Guláš ze sójového masa – veganský recept

Veganské recepty
Vegansky gulas recept

Guláš je skvělým tradičním pokrmem, který se těší velké popularitě u řady strávníků. Když se řekne „guláš“, naprostá většina lidí si samozřejmě vybaví klasický guláš z masa. Pravdou je, že guláš si nemusí odpírat ani vegani. Jaké jsou nejlepší veganské recepty na guláš ze sójového masa, na kterém si pochutnají nejen vegetariáni a vegani?

Shrnutí obsahu

Guláš ze sójového masa je syté a chutné jídlo, které je bohaté na bílkoviny a vlákninu.

Sójové maso má podobnou strukturu jako hovězí maso a po naložení a dušení v omáčce získá lahodnou chuť.

Potřebné ingredience – sójové maso, cibule, česnek, zeleninový vývar, plechovka rajčat, mrkev, celer a paprika.

Guláš ze sójového masa se podává s bramborovou kaší, knedlíky nebo rýží.

Veganský guláš se prakticky ve všem podobá tradičnímu masovému guláši nebo maďarskému paprikáši, pouze obsahuje sojové maso, a ingredience živočišného původu jsou v něm nahrazené rostlinnými alternativami.

Se zeleninou, případně luštěninami či třeba domácím pečivem si u veganského guláše nebo vegetariánského guláše ze sojového masa můžete vyhrát dle libosti, stejně jako s kořením. Do veganského guláše můžete přidat také houby shiitake.

TIP: Pokud se chystáte vařit dvouchodovou vegetariánskou nebo veganskou večeři, můžete před gulášem podávat třeba celerovou polévku nebo mrkvový krém, k pití pak doporučujeme limonádu z domácího bezového sirupu.

Veganský guláš

Pokud zrovna neholdujete vyloženě sojovému masu, nezoufejte – v tomto směru existuje řada chutných, zdravých alternativ. Místo tradičního sojového masa můžete použít například tofu, tempeh nebo třeba seitan. V případě, že vám nevyhovuje zdravá varianta, můžete zkusit klasický segedínský guláš, hovězí guláš v papiňáku nebo fazolový guláš.

Populární alternativu ke klasickému sojovému masu představuje také takzvané robi maso, tedy směs obilných a dalších rostlinných bílkovin, červené řepy a pšeničných klíčků.

S těmi správnými znalostmi a trochou šikovnosti můžete veganský guláš hravě proměnit v chutný a zároveň dokonale zdravý pokrm, který bude plný prospěšných látek.

Jak dochutit guláš ze sójového masa

Jak dochutit guláš? Kromě soli a pepře se při přípravě guláše ve velkém používá paprika – někdo dává přednost sladké, někdo zase pálivé. Pro pikantnější guláš přidejte do omáčky chilli papričku.

V guláši najde své uplatnění také kmín, někteří připravují guláš s česnekem, bobkovým listem, novým kořením nebo třeba majoránkou.

Do guláše můžete přidat dále třeba kajenský pepř nebo třeba uzenou mletou papriku.

Vegan gulas recept
Vegan guláš ze sójového masa se neobejde bez tradiční papriky.

Sojový guláš – recept

Sojový guláš je chutnou, zdravou a etickou variantou tradičního masového guláše. Tento veganský maďarský guláš je aromatický, vydatný, velmi chutný a ideální jako večeře na všední den, zejména na podzim a v zimě.

Recept je vegetariánský (bez masa), bez oleje, bez lepku a snadno se připravuje. Tento rostlinný guláš podávejte na bramborové kaši, s chlebem nebo těstovinami dle vašeho výběru.

Ingredience na sójový guláš

  • 3 střední (465 g) brambory
  • 1 střední (140 g) paprika
  • 1 malá/střední (100 g) mrkev
  • 2 střední (200 g) cibule
  • 2 malé (120 g) zelené papriky
  • 3 střední (340 g) rajčata
  • 5 stroužků česneku (mletého)
  • 4 lžíce papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 a 1/2 lžičky soli (nebo méně/více podle chuti)
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1/4 lžičky uzené papriky
  • 1 špetka kajenského pepře
  • Černý pepř podle chuti
  • 2 lžičky kokosového cukru nebo hnědého cukru
  • 2 bobkové listy
  • 2 šálky (480 g) rajčatové omáčky
  • 2 šálky (480 ml) zeleninového vývaru
  • 130 g kousků texturovaných rostlinných bílkovin
  • 1 a 1/4 šálku (300 ml) vody
  • 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku (v případě potřeby bezlepkové)
  • 1/2 lžíce balzamikového octa
  • 1/3 šálku (80 ml) kokosového mléka v konzervě
  • Čerstvé bylinky na ozdobu
  • K podávání: bramborová kaše, těstoviny nebo chléb

Postup:

  1. Namočte rostlinnou bílkovinu do misky s 1 a 1/4 šálku vody asi na 10 minut. Poté vodu slijte a vymačkejte.
  2. Mezitím nakrájejte zeleninu + brambory a rozehřejte pánev na středním plameni.
  3. Přidejte 1 lžíci vody (nebo oleje) a asi 3-4 minuty na ní osmahněte cibuli s paprikou.
  4. Přidejte mrkev, česnek, brambory, rajčata, veškeré koření, bobkové listy rajčatové omáčky a vodu (nebo zeleninový vývar) a polévku přiveďte k varu.
  5. Nechte vařit asi 15 minut a poté přidejte texturovanou rostlinnou bílkovinu, sójovou omáčku a balzamikový ocet.
  6. Vařte dalších 20 minut nebo dokud brambory a zelenina nezměknou.
  7. Nakonec přidejte kokosové mléko (nebo oblíbenou rostlinnou smetanu, např. ovesnou) a promíchejte.
  8. Ochutnejte a upravte koření. Podle chuti přidejte více soli, pepře, kajenského pepře atd.
  9. Podávejte s chlebem, těstovinami nebo na bramborové kaši. Dobrou chuť!
  10. Zbytky uchovávejte přikryté v lednici a ohřejte je s trochou vody.
Vegan gulas recept
Do veganského nebo vegetariánského guláše můžete přidat i luštěniny.

Guláš ze sójového masa – veganský guláš

Tento vynikající veganský maďarský guláš spolehlivě zasytí, zahřeje, a zaručeně bude chutnat i těm, kteří holdují spíše masu. Jeho příprava je navíc opravdu velice snadná, a nezabere vám příliš mnoho času.

Tento rostlinný guláš můžete podávat k obědu či večeři například s bramborovou kaší, chlebem nebo třeba s těstovinami.

Guláš ze sójového masa – ingredience:

  • 120 g sójových kousků
  • 400 g brambor
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
  • 1 vrchovatá lžíce paprikového pyré, pálivé
  • 1 vrchovatá lžička mleté uzené papriky
  • 1/3 lžičky kmínu
  • 1 bobkový list
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml vody
  • olivový olej
  • sůl + pepř

Postup:

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Smažte ji v hrnci na středním plameni s trochou olivového oleje 2-3 minuty.
  2. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte česnek. Přidejte společně se sójovými kostkami do hrnce a vše smažte další 1-2 minuty. Přidejte rajčatový a paprikový protlak, krátce orestujte a poté přidejte zeleninový vývar.
  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriku nakrájejte nahrubo. Obojí spolu s bobkovým listem přidejte do guláše. Dochutíme mletou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Vše krátce přiveďte k varu a vařte se zavřenou pokličkou asi 30 minut při nízké teplotě, dokud brambory nezměknou.
  4. Nakonec před podáváním opět osolte a opepřete.
Vegan gulas recept
Guláš ze sójového masa můžete podávat s opečeným chlebem.

Veganský guláš – recept

Připravte si doma vynikající veganský guláš, který si po chuťové stránce v ničem nezadá s tím tradičním, masovým. Tento veganský maďarský guláš využívá lahodné tradiční chutě a zároveň je rychlejší a zdravější verzí než běžný guláš. Je připravený za méně než 1 hodinu a je plný vitamínů a minerálů.

Ingredience na veganský guláš:

  • Rostlinný olej
  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 1 maďarská paprika zbavená slupky a nakrájená na kousky
  • 3 stroužky česneku mletého
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 3 a ½ lžíce maďarské papriky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 4 brambory
  • 400 g konzervovaných fazolí Borlotti, scezených a opláchnutých
  • 1 svazek plochých petrželových listů a stonků nakrájených nadrobno
  • Mořská sůl a pepř
  • 1/2 lžičky kmínu nepovinně

Postup:

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni opékejte cibuli 6-8 minut. Snižte teplotu na střední, přidejte maďarskou papriku a česnek a poté je 2 minuty restujte.
  2. Vypněte oheň, přidejte maďarskou papriku a kmín, důkladně promíchejte a nechte papriku 30 sekund opékat na zbytkovém teple. Přidejte zeleninový vývar, pánev zahřejte a seškrábněte všechny kousky ze dna.
  3. Přidejte brambory, mrkev, fazolky borlotti, stonky petržele, sůl a pepř a přiveďte k varu. Snižte teplotu a mírně vařte 30 minut, dokud nejsou brambory uvařené.
  4. Promíchejte ⅔ petrželky a podávejte posypané zbylou petrželkou.
Vegan gulas recept
Veganský guláš můžete doplnit spoustou zeleniny.

Vegetariánský guláš – recept

Když se řekne guláš – hustý, sytý a výživný maďarský guláš -, pravděpodobně se vám vybaví pikantní směs koření, směs nakrájené zeleniny, vydatná porce škrobu a samozřejmě maso.

Až ochutnáte vegetariánskou variantu této východoevropské klasiky, rychle uznáte, že skvělý guláš byl vždycky spíš o koření (a cibuli a česneku a podobně) než o mase. I když se tomu nechce věřit, díky uspokojivé struktuře tempehu vám maso opravdu chybět nebude.

Vegetariánský guláš – ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 450 g tempehu
  • 1 malá cibule nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce italského koření
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 plechovka rajčatové omáčky
  • 1 plechovka drobných nakrájených rajčat
  • 2 a ½ šálku zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 šálky kolínek

Postup:

  1. Olivový olej rozehřejte v hrnci nebo v hluboké pánvi na mírném ohni.
  2. Přidejte tempeh, cibuli a papriku a restujte 5 minut.
  3. Přidejte česnek, italské koření, papriku, sůl a pepř, promíchejte a restujte ještě 1 minutu.
  4. Přidejte rajčatovou omáčku, nakrájená rajčata, vývar a bobkový list, promíchejte a přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 10 minut.
  5. Znovu přiveďte k varu a přidejte kolínka. Částečně je přikryjte a snižte teplotu na nízkou teplotu a vařte 10 minut, dokud nejsou těstoviny uvařené.
  6. Guláš podávejte posypaný parmazánem a čerstvou bazalkou podle chuti.

Guláš ze sójového masa je chutné a zdravé jídlo, které je ideální pro vegetariány i masožravce. Je to jídlo snadné na přípravu a zasytí celou rodinu.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang