Grilovaný květák se zimním pestem

Veganské recepty

Květák je zde spojen s kaší z bílých fazolí ochucenou pestem a křupavou cibulkou. Pesto vydrží v lednici co do trvanlivosti asi týden. Je však tak dobré, že na zbytky nepřijde řada.

Složení

  • 3 šalotky nebo 1 cibule
  • olivový olej
  • 1 velký květák
  • 1 lžička mletého sušeného chilli
  • 2 x 400 g plechovky fazolí

BYLINKOVÉ PESTO

  • 25 g nesolených ořechů
  • 3-4 snítky dřevitých bylinek, jako je rozmarýn, tymián, petrželka
  • 1 citron

Metoda

Nakrájejte šalotku nebo cibuli na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte pořádnou dávku oleje a šalotku na něm pomalu smažte 15 minut, dokud nezezlátne. Vyjměte je děrovanou lžící a dejte stranou na kuchyňský papír.

Odřízněte stonek květáku a celý květák vařte 3 minuty v hrnci s osolenou vodou na mírném ohni, poté sceďte a nechte vychladnout. Poté vetřete chilli, mořskou sůl a černý pepř a zakápněte trochou oleje. Nechte stranou.

Na pesto opražte ořechy na suché pánvi na mírném ohni dozlatova a poté je buď rozbijte tloučkem a hmoždířem, nebo rozmixujte v kuchyňském robotu. Vyberte a přidejte bylinky se špetkou soli a znovu rozmixujte nebo rozetřete, dokud nevznikne řídká pasta. Dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem a dejte stranou.

Fazole a několik lžic jejich tekutiny zahřívejte na pánvi na mírném ohni po dobu 10 minut nebo dokud se nezahřejí. Rozmačkejte a vmíchejte 1 až 2 lžíce pesta. Rozehřejte pánev na vysokou teplotu.

Rozčtvrťte květák a nechte ho na pánvi 6 až 8 minut opékat, nebo dokud nezezlátne a nezuhelnatí. Rozdělte kaši na čtyři talíře a navrch dejte klín květáku, kapku bylinkového oleje a křupavou šalotku.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang