Guláš je skvělým tradičním pokrmem, který se těší velké popularitě u řady strávníků. Když se řekne „guláš“, naprostá většina lidí si samozřejmě vybaví klasický guláš z masa. Pravdou je, že guláš si nemusí odpírat ani vegani. Jaké jsou nejlepší veganské recepty na guláš ze sójového masa, na kterém si pochutnají nejen vegetariáni a vegani?
Shrnutí obsahu
Guláš ze sójového masa je syté a chutné jídlo, které je bohaté na bílkoviny a vlákninu.
Sójové maso má podobnou strukturu jako hovězí maso a po naložení a dušení v omáčce získá lahodnou chuť.
Potřebné ingredience – sójové maso, cibule, česnek, zeleninový vývar, plechovka rajčat, mrkev, celer a paprika.
Guláš ze sójového masa se podává s bramborovou kaší, knedlíky nebo rýží.
Veganský guláš se prakticky ve všem podobá tradičnímu masovému guláši nebo maďarskému paprikáši, pouze obsahuje sojové maso, a ingredience živočišného původu jsou v něm nahrazené rostlinnými alternativami.
Se zeleninou, případně luštěninami či třeba domácím pečivem si u veganského guláše nebo vegetariánského guláše ze sojového masa můžete vyhrát dle libosti, stejně jako s kořením. Do veganského guláše můžete přidat také houby shiitake.
TIP: Pokud se chystáte vařit dvouchodovou vegetariánskou nebo veganskou večeři, můžete před gulášem podávat třeba celerovou polévku nebo mrkvový krém, k pití pak doporučujeme limonádu z domácího bezového sirupu.
Veganský guláš
Pokud zrovna neholdujete vyloženě sojovému masu, nezoufejte – v tomto směru existuje řada chutných, zdravých alternativ. Místo tradičního sojového masa můžete použít například tofu, tempeh nebo třeba seitan. V případě, že vám nevyhovuje zdravá varianta, můžete zkusit klasický segedínský guláš, hovězí guláš v papiňáku nebo fazolový guláš.
Populární alternativu ke klasickému sojovému masu představuje také takzvané robi maso, tedy směs obilných a dalších rostlinných bílkovin, červené řepy a pšeničných klíčků.
S těmi správnými znalostmi a trochou šikovnosti můžete veganský guláš hravě proměnit v chutný a zároveň dokonale zdravý pokrm, který bude plný prospěšných látek.
Jak dochutit guláš ze sójového masa
Jak dochutit guláš? Kromě soli a pepře se při přípravě guláše ve velkém používá paprika – někdo dává přednost sladké, někdo zase pálivé. Pro pikantnější guláš přidejte do omáčky chilli papričku.
V guláši najde své uplatnění také kmín, někteří připravují guláš s česnekem, bobkovým listem, novým kořením nebo třeba majoránkou.
Do guláše můžete přidat dále třeba kajenský pepř nebo třeba uzenou mletou papriku.
Sojový guláš – recept
Sojový guláš je chutnou, zdravou a etickou variantou tradičního masového guláše. Tento veganský maďarský guláš je aromatický, vydatný, velmi chutný a ideální jako večeře na všední den, zejména na podzim a v zimě.
Recept je vegetariánský (bez masa), bez oleje, bez lepku a snadno se připravuje. Tento rostlinný guláš podávejte na bramborové kaši, s chlebem nebo těstovinami dle vašeho výběru.
Ingredience na sójový guláš
- 3 střední (465 g) brambory
- 1 střední (140 g) paprika
- 1 malá/střední (100 g) mrkev
- 2 střední (200 g) cibule
- 2 malé (120 g) zelené papriky
- 3 střední (340 g) rajčata
- 5 stroužků česneku (mletého)
- 4 lžíce papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 a 1/2 lžičky soli (nebo méně/více podle chuti)
- 1 lžička cibulového prášku
- 1/4 lžičky uzené papriky
- 1 špetka kajenského pepře
- Černý pepř podle chuti
- 2 lžičky kokosového cukru nebo hnědého cukru
- 2 bobkové listy
- 2 šálky (480 g) rajčatové omáčky
- 2 šálky (480 ml) zeleninového vývaru
- 130 g kousků texturovaných rostlinných bílkovin
- 1 a 1/4 šálku (300 ml) vody
- 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku (v případě potřeby bezlepkové)
- 1/2 lžíce balzamikového octa
- 1/3 šálku (80 ml) kokosového mléka v konzervě
- Čerstvé bylinky na ozdobu
- K podávání: bramborová kaše, těstoviny nebo chléb
Postup:
- Namočte rostlinnou bílkovinu do misky s 1 a 1/4 šálku vody asi na 10 minut. Poté vodu slijte a vymačkejte.
- Mezitím nakrájejte zeleninu + brambory a rozehřejte pánev na středním plameni.
- Přidejte 1 lžíci vody (nebo oleje) a asi 3-4 minuty na ní osmahněte cibuli s paprikou.
- Přidejte mrkev, česnek, brambory, rajčata, veškeré koření, bobkové listy rajčatové omáčky a vodu (nebo zeleninový vývar) a polévku přiveďte k varu.
- Nechte vařit asi 15 minut a poté přidejte texturovanou rostlinnou bílkovinu, sójovou omáčku a balzamikový ocet.
- Vařte dalších 20 minut nebo dokud brambory a zelenina nezměknou.
- Nakonec přidejte kokosové mléko (nebo oblíbenou rostlinnou smetanu, např. ovesnou) a promíchejte.
- Ochutnejte a upravte koření. Podle chuti přidejte více soli, pepře, kajenského pepře atd.
- Podávejte s chlebem, těstovinami nebo na bramborové kaši. Dobrou chuť!
- Zbytky uchovávejte přikryté v lednici a ohřejte je s trochou vody.
Guláš ze sójového masa – veganský guláš
Tento vynikající veganský maďarský guláš spolehlivě zasytí, zahřeje, a zaručeně bude chutnat i těm, kteří holdují spíše masu. Jeho příprava je navíc opravdu velice snadná, a nezabere vám příliš mnoho času.
Tento rostlinný guláš můžete podávat k obědu či večeři například s bramborovou kaší, chlebem nebo třeba s těstovinami.
Guláš ze sójového masa – ingredience:
- 120 g sójových kousků
- 400 g brambor
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 červená paprika
- 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
- 1 vrchovatá lžíce paprikového pyré, pálivé
- 1 vrchovatá lžička mleté uzené papriky
- 1/3 lžičky kmínu
- 1 bobkový list
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 ml vody
- olivový olej
- sůl + pepř
Postup:
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Smažte ji v hrnci na středním plameni s trochou olivového oleje 2-3 minuty.
- Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte česnek. Přidejte společně se sójovými kostkami do hrnce a vše smažte další 1-2 minuty. Přidejte rajčatový a paprikový protlak, krátce orestujte a poté přidejte zeleninový vývar.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriku nakrájejte nahrubo. Obojí spolu s bobkovým listem přidejte do guláše. Dochutíme mletou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Vše krátce přiveďte k varu a vařte se zavřenou pokličkou asi 30 minut při nízké teplotě, dokud brambory nezměknou.
- Nakonec před podáváním opět osolte a opepřete.
Veganský guláš – recept
Připravte si doma vynikající veganský guláš, který si po chuťové stránce v ničem nezadá s tím tradičním, masovým. Tento veganský maďarský guláš využívá lahodné tradiční chutě a zároveň je rychlejší a zdravější verzí než běžný guláš. Je připravený za méně než 1 hodinu a je plný vitamínů a minerálů.
Ingredience na veganský guláš:
- Rostlinný olej
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 1 maďarská paprika zbavená slupky a nakrájená na kousky
- 3 stroužky česneku mletého
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 3 a ½ lžíce maďarské papriky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 4 brambory
- 400 g konzervovaných fazolí Borlotti, scezených a opláchnutých
- 1 svazek plochých petrželových listů a stonků nakrájených nadrobno
- Mořská sůl a pepř
- 1/2 lžičky kmínu nepovinně
Postup:
- Ve velkém hrnci na středním plameni opékejte cibuli 6-8 minut. Snižte teplotu na střední, přidejte maďarskou papriku a česnek a poté je 2 minuty restujte.
- Vypněte oheň, přidejte maďarskou papriku a kmín, důkladně promíchejte a nechte papriku 30 sekund opékat na zbytkovém teple. Přidejte zeleninový vývar, pánev zahřejte a seškrábněte všechny kousky ze dna.
- Přidejte brambory, mrkev, fazolky borlotti, stonky petržele, sůl a pepř a přiveďte k varu. Snižte teplotu a mírně vařte 30 minut, dokud nejsou brambory uvařené.
- Promíchejte ⅔ petrželky a podávejte posypané zbylou petrželkou.
Vegetariánský guláš – recept
Když se řekne guláš – hustý, sytý a výživný maďarský guláš -, pravděpodobně se vám vybaví pikantní směs koření, směs nakrájené zeleniny, vydatná porce škrobu a samozřejmě maso.
Až ochutnáte vegetariánskou variantu této východoevropské klasiky, rychle uznáte, že skvělý guláš byl vždycky spíš o koření (a cibuli a česneku a podobně) než o mase. I když se tomu nechce věřit, díky uspokojivé struktuře tempehu vám maso opravdu chybět nebude.
Vegetariánský guláš – ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 450 g tempehu
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce italského koření
- ½ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 plechovka rajčatové omáčky
- 1 plechovka drobných nakrájených rajčat
- 2 a ½ šálku zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 2 šálky kolínek
Postup:
- Olivový olej rozehřejte v hrnci nebo v hluboké pánvi na mírném ohni.
- Přidejte tempeh, cibuli a papriku a restujte 5 minut.
- Přidejte česnek, italské koření, papriku, sůl a pepř, promíchejte a restujte ještě 1 minutu.
- Přidejte rajčatovou omáčku, nakrájená rajčata, vývar a bobkový list, promíchejte a přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 10 minut.
- Znovu přiveďte k varu a přidejte kolínka. Částečně je přikryjte a snižte teplotu na nízkou teplotu a vařte 10 minut, dokud nejsou těstoviny uvařené.
- Guláš podávejte posypaný parmazánem a čerstvou bazalkou podle chuti.
Guláš ze sójového masa je chutné a zdravé jídlo, které je ideální pro vegetariány i masožravce. Je to jídlo snadné na přípravu a zasytí celou rodinu.