
Milovníci polévek by rozhodně měli vyzkoušet báječnou polévku z růžičkové kapusty. Polévka z růžičkové kapusty vás báječně zasytí, skvěle chutná, a je také velmi zdravá. Její příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.
Polévka z malých kapustiček nejen vypadá lákavě, ale také skvěle chutná. Je jen na vás, jaké ingredience se rozhodnete použít do polévky z růžičkové kapusty, a jakým kořením ji dochutíte.
Milovníci krémových polévek si mohou polévku z kapustiček zjemnit rostlinnou smetanou, a to jak klasickou, tak třeba i rostlinnou zakysanou. Základem pro polévku může být třeba poctivý zeleninový vývar, jako druhý chod můžete servírovat třeba báječný grilovaný květák.
TIP: Pokud kapusta není zrovna váš šálek čaje, vyzkoušejte mrkvovou polévku.

Polévka z růžičkové kapusty – recept
Polévka z růžičkové kapusty je úžasný pokrm, který lze podávat od konce léta po celé chladné zimní měsíce. Je velmi snadná na přípravu a chutná výborně. Podle vašich preferencí ji můžete podávat hustou nebo krémovou a doplnit ji kouskem křupavého chleba.
Polévka z růžičkové kapusty – ingredience
- 1 pórek, očištěný a nakrájený
- 2 stonky celeru,nakrájené na kousky
- 3 střední mrkve, nakrájené na kousky
- 4 žluté brambory střední, nakrájené
- 1 pastinák, celý nebo nakrájený na kousky
- 3 šálky růžičkové kapusty, očištěné, s odstraněnými vnějšími listy, celé nebo rozkrojené na poloviny
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje nebo rostlinného tuku + volitelně další extra panenský olivový olej na zakápnutí k dokončení polévky
- 5 šálků zeleninového vývaru
- 1/2 šálku husté rostlinné smetany
- Citronová šťáva (nepovinně, pár kapek do každé misky pro zvýraznění chuti)
- Sůl a pepř podle chuti
- polévkové koření (volitelně podle chuti)
Polévka z růžičkové kapusty – postup
- Veškerou zeleninu omyjte a nakrájejte.
- Ve velkém hrnci s poklicí rozehřejte rostlinný tuk nebo olivový olej, přidejte pórek a vařte asi 3 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte mrkev a celer a vařte další 3-4 minuty.
- Přidejte růžičkovou kapustu, brambory a pastinák.
- Přilijte vývar, přiklopte a vařte asi 20-25 minut, dokud není všechna zelenina uvařená.
- Do hrnku nalijte rostlinnou smetanu a pomalu přidávejte do polévky, abyste ji zjemnili.
- Zkontrolujte, zda je polévka kořeněná, a dochuťte ji podle potřeby solí a pepřem.
- Ozdobte petrželkou a podávejte s křupavým chlebem.
- Pro zvýraznění chuti přidejte několik kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, kapku extra panenského olivového oleje a několik kapek polévkového koření (vše není povinné).

Růžičková kapusta polévka – recept
Zajímá vás, jak se vaří růžičková kapusta polévka? Máme pro vás recept na naprosto dokonalou, lahodně krémovou polévku z růžičkové kapusty.
Ingredience na růžičková kapusta polévka
- 500 g růžičkové kapusty
- 1 žebro celeru
- 1 velká šalotka nebo malý pórek
- 1 až 2 lžíce rostlinného tuku nebo rostlinného másla
- 1/2 lžičky jemné mořské soli a další podle chuti
- 3 šálky zeleninového vývaru
Růžičková kapusta polévka – postup
- Odřízněte a vyhoďte konce stonků růžičkové kapusty. Klíčky nahrubo nakrájejte na podobně velké kousky, aby se rovnoměrně uvařily. Nakonec se z nich udělá pyré, takže nejde o soutěž krásy. Odložte je stranou.
- Ořízněte a nahrubo nakrájejte celer, oloupejte a nahrubo nakrájejte šalotku nebo pórek.
- Rostlinný tuk rozehřejte v malém hrnci na středním plameni. Jakmile se rozpustí, přidejte celer a šalotku. Posypte je solí a za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 3 minuty.
- Přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu a promíchejte. Za občasného míchání vařte, dokud růžičková kapusta nezíská světlejší odstín zelené, asi 2 minuty. Přidejte vývar a vše přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, aby se udržoval stálý var, částečně přikryjte a vařte, dokud růžičková kapusta zcela nezměkne, asi 10 minut.
- Pomocí ručního ponorného mixéru polévku zcela rozmixujte. Můžete to udělat i v mixéru, ale nezapomeňte polévku nejprve nechat trochu vychladnout, pracovat po dávkách a přes horní část mixéru položit kuchyňskou utěrku pro případ, že by se polévka vlivem tepla rozstříkla.
- Nezapomeňte polévku mixovat o něco déle, než si myslíte, že je nutné; chcete, aby byl výsledný produkt co nejhladší.
- Pokud chcete, vmíchejte rostlinnou smetanu.
- Polévku podávejte horkou a podle chuti ji posypte čerstvě namletým černým pepřem. Dobrou chuť!
Polévka z kapustiček – recept
Připravit si můžete také tuto báječnou, zdravou polévku z kapustiček. Pochutnejte si na báječné a výživné polévce z kapustiček.
Polévka z kapustiček – ingredience
- 5 šálků růžičkové kapusty oříznuté, očištěné a nakrájené na půlky
- 1 šálek oloupaných a na podobně velké kostky nakrájených brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šálek nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku nasekané nahrubo
- 4 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálku nastrouhaného rostlinného sýra
- 2 lžičky provensálských bylinek
- Červené pepřové vločky podle chuti
- ¼ šálku rostlinného mléka
- Sůl a černý pepř podle chuti
Polévka z kapustiček – postup
- Na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou a nezačnou vonět.
- Přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu, na kostičky nakrájené brambory, bylinky de Provence a restujte asi 3 minuty.
- Osmaženou zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a poté ji dochuťte solí, černým pepřem a vločkami červené papriky, promíchejte a hrnec přiklopte.
- Snižte teplotu a vařte, dokud brambory a růžičková kapusta nezměknou vidličkou (řekněme 10-15 minut). Odstavte hrnec ze sporáku a ponorným mixérem polévku rozmixujte dohladka.
- Do horké polévky vmíchejte rostlinné mléko, nastrouhaný rostlinný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí, ochutnejte a podle potřeby osolte.
- Podávejte do misek a navíc s nakrájenou čerstvou růžičkovou kapustou a křupavým chlebem nebo opečeným rostlinným sýrem.

Kapustová polévka z růžičkové kapusty – kapustová polévka krémová – recept
Tato kapustová polévka z růžičkové kapusty s rostlinným sýrem vás dokonale zasytí, dodá vám potřebnou energii, a navíc chutná opravdu božsky.
Kapustová polévka z růžičkové kapusty – ingredience
- 2 lžíce olivového oleje a další na pokapání
- 2 střední cibule, nakrájené na kousky
- 300 g vařené růžičkové kapusty
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 650 ml zeleninového vývaru
- 4 lžíce rostlinné smetany
- 100 g rostlinného sýra, nastrouhaného, plus další na podávání
Postup – kapustová polévka krémová
- Na středně velké pánvi rozehřejte olej a na mírném ohni osmahněte cibuli do měkka (8-10 minut). Mezitím nahrubo nakrájejte polovinu kapustiček a zbytek nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti.
- Do pánve přidejte česnek a 1 minutu smažte, poté přidejte nakrájené klíčky a vývar, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Sundejte pánev z ohně a nechte ji mírně vychladnout.
- Polévku propasírujte. Do pánve vmíchejte rostlinnou smetanu, zbylé klíčky, rostlinný sýr a trochu koření a vařte 2-3 minuty nebo dokud se rostlinný sýr nerozpustí.
- Podávejte s kapkou olivového oleje a posypané dalším sýrem.
TIP: Máte-li rádi zeleninové krémy, připravte si i tuto krémovou česnekovou polévku.

Kapustičková polévka – recept
Tato kapustičková polévka je zcela rostlinná, krémová, a je ideální ke konzumaci v nejchladnějších zimních dnech.
Kapustičková polévka ingredience
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku mletého
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 1 velké celerové žebro nakrájené na kostičky
- 1 plechovka bílých fazolí canellini
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 4 šálky zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 750 g brambor rozkrojených na poloviny
- 340 g drcené růžičkové kapusty
- rostlinný sýr
- vločky červené papriky na ozdobu
Postup – polévka z malých kapustiček
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte polovinu olivového oleje. přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer a vařte 5 minut nebo dokud cibule nezprůsvitní.
- Přidejte fazole cannellini, rozmarýn, tymián a promíchejte. přidejte vývar, 2 šálky vody a vydatně osolte a opepřete. Přiveďte polévku k varu a vařte 5 minut.
- Ponorným mixérem polévku rozmixujte. Přidejte brambory, znovu přiveďte k varu, snižte teplotu na střední stupeň a nechte vařit 10 až 15 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Zatímco se brambory vaří, rozehřejte zbývající olej na velké pánvi na středním plameni. Přidejte růžičkovou kapustu, osolte ji a opepřete a vařte, dokud kapusta nezměkne a nezhnědne. Odstavte.
- Jakmile jsou brambory hotové, přidejte kapustičky do polévky, promíchejte a podávejte. Posypte sýrem a vločkami červené papriky.