Recepty s kapustou

Veganské recepty

Kapusta je jednou z nejstarších plodin a je bohatým zdrojem vitamínů A, C a K, železa, vápníku, draslíku, fosforu a vlákniny. Pěstuje se po celém světě, ale v Evropě je její pěstování nejběžnější. Kapusta může pomoci snížit hladinu cholesterolu, což může pomoci předcházet srdečním chorobám a cukrovce.

Kapusta se může používat v mnoha různých pokrmech. Může se použít v salátech, zeleninových směsích, hustých podzimních polévkách a guláších, v různých druzích nákypů a těstovin. Kapusta je také skvělou ingrediencí pro zdravou stravu a jako zdroj kyseliny listové při kojení.

Kapusta patří v Čechách mezi tradiční podzimní suroviny. Ať už si vyberete klasickou hlávkovou kapustu, nebo vynikajicí kadeřávek, snadno je proměníte ve výtečná hřejivá jídla plná chutí a vitaminů.

Pokud hledáte způsoby, jak do vašeho jídelníčku zařadit kapustu, vyzkoušejte některé níže uvedené veganské recepty z kapusty, které můžete využít i tehdy, kdy hledáte vhodné nízkosacharidové recepty.

TIP: Hlávkové zelí je rovněž skvělou volbou pro Váš jídelníček, neboť má mnoho zdraví prospěšných účinků. Můžete si z něj připravit třeba skvělý zelný salát.

Kapusta může pomoci snížit hladinu cholesterolu, což může pomoci předcházet srdečním chorobám a cukrovce.

Kapusta recepty – kapustové zelí

Stejně jako zelí patří kapusta mezi košťálovou zeleninu, oproti zelí je ale kapusta měkčí. Kapusta má ve srovnání se zelím vyšší obsah sacharidů, bílkovin i vlákniny. Připravte si zelí z kapusty podle tohoto receptu a nahraďte jím to klasické.

Kapustové zelí – ingredience

  • 500 g kapusty
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • 2-3 lžíce 8% octu
  • 1 lžíce veganského sádla (kokosový olej s cibulí a česnekem)
  • 1 lžíce hladké mouky

Kapustové zelí – postup

  1. Cibuli pokrájejte, zpěňte na sádle, přilijte 400 ml vody, přidejte pokrájenou kapustu, rozetřený stroužek česneku, kmín, pepř, sůl a nechte 15 minut vařit.
  2. Hladkou mouku rozmíchejte ve troše studené vody a přilijte do vařící se kapusty. Nechte ještě chvíli provařit, přidejte 2-3 lžíce octa a dosolte dle chuti.
  3. Kapustové zelí podávejte s uzeným tempehem nebo tofu a vařeným bramborem.
Kapusta má ve srovnání se zelím vyšší obsah sacharidů, bílkovin i vlákniny.

Recept z kapusty – kapustové karbanátky bez masa

Tyto výborné kapustové karbanátky bez masa jsou chutnou a zdravou alternativou tradiční masové verze. Pokud chcete připravit kapustové karbanátky jako zcela bezmasý pokrm, nahraďte maso v kapustě ovesnými vločkami, dušenými houbami nebo veganským sýrem.

Kapustové karbanátky bez masa pečené v troubě se snadno připravují a lze je podávat jako předkrm nebo jako přílohu k různým pokrmům. Kapusta je skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů, takže je zdravou volbou pro každé jídlo. Má také nízký obsah kalorií a lze ji použít jako náhradu masa v mnoha pokrmech.

Kapustové karbanátky bez masa – ingredience

  • 2 šálky krouhaného zelí
  • 1/2 šálku vařené quinoy
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce veganské worcesterské omáčky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 šálku veganského parmezánu

Kapustové karbanátky bez masa – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte zelí, quinou, ovesné vločky, cibuli, česnek, olivový olej, worcesterskou omáčku, oregano, bazalku, kmín, sůl a pepř.
  3. Vytvarujte malé kuličky a položte je na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečte 15 minut nebo dozlatova.
  5. Posypte veganským parmezánem a podávejte.
Karbanátky z kapusty bez masa se snadno připravují a lze je podávat jako předkrm nebo jako přílohu k různým pokrmům.

Hlávková kapusta – recept na dušenou kapustu s bramborem

Staročeská klasika, kterou zvládne každý. Dejte kapustě šanci a pojďte se pustit do vaření. Zatímco takové zelí je velmi populární potravinou, kterou lidé milují jak syrovou, tak kysanou anebo dušenou, jeho příbuzná, kapusta, bývá velmi často opomínána. Její velký problém tkví v tom, že je syrová takřka nepoživatelná.

Je velmi tvrdá a může mít až trnitě štiplavou chuť. Žádá si tedy tepelnou úpravu, jenže právě při vaření se z ní uvolňuje vůně, která není každému úplně příjemná a mnoho lidí odradí od následné konzumace. Taková dušená kapusta je totiž nesmírně chutná a zároveň velmi zdravá. 

Dušená kapusta s bramborem – ingredience

  • 1/2 hlávky kapusty
  • 4 střední brambory (přibližně 350 g)
  • 1 malý brambor na zahuštění
  • 1 a 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml vody
  • Sůl
  • Pepř
  • Zeleninové ochucovadlo
  • Olivový olej

Dušená kapusta s bramborem – postup

  1. Nakrájejte cibuli najemno a dejte ji restovat na olivový olej do vyššího hrnce, počkejte, až cibule zezlátne.
  2. Přidejte nakrájenou kapustu a osolte, poduste ji přibližně 5 minut.
  3. Přidejte nakrájené brambory a podlijte vodou, duste pod poklicí 15 minut.
  4. Přidejte prolisovaný česnek.
  5. Duste pod poklicí dalších 10-15 minut.
  6. Zahustěte bramborem, který nastrouháte na nejjemnější straně struhadla tak, aby z bramboru byla kaše, duste dalších 10 minut.
  7. Dochuťte solí, pepřem a zeleninovým ochucovadlem.
  8. Dušenou kapustu s bramborem podávejte se sójovými nudličkami.
Dušením kapusty vznikne nesmírně chutné a zároveň velmi zdravé jídlo. 

Hlávková kapusta – recept na kapustovou polévku

Kapusta a dobrá rajčata jsou v této veganské polévce zásadními ingrediencemi. Naopak luštěninu můžete libovolně nahradit – skvělá je i cizrna, jakékoli jiné menší fazole a v expresní variantě také červená nebo žlutá půlená čočka.

Kapustová polévka – ingredience

  • 1 menší hlávková kapusta
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 400 g rajčat
  • 130 g suchých fazolí
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 4 lžíce řepkového a 4 lžíce olivového oleje
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • červená curry pasta podle chuti
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl, čerstvě namletý pepř
  • pepř
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce umeoctu

Kapustová polévka – postup

  1. Fazole namočte den předem, druhý den dejte v nové vodě vařit do poloměkka (cca 15–20 min).
  2. Troubu předehřejte na 200 °C, rajčata omyjte a nakrájejte na osminky. Rozprostřete na plech s pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, osolte a zasypte třtinovým cukrem. Pečte přibližně půl hodiny, dokud nepřipravíte vše ostatní.
  3. Hlávku kapusty rozeberte na listy, omyjte je, nechte okapat a vykrojte tuhé řapíky. Zbytky čepelí nakrájejte na kousky.
  4. Ve velkém hrnci rozehřejte řepkový olej, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte, dokud nezesklovatí, cca 8 minut. Poté přidejte mrkev i petržel nakrájenou na drobné kostičky, česnek na plátky a rajský protlak a dál smažte za stálého míchání. Nakonec přihoďte nakrájenou kapustu a finálně opečte.
  5. Osolte, opepřete a zalijte horkým zeleninovým vývarem.
  6. Do hrnce přidejte také scezené předvařené fazole (vodu z fazolí si můžete zatím uschovat, pokud budete chtít polévku ve finále doředit). Na mírném plameni vařte vše pospolu pod poklicí 10 min.
  7. Nakonec vmíchejte pečená rajčata.
  8. Dochuťte umeoctem, sójovou omáčkou a rozhodně nevynechejte červenou kari pastu – aby polévka pořádně zahřála, musí být trochu pálivá. Pokud ji nemáte a nepoužíváte, můžete nahradit srirachou nebo opečením (spolu se zeleninou) a vyvařením jedné rozpůlené chilli papričky (před podáváním vyjměte).

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang