Milovníci polévek by rozhodně měli vyzkoušet báječnou polévku z růžičkové kapusty. Polévka z růžičkové kapusty zasytí, skvěle chutná a je také velmi zdravá. Její příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.
Shrnutí obsahu
Růžičková kapusta je bohatá na vitamíny C, K a B6, stejně jako na minerály draslík, mangan a hořčík. Obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu.
Polévka z růžičkové kapusty má jemnou a sladkou chuť, která je obohacena o koření a bylinky. Lze ji dochutit podle svého gusta, například majoránkou, tymiánem, rozmarýnem nebo muškátovým oříškem.
Polévku z růžičkové kapusty lze podávat teplou nebo studenou. Je skvělým hlavním chodem, hodí se i jako předkrm nebo lehká večeře.
Polévka z růžičkové kapusty se snadno a rychle připravuje. Stačí uvařit kapustu ve vývaru s kořením a bylinkami a rozmixovat ji do hladka.
Polévka z malých kapustiček vypadá lákavě a také skvěle chutná. Je jen na vás, jaké ingredience se rozhodnete použít do polévky z růžičkové kapusty, a jakým kořením ji dochutíte.
Milovníci krémových polévek si mohou polévku z kapustiček zjemnit rostlinnou smetanou, a to jak klasickou, tak třeba i rostlinnou zakysanou. Základem pro polévku může být třeba poctivý zeleninový vývar, jako druhý chod můžete servírovat třeba báječný grilovaný květák.
Pokud kapusta není zrovna váš šálek čaje, vyzkoušejte mrkvovou polévku.
Polévka z růžičkové kapusty – recept
Polévka z růžičkové kapusty je úžasný pokrm, který lze podávat od konce léta po celé chladné zimní měsíce. Je velmi snadná na přípravu a chutná výborně. Podle vašich preferencí ji můžete podávat hustou nebo krémovou a doplnit ji kouskem křupavého chleba.
Ingredience:
- 1 pórek, očištěný a nakrájený
- 2 stonky celeru,nakrájené na kousky
- 3 střední mrkve, nakrájené na kousky
- 4 žluté brambory střední, nakrájené
- 1 pastinák, celý nebo nakrájený na kousky
- 3 šálky růžičkové kapusty, očištěné, s odstraněnými vnějšími listy, celé nebo rozkrojené na poloviny
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje nebo rostlinného tuku + volitelně další extra panenský olivový olej na zakápnutí k dokončení polévky
- 5 šálků zeleninového vývaru
- 1/2 šálku husté rostlinné smetany
- Citronová šťáva (nepovinně, pár kapek do každé misky pro zvýraznění chuti)
- Sůl a pepř podle chuti
- polévkové koření (volitelně podle chuti)
Postup:
- Veškerou zeleninu omyjte a nakrájejte.
- Ve velkém hrnci s poklicí rozehřejte rostlinný tuk nebo olivový olej, přidejte pórek a vařte asi 3 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte mrkev a celer a vařte další 3-4 minuty.
- Přidejte růžičkovou kapustu, brambory a pastinák.
- Přilijte vývar, přiklopte a vařte asi 20-25 minut, dokud není všechna zelenina uvařená.
- Do hrnku nalijte rostlinnou smetanu a pomalu přidávejte do polévky, abyste ji zjemnili.
- Zkontrolujte, zda je polévka kořeněná, a dochuťte ji podle potřeby solí a pepřem.
- Ozdobte petrželkou a podávejte s křupavým chlebem.
- Pro zvýraznění chuti přidejte několik kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, kapku extra panenského olivového oleje a několik kapek polévkového koření (vše není povinné).
Růžičková kapusta polévka – recept
Zajímá vás, jak se vaří růžičková kapusta polévka? Máme pro vás recept na naprosto dokonalou, lahodně krémovou polévku z růžičkové kapusty.
Ingredience:
- 500 g růžičkové kapusty
- 1 žebro celeru
- 1 velká šalotka nebo malý pórek
- 1 až 2 lžíce rostlinného tuku nebo rostlinného másla
- 1/2 lžičky jemné mořské soli a další podle chuti
- 3 šálky zeleninového vývaru
Postup:
- Odřízněte a vyhoďte konce stonků růžičkové kapusty. Klíčky nahrubo nakrájejte na podobně velké kousky, aby se rovnoměrně uvařily. Nakonec se z nich udělá pyré, takže nejde o soutěž krásy. Odložte je stranou.
- Ořízněte a nahrubo nakrájejte celer, oloupejte a nahrubo nakrájejte šalotku nebo pórek.
- Rostlinný tuk rozehřejte v malém hrnci na středním plameni. Jakmile se rozpustí, přidejte celer a šalotku. Posypte je solí a za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 3 minuty.
- Přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu a promíchejte. Za občasného míchání vařte, dokud růžičková kapusta nezíská světlejší odstín zelené, asi 2 minuty. Přidejte vývar a vše přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, aby se udržoval stálý var, částečně přikryjte a vařte, dokud růžičková kapusta zcela nezměkne, asi 10 minut.
- Pomocí ručního ponorného mixéru polévku zcela rozmixujte. Můžete to udělat i v mixéru, ale nezapomeňte polévku nejprve nechat trochu vychladnout, pracovat po dávkách a přes horní část mixéru položit kuchyňskou utěrku pro případ, že by se polévka vlivem tepla rozstříkla.
- Nezapomeňte polévku mixovat o něco déle, než si myslíte, že je nutné; chcete, aby byl výsledný produkt co nejhladší.
- Pokud chcete, vmíchejte rostlinnou smetanu.
- Polévku podávejte horkou a podle chuti ji posypte čerstvě namletým černým pepřem. Dobrou chuť!
Polévka z kapustiček – recept
Připravit si můžete také tuto báječnou, zdravou polévku z kapustiček. Pochutnejte si na báječné a výživné polévce z kapustiček.
Ingredience:
- 5 šálků růžičkové kapusty oříznuté, očištěné a nakrájené na půlky
- 1 šálek oloupaných a na podobně velké kostky nakrájených brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šálek nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku nasekané nahrubo
- 4 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálku nastrouhaného rostlinného sýra
- 2 lžičky provensálských bylinek
- Červené pepřové vločky podle chuti
- ¼ šálku rostlinného mléka
- Sůl a černý pepř podle chuti
Postup:
- Na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou a nezačnou vonět.
- Přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu, na kostičky nakrájené brambory, bylinky de Provence a restujte asi 3 minuty.
- Osmaženou zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a poté ji dochuťte solí, černým pepřem a vločkami červené papriky, promíchejte a hrnec přiklopte.
- Snižte teplotu a vařte, dokud brambory a růžičková kapusta nezměknou vidličkou (řekněme 10-15 minut). Odstavte hrnec ze sporáku a ponorným mixérem polévku rozmixujte dohladka.
- Do horké polévky vmíchejte rostlinné mléko, nastrouhaný rostlinný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí, ochutnejte a podle potřeby osolte.
- Podávejte do misek a navíc s nakrájenou čerstvou růžičkovou kapustou a křupavým chlebem nebo opečeným rostlinným sýrem.
Kapustová polévka z růžičkové kapusty – kapustová polévka krémová – recept
Tato kapustová polévka z růžičkové kapusty s rostlinným sýrem vás dokonale zasytí, dodá vám potřebnou energii, a navíc chutná opravdu božsky.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje a další na pokapání
- 2 střední cibule, nakrájené na kousky
- 300 g vařené růžičkové kapusty
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 650 ml zeleninového vývaru
- 4 lžíce rostlinné smetany
- 100 g rostlinného sýra, nastrouhaného, plus další na podávání
Postup:
- Na středně velké pánvi rozehřejte olej a na mírném ohni osmahněte cibuli do měkka (8-10 minut). Mezitím nahrubo nakrájejte polovinu kapustiček a zbytek nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti.
- Do pánve přidejte česnek a 1 minutu smažte, poté přidejte nakrájené klíčky a vývar, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Sundejte pánev z ohně a nechte ji mírně vychladnout.
- Polévku propasírujte. Do pánve vmíchejte rostlinnou smetanu, zbylé klíčky, rostlinný sýr a trochu koření a vařte 2-3 minuty nebo dokud se rostlinný sýr nerozpustí.
- Podávejte s kapkou olivového oleje a posypané dalším sýrem.
Máte-li rádi zeleninové krémy, připravte si i tuto krémovou česnekovou polévku.
Kapustičková polévka – recept
Tato kapustičková polévka je zcela rostlinná, krémová, a je ideální ke konzumaci v nejchladnějších zimních dnech.
Ingredience:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku mletého
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 1 velké celerové žebro nakrájené na kostičky
- 1 plechovka bílých fazolí canellini
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 4 šálky zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 750 g brambor rozkrojených na poloviny
- 340 g drcené růžičkové kapusty
- rostlinný sýr
- vločky červené papriky na ozdobu
Postup:
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte polovinu olivového oleje. přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer a vařte 5 minut nebo dokud cibule nezprůsvitní.
- Přidejte fazole cannellini, rozmarýn, tymián a promíchejte. přidejte vývar, 2 šálky vody a vydatně osolte a opepřete. Přiveďte polévku k varu a vařte 5 minut.
- Ponorným mixérem polévku rozmixujte. Přidejte brambory, znovu přiveďte k varu, snižte teplotu na střední stupeň a nechte vařit 10 až 15 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Zatímco se brambory vaří, rozehřejte zbývající olej na velké pánvi na středním plameni. Přidejte růžičkovou kapustu, osolte ji a opepřete a vařte, dokud kapusta nezměkne a nezhnědne. Odstavte.
- Jakmile jsou brambory hotové, přidejte kapustičky do polévky, promíchejte a podávejte. Posypte sýrem a vločkami červené papriky.