Polévka z růžičkové kapusty – recept

Veganské recepty
Polevka z ruzickove kapusty recept

Milovníci polévek by rozhodně měli vyzkoušet báječnou polévku z růžičkové kapusty. Polévka z růžičkové kapusty vás báječně zasytí, skvěle chutná, a je také velmi zdravá. Její příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.

Polévka z malých kapustiček nejen vypadá lákavě, ale také skvěle chutná. Je jen na vás, jaké ingredience se rozhodnete použít do polévky z růžičkové kapusty, a jakým kořením ji dochutíte.

Milovníci krémových polévek si mohou polévku z kapustiček zjemnit rostlinnou smetanou, a to jak klasickou, tak třeba i rostlinnou zakysanou. Základem pro polévku může být třeba poctivý zeleninový vývar, jako druhý chod můžete servírovat třeba báječný grilovaný květák.

TIP: Pokud kapusta není zrovna váš šálek čaje, vyzkoušejte mrkvovou polévku.

Polevka z ruzickove kapusty recept
Polévku z růžičkové kapusty si můžete připravit na spoustu různých způsobů.

Polévka z růžičkové kapusty – recept

Polévka z růžičkové kapusty je úžasný pokrm, který lze podávat od konce léta po celé chladné zimní měsíce. Je velmi snadná na přípravu a chutná výborně. Podle vašich preferencí ji můžete podávat hustou nebo krémovou a doplnit ji kouskem křupavého chleba.

Polévka z růžičkové kapusty – ingredience

  • 1 pórek, očištěný a nakrájený
  • 2 stonky celeru,nakrájené na kousky
  • 3 střední mrkve, nakrájené na kousky
  • 4 žluté brambory střední, nakrájené
  • 1 pastinák, celý nebo nakrájený na kousky
  • 3 šálky růžičkové kapusty, očištěné, s odstraněnými vnějšími listy, celé nebo rozkrojené na poloviny
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje nebo rostlinného tuku + volitelně další extra panenský olivový olej na zakápnutí k dokončení polévky
  • 5 šálků zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku husté rostlinné smetany
  • Citronová šťáva (nepovinně, pár kapek do každé misky pro zvýraznění chuti)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • polévkové koření (volitelně podle chuti)

Polévka z růžičkové kapusty – postup

  1. Veškerou zeleninu omyjte a nakrájejte.
  2. Ve velkém hrnci s poklicí rozehřejte rostlinný tuk nebo olivový olej, přidejte pórek a vařte asi 3 minuty, dokud nezměkne.
  3. Přidejte mrkev a celer a vařte další 3-4 minuty.
  4. Přidejte růžičkovou kapustu, brambory a pastinák.
  5. Přilijte vývar, přiklopte a vařte asi 20-25 minut, dokud není všechna zelenina uvařená.
  6. Do hrnku nalijte rostlinnou smetanu a pomalu přidávejte do polévky, abyste ji zjemnili.
  7. Zkontrolujte, zda je polévka kořeněná, a dochuťte ji podle potřeby solí a pepřem.
  8. Ozdobte petrželkou a podávejte s křupavým chlebem.
  9. Pro zvýraznění chuti přidejte několik kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, kapku extra panenského olivového oleje a několik kapek polévkového koření (vše není povinné).
Polevka z ruzickove kapusty recept
Polévku z růžičkové kapusty můžete zjemnit smetanou.

Růžičková kapusta polévka – recept

Zajímá vás, jak se vaří růžičková kapusta polévka? Máme pro vás recept na naprosto dokonalou, lahodně krémovou polévku z růžičkové kapusty.

Ingredience na růžičková kapusta polévka

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 žebro celeru
  • 1 velká šalotka nebo malý pórek
  • 1 až 2 lžíce rostlinného tuku nebo rostlinného másla
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli a další podle chuti
  • 3 šálky zeleninového vývaru

Růžičková kapusta polévka – postup

  1. Odřízněte a vyhoďte konce stonků růžičkové kapusty. Klíčky nahrubo nakrájejte na podobně velké kousky, aby se rovnoměrně uvařily. Nakonec se z nich udělá pyré, takže nejde o soutěž krásy. Odložte je stranou.
  2. Ořízněte a nahrubo nakrájejte celer, oloupejte a nahrubo nakrájejte šalotku nebo pórek.
  3. Rostlinný tuk rozehřejte v malém hrnci na středním plameni. Jakmile se rozpustí, přidejte celer a šalotku. Posypte je solí a za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 3 minuty.
  4. Přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu a promíchejte. Za občasného míchání vařte, dokud růžičková kapusta nezíská světlejší odstín zelené, asi 2 minuty. Přidejte vývar a vše přiveďte k varu.
  5. Snižte teplotu, aby se udržoval stálý var, částečně přikryjte a vařte, dokud růžičková kapusta zcela nezměkne, asi 10 minut.
  6. Pomocí ručního ponorného mixéru polévku zcela rozmixujte. Můžete to udělat i v mixéru, ale nezapomeňte polévku nejprve nechat trochu vychladnout, pracovat po dávkách a přes horní část mixéru položit kuchyňskou utěrku pro případ, že by se polévka vlivem tepla rozstříkla.
  7. Nezapomeňte polévku mixovat o něco déle, než si myslíte, že je nutné; chcete, aby byl výsledný produkt co nejhladší.
  8. Pokud chcete, vmíchejte rostlinnou smetanu.
  9. Polévku podávejte horkou a podle chuti ji posypte čerstvě namletým černým pepřem. Dobrou chuť!

Polévka z kapustiček – recept

Připravit si můžete také tuto báječnou, zdravou polévku z kapustiček. Pochutnejte si na báječné a výživné polévce z kapustiček.

Polévka z kapustiček – ingredience

  • 5 šálků růžičkové kapusty oříznuté, očištěné a nakrájené na půlky
  • 1 šálek oloupaných a na podobně velké kostky nakrájených brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku nasekané nahrubo
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálku nastrouhaného rostlinného sýra
  • 2 lžičky provensálských bylinek
  • Červené pepřové vločky podle chuti
  • ¼ šálku rostlinného mléka
  • Sůl a černý pepř podle chuti

Polévka z kapustiček – postup

  1. Na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou a nezačnou vonět.
  2. Přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu, na kostičky nakrájené brambory, bylinky de Provence a restujte asi 3 minuty.
  3. Osmaženou zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a poté ji dochuťte solí, černým pepřem a vločkami červené papriky, promíchejte a hrnec přiklopte.
  4. Snižte teplotu a vařte, dokud brambory a růžičková kapusta nezměknou vidličkou (řekněme 10-15 minut). Odstavte hrnec ze sporáku a ponorným mixérem polévku rozmixujte dohladka.
  5. Do horké polévky vmíchejte rostlinné mléko, nastrouhaný rostlinný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí, ochutnejte a podle potřeby osolte.
  6. Podávejte do misek a navíc s nakrájenou čerstvou růžičkovou kapustou a křupavým chlebem nebo opečeným rostlinným sýrem.
Polevka z ruzickove kapusty recept
Polévka z růžičkové kapusty chutná výborně třeba s opečeným chlebem.

Kapustová polévka z růžičkové kapusty – kapustová polévka krémová – recept

Tato kapustová polévka z růžičkové kapusty s rostlinným sýrem vás dokonale zasytí, dodá vám potřebnou energii, a navíc chutná opravdu božsky.

Kapustová polévka z růžičkové kapusty – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje a další na pokapání
  • 2 střední cibule, nakrájené na kousky
  • 300 g vařené růžičkové kapusty
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • 100 g rostlinného sýra, nastrouhaného, plus další na podávání

Postup – kapustová polévka krémová

  1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej a na mírném ohni osmahněte cibuli do měkka (8-10 minut). Mezitím nahrubo nakrájejte polovinu kapustiček a zbytek nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti.
  2. Do pánve přidejte česnek a 1 minutu smažte, poté přidejte nakrájené klíčky a vývar, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Sundejte pánev z ohně a nechte ji mírně vychladnout.
  3. Polévku propasírujte. Do pánve vmíchejte rostlinnou smetanu, zbylé klíčky, rostlinný sýr a trochu koření a vařte 2-3 minuty nebo dokud se rostlinný sýr nerozpustí.
  4. Podávejte s kapkou olivového oleje a posypané dalším sýrem.

TIP: Máte-li rádi zeleninové krémy, připravte si i tuto krémovou česnekovou polévku.

Polevka z ruzickove kapusty recept
Hotovou polévku z růžičkové kapusty můžete posypat slunečnicovými seminky.

Kapustičková polévka – recept

Tato kapustičková polévka je zcela rostlinná, krémová, a je ideální ke konzumaci v nejchladnějších zimních dnech.

Kapustičková polévka ingredience

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku mletého
  • 2 mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 velké celerové žebro nakrájené na kostičky
  • 1 plechovka bílých fazolí canellini
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 750 g brambor rozkrojených na poloviny
  • 340 g drcené růžičkové kapusty
  • rostlinný sýr
  • vločky červené papriky na ozdobu

Postup – polévka z malých kapustiček

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte polovinu olivového oleje. přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer a vařte 5 minut nebo dokud cibule nezprůsvitní.
  2. Přidejte fazole cannellini, rozmarýn, tymián a promíchejte. přidejte vývar, 2 šálky vody a vydatně osolte a opepřete. Přiveďte polévku k varu a vařte 5 minut.
  3. Ponorným mixérem polévku rozmixujte. Přidejte brambory, znovu přiveďte k varu, snižte teplotu na střední stupeň a nechte vařit 10 až 15 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  4. Zatímco se brambory vaří, rozehřejte zbývající olej na velké pánvi na středním plameni. Přidejte růžičkovou kapustu, osolte ji a opepřete a vařte, dokud kapusta nezměkne a nezhnědne. Odstavte.
  5. Jakmile jsou brambory hotové, přidejte kapustičky do polévky, promíchejte a podávejte. Posypte sýrem a vločkami červené papriky.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang