
Tento jednoduchý a zdravý salát z celeru a mrkve je skvělou volbou jako příloha, hlavní chod nebo jako svačina. Jeho jednoduchost a příjemná chuť z něj činí oblíbenou volbu pro vegetariány, vegany, ale i pro všechny ostatní.
Recept na salát z celeru a mrkve je rychlý a snadno se připravuje, takže ho můžete mít na stole během několika minut. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že se stane součástí vašeho každodenního jídelníčku. V tomto článku najdete plno variant na salát z celeru a mrkve, ze kterých si zaručeně vyberete tu pravou.
Salát můžete podávat s domácím pečivem, zálivku lze obohatit domácí hořčicí nebo tahini pastou. Pokud chystáte vícechodový oběd nebo večeři, můžete po salátu podávat třeba skvělé kapustové karbanátky. Salát z čerstvé zeleniny je skvělou volbou, pokud se stravujete podle makrobiotické diety.
TIP: Pokud máte radši mrkev nasladko, vyzkoušejte mrkvovou bábovku.
Celerovo mrkvový salát – recept
Celerovo mrkvový salát je doslova vitamínovou bombou, na které si ale zároveň tak zaručeně pochutnáte. Při jeho přípravě můžete koření přizpůsobit svým fantaziím a chuti.
TIP: Na mrkvový salát už je příliš zima? Zahřejte se mrkvovou polévkou nebo dušenou mrkví s hráškem.
Celerovo mrkvový salát – ingredience
- 4 mrkve
- 2 stonky celeru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 10 půlek vlašských ořechů
- Čerstvá máta
Postup na celerovo-mrkvový salát
- Zálivku připravíte smícháním octa a medu.
- Přilijte olivový olej a dobře promíchejte.
- Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké proužky.
- Celer očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Zeleninu zalijte zálivkou
- Mrkvovo-celerový salát posypte nasekanými vlašskými ořechy a lístky čerstvé máty.

Salát z celeru a mrkve – recept
Připravte si dokonale křupavý, svěží, lahodný salát z celeru a mrkve, doplnění o ředkvičky a vynikající směs koření.
TIP: Milovníci salátu mohou vyzkoušet také salát z červené řepy.
Salát z celeru a mrkve – ingredience
- 2 šálky nakrájeného celeru (asi 4 stonky, rozkrojte je podélně napůl a pak napříč)
- 2 šálky oloupané, nakrájené nebo na kostičky nakrájené mrkve
- 1 a 1/2 šálku nakrájených nebo na kostičky nakrájených ředkviček (asi 1 svazek)
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky sušeného kopru
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
Salát z celeru a mrkve – postup
- Ve velké míse smíchejte všechnu zeleninu. V malé misce vyšlehejte olej, kůru, citronovou šťávu, kopr a sůl, nalijte na zeleninu a promíchejte.
- Nechte alespoň 10 minut odstát, aby se chutě spojily.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 3 dny.
Zdravý celerový salát – celerový salát s ananasem – recept
Tento vynikající celerový salát je obohacený o sladký ananas, zalít si jej můžete báječným dresinkem z jogurtu a majonézy.
Zdravý celerový salát – ingredience
- 4 čerstvé stonky celeru
- 1 plechovka kousků ananasu
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- Hrst vlašských ořechů
Dresing
- 100 ml jogurtu
- 2 lžičky majonézy
Celerový salát s ananasem – postup
- Celerové tyčinky omyjte, odstraňte konce, nakrájejte na kousky a vložte do mísy.
- Přidejte na kostičky nakrájený ananas, nastrouhaný sýr a lehce rozdrcené vlašské ořechy.
- Smíchejte majonézu s jogurtem a důkladně promíchejte.

Nejlepší mrkvový salát – recept
Vyzkoušejte tento klasický recept na mrkvový salát z pouhých čtyř ingrediencí. Je to jeden z nejjednodušších receptů na salát a skvěle se hodí na venkovní setkání.
Nejlepší mrkvový salát – ingredience
- 3 až 4 šálky čerstvě nastrouhané mrkve (ze 4 až 6 středně velkých mrkví)
- 1/2 až 1 šálek rozinek (obyčejných, zlatých nebo směsi)
- 1 velké jablko (oloupané nebo neoloupané, podle vlastního uvážení) zbavené jadřinců a nakrájené na kousky
- 1/4 až 1/3 šálku majonézy
Nejlepší mrkvový salát – postup
- Smíchejte mrkev, rozinky, jablko a majonézu opatrně ve střední míse.
- Přikryjte a uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k podávání.
Celerový salát s jablky – recept
Měli jste někdy celerový salát s jablky? Pokud ne, určitě byste tuto vynikající kombinaci chutí měli vyzkoušet.
Celerový salát s jablky – ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 2 šálky jablka, nakrájeného na kousky
- 2 šálky nakrájeného celeru
- 1/2 šálku petrželky
- 1/3 šálku červené cibule, nakrájené na kousky
Celerový salát s jablky – postup
- Smíchejte olej, štávu z citronu, sůl a pepř.
- Do mísy přidejte jablka, celer, petrželku a cibuli, a důkladně promíchejte.
- Přidejte směs oleje, citronové šťávy, soli a pepře, a promíchejte.
Vrstvený salát s celerem – recept
Tento jednoduchý vrstvený salát s celerem je zdravý, křupavý a barevný a hodí se na každou párty.
Vrstvený salát s celerem – ingredience
- 1 hlávkový salát nakrájený na kousky
- 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 2-3 celerová žebra nakrájená na plátky (asi 1 šálek)
- 340 g mraženého hrášku, rozmrazeného
- 1 šálek majonézy
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 šálek strouhaného sýra čedar
- 125 g osmažené a rozdrobené slaniny
Postup na vrstvený salát s celerem
- Salát rovnoměrně rozprostřete na dno skleněné mísy. Navrch dejte červenou cibuli, celer a hrášek.
- Celer potřete majonézou a posypte cukrem. Navrch dejte sýr čedar a slaninu.
- Přikryjte a nechte vychladnout.
Nejlepší celerový salát – recept
Tento recept na celerový salát vás překvapí. Křupavý celer, opečené mandle, datle a parmazán dohromady vytvářejí neodolatelně svěží salát. Než začnete pracovat na ostatních ingrediencích, připravte si celer a vložte ho do ledové lázně.
Nejlepší celerový salát – ingredience
- 8 dlouhých řapíků celeru, nakrájených na kousky
- ½ šálku syrových mandlí
- 4 datle Medjool, zbavené pecky a nahrubo nasekané
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy (asi z 1 a ½ citronu)
- ¼ lžičky červených pepřových vloček
- Mořská sůl, podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 60 g sýru Parmigiano-Reggiano, nastrouhaného
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
Postup na nejlepší celerový salát
- Celer vložte do mísy s ledovou vodou a namočte ho na 20 minut, aby byl křupavější. Celer slijte, osušte utěrkou a nasypte do středně velké mísy.
- Mandle opečte na střední pánvi na mírném ohni za častého míchání, dokud nebudou voňavé a opečené, asi 5 až 7 minut. Přendejte je na prkénko a nasekejte je kuchařským nožem.
- Do mísy s okapaným celerem přidejte celerové listy, nasekané mandle, datle, citronovou šťávu a vločky červené papriky. Hojně osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte sýr a olivový olej a jemně promíchejte.
- Ochutnejte a přidávejte další sůl, pepř a/nebo vločky červené papriky, dokud nedosáhnete neodolatelné rovnováhy mezi slaným, pikantním, trpkým a sladkým.
- Podávejte při pokojové teplotě nebo vychlazené. Tento salát vydrží dobře přikrytý a vychlazený asi 3 dny (před podáváním znovu promíchejte a slijte část přebytečné tekutiny).

Celerový salát s jablky – recept
Tento jednoduchý recept na celerový salát už nemůže být lepší! S jablky, parmazánem a pikantní zálivkou pozvednete tuto zeleninu na novou úroveň.
Celerový salát s jablky – ingredience
- 8 celerových žeber a ½ šálku celerových listů
- 1 červené jablko
- 1 lžíce bílého vinného octa
- ½ lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička javorového sirupu nebo cukru
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
Celerový salát s jablky – postup
- Celerová žebra nakrájejte na tenké plátky. Odměřte celerové listy. Červené jablko nakrájejte na tenké plátky.
- Ve středně velké míse našlehejte bílý vinný ocet, dijonskou hořčici, javorový sirup nebo cukr a košer sůl. Postupně po lžících přilévejte olivový olej.
- V jiné míse smíchejte celer a celerové listy s jablkem, dresinkem a hoblinkami parmazánu. Podávejte ihned nebo nechte v chladničce až do podávání.
- Nejlépe chutná v den přípravy, ale zbytky můžete několik dní uchovávat v chladničce (v případě potřeby je osvěžte trochou octa nebo soli).
Celerový salát z čerstvého celeru – recept
Tento jednoduchý recept na celerový salát je hotový za méně než deset minut. Stačí, když do velké mísy vhodíte nakrájený celer spolu s jablky, ořechy a čerstvými bylinkami a připravíte si jednoduchý salát.
Celerový salát z čerstvého celeru – ingredience
- 1 středně velká šalotka (jemně nasekaná)
- ½ lžičky celerového semínka
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velký citron (odšťavněný)
- 10 středně velkých řapíkatých celerů (nakrájených na tenké plátky)
- 1 střední jablko (zbavené jádřinců a nakrájené na tenké plátky)
- ¼ šálku opražených lískových oříšků (nahrubo nasekaných)
- ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup na celerový salát z čerstvého celeru
- Ve velké míse prošlehejte šalotku, celerová semínka a černý pepř spolu s olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Do mísy přidejte celer, jablko, lískové oříšky a petržel a pak je jemně promíchejte, dokud se dobře nepromíchají s olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Podávejte ihned nebo zbytky uchovávejte v chladničce až 3 dny.