
Chronická rýma, zahlenění, kožní a trávicí problémy, povlak na jazyku, bolesti břicha, nadýmání, akné, padání vlasů, tvorba lupů, oslabení imunity, tvorba zánětů, vaginální obtíže, apatie, deprese – všechny tyto zdravotní problémy mohou být způsobeny kvasinkami. Protikvasinková dieta omezující cukry a škroby může být vítaným pomocníkem na vaší cestě k uzdravení.
Máte některou z uvedených potíží a nedaří se vám ji vyléčit? Pak vězte, že může být způsobena houbami candida albicans neboli kvasinkami, které většina lékařů nediagnostikuje nebo jim nepřikládá význam, ale jejich skryté a dlouhodobé působení může vyvolávat řadu vleklých potíží.
Neléčené pak mohou přerůst až do závažných onemocnění a dokonce přispívat ke vzniku rakoviny. Kvasinky jsou totiž plísně a produkují látky, jež jsou pro tělo toxické a mohou působit rakovinotvorně.

Kvasinky jsou mikroorganismy, které má ve střevech v malém množství každý z nás. Problém však nastává, dojde-li k jejich přemnožení jak ve střevech, tak v ústech nebo pohlavních orgánech. Mylně se však domníváme, že kvasinkové infekce nás prostě „postihly“, že jsme je někde chytili – není to tak!
Kvasinky se přemnoží hlavně po používání antibiotik a důsledkem nevyvážené, nesprávně sestavené stravy s přemírou cukrů a škrobů. Přemnožení kvasinek způsobuje kandidózu nebo mykózy, s nimiž má zkušenost spousta žen a často bezradně vzdává boj s neustále se vracejícími záněty. Řešení je přitom velmi jednoduché – na určitý čas změnit jídelníček.
Kvasinky mají rády to nezdravé, co máme rádi i my- cukr a škrobové potraviny (brambory, pečivo, těstoviny a veškeré potraviny z pšenice a dalších obilnin s obsahem škrobů), konzervované přislazované ovoce, sladkosti ve všech podobách, bílou mouku, bílou rýži, alkohol, kávu, černý čaj a jakékoliv slazené čaje, limonády a další nezdravé nápoje.
I díky působení kvasinek máme při takové stravě stále chuť na další a další sladkosti, sladíme při každé příležitosti a hojně používáme právě potraviny s obsahem škrobu, který chutná kvasinkám. Je to jako začarovaný kruh, který nás nutí stále dokola používat tyto potraviny, a chuť na čerstvé saláty, zeleninu, neškrobové obilniny (pohanku, jáhly, quinou) je něčím, co je nám pak velmi vzdálené.
Naopak, uděláme-li ten krok a přeorientujeme-li se na čerstvé potraviny a bezlepkové, celozrnné obilniny, čerstvé saláty a syrové ovoce, neslazené čaje a zdravé potraviny, automaticky se zase snižuje chuť na sladké a nezdravé.
Kvasinky jsou skrytý nepřítel a jejich přítomnost vypovídá o stavu naší trávicí soustavy a potažmo celého organismu. Ne nadarmo jsou populární potraviny s obsahem živých kultur bifidus a laktobacilus, protože stav našeho organismu stojí a padá se stavem našich střev.
Kdo nejí syrovou zeleninu a ovoce, bezlepkové obiloviny, neomezuje příjem sladkostí, a navíc ve větším konzumuje alkohol, případně se opakovaně léčí antibiotiky, může mít problém. Kvasinky slouží jako indikátor toho, že něco je špatně a je nejvyšší čas s tím něco dělat.

Mají-li ženy vaginální problémy a je možnost, že kvasinková infekce vznikla přenosem od partnera, je vhodné, aby protikvasinkovou dietu nasadil i on, aby se případné problémy nevracely.
Ať již máte problémy s kvasinkami v kterékoliv části těla (i „obyčejné“ svědění kůže u dětí může být vyvoláno právě kvasinkami), je čas zapomenout na potraviny, které běžně jíte, a popřemýšlet o svých stravovacích návycích.
Jakmile skončíte s přemýšlením, je namístě nasadit speciální protikvasinkovou dietu, která přísně zakazuje konzumaci cukrů, škrobů a dalších nezdravých potravin, které v organismu působí kyselinotvorně. Čerstvá zelenina a čerstvé zeleninové šťávy naopak působí zásadotvorně.
Při protikvasinkové dietě je však zakázána i většina ovoce, byť čerstvého, protože ovoce přirozeně obsahuje jednoduché cukry, tedy opět výživu pro kvasinky. Kromě vyjmenovaných potravin je tak při protikvasinkové dietě naprosté tabu i sladké ovoce jako banány, sladké, mandarinky, hrozny, broskve a jakékoliv konzervované či zpracovávané výrobky z nich.
Možná si budete myslet, že když vyřadíte všechny výše jmenované potraviny, už vám v jídelníčku nic nezbude. Je to síla zvyku, která nás nutí neustále konzumovat ty stejné potraviny. Chléb je snad nejsilnější potravinová droga, silnější než proslulá chuť na čokolády.
Chceme-li se však zbavit svých potíží, mnohdy chronických, musíme překonat své zažité zvyky a přeorientovat se na potraviny, které našemu tělu prospějí. Můžeme zkusit protikvasinkovou dietu na 2 týdny nebo 2 měsíce, jakékoliv snížení počtu kvasinek je prospěšné, ale výrazný efekt je hlavně při dlouhodobém praktikování.
A i po výrazné eliminaci kvasinek je důležité dodržovat zásady zdravého a pestrého jídelníčku s důrazem na čerstvé zeleninové saláty, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, minimum škrobových potravin a jen trochu sladkého ovoce.
Jak by měl takový jídelníček při protikvasinkové dietě vypadat?
Začít den můžeme třeba bylinkovým čajem, vodou s jablečným octem, která skvěle nastartuje metabolismus, dodá energii a reguluje kyselé prostředí v organismu. Lze také pít čerstvou mrkvovou šťávou z odšťavňovače. Pak přijde vhod například kukuřičná nebo jáhlová kaše nebo některý z různorodých receptů s tempehem, například miska jáhel s tempehem a kysaným zelím.
K obědu můžeme začít salátem – například z listového salátu, červené řepy, rajčat, mrkve a troškou cibule nebo pórku. Zálivku můžeme vytvořit z rozmixovaných ořechů s olivovým olejem nebo zálivku z jogurtu s živými bifidus kulturami (u sojových jogurtů mají živé kultury jen Sojade jogurty, ostatní jogurty mívají kultury pasterizované). Jako přílohu si můžeme dát pohanku nebo quinou s mořskými řasami, ochucenou troškou česneku nebo křenu.
Během dne je vhodné pít čaj lapacho či maté, zelené či bylinkové čaje nebo minerální vody. K večeři se pak naskýtá možnost pečené zeleniny, jako jsou třeba celerové řízečky nebo pečená dýně s kukuřičnou kaší a houbami shitake.
Variant je spousta a i kdybychom nesplnili veškerá kritéria protikvasinkové diety, důležité je, že kvasinky eliminujeme a jejich působení omezíme na rozumnou míru. Z organismu je není možné nijak vypudit, výrazně však můžeme snížit jejich počet a uvidíme sami, že našemu zdraví to jen a jen prospěje!

Po skončení protikvasinkové diety dodržujte i nadále hlavní popsané zásady zdravého stravování.
Protikvasinková strava a její zásady
- vyřadit cukry včetně fruktózy, hnědého cukru, cukrů obsažených v ovoci a umělých sladidel
- vyřadit výrobky s cukrem, např. marmelády, kompoty, kečupy s cukrem, med
- vyřadit chléb, pečivo, těstoviny, výrobky z bílé mouky a bílé rýže, částečně i celozrnné obilniny
- vyřadit alkohol, kávu, černý čaj, slazené a instantní čaje, limonády
- vyřadit banány, mandarinky, hrozny, broskve a sterilované ovoce
- vyřadit antibiotika
- vyřadit stres
Potraviny, které jsou při protikvasinkové dietě vhodné
- jakákoliv čerstvá nebo vařená zelenina, čerstvé zeleninové saláty, při vaření zeleniny je dobré šetrné dušení nebo vaření v páře, aby se zachovalo maximum vitamínů a minerálů, nevhodné je smažení
- místo brambor například topinambury, místo bílé rýže pohanka, jáhly nebo quinoa
- zelí a kysané zelí (největší nepřítel kvasinek!), cibule, česnek, zázvor, křen
- jakékoliv ořechy a semínka, ideální je používat také čerstvý či strouhaný kokos
- jogurty s probiotickými kulturami, probiotika obecně, psyllium, vláknina
- ovoce jen kyselé – grepy, citrony, pomeranče, kyselá jablka
- nápoje bez cukru, čaj maté, lapacho, zelené čaje
- zvýšený příjem minerálních látek
- používání přírodních doplňků stravy jako aloe, goji, noni, extrakt z česneku, chlorella, ječmen, spirulina
- je vhodné podpořit zdraví jater například extraktem z bylinky ostropestřec mariánský
- vhodné jsou také extrakt z grepu, oreganový olej, koloidní stříbro
- bylinky s antiseptickým účinkem, oregano, rozmarýn, meduňka
- prospějí vám rovněž očisty jednotlivých orgánů, nejlépe postupně – začněte od jater, pokračujte játry a ledvinami
Hodně štěstí v boji s kvasinkami!
Vegan.cz