Tahini pasta – recept

Veganské recepty
Tahini pasta recept

Tahini pasta a sezamová tahini pasta jsou nezbytnými ingrediencemi v kuchyni každého vegana. Tyto rostlinné pasty jsou nejen chutné, ale také nabité živinami a zdravými tuky, což je pro vegany důležité. V tomto článku se podíváme na to, co tahini pasta a sezamová tahini pasta jsou, jak se připravují a jak je používat v různých jídlech.

Tahini pasta a sezamová tahini pasta jsou vyrobeny z pražených a mletých sezamových semen. Tahini pasta se vyrábí z bílých sezamových semen, zatímco sezamová tahini pasta se vyrábí z hnědých sezamových semen. Tyto pasty jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a minerály, jako je hořčík, železo a vápník.

Tahini pasta recept
Tahini pastu si můžete vyrobit i sami doma.

Tahini pasta

Použití tahini pasty a sezamové tahini pasty je v kuchyni vegana velmi rozmanité. Mohou být použity jako náplň do wrapů a tortil ke zdravé večeři, jako omáčka ke grilovaným zeleninám, do humusu nebo jako základ pro dipy a salátové dresinky. Tyto pasty také mohou být použity jako náhrada másla nebo margarínu v pečení.

Příprava tahini pasty a sezamové tahini pasty je velmi snadná. Stačí jen smíchat sezamová semena s olejem a rozmixovat je v mixéru nebo v mlýnku na kávu, dokud nevznikne hladká pasta. Je také možné přidat další přísady, jako je česnek nebo citronová šťáva, pro lepší chuť.

Co je tahini

Tahini je blízkovýchodní pokrm vyrobené z opečeného mletého loupaného sezam, které se podává samostatně (jako dip) nebo jako hlavní přísada do humusu, baba ghanoush a halvy.

Tahini se používá v kuchyních Levanty a východního Středomoří, na jižním Kavkaze a také v některých částech severní Afriky. Sezamová pasta (i když se nenazývá tahini) se používá také v některých východoasijských kuchyních.

Tahini recept

Tahini má bohatou oříškovou chuť, která se skvěle hodí do dresinků, dipů a pomazánek, jako je například hummus. V některých obchodech může být trochu drahá, a vzhledem k tomu, že je tak snadné si ji vyrobit doma, napadlo nás, že se o ni s vámi podělíme. Vše, co potřebujete, je jedna ingredience a kuchyňský robot.

Domácí tahini ingredience

  • 3 šálky syrových sezamových semínek

Tahini pasta – postup

  1. Sezamová semínka opékejte na velké pánvi na středním plameni, dokud lehce nezezlátnou. Neustále míchejte. Semínka se dále „opékají“, i když je sundáte z ohně, proto dávejte pozor, abyste je nepřepražili.
  2. Vychladlá opražená semínka přendejte do kuchyňského robotu (ideálně 600W nebo výkonnějšího) a mixujte 5 až 7 minut.
  3. Klíčem k hladkému a řídkému tahini je dát mu čas, takže mixujte dál. Přendejte do nádoby a vychutnejte si!

Tahini pasta recept

Domácí tahini je tak snadné vyrobit. Náš recept je rychlý a připravuje tahini, které chutná mnohem lépe než cokoli, co můžete koupit v obchodě.

Tahini pasta ingredience

  • 1 šálek sezamových semínek, nejlépe loupaných
  • 2 až 4 lžíce neutrálního ochuceného oleje, například z hroznových jader, rostlinného nebo lehkého olivového oleje
  • špetka soli, nepovinně

Tahini pasta recept

  1. Sezamová semínka přidejte do širokého suchého hrnce na středně nízkou teplotu a za stálého míchání opékejte, dokud semínka nezískají vůni a velmi lehkou barvu (ne hnědou), 3 až 5 minut. Pozor, sezamová semínka se mohou rychle spálit.
  2. Přeneste opražená semínka na plech nebo velký talíř a nechte je zcela vychladnout.
  3. Do mísy kuchyňského robotu přidejte sezamová semínka a zpracujte je na drobivou pastu, asi 1 minutu.
  4. Přidejte 3 lžíce oleje a zpracovávejte další 2 až 3 minuty, přičemž několikrát přestaňte seškrabovat dno a stěny kuchyňského robotu. Zkontrolujte konzistenci tahini. Měla by být hladká, ne zrnitá, a měla by být sypká. Možná bude třeba zpracovávat ještě další minutu nebo přidat další lžíci oleje.
  5. Tahini ochutnejte a podle chuti osolte. Zpracovávejte ji 5 až 10 sekund, aby se promíchala.
  6. Tahini skladujte zakryté v lednici po dobu jednoho měsíce. Možná si všimnete, že se časem oddělí, podobně jako přírodní arašídové máslo. Pokud se tak stane, před použitím tahini pořádně promíchejte.
Tahini pasta recept
Sezamovou tahini pastu můžete použít třeba do salátů.

Sezamová pasta – tahini pasta – recept

Tento domácí recept na tahini je snadný na přípravu a obsahuje pouze jednu ingredienci – loupaná sezamová semínka – a je mnohem lepší než kupovaný v obchodě. Použijte sezamovou pastu k přípravě hummusu, tahini omáčky nebo si s ní posypte avokádový toast

Sezamová pasta ingredience

  • 3 šálky loupaných sezamových semínek
  • štědrá špetka soli nebo podle chuti
  • 1 a 1/2 – 2 lžíce oleje (sezamový, lehký olivový, avokádový, řepkový atd.)
  • 1/2 – 1 lžička česnekového prášku

Sezamová pasta – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Semínka položte na pekáč nebo plech s okrajem a pečte je asi 10 až 15 minut, přičemž je každých pár minut přemístěte, aby se semínka na dně nespálila.
  3. Jakmile semínka opečete a trochu vychladnou, vložte je do kuchyňského robotu nebo vysokorychlostního mixéru (přidejte volitelně sůl/česnekový prášek) a zpracujte je do krémové konzistence, přičemž několikrát přestaňte seškrabávat po stranách. V závislosti na vašem vybavení bude proces mixování trvat přibližně 5-10 minut.
  4. Uchovávejte ve spíži 1 měsíc (možná i déle) ve vzduchotěsné nádobě. Pro dosažení maximální čerstvosti skladujte v lednici až 6 měsíců.

Sezamová pasta tahini – recept

Tato sezamová pasta tahini z pouhých dvou ingrediencí je veganská a bezlepková, má lahodně bohatou a opečenou chuť a skvěle se hodí na přípravu sezamových latté nebo lahodných dipů a pečení.

Sezamová pasta tahini – ingredience

  • 500 g černých sezamových semínek
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1/8 lžičky soli nepovinně

Sezamová pasta tahini – postup

  1. Nejprve rozmixujte černá sezamová semínka ve vysokorychlostním kuchyňském robotu/mixéru tak, abyste získali drobivou pastu.
  2. Poté přilijte sezamový olej a znovu mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Čím déle budete mixovat, tím bude pasta řidší.
  3. Tu pak můžete skladovat ve vzduchotěsné skleněné nádobě a uchovávat v lednici až měsíc.
Tahini pasta recept
Tahini pasta se bude skvěle vyjímat například v humusu.

Tahini recepty

Tahini pastu můžete použít do celé řady nejrůznějších receptů. Tahini najde své využití například v tahini dresinku, stejně jako v nejrůznějších omáčkách a dipech. Tahini pastu zaručeně uplatníte také při přípravě řepných placiček.

Tahini pasta a sezamová tahini pasta jsou zdravé a chutné ingredience, které by neměly chybět v kuchyni žádného vegana. Tyto pasty jsou velmi všestranné a mohou být použity v mnoha jídlech a tahini receptech.

Příprava tahini pasty a sezamové tahini pasty je velmi snadná, takže si je můžete připravit doma a ušetřit tak peníze.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang