Cizrna, královna luštěnin – co je cizrna, recepty, vaření cizrny

Recepty

Cizrna je po hrachu a fazolích celosvětově třetí nejpoužívanější luštěninou a z kulinářského hlediska je takřka nepostradatelná. A to zejména pro vegetariány a vegany. Vyrábí se z ní populární hummus či delikátní falafel. Co je cizrna a jaké veganům přináší dobrodiní?

Cizrna beraní je bylinou pěstovanou ve Středomoří, Asii a především v severní Africe a Arábii, kde je základní součástí mnoha tradičních kuchyní. Na česká pole si cizrna svou cestu teprve hledá, ovšem coby luštěnina se v českých kuchyních zabydlela už dávno a je jednou z hlavních složek potravy, co jedí vegani.

Říká se jí také římský hrách, čemuž mohou napovídat kulovitá semena, která jsou křupavá a chutná jako oříšky. Jako pražená je cizrna méně tučnou variantou oříšků k televizi nebo jako zdraví prospěšná svačinka. Cizrna a zdraví jdou ruku v ruce.

TIP: Z cizrnové mouky se dají připravit lahodné veganské zdravé snídaně a zdravé večeře, které si lehounce lehnou v žaludku a prospějí zdraví. Cizrna se užije také při zahradním letním veganském grilování coby cizrnová zálivka, nebo pomazánka.

Použít cizrnu v kuchyni je radost, poněvadž skýtá spoustu možností a kulinářských hrátek.

Cizrna se dá gastronomicky zpracovat doslova 1 000 a jedním způsobem, neboť její potenciál nezná mezí. Výtečná je jako cizrnová polévka, kde se dají zužitkovat celá zrnka na skus, nebo lze cizrnu rozmixovat a výslednou pastou polévku či omáčku zahustit. Pomazánka z cizrny s pečivem je vhodnou svačinkou mezi hlavními chody.

Využití cizrna najde i jako vábivá ingredience do salátů a jejich zasycení. Cizrnový salát je oblíbenou volbou veganu v restauracích. Cizrnová pomazánka, placičky, kaše i pražená zrnka jsou také chutným zdrojem proteinů a vlákniny. Tím, že je cizrna plná bílkovin a vlákniny, tlumí chutě a zasytí na delší dobu. Proto je velmi vhodná při redukčních dietách.

Vláknina má tu kouzelnou vlastnost, že na sebe váže vodu, čímž potrava ve střevech zvětšuje svůj objem a snadněji s bakteriemi vychází ven. Cizrna je tudíž vhodnou potravinou při zácpě a problémům s trávením. Zároveň preventivně působí proti rakovinovému bujení a srdečním potížím.

Komplexní pomalu trávené sacharidy z cizrny regulují hladinu cukru a cholesterolu a jsou zárukou pozvolného uvolňování energie, tzv. dlouhodobého paliva. Nikoli okamžitou energií z rychlých cukrů.

Falafel má původ v arabských zemích, kde si ho hýčkají a nedají na něj dopustit. Svou cestu si našel i do Česka, kde se pomalu avšak jistě dobře zabydluje.

Pro dokonalý dojem cizrny stačí doplnit výčet minerálů – železo, zinek, vitamín B, kyselina listová, mangan, měď, hořčík, draslík, vápník, selen – a potravinový zázrak je na světě. Sto gramů cizrnu v sobě skrývá 323 kalorií, 20 gramů bílkovin, 28 gramů sacharidů a 6 gramů tuků.

Recepty z cizrny – falafel z cizrny, hummus z cizrny

Cizrna je základní stavební jednotkou pokrmu zvaného falafel, což jsou smažené kuličky nebo mini karbanátky, jejich původ si připisují Egypťané, kteří falafel nazývají po svém „taameya“. Každodenní egyptská snídaně se bez falafelu z cizrny neobejde.

Z cizrny se vyrábí také vyhlášený hummus, bez něhož si dnes už většina veganů nedokáže svou vegan stravu představit. Hummus z cizrny je oblíbenou pochoutkou jak namazaný na krajíc chleba, tak jako dip k zelenině, nebo přílohou k salátům či hlavním jídlům. Cizrna jako příloha je k nezaplacení.

TIP: Hummus není jen o cizrně. Dýňový hummus nebo hummus s červenou řepou jsou stejně lahodné, jako hummus – orientální pokrmy z beranního hrachu.

Cizrna na paprice nebo cizrna na kari mají své zapřisáhlé příznivce a dodávají české kuchyni aromatický a exotický punc Indie a velkých dálek. Kdo touží ochutnat jiné světy, měl by dát receptům z cizrny zelenou.

TIP: Pokud by člověk měl přeci jen chuť na něco tradičního a rychlého k večeři, doporučujeme vyzkoušet recept na omelety z cizrny. Lze je naplnit zeleninou, veganským sýrem nebo tofu.

Tolik oblíbený cizrnový hummus je vyhledávaným pokrmem, ať už jako hlavní chod nebo příloha či předkrm.

Vaření cizrny má svá specifika. Před samotnou přípravou pokrmů z cizrny je důležité, ba přímo nezbytné zrníčka namočit. A to alespoň na 8 až 12 hodin, ideálně přes noc. Cizrna tak pěkně změkne a bude při výrobě pokrmů vláčnější. Namáčením ve slané vodě cizrna změkne o drobet rychleji.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang