Mrkvová polévka – recepty

Veganské recepty
Mrkvova polevka recept

Jste na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu? Pokud ano, mrkvová polévka by mohla být pro vás tím pravým jídlem. Obsahuje mnoho důležitých živin, jako jsou vitamíny A, C a K, stejně jako draslík a vlákninu, což pomáhá udržovat vaše tělo v dobrém stavu. A co je ještě lepší, tato polévka je plná vynikajících chutí, které si zamilujete, a můžete si ji připravit na spoustu různých způsobů. Pokud navíc dodržujete veganskou stravu, můžete si být jisti, že neobsahuje žádné produkty živočišného původu.

Pro ty, kteří hledají zdravé a veganské jídlo, je mrkvová polévka skvělou volbou. Obsahuje velké množství důležitých živin, jako jsou karotenoidy, vitamíny a minerály, a je také plná lahodných chutí, které vás zahřejí od prvního sousta.

Tato polévka je ideální pro vegany, ale také pro všechny, kteří hledají zdravější alternativu k typickým těžkým jídlům. Ať už si ji dáte jako předkrm, nebo jako hlavní chod, tato mrkvová polévka vás určitě nezklame.

TIP: Vyzkoušet můžete také celerovou polévku, pórkovou polévku nebo dýňovou polévku. Výborná je rovněž hrášková polévka nebo lososová polévka, které si můžete vychutnat jako lehký oběd.

Mrkvova polevka recept
Mrkvovou polévku můžete podávat s domácím pečivem.

Mrkvová polévka – recept

Tato mrkvová polévka je dokonalým spojením chuti a zdraví. Je plná lahodných a osvěžujících chutí, které spolu vytvářejí skvělou kombinaci pro vaše chuťové buňky. A co je nejdůležitější, polévka je plná vitamínů a minerálů, což ji dělá ideální pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě.

A pokud se řídíte veganskou stravou, nemusíte se obávat, že byste museli sáhnout po něčem jiném – tato polévka je totiž plně veganská.

TIP: Hledáte lehký druhý chod k mrkvové polévce? Vyzkoušejte veganský zelný salát.

Mrkvová polévka – ingredience

  • 2 až 3 velké mrkve, nakrájené na malé kousky
  • 1 cibule, nakrájená na malé kousky
  • 1 lžička mletého čerstvého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky kari
  • 1 a 3/4 šálku zeleninového vývaru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • Sůl podle chuti

Mrkvová polévka – postup

  1. Přidejte mrkev, cibuli, zázvor a kari do polévkového hrnce a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte 20 až 25 minut, dokud mrkev nezměkne.
  2. Přidejte mrkev, cibuli, zázvor a mrkve.
  3. Nechte mírně vychladnout a poté rozmixujte v mixéru, v případě potřeby po částech.
  4. Nechte vychladnout
  5. Vraťte na oheň a vmíchejte kokosové mléko, dokud se dobře nespojí.
  6. Vraťte zpět do tepla
  7. Dochuťte mořskou solí podle chuti.
  8. Hojně dochuťte
  9. Podávejte horké nebo vychlaďte do studena. Tato mrkvová polévka při chladnutí zhoustne, takže pokud budete tuto veganskou mrkvovou polévku jíst studenou, můžete před podáváním přidat trochu tekutiny navíc.

Mrkvová polévka se zázvorem – recept

Tato mrkvovo-zázvorová polévka ze 7 ingrediencí je jedním z nejlepších receptů, jak si zpříjemnit chladné dny. Je to krémová a osvěžující polévka, která uspokojí a zútulní vaši domácnost.

Mrkvová polévka se zázvorem – ingredience

  • 500 g mrkve, nastrouhané
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 střední žluté cibule, nakrájené nadrobno
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 3 rozetřené stroužky česneku
  • 500 g nahrubo nakrájené mrkve
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžička javorového sirupu, nepovinně
  • kokosové mléko na ozdobu, nepovinné

Mrkvová polévka – postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli, sůl a pepř a za občasného míchání vařte do změknutí asi 8 minut.
  2. Do hrnce přidejte rozmačkané stroužky česneku (později se rozmixují) a mrkev a za občasného míchání vařte dalších 8 minut.
  3. Vmíchejte zázvor, jablečný ocet a vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 30 minut.
  4. Nechte mírně vychladnout a přendejte do mixéru. Rozmixujte do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody. Pokud chcete mít polévku trochu sladší, přidejte javorový sirup.
  5. Podle potřeby podávejte s kapkou kokosového mléka.
Mrkvova polevka recept
Do mrkvové polévky se výborně hodí i kokosové mléko.

Mrkvová polévka recept

Milujete mrkev? Tento recept patří mezi oblíbené recepty z mrkve. Je luxusně krémová a plná neuvěřitelné chuti pečené mrkve. Možná vás příjemně překvapí, že tato krémová polévka se ve skutečnosti připravuje bez smetany. Je to lehká a zdravá polévka, nemluvě o tom, že je šetrná i k rozpočtu.

Mrkvová polévka – ingredience

  • 1 kg mrkve
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
  • ¾ lžičky jemné mořské soli, rozdělené podle chuti
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • 4 šálky zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 2 šálky vody
  • 1 až 2 lžíce nesoleného másla, podle chuti
  • 1 a ½ lžičky citronové šťávy, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Mrkvová polévka recept

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech s okrajem vyložte pergamenovým papírem, abyste ho mohli snadno vyčistit.
  2. Mrkev si připravte tak, že ji oloupete a pak ji nařízněte na úhlopříčce.
  3. Mrkev položte na plech. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a ½ lžičky soli. Promíchejte, dokud mrkev nebude lehce obalená olejem a kořením. Uspořádejte je do jedné vrstvy.
  4. Pečte mrkev, dokud není na okrajích zkaramelizovaná a snadno propíchnutelná vidličkou, 25 až 40 minut, přičemž v polovině pečení ji vyklopte.
  5. Jakmile je mrkev téměř upečená, zahřejte v holandské troubě nebo polévkovém hrnci zbývající 1 lžíci olivového oleje na středním ohni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli a ¼ lžičky soli. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, 5 až 7 minut.
  6. Přidejte česnek, koriandr a římský kmín. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund až 1 minutu. Přilijte zeleninový vývar a vodu, přičemž dřevěnou lžící nebo pevnou silikonovou stěrkou seškrábněte všechny připečené kousky na dně.
  7. Po vytažení z trouby přidejte do hrnce upečenou mrkev. Směs přiveďte na prudkém ohni k varu a poté podle potřeby snižte teplotu, aby se udržovala v mírném varu. Vařte 15 minut, aby se chutě propojily.
  8. Jakmile je polévka uvařená, odstavte hrnec z ohně a nechte ji několik minut vychladnout. Poté horkou polévku opatrně přelijte do mixéru, v případě potřeby po částech.
  9. Přidejte máslo, citronovou šťávu a několik kuliček černého pepře. Mixujte, dokud nebude polévka zcela hladká. V případě potřeby přidejte podle chuti další sůl a pepř. Přidejte ještě jednu lžíci másla, pokud byste chtěli více sytosti, nebo trochu více citronové šťávy, pokud potřebuje větší šmrnc. Znovu rozmixujte a podávejte.
  10. Tato polévka vydrží dobře přikrytá v chladničce asi čtyři dny nebo několik měsíců v mrazničce.
Mrkvova polevka recept
Mrkvovou polévku můžete zjemnit veganskou smetanou.

Mrkvová polévka krémová – recept

Krémová polévka z mrkve a zázvoru je jednoduchá, ale chutná a hlavně veganská! Nasekaný čerstvý zázvor se smíchá s kousky mrkve a kokosovým mlékem a vytvoří tuto krémovou, lahodnou polévku.

Mrkvová polévka krémová – ingredience

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku mletý
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
  • 500 g oloupané a nakrájené mrkve (baby mrkev je také v pořádku)
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 plechovka kokosové smetany nebo kokosového mléka
  • 1/2 lžičky soli + více podle chuti

Mrkvová polévka krémová – recept

  1. Začněte rozehříváním velké pánve na středně vysokou teplotu. Rozpusťte kokosový olej. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Vařte, dokud se cibule nerozvoní a není téměř čirá, asi 5 minut. Přidejte mrkev a zeleninový vývar nebo bujón a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu a nechte vařit. Vařte, dokud není mrkev měkká, asi 25 minut. Pomalu vmíchejte kokosové mléko (nebo kokosovou smetanu, pokud ji používáte).
  3. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku dohladka. Můžete také použít běžný mixér a mixovat po částech. Podle chuti přidejte sůl.
Mrkvova polevka recept
Mrkvová polévka chutná výborně s čerstvou pažitkou.

Mrkvová polévka s bramborem – zdravá mrkvová polévka – recept

Mrkvová polévka s bramborem je nejen zdravá, veganská a chutná, ale také vás báječně zasytí. Nechte se zahřát dokonalou kombinací chutí.

Mrkvová polévka s bramborem – ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje, extra panenský
  • 1 a ½ šálku cibule, nakrájené na kostičky
  • 4 šálky mrkve, nakrájené na plátky
  • 4 stroužky česneku , nahrubo nasekané
  • 2 šálky brambor, nakrájených na kostičky
  • 2 a ½ šálku zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce kurkumy, čerstvá, nastrouhaná
  • 1 lžička tymiánu, čerstvý
  • 4 celé bobkové listy
  • 1 lžička mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře, čerstvě rozlámaného
  • 1/4 šálku pepity, syrové

Mrkvová polévka s bramborem – postup

  1. Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a vařte ji asi 7 minut, dokud nezprůsvitní.
  2. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte česnek a mrkev. Vařte asi 5 minut, dokud mrkev mírně nezkaramelizuje.
  3. Přidejte brambory, zeleninový vývar, kurkumu, tymián, bobkové listy, sůl a pepř, přiveďte k varu a vařte, dokud brambory a mrkev nezměknou, asi 10 minut.
  4. Vylovte 4 bobkové listy a obsah polévky opatrně vyklopte do mixéru. Přikryjte mixér utěrkou, abyste se ochránili před horkými stříkanci, a mixujte 30-60 sekund, dokud nebude hladký.
  5. Přendejte ji do čtyř misek a posypte pepitami.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang