Seznamte se: Tlusté střevo

Články

Moc se o něm nemluví, ale patří k trávicí soustavě a plní řadu důležitých funkcí. Je dlouhé 1,5 metru a má průměr 6 cm. Absorbuje vodu a rozkládá odpadní produkty těla na stolici, kterou vylučuje ven. Svými stěnami absorbuje vitaminy B a K. Střevní mikroflóra se podílí na látkové výměně a ve střevech se tvoří většina imunitních buněk. A věděli jste, že stření stěny produkují serotonin, takže ovlivňují náladu?

Tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, celé soustavy trávicího traktu, jehož fungováním se zabývá gastroenterologie. S trávením úzce souvisí zdraví. Správné zpracování potravy, vstřebání všech potřebných látek a vyloučení nestravitelných zbytků a zplodin z těla je důležitý proces, který nastavuje rovnováhu v organismu. Lidé často řeší zažívání, nevolnosti, bolesti žaludku, zvracení, nechutenství, ale na samotný konec celého procesu zažívání zapomínají nebo ho podceňují.  Přitom tato fáze je úplně stejně důležitá, vyloučení zplodin z těla očistí organismus, uleví mu a pomáhá tělu před řadou závažných onemocnění.

Jak to funguje

Součástí tlustého střeva je slepé střevo, tračník a konečník. Tyto části na sebe plynule navazují a jejich role? V tračníku dochází ke vstřebávání vody a solí a k tvorbě stolice, v konečníku se vzniklé výkaly hromadí. Na konečník navazuje krátký řitní kanál a řitní otvor. Sliznice tlustého střeva netvoří řasy ani klky, naopak obsahuje velké množství pohárkových buněk, které vylučují hlen. Do tlustého střeva se nevylučují žádné trávicí enzymy. Všechno směřuje k vyloučení zbytků z těla ven.

Toxiny napadnou celé tělo

Stěna tlustého střeva je poměrně tenká, protože svalovina je v těchto místech už redukovaná. Při nevhodné stravě a nezdravém životním stylu je tlusté střevo zaneseno různými toxiny, chemikáliemi i léky, které ulpívají na jeho stěnách. Mnoho lidí díky zanesení tlustého střeva trpí potížemi s trávením, nadváhou a oslabenou imunitou, což vede ke vzniku mnoha dalších závažných onemocnění. Toxiny a hniloba se dostává přes játra a aortu dostává do krevního řečiště. Nejčastější onemocnění tlustého střeva jsou? Plynatost, křeče, gastritida, zácpa, bolesti břicha, průjmy, ale i bolesti hlavy, v zádech, nadměrná únava, nechutenství, zapáchající pot, zápach z úst, tmavé skvrny na kůži, rudé váčky pod očima a další kožní projevy, nespavost, vypadávání vlasů, diabetes a v neposlední řadě nádorová onemocnění.

Proč?

Na prvním místě je u většiny pacientů nezdravý způsob života – strava plná živočišných tuků, nedostatek vlákniny, zeleniny, nadměrná konzumace alkoholu, sladkostí. Nedostatek pohybu, sedavý způsob života a stres. To všechno zpomaluje činnost střev, duševní i fyzickou nepohodu a oslabení imunity.

Čistit a čistit

Řešením je okamžité čištění zažívacího traktu, hlavně tlustého střeva. Změňte jídelníček, přidejte vlákninu a neperlivé vody. Skvěle funguje kysané zelí, jogurty, kombucha. Probiotika usnadní trávení, snižují cholesterol a podporují imunitu. Ráno sklenka vody s citronovou šťávou nastartuje zažívání. Pokračujte alespoň dvěma litry v průběhu celého dne. Zelenina, ovoce a obilniny by měly být každodenní součástí jídelníčku. Denně choďte alespoň 30 minut pěšky svižnou chůzí, 3 až 4x týdně cvičte.  

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang