Zaječická hořká pro důkladnou očistu

Zdraví

Trávicí soustava je základem lidského zdraví. Střevní mikroflóra je jedním z faktorů, které ovlivňují imunitu, játra, žlučník a napomáhají k trávení. Je důležité se o lidské tělo starat z vnějšku i uvnitř. Zaječická hořká, která napomáhá lidskému tělu, není pouze klasickou minerální vodou. V čem člověku dokáže pomoct a odkud pochází?

Základem zdraví je čisté střevo a zdravá játra. Kromě zdravé životosprávy je vhodné oba orgány jednou za čas detoxikovat. Začíná se vždy střevy, které se mohou pročistit mnoha způsoby – klystýry, jogínskou šankaprakšalánou nebo pomocí detoxu.

Zaječická hořká

Poměrně šetrným a rychlým způsobem je očista za pomoci projímavých přírodních minerálních vod. Jednou z nich je Zaječická hořká.

Zaječická hořká je přírodní minerální voda s přirozeně projímavými účinky. V jejím složení převažují sírany (SO4) a hořčík (Mg). Přestože má projímavé účinky, je jemná a šetrná a snášejí ji dobře i velmi citliví lidé. Již od roku 1975 je známá jako přírodní detoxikant, zdroj hořčíku a projímadlo.

Zaječická hořká je přírodní minerální voda s přirozeně projímavými účinky.
Zaječická hořká je přírodní minerální voda s přirozeně projímavými účinky.

Zaječická hořká se využívá hlavně při očistě střev a jater a pro nastolení pravidelného zažívacího rytmu, dále při chorobách žaludku a střev, nadváze, zácpě, onemocnění jater a žlučníku nebo dně. Doporučuje se používat v pooperačním stavu střev, při dlouhodobém pobytu na lůžku a také při hemoroidech.

Zaječická hořká čistí střevo důkladně, a to včetně tenkého střeva (na rozdíl třeba od klystýru, který se dostane jen do tlustého střeva). Pokud je potřeba pročistit střeva, doporučuje se vypít 4 dcl až 1 l Zaječické hořké během jedné hodiny. K vyprázdnění střev nemusí dojít u každého ihned. Dochází k němu i s odstupem až několika hodin.

Před detoxem je vhodné zařadit zeleninové a ovocné šťávy.

Jednorázové předávkování minerálkou nehrozí. Není vhodné dlouhodobé užívání vysokých dávek Zaječické hořké. Každé tělo reaguje jinak, proto je lepší začínat s tímto pročištěním postupně.

Zaječická hořká se může používat hned ráno na lačný žaludek (doporučené dávkování je 0,5 skleničky – 2 skleničky). O něco lepším řešením může být užívání večer před spaním. V tomto případě dojde k vyprázdnění střev až ráno.

Dětem a nemocným osobám se doporučuje 1 polévková lžíce Zaječické hořké denně. Při závažnějších zdravotních problémech a problémech se střevy a játry je vhodné nejdříve užívání konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Citrusy pomáhají ke správnému detoxu.

Jaterní očista podle pana Zajíčka

Zaječická kyselka se také využívá při jarní a podzimní očistě. V tomto případě nahrazuje často používanou epsomskou sůl. Očista jater přirozeně zvyšuje odolnost organismu, posiluje imunitu, čistí kůži a celkově pomůže revitalizovat a posílit organismus.

Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem a chemickou továrnou, která pro tělo vyrábí potřebné enzymy a další látky důležité pro chod chemických procesů.

Součástí jaterní očisty je konzumace jablečné šťávy.
Součástí jaterní očisty je konzumace jablečné šťávy.

Játra vytvoří každý den okolo 1,5 litrů žluči. Pokud se žluč kvůli nezdravému životnímu stylu zahustí, mohou vznikat kaménky. Zabraňují správnému trávení a zhoršují funkci jater. To má neblahý vliv na celý organismus. Proto se krom správné životosprávy doporučuje pravidelně pročišťovat ověřenou metodou.

Existuje několik variant jaterní a podzimní očisty. Pan Zajíček pro očistu doporučuje používat epsomskou sůl, která se dá nahradit Zaječickou kyselkou hořkou, která má taktéž projímavé účinky.

Samotnou očistu jater je nejvhodnější provést o víkendu, případně ve dnech, které má člověk volné a nemá pracovní ani školní či jiné povinnosti.

Týden před očistou jater je vhodné tělo postupně připravit. V sedmi dnech před detoxikací se doporučuje tělo tzv. změkčit a připravit, čehož se nejlépe docílí teplem. Ideální je navštívit saunu a doma si dát horkou vanu pro pořádné prohřátí těla.

Pokud jde o stravu, tak týden až 14 dní se doporučuje jíst zdravou lehkou stravu. Zdravé snídaně i zdravé večeře jsou základem. Je ovšem důležité vynechat mléčné výrobky, rafinované cukry, ořechy a smažená jídla.

Při očistě jater je důležité pít také šťávu z grepu.
Při očistě jater je důležité pít také šťávu z grepu.

Vhodné je také tzv. předčištění střev, aby pak žlučníkové kaménky lehčeji odcházely. Doporučuje se klystýr střev, případně lehké popíjení Zaječické minerálky.

Jarní/podzimní očista

Je velmi důležité dodržovat časový harmonogram a provádět očistu ve dnech, které má člověk volnější, nemá žádný stres a povinnosti a má prostor pro odpočinek.

Ingredience:

  • 2 láhve Zaječické hořké
  • 120 ml extra panenského olivového oleje za studena lisovaného
  • 180 ml čerstvé grepové šťávy (asi 1 nebo 2 grepy)

1. den očisty

Je potřeba, aby člověk jedl opravdu velmi lehce, nejlépe ovoce, zeleninu, šťávy a jablečný mošt (1 až 2 litry), vodu a bylinkové čaje.

Pitný režim je u každého detoxu velmi důležitý

2. den očisty

Do 14:00 člověk nesmí nic jíst a je potřeba, aby vypil minimálně 1 l jablečné šťávy – ne jablečného koncentrátu, opravdové jablečné šťávy, jablka stimulují játra a jsou v procesu očisty důležitá.

Od 14:00 se nesmí nic jíst, pít se může pouze voda (už ani žádný mošt). Vody je potřeba vypít opravdu hodně, protože až do druhého dne člověk nebude moci pít nic.

V 18:00 se přestává pít. Pouze člověk musí vypít 200 ml Zaječické hořké. Nyní se můžou dostavit projímavé účinky. Pokud se neobjeví hned, nevadí, objeví se později.

Ve 20:00 je nutné vypít dalších 200 ml Zaječické hořké. Nyní se už pravděpodobně projímavé účinky dostaví u každého.

Ve 21:30 je potřeba připravit 180 ml čerstvé grepové šťávy, která se v láhvi s uzávěrem smíchá s 120 ml oleje, poté je potřeba obě látky pořádně smíchat. Důležité je si připravit láhev s teplou vodou.

Ve 22:00 přijde na řadu vypítí směs oleje a grepu, poté je potřeba odpočinek. Je důležité si lehnout na pravý bok, nohu lehce pokrčit a pod bok si na játra přiložit láhev s teplou vodou. Čím méně se člověk bude hýbat, tím úspěšnější bude kůra a tím více kaménků se vyloučí.

Olivový olej posiluje játra.
Olivový olej posiluje játra.

3. den očisty

Kolem 6:00 je potřeba vypít dalších 200 ml Zaječické hořké. Ve stolici se mohou objevit malé žluté, nebo zelené kaménky různé velikosti.

V 8:00 je čas vypít dalších 200 ml Zaječické hořké a po půl hodině si člověk může dát klidně 0,5 – 1 l čisté vody, která podpoří vyplavení toxinů z těla. Dostaví se projímavé účinky.

V 10:00 je možné začít se snídaní. Nejprve s čerstvými ovocnými a zeleninovými šťávami – ne s džusy, za 40 minut ovoce, cca ve 12 si už člověk může dát lehké jídlo – rýži, kaši, atd. Celý den se nedoporučuje jíst žádná těžká mastná jídla, cukr apod.

Očistu by měl člověk provádět pouze v případě, že je zdravý a není nijak oslabený. Je doporučováno ji opakovat. První detox dá vše do pohybu a je potřeba tento proces několikrát zopakovat. Ze začátku je možné zvolit frekvenci 1x za 14 dnů. Ideální frekvence pro zdravého člověka je 6x ročně.

Měsíček lékařský a další bylinky podporují funkci jater.

Podporu jater zajišťují některé bylinky – ostropestřec mariánský, smetánka lékařská, benedikt, měsíček a klanopraška. Z potravin játra posiluje olivový olej, grepy, citróny, pomeranče a hroznové víno.

I některé potraviny posilují játra a to konkrétně česnek, avokádo, zelený čaj a vlašské ořechy. Pro čištění střev je doporučováno užívat chlorellu, spirulinu a psyllium.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang