
- 1/4 šálku kokosové moučky
- 1/2 lžičky soli
Cuketová pizza recept
- Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte vhodnou formu.
- Nastrouhanou cuketu rozprostřete na pánev v tenké vrstvě. Velmi lehce posypte trochou mořské soli (ne 1/2 lžičky, stačí jen lehce posypat). Pečte asi 10-15 minut, dokud není cuketa poloměkká a poměrně suchá.
- Mezitím ve velké míse smíchejte vejce, mozzarellu, kokosovou mouku a 1/2 lžičky mořské soli.
- Když je cuketa hotová, osušte ji co nejlépe papírovými utěrkami. Vmíchejte do mísy.
- Formu na pizzu lehce vytřete, abyste se zbavili případných přilepených cuket. Pokud není příliš dobře nepřilnavá, vyložte ji pergamenovým papírem. Pánev nebo pergamenový papír vymažte tukem.
- Cuketové těsto na pizzu rozetřete do tenkého kruhu o průměru asi 28-30 cm. Pečte 20-30 minut, dokud se na povrchu neobjeví hnědé skvrny (doba pečení bude záviset na tloušťce cuketového těsta na pizzu).
- Cuketovou pizzu vyjměte z trouby. Zvyšte teplotu trouby na 200 °C a nechte ji předehřát.
- Kůrku nechte 10 minut odpočívat při pokojové teplotě a poté ji potřete hustou omáčkou a posypejte náplní.
- Vraťte pizzu s cuketovou kůrkou do trouby asi na 10 minut, dokud se sýr na povrchu nerozpustí.
Pizza z cukety – recept
Křupavá bezlepková cuketová kůrka na pizzu z cukety je zkrátka báječná, a to díky geniálně jednoduché kombinaci cukety, vejce a sýru mozzarella.
Zdravá pizza z cukety – ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g cuket (asi 2 střední)
- 1 a 1/2 lžičky soli, rozděleno
- 1 velké vejce
- 1 lžička italského koření bez soli
- 170 g sýra mozzarella, rozděleno
- 1/3 šálku omáčky na pizzu nebo marinara
- Čerstvé lístky bazalky a vločky červeného pepře, pro podávání (nepovinné)
Pizza z cukety – postup
- Rozdělte troubu s pomocí roštů na dvě třetiny a vyhřejte ji na 220 °C. Plech s okrajem vyložte pergamenovým papírem a pergamen potřete 1 lžící olivového oleje.
- Připravte si 500 g cukety a nastrouhejte ji na velkých otvorech krabicového struhadla. Cukety vložte do cedníku postaveného do dřezu nebo nad mísu. Promíchejte s 1/2 lžičky soli a nechte 10 až 15 minut odstát.
- Mezitím dejte do velké mísy 1 velké vejce, 1 lžičku italského koření, zbývající 1 lžičku soli a několik zrnek černého pepře a prošlehejte. Nastrouhejte 170 g sýra mozzarella a přidejte 1 šálek do mísy (zbývající 1/2 šálku si nechte na posypání kůrky).
- Cuketu pevně stlačte hřbetem velké lžíce, aby se uvolnilo co nejvíce tekutiny. Rukama vymačkejte z cukety zbylou tekutinu, přidejte ji do mísy s vaječnou směsí a promíchejte.
- Směs přeneste na připravený plech a rukama ji vytvarujte do velkého tenkého kruhu širokého asi 8 cm (čím tenčí bude, tím bude křupavější). Pečte na spodní mřížce trouby, dokud není spodní část kůrky zlatavá a křupavá, asi 20 minut.
- Druhý plech s okrajem položte přímo na kůrku. Zatímco držíte oba plechy u sebe (pozor, je to horké), oba je obraťte. Odstraňte horký plech a pergamen – kůrka by nyní měla být obráceně na zadní straně chladného plechu. Plech položte na spodní mřížku a pečte, dokud nebude celá kůrka zlatohnědá a křupavá, tedy ještě 5 až 10 minut.
- Vyjměte kůrku z trouby a rozehřejte pečicí troubu na vysoký stupeň. Posypte polovinou zbývajícího sýra. Na sýr opatrně rozetřete 1/3 šálku pizzové omáčky. Posypte zbývajícím sýrem.
- Pečte na horní mřížce, dokud sýr nezhnědne a nevytvoří bublinky, 2 až 3 minuty. Podle potřeby posypte natrhanými lístky čerstvé bazalky a vločkami červené papriky.
Pizza s cuketou – recept
Tajemství skvělé pizzy s cuketou spočívá v tom, že z cukety před jejím naplněním odstraníte co nejvíce tekutiny. Díky našemu postupu získáte pěknou křupavost a čerstvou, sladkou, karamelizovanou chuť cukety.
Pizza s cuketou – ingredience
- 500 g hotového těsta na pizzu
- 1 střední cuketa, nakrájená na tenké plátky
- 1 lžička soli a další na posypání
- 500 g čerstvé mozzarelly, nakrájené na hrubé kousky a osušené
- 1 citron nakrájený na velmi tenké plátky a zbavený semínek
- 200 g sýra feta z kozího nebo ovčího mléka, nahrubo rozdrceného na kousky
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje, na pokapání, rozdělit
- 1/2 šálku tenkých plátků šalvěje, pouze bílé a světle zelené části
Postup na pizzu s cuketou
- Nekynuté těsto na pizzu rozdělte na čtyři stejné díly a každý z nich vložte do zakryté nádoby nebo do sáčku na zip v mrazáku. Před pečením nechte těsto odpočívat při pokojové teplotě alespoň 2 hodiny.
- Ve středně velké míse smíchejte cukety a prolisovaný česnek. Přidejte 1 lžičku soli a promíchejte. Přeneste do cedníku a postavte nad mísu. Nechte 30 minut odpočívat.
- Cukety vymačkejte rukama, abyste odstranili veškerou přebytečnou vlhkost. Přeneste cuketu na talíř vyložený papírovou utěrkou a odložte stranou, dokud nebude připravena k použití.
- Předehřejte troubu na nejvyšší možnou teplotu po dobu nejméně 45 minut.
- Vyklopte jednu kouli těsta na lehce pomoučený povrch. Těsto jemně vytlačte do kruhu, přičemž vnější část nechte o něco vyšší než střed. Těsto jemně roztáhněte tak, že ho přetáhnete přes klouby a jemně roztáhnete. Přeneste na dřevěnou moukou posypanou desku na pizzu.
- Předehřejte pečicí troubu na vysokou teplotu. Na pizzu rozprostřete 1/4 mozzarelly, dále několik koleček citronu, 1/4 cukety, 1/4 fety a 1/4 česneku nakrájeného na tenké plátky. Lehce posolte a pokapejte 1 lžící olivového oleje.
- Přeneste pizzu na rozpálený plech a opékejte ji za pravidelného otáčení, aby se opékala rovnoměrně, dokud se okraje nenadýchají a lehce nezuhelnatí a spodek není křupavý, celkem 3 až 6 minut.
- Pizzu vyjměte a přeneste ji na prkénko. Nechte ji 1 minutu odpočívat. Mezitím přepněte troubu zpět na 225 °C, abyste znovu rozehřáli plechpro zbývající pizzy.
- Posypte ji šalotkou, nakrájejte na plátky a ihned podávejte.
- Opakujte kroky 4 až 7 pro zbývající pizzy.
TIP: Do tohoto receptu zkuste použít domácí mozzarellu z rostlinného mléka.
Cuketová pizza recept
Tuto zdravou a lahodnou cuketovou pizzu můžete doplnit libovolným množstvím oblíbených příloh.
Cuketová pizza – ingredience
- 4 šálky nastrouhané cukety
- 2 šálky nakrájené mozarelly
- 2 vejce, vyšlehaná
Ingredience na povrch
- 1 plechovka omáčky na pizzu
- 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
- 1/2 šálku oliv
- 1 šálek nakrájených žampionů
Cuketová pizza recept
- Cukety osušte a vymačkejte z nich vlhkost. Smíchejte s jedním šálkem strouhaného sýra mozzerella a oběma vejci.
- Vtlačte do formy na pizzu nastříkané sprejem na vaření. Pečte 10 minut při teplotě 200 °C.
- Horkou krustu potřete pizza omáčkou. Podle potřeby dozdobte. Posypte zbývajícím sýrem mozzarela. Pečte 30 minut při teplotě 200 °C.
Fit recepty z cukety – cuketová pizza na plech
Připravit si můžete také vynikající cuketovou pizzu na plech, která patří mezi oblíbené a zdravé fit recepty z cukety.
Cuketová pizza na plech – ingredience
- 1 cuketa
- 2 vejce
- 50-100 g strouhaného sýra
- mořská sůl
- mletý černý pepř
- česnekový prášek
Cuketová pizza na plech – postup
- Cuketu nastrouhejte a pomocí utěrky nebo rukou z ní vymačkejte co nejvíce vlhkosti.
- Poté cuketu smíchejte s vejci, kořením, solí (podle chuti) a strouhaným sýrem.
- Záleží jen na vás, kolik sýra použijete – tato pizza je skvělá s 50 g sýra, ale s větším množstvím sýra bude ještě chutnější a tužší.
- Těsto přendejte na plech vyložený pergamenovým papírem a pečte 15 minut při 190 °C.
- Po 15 minutách vyjměte pizzový korpus z trouby, posypte ho vybranou přílohou a pečte dalších 10 minut.
Cuketová nádivka bez mouky
Chystáte se na Velikonoce, případně jste zkrátka dostali chuť na nádivku, a rádi byste si připravili její zdravější low-carb verzi? Máme pro vás recept na cuketovou nádivku bez mouky.
Cuketová nádivka bez mouky – ingredience
- 3 malé cukety
- 1/4 šálku mleté cibule
- 1/2 šálku jemné strouhanky
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
- 3 lžičky nasekaného česneku
- Organo
- Pepř
- Olej
- Sůl
Cuketová nádivka bez mouky recept
- Vezměte si zapékací misku.
- Cukety nakrájejte na kostičky, přidejte do misky, vhoďte cibuli, strouhanku, strouhaný sýr, česnek, oregano a pepř a dobře promíchejte, zalijte olejem a obalte jen tak, aby se strouhanka zvlhčila – ne tak, aby seděla v oleji.
- Promíchejte, dokud se nespojí.
- Přikryté pečte při 175 °C 55 minut.
- Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.