Cuketový nákyp

Veganské recepty

Jakmile mají cukety sezónu, je jich všude plno. Pokud se vám nedaří spotřebovávat ty malé kusy a na zahradě se vám podezřele množí obří cukety, máte skvělou příležitost upéct cuketový nákyp neboli cukeťák.

Cuketa je stejně jako květák jemná a velmi všestranná, což z ní dělá ideální zeleninu pro zapékaná jídla, vybíravé děti nebo všechny, kteří si na talíř chtějí dopřát více zeleniny.

Do vegetariánského cuketového nákypu budete potřebovat velké cukety, česnek, mouku nebo ovesné vločky, vajíčka a sýr, plus koření a bylinky dle chuti.

Veganské nákypy zvládnete připravit bez vajíčka, ale veganský sýr rozhodně nevynechejte. Samozřejmě můžete přidat i další zeleninu, kterou doma najdete, dokonce můžete přidat i tofu a místo mouky zkusit použít třeba rýži nebo kuskus.

TIP: Pokud máte na zahrádce přebytky i rajčat a paprik, je čas si připravit domácí zeleninové lečo nebo pálivé cuketové placky.

Recept na cuketový nákyp

Tento nákyp připravíte během chvíle a tempeh mu dodá další živiny. Kombinace se sušenými rajčaty je trefa do černého.

Ingredience na cuketový nákyp

  • 1 velká cuketa
  • Sůl
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balení tempehu
  • 10 sušených rajčat v oleji
  • 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
  • 130 g mletých ovesných vloček
  • 70 g špaldové mouky

Cuketový nákyp – postup

  1. Cukety nastrouhejte nahrubo. Důkladně osolte a přidejte chia semínka.
  2. Promíchejte, nechte 10 minut, aby cuketa pustila vodu a chia semínka nabobtnala.
  3. Poté přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný tempeh, nakrájená sušená rajčata s trochou oleje, mleté ovesné vločky a špaldovou mouku.
  4. Promíchejte, ideálně rukama, aby se vše propojilo.
  5. Přemístěte na plech s pečicím papírem a pečte 45 minut na 180 °C.
  6. Můžete podávat samostatně, ke grilování či k salátu.
Cuketa nakrájená nahrubo dodá nákypu hezkou strukturu.

Recept na cukeťák na plech

Tento lahodný cukeťák můžete po vychladnutí zabalit jako svačinu na cesty, ale je tak dobrý, že možná vychladnout ani nestihne.

Ingredience na cukeťák na plech

  • 400 g cukety
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 0,5 hrnku kukuřičné mouky
  • 150 g uzeného tofu
  • 150 g marinovaného tofu
  • Slunečnicový olej
  • Sůl
  • Po 1 lžičce – mletá paprika, kurkuma, drcený kmín
  • 1 hrst natě z jarní cibulky
  • 1 hrst petrželové natě
  • 0,5 hrnku vody

Cukeťák na plech – postup

  1. Na rozpálený tuk dejte nadrobno nakrájenou cibuli se solí a nechte asi 10 min na mírném plameni smažit.
  2. Mezitím nastrouhejte nadrobno cuketu, česnek a uzené tofu. Na kostičky nakrájejte marinované tofu.
  3. Po 10 min přidejte na cibuli koření a promíchejte, vypněte plamen a nechte 1 min, aby se uvolnily chutě a vůně.
  4. V míse smíchejte smaženou cibuli s kořením se vším ostatním: strouhanou cuketou, česnekem, strouhaným i krájeným tofu, moukou a vločkami a se zelenými natěmi. Přidejte vodu. Těsto by mělo být poměrně husté.
  5. Nalijte na pekáč na pečící papír a dejte do trouby péct na 180-200 °C.
  6. Po 20 min snižte teplotu na 150 °C a pečte ještě 30-45 min, podle tloušťky nákypu. Zkuste špejlí.
  7. Nákyp se vám bude lépe krájet a nandávat, když ho necháte po upečení 10-15 min odpočinout.

Nákyp z cukety – recept

Recept pro všechny milovníky cuket. Tento sýrový veganský cuketový nákyp je zalitý krémovým kešu sýrem a posypaný křupavou kukuřičnou strouhankou! Navíc je bez lepku a bez oleje.

Ingredience na nákyp z cukety

  • 100 g kešu oříšků namočených přes noc nebo do měkka
  • 1/2 žluté cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/4 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky italského koření
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 350 ml vody
  • 600 g cukety nakrájené na kousky
  • 50 g středně hrubé kukuřičné mouky

Nákyp z cukety – postup

  1. Předehřejte si troubu na 210 °C a vymažte si hranatou zapékací formu, nebo ji vyložte pečicím papírem.
  2. Do mixéru dejte namočené a osušené kešu oříšky, cibuli, česnek, 1 lžíci lahůdkového droždí, uzenou papriku, italské koření, 1 lžičku soli a vodu. Mixujte do hladké a krémové konzistence, asi 45 až 60 sekund.
  3. Cukety naaranžujte do formy a pak je přelijte kešu omáčkou. V misce smíchejte kukuřičnou mouku a zbylé lahůdkové droždí se solí a rovnoměrně jimi posypte cukety. Podle potřeby lehce postříkejte horní část pekáčku olejem ve spreji.
  4. Pečte na horním roštu trouby 30 až 35 minut, nebo dokud kukuřičná mouka nezhnědne a nebude křupavá. Vyjměte z trouby a podávejte teplé. Zbytky vydrží v lednici až 3 dny.
V cuketových nákypech nejlépe zužitkujete přerostlé cukety.

Recept na nejlepší cuketový koláč

Tento cuketový veganský koláč je neuvěřitelně sytý, neuvěřitelně chutný a přitom tak výživný. Je to opravdu dokonalý pokrm, který splňuje všechny požadavky na slaný koláč.

Ingredience na nejlepší cuketový koláč

Na korpus:

  • ⅓ hrnku vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ⅓ lžičky soli
  • 1 hrnek mouky

Na cuketovou náplň:

  • 600 g cukety
  • 1 střední červená cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Na cizrnovou náplň:

  • 1 a ½ hrnku cizrnové mouky
  • 1 a ½ hrnku vody
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ⅓ lžičky pepře
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce veganského parmezánu (nepovinné)

Nejlepší cuketový koláč – postup

  1. V míse smíchejte všechny ingredience na korpus: vodu, mouku, olej a sůl. Míchejte vidličkou, dokud mouka neabsorbuje všechnu vodu. Přeneste na pracovní desku a hněťte rukama 5 minut, nebo dokud těsto nebude hladké a pružné.
  2. Vytvarujte z něj kouli, přikryjte ji kuchyňskou utěrkou a nechte ji 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  3. Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky a pak ji 3 minuty smažte na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem.
  4. Jakmile je cibule měkká, přidejte na plátky nakrájenou cuketu, podlijte trochou vody z kohoutku, osolte a opepřete a vařte 5 až 10 minut, nebo dokud není cuketa měkká (ale ne kašovitá, takže ji nerozvařte).
  5. Zatímco se cuketa vaří, můžete si připravit cizrnovou náplň. Do mísy dejte cizrnovou mouku, vodu, olivový olej, lahůdkové droždí, špetku soli a pepř.
  6. Mixujte ponorným mixérem asi tři minuty do hladka a odložte stranou.
  7. Nejprve předehřejte troubu na 200 °C.
  8. Vyválejte z těsta kouli. Pracovní desku a váleček poprašte moukou, aby se těsto nelepilo.
  9. Rozválené těsto rozložte na velikost koláčové formy, aby pokrylo dno a stěny. Koláčovou formu vymažte olejem nebo ji vyložte pečicím papírem. Přeneste těsto do formy a ujistěte se, že pokrývá všechny strany až po okraj.
  10. Nyní do cizrnové náplně přidejte prášek do pečiva a šlehejte, dokud se nerozpustí. Můžete ho také rozmixovat mixérem. Do cizrnové směsi přidejte cuketu a promíchejte lžící. Cuketa by měla být v těstíčku dobře rozprostřena.
  11. Cizrnovo-cuketovou směs přendejte do koláčové formy. Lžící cuketu rovnoměrně rozvrstvěte.
  12. Přebytečné těsto přeložte na náplň, aby vznikl okraj. Pokud chcete, můžete posypat rostlinným sýrem/parmezánem.
  13. Pečte 30 minut na 200 °C.
  14. Cuketový koláč je hotový, když je na povrchu křupavý a zlatavý, ale uvnitř stále vlhký a měkký.
Do cuketových koláčů nešetřete bylinkami.

Recept na cuketový koláč na plech

Recepty jako je tento slaný koláč na plech vás nadchnou svou jednoduchostí a vaši návštěvu ohromí svým vzhledem. Skvělá letní večeře.

Ingredience na cuketový koláč na plech

  • 1 hrnek pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného rozmarýnu
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/4 hrnku vody (přidávejte pomalu, podle potřeby)
  • 2 středně velké cukety, nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky bílého nebo černého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa

Cuketový koláč na plech – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C, lehce potřete olejem malý plech nebo pekáč.
  2. V míse smíchejte všechny suché přísady na korpus a přidejte kokosový olej. Prsty nebo dvěma vidličkami sekejte, dokud nebude připomínat hrubou drobenku. Pomalu přidávejte vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí do kuličky.
  3. Těsto jemně vtlačte na plech a tlačte od středu směrem ven, dokud nebude rovnoměrně přitisknuté do všech stran.
  4. Vrch koláče poklaďte plátky cukety. Pokapejte olivovým olejem a posypte mořskou solí, pepřem a rozmarýnem. Pečte odkryté v troubě 15-20 minut, dokud není korpus pevný a zlatohnědý a plátky cukety lehce nezhnědnou a nejsou propečené.
  5. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na čtverce a podle potřeby lehce pokapejte balzamikovým octem. Podávejte ihned nebo při pokojové teplotě.

Recept na cuketovou nádivku

Tato nádivka z cukety je dobrá samotná jen se zeleninou nebo zeleninovým salátem, ale výborně se k ní hodí třeba i vařené nebo šťouchané brambory s cibulkou.

Ingredience na cuketovou nádivku

  • 700 g najemno nastrouhané cukety
  • 5 lžic hrachové mouky
  • 5 lžic cizrnové mouky
  • 5 lžic mouky z červené čočky
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • Sůl, pepř, majoránka, petrželka, kurkuma

Cuketová nádivka – postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte si pekáček pečicím papírem.
  2. Všechny suroviny dobře smíchejte dohromady a vložte do pekáčku.
  3. Pečte do zlatova asi 30 minut na 180 °C.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang