Kapustové karbanátky – bez masa – recepty

Veganské recepty
Kapustove karbanatky

Kapustové karbanátky jsou dalším výtečným pokrmem, který si můžete připravit z kapusty. Jsou zdravé, chutné, rozplývají se na jazyku a dokonale vás zasytí. Kapustové karbanátky můžete využít všemi možnými způsoby, připravit je s pestrou škálou nejrůznějších příloh, nebo je třeba použít do vegetariánských hamburgerů.

Kapustové karbanátky představují skvělou alternativu k tradičním masovým karbanátkům. Jsou také mnohem zdravější, lehčí, a jejich chuť si můžete za pomoci koření a dochucovadel přizpůsobit prakticky na míru.

Ukážeme vám, jak si připravit karbanátky s kapustou na několik různých způsobů. Kapustové karbanátky chutnají skvěle například s bramborami nebo salátem.

TIP: Milovníci kapusty mohou vyzkoušet také polévku z kapustiček. Nebo si můžete připravit zelné placky z kysaného zelí, které jsou plné chuti!

Kapustove karbanatky
Ke kapustovým karbanátkům můžete podávat třeba zelí.

Kapustové karbanátky – recept

Tyto kapustové karbanátky jsou tak šťavnaté a chutné. Jakmile je jednou vyzkoušíte, nebudete chtít vyzkoušet žádný jiný recept na karbanátky. Jejich příprava je opravdu snadná, hodí se k obědu, večeři nebo i jako příloha.

Tyto karbanátky můžete smažit nebo péct. Podávat je můžete s oblíbenou omáčkou a vychutnat si tak dokonalé jídlo.

Kapustové karbanátky – ingredience

  • 350 g kapusty
  • 1/2 cibule
  • Voda na vaření
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 2 lžíce majonézy
  • Sůl podle chuti
  • Černý pepř podle chuti
  • 50 g (6 lžic) mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Na omáčku

  • 3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžička nasekané petrželky

Kapustové karbanátky – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Kapustu a cibuli nakrájejte nadrobno. Vložte je do velké mísy, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát. Scedíme a vložíme do mísy.
  3. Nasekanou petrželku, rozmačkaný česnek, mleté hovězí maso, vejce, majonézu, sůl, pepř, jedlou sodu a mouku. Promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Vytvarujte kuličky/placičky. Uspořádejte je na plech vyložený pergamenovým papírem.
  5. Pečte 25-30 minut, dokud nezezlátnou.
  6. Mezitím připravte omáčku na namáčení: v malé misce prošlehejte majonézu, chilli a petrželku.
  7. Podávejte teplé nebo studené.

Kapustové karbanátky bez masa – výborné kapustové karbanátky bez masa – recept

Upečte si doma lahodné kapustové karbanátky bez masa. Věřte, že nepoznáte rozdíl, pochutnáte si, a navíc se budete stravovat ohleduplně.

Kapustové karbanátky bez masa – ingredience

  • 4 šálky kapusty, jemně nakrouhané
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 šálku cizrnové mouky nebo bezlepkové hladké mouky
  • 1/4 šálku vody (nepovinné)
  • 1 lžička soli

Na omáčku

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 středně velké rajče, nakrájené na kousky
  • 2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 šálek vody
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička soli nebo podle chuti
  • 1/4 šálku kešu oříšků plus 1/2 šálku vody nebo cizrnová mouka, pokud neobsahuje ořechy
  • 2 lžíce nasekaných lístků koriandru, na ozdobu

Výborné kapustové karbanátky bez masa – postup

  1. Kapustu vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemno. Krouhanou kapustu přendejte do mísy a dejte stranou. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na pečení lehce vymažte tukem a dejte stranou.
  2. Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej, přidejte cibuli, česnek a vařte, dokud cibule nezměkne. Vmíchejte koriandr, kmín a ještě minutu vařte. Přidejte kapustu a za stálého míchání vařte asi 5 minut, nebo dokud zelí nezměkne.
  3. Podle chuti osolte. Kapustu přendejte do mísy a nechte vychladnout. Vmíchejte cizrnovou mouku a dobře promíchejte, aby vzniklo těsto.
  4. Pokud těsto nedrží pohromadě, může být potřeba přidat vodu.
  5. Z kapustového těsta vytvarujte stejně velké kuličky. přeneste je na plech a pečte 25-30 minut, po 15 minutách je obraťte. Mezitím si připravte omáčku.
  6. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej nebo vodu, přidejte cibuli a vařte ji asi 4 minuty doměkka. Přidejte česnek a zázvor a vařte asi 1 minutu. Vmíchejte rajčata a vařte další 2 minuty.
  7. Přidejte kari, papriku, (pouze v případě, že neobsahuje ořechy, přidejte 1/4 šálku cizrnové mouky) za stálého míchání asi 1 minutu. Vmíchejte kokosové mléko, vodu, kajenský pepř a sůl podle chuti. Přikryjte hrnec a přiveďte k varu.
  8. Snižte teplotu a vařte asi 10 minut, mezitím rozmixujte kešu oříšky s vodou. Směs kešu přidejte do kari omáčky a promíchejte. Vařte, dokud nezhoustne. Vypněte oheň, přidejte kapustové karbanátky a promíchejte. Ozdobte lístky koriandru.
Kapustove karbanatky
Kapustové karbanátky lze připravit i v troubě.

Kapustové karbanátky v troubě – recept

Kapustové karbanátky si můžete připravit také v troubě. Ke kapustovým karbanátkům v troubě můžete podávat brambory, rýži, nebo třeba zeleninovou směs.

Kapustové karbanátky v troubě – ingredience

  • 1/2 hlávky kapusty
  • 2 malé cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžíce kari
  • 1 lžička mletého koriandru
  • po 1/2 lžičce kurkumy, kmínu, sušené petrželky a papriky
  • po 1/4 lžičce česnekového prášku a mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/8-1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 a 1/2 šálku cizrnové mouky
  • 1/2 šálku vody podle potřeby
  • Olej na smažení

Kapustové karbanátky v troubě – postup

  1. Kapustu, cibuli a mrkev nakrouhejte najemno. To lze provést buď v kuchyňském robotu, nebo nožem a ručním struhadlem, pokud ho nemáte.
  2. Vše vložte do velké mísy a posypte solí.
  3. Rukama ji minutu nebo dvě v soli masírujte, aby se zelenina lépe obalila.
  4. Odstavte na 5-10 minut, aby zelenina odpočívala a změkla.
  5. Během čekání odměřte všechno koření a smíchejte je v malé misce.
  6. Přidejte koření k zelenině a promíchejte ho buď rukama, nebo dřevěnou lžící.
  7. Prosejeme cizrnovou mouku a po troškách ji přidáváme k zelí a mícháme dřevěnou lžící.
  8. Cílem je vytvořit téměř těstovitou směs. Nejlépe do ní zasahujte rukama, abyste se ujistili, že jste zeleninu dobře pokryli.
  9. Pro začátek přidejte několik lžic vody a promíchejte ji. Chcete, aby se směs spojila do malých kuliček velikosti vlašského ořechu. Pokud se vám zdá suchá, přidávejte po troškách další vodu. Jakmile vytvoříte těsto na karbanátky, předehřejte troubu na 170 °C.
  10. Hotové karbanátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 ve střední části trouby, poté přesuňte na 10 minut do vyšší části trouby a zároveň snižte teplotu na 160 °C.
  11. Vyjměte z trouby a můžete podávat.

Karbanátky s kapustou – recept

Vyzkoušejte tyto báječné karbanátky s kapustou. Chutnají naprosto skvěle, a rozhodně jimi můžete pohostit i strávníky, kteří běžně neholdují vegetariánským jídlům.

Karbanátky s kapustou – ingredience

  • 1 cibule
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 1/2 hlávky kapusty (střední)
  • Sůl
  • 600 g mletého sojového masa
  • Černý pepř
  • Koriandr
  • 2 stroužky česneku

Na omáčku

  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 1 cibule
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • 2 rajčata (nastrouhaná)
  • Sůl
  • Černý pepř
  • 1 lžička cukru
  • 6 lžic zakysané smetany

Karbanátky s kapustou – postup

  1. Nakrájejte cibuli a nastrouhejte mrkev. Nakrájejte si na tenké plátky 1/2 zelí a pak si je připravte k vaření.
  2. Rozpalte pánev a přidejte olej na vaření. Osmahněte cibuli a mrkev, a když cibule zprůsvitní, přidejte zelí.
  3. Duste na mírném ohni po dobu 15 minut. Osolte a dobře promíchejte. Po uvaření vložte do mísy.
  4. Přidejte sojové maso a ochuťte ho solí, pepřem, koriandrem a prolisovaným česnekem. Dobře promíchejte a poté začněte tvořit karbanátky oválného tvaru. Odložte je stranou.
  5. Smažte karbanátky, dokud nezískají z každé strany zlatohnědou barvu. Odložte je stranou.
  6. Je čas na omáčku. Nakrájejte cibuli, nastrouhejte mrkev a orestujte je. Během vaření můžete začít strouhat rajčata.
  7. Na pánev s cibulí a mrkví nasypte nastrouhaná rajčata. Vařte, dokud se nerozvaří.
  8. Přidejte sůl, pepř a cukr. Jakmile uvidíte, že je omáčka uvařená, můžete přidat 6 lžic zakysané smetany. Vařte, dokud nezhoustne. Vypadá to lahodně, že?
  9. Vymažte pekáč olejem a vložte do něj zeleninové karbanátky. Navrch rozetřete omáčku a pečte při 190 °C po dobu 35 minut.
  10. Navrch posypte nasekanou petrželkou. Pochutnejte si.
Kapustove karbanatky
Kapustové karbanátky chutnají výborně i s omáčkou.

Babiččiny kapustové karbanátky – recept

Zavzpomínejte na pohodové dětství a připravte si doma tyto báječné babiččiny kapustové karbanátky, ovšem ve vegetariánské verzi. Maso v kapustě nahradíte uzeným tofu.

Babiččiny kapustové karbanátky – ingredience

  • 1 hlávka kapusty
  • 4 vejce
  • 1 balení uzeného tofu
  • Sůl, pepř, koření dle chuti
  • 4 vejce
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • Mouka, strouhanka
  • 1 cibule

Babiččiny kapustové karbanátky – postup

  1. Kapustu uvařte, nakrájejte na kousky a umelte v mixéru.
  2. Umletou kapustu vložte do mísy, přidejte 3 vejce, nakrájené tofu, sůl, pepř a koření a promíchejte.
  3. Cibuli nakrájejte a přidejte ke směsi spolu s česnekem.
  4. Promíchejte a postupně přisypávejte mouku a strouhanku, dokud nevznikne vhodná směs na karbanátky.
  5. Vytvarujte karbanátky a z obou stran je opékejte ve vhodné pánvi na rozpáleném oleji.

© 2023 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang