Růžičková kapusta – nejlepší recept

Veganské recepty
Ruzickova kapusta nejlepsi recept

Růžičková kapusta umí být mnohem chutnější, než si možná někteří z nás jako děti představovali. Jakmile se oprostíte od předsudků a asociací, které jsou s růžičkovou kapustou bohužel mnohdy spojené, zjistíte, že se jedná o lahodnou a zdraví prospěšnou potravinu, kterou si navíc můžete připravit na spoustu různých způsobů.

Růžičková kapusta patří do skupiny kapustovitých (Brassica oleracea) odrůd Gemmifera a pěstuje se pro své jedlé pupeny. Listová zelenina má obvykle 1,5-4,0 cm v průměru a připomíná miniaturní kapustu.

Růžičková kapusta je již dlouho oblíbená v belgickém Bruselu, odkud pochází anglická varianta jejího názvu – brussels sprout. Růžičkovou kapustu si můžete zapéct, osmahnout, nebo ji třeba přidat do polévky z růžičkové kapusty.

Růžičková kapusta

Předchůdci moderní růžičkové kapusty se pravděpodobně pěstovali již ve starověkém Římě. Růžičková kapusta, jak ji známe dnes, se pěstovala pravděpodobně již ve 13. století na území dnešní Belgie.

První písemná zmínka pochází z roku 1587. V 16. století se růžičková kapusta těšila oblibě v jižním Nizozemsku, odkud se nakonec rozšířila do chladnějších částí severní Evropy.

Ruzickova kapusta recept
Růžičková kapusta je zdravá a chutná zelenina.

Růžičková kapusta recept

Pokud nejste typickými fanoušky růžičkové kapusty, tento recept změní váš názor. Zatímco sýrová smetanová omáčka je zde hlavní hvězdou, slanina dodá pečené kapustě neodolatelnou kouřovou chuť a texturu.

Růžičková kapusta ingredience

  • 5 plátků slaniny
  • 3 lžíce másla
  • 2 malé šalotky, mleté
  • 1 kg růžičkové kapusty, rozpůlené
  • Sůl
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 3/4 šálku tučné smetany
  • 1/2 šálku rozdrobeného ostrého bílého čedaru
  • 1/2 šálku strouhaného sýru Gruyère

Růžičková kapusta recept

  1. Předehřejte troubu na 185 °C. Ve velké pánvi vhodné do trouby na středním ohni opékejte slaninu do křupava 8 minut. Smažte ji na talíři vyloženém papírovou utěrkou a poté ji nakrájejte. Slaninový tuk vyhoďte.
  2. Vraťte pánev na střední teplotu a rozpusťte máslo. Přidejte šalotku a růžičkovou kapustu a dochuťte solí a kajenským pepřem. Za občasného míchání vařte do změknutí, asi 10 minut.
  3. Odstavte z ohně a zakapejte hustou smetanou, poté posypte oběma sýry a slaninou.
  4. Pečte, dokud sýr nebude bublat, 12 až 15 minut (pokud sýr není zlatavý, přepněte troubu na pečení a 1 minutu opékejte).

Kapusta růžičková – recept

Kapusta růžičková se dá připravit na spoustu velmi lahodných způsobů. Přesvědčte se sami na vlastní kůži díky tomuto receptu.

Kapusta růžičková – ingredience

  • 500 g růžičkové kapusty, rozkrojené na poloviny
  • 15 g osoleného másla
  • 1 lžíce medu
  • 25 g opražených mandlí ve vločkách

Kapusta růžičková – postup

  1. Vyklopte růžičkovou kapustu do misky vhodné do mikrovlnné trouby a zalijte ji 1 lžící vody. Přikryjte a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon 4 minuty, dokud téměř nezměkne.
  2. Nechte okapat. V chladu vydrží až 24 hodin. Nejprve je nechte vychladnout.
  3. Přidejte máslo a med. Dobře dochuťte. V mikrovlnné troubě ohřívejte ještě 1 minutu, posypte mandlemi a podávejte.
Ruzickova kapusta recept
Růžičkovou kapustu můžete připravit i v mikrovlnce.

Kapustičky – nejlepší recept

Tyto báječné kapustičky zaručeně zachutnají i těm, kteří obyčejně růžičkové kapustě příliš neholduji. Kapustičky jsou v tomto případě zapečené v troubě.

Kapustičky – ingredience

  • 600 g růžičkové kapusty, oříznuté a rozpůlené, pokud je velká
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g nesoleného másla
  • 2 banánové šalotky, jemně nasekané
  • 50 g hladké mouky
  • 750 ml polotučného mléka
  • 100 ml dvojité smetany
  • 1 lžíce anglické hořčice
  • 150 g vyzrálého vegetariánského čedaru, nastrouhaného
  • 40 g sušené strouhanky (dobře se hodí panko)
  • 2 snítky tymiánu, natrhané lístky
  • 60 g blanšírovaných lískových oříšků, nahrubo nasekaných

Kapustičky zapečené – postup

  1. Přiveďte k varu mírně osolenou vodu v hrnci. Vhoďte klíčky a vařte je 3 minuty, poté je slijte a dejte stranou, aby se vysušily v páře.
  2. Rozehřejte olej a máslo ve středně velkém hrnci, dokud máslo nezpění, přidejte šalotku a vařte na mírném ohni 7 minut nebo do změknutí. Vmíchejte mouku a vařte 2 minuty.
  3. Odstavte z ohně a po několika dávkách zašlehejte mléko a průběžně šlehejte, dokud nezískáte hladkou omáčku. Vraťte na oheň a za stálého šlehání vařte 2 min. Prošlehejte smetanu, hořčici a čedar. Podle chuti dochuťte. Troubu předehřejte na 220 °C.
  4. Smíchejte sušenou strouhanku, lístky tymiánu a lískové oříšky. Vyklopte klíčky do hluboké zapékací mísy a přelijte je omáčkou. Navrch nasypte ořechovou strouhanku. V lednici vydrží až 24 hodin.
  5. Pečte ve středu trouby 20-25 minut nebo dokud nezezlátnou a neudělají se bublinky. Před podáváním nechte alespoň 10 minut odpočívat.

Recept růžičková kapusta

Vyzkoušet můžete také tento recept. Růžičková kapusta, kterou si podle něj připravíte, má jemně pikantní chuť chilli.

Růžičková kapusta ingredience

  • 600 g růžičkové kapusty, odříznuté od základu
  • 60 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
  • 1-2 lžičky chilli vloček
  • 1 citron, oloupaná kůra a šťáva

Recept růžičková kapusta

  1. Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou. Přidejte růžičkovou kapustu a vařte ji 4-5 minut, dokud nezměkne, poté ji slijte, nechte trochu vychladnout a pak ji nakrájejte na poloviny na výšku.
  2. Mezitím na velké pánvi na středním plameni rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a smažte ho asi 4 minuty, dokud nezezlátne, ale nespálí se. Česnek vyjměte děrovanou lžící a vyhoďte.
  3. Do oleje přidejte chilli vločky a velkou špetku soli, pak do pánve vložte klíčky řeznou stranou dolů a nechte je asi 10 minut vařit. Nepokoušejte se s nimi hýbat – díky tomu získají barvu.
  4. Přidejte zbylý olivový olej a citronovou šťávu a vařte ještě několik minut.
  5. Vyklopte je na velký servírovací talíř, posypte citronovou kůrou a dochuťte. Vydrží v nízké troubě 20 minut, než připravíte vše ostatní.
Ruzickova kapusta recept
Při přípravě růžičkové kapusty si můžete vyhrát s kombinacemi koření.

Dušená kapusta recept

Dušená kapusta recept patří mezi klasiky nejedné kuchyně. Připravte si díky tomuto postupu vynikající dušenou kapustu.

Dušená kapusta ingredience

  • 750 g růžičkové kapusty, oříznuté a rozkrojené napůl
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Dušená kapusta recept

  1. Ve velkém hrnci s parním košem přiveďte na prudkém ohni k varu jeden centimetr vody. Přidejte růžičkovou kapustu, přikryjte ji a vařte v páře, dokud nezměkne, ale zůstane jasně zelená, 4 až 5 minut.
  2. Vyjměte parní koš z hrnce a zakryjte jej pokličkou nebo jej přikryjte fólií, aby zůstal teplý.
  3. V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte olej a česnek a za častého míchání vařte, dokud česnek nezačne hnědnout, asi 60 sekund.
  4. Okamžitě vypněte oheň a do pánve přidejte růžičkovou kapustu, sůl a pepř. Promíchejte a ihned podávejte.

Zadělávaná kapusta – recept

Láká vás spíše příprava zadělávané kapusty? Vyzkoušejte tento recept s blazamikem a medem. Tato zadělávaná kapusta vás příjemně překvapí svou nevšední kombinací chutí.

Zadělávaná kapusta – ingredience

  • 1 kg růžičkové kapusty
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky medu

Zadělávaná kapusta recept

  1. Do středu trouby umístěte rošt a troubu zahřejte na 200 °C. Mezitím ořežte spodní část klíčků, pokud se vám zdají suché nebo zažloutlé, a oloupejte volné vnější listy.
  2. Každou růžičkovou kapustu rozkrojte přes stonek napůl.
  3. Růžičkovou kapustu položte na plech s okrajem. Přidejte olej a promíchejte. Osolte a opepřete a znovu promíchejte. Uspořádejte je řeznou stranou dolů.
  4. Pečte za stálého míchání v polovině pečení, dokud nejsou listy tmavě hnědé a křupavé a spodní strana kapusty hnědá, celkem 25 až 30 minut.
  5. Pokapejte balzamikovým octem a medem a promíchejte. Ihned podávejte.

Polévka z malých kapustiček – recept

Dalším způsobem, jak si chutně, zdravě a jednoduše připravit růžičkovou kapustu, je tato skvělá polévka z malých kapustiček. Tato polévka z růžičkové kapusty vás spolehlivě zasytí a potěší vás také svou jemnou, krémovou chutí.

Polévka z malých kapustiček ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 1 kg růžičkové kapusty
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/4 šálku smetany (rostlinné)

Polévka z malých kapustiček – postup

  1. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte cibuli do měkka. Přidejte růžičkovou kapustu a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 15-20 minut nebo dokud není kapusta uvařená.
  2. Polévkovou směs rozmixujte v kuchyňském robotu nebo ji propasírujte přes síto.
  3. Krémovou kapustovou polévku znovu ohřejte a podávejte se smetanou.

© 2023 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang