Tipy, díky kterým budou vaše fotografie vypadat lépe než kdykoli předtím‍

Články

Pořizování profesionálně vypadajících fotografií chytrým telefonem je jednodušší, než si myslíte. Kvalita fotografií závisí na řadě různých faktorů, včetně načasování, osvětlení a kompozice. Při správném přístupu může být dobrá fotografie skvělým způsobem, jak uchovat okamžik nebo dokonce celé album vzpomínek. Naopak špatně pořízená fotografie může vypadat jako upravená photoshopem, s rozmazanými místy a smytými barvami. Přestože fotoaparát smartphonu nikdy nebude mít stejnou úroveň přesnosti jako digitální zrcadlovka nebo jiné špičkové zařízení, neznamená to, že s telefonem nemůžete pořizovat skvělé fotografie. Pokud se budete řídit těmito tipy a pokyny, které vypracovala společnost Depositphotos.com, budete moci pořizovat mnohem lepší selfie a používat přední i zadní fotoaparát pro formálnější fotografie.

Zapněte blesk

I když používáte přední fotoaparát, vyplatí se pro selfie zapnout blesk, už jen kvůli jasu. Při dostatečně vysoké úrovni jasu vám blesk pomůže vyhnout se stínům na obličeji, které by jinak mohly způsobit, že vaše selfie budou vypadat hrozně. To je obzvláště užitečné, pokud fotíte na špatně osvětleném místě nebo v interiéru. Kromě toho, že vám blesk pomůže vyhnout se stínům, vám také pomůže pořídit lepší skupinové selfie. Pokud je v blízkosti jasný zdroj světla, například slunce, může se světlo z blesku odrazit od okolních povrchů a vytvořit rovnoměrnější osvětlení. Ve většině případů bude blesk užitečný pouze v případě, že fotografujete v interiéru nebo na špatně osvětleném místě. Pokud fotíte venku, blesk ve skutečnosti způsobí, že vaše pleť bude na fotografii vypadat velmi žlutě a bude opravdu nelichotivá. Pokud tedy fotíte venku, nezapomeňte blesk vypnout.

Zaostřete na objekt

Jednou z nejdůležitějších součástí úspěšného fotografování je zaostření na správný objekt. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je použít funkci zaostření klepnutím. Stačí klepnout na požadovaný objekt a fotoaparát na něj automaticky zaostří. Funkce tap-to-focus je bohužel dostupná pouze u některých modelů smartphonů. Pokud máte například iPhone, můžete tuto funkci použít. Pokud však máte zařízení se systémem Android, budete muset zaostření upravit ručně přejetím prstem po obrazovce, dokud nebude snímek zaostřen. Pokud chcete své fotografie posunout na vyšší úroveň, můžete použít funkci automatického ostření zadního fotoaparátu smartphonu. To sice nebude fungovat u všech zařízení, ale v aplikaci fotoaparátu můžete najít nastavení, které vám pomůže snadněji zaostřit.

Nepoužívejte digitální zoom

Pokud nefotografujete velmi specifický objekt, například květinu, je obvykle lepší se funkci digitálního zoomu vyhnout. Je to proto, že když fotografii přiblížíte, fotoaparát začne zvyšovat jas snímku, což může vést k přeexponování. Stejně tak může přiblížení způsobit, že snímek bude vypadat jako rozpixelovaný, což při pořizování profesionálně vypadající fotografie rozhodně nechcete. Než se pokusíte o přiblížení, snažte se raději k objektu co nejvíce přiblížit. Toho můžete dosáhnout přiblížením nebo pohybem samotného fotoaparátu. Pokud musíte bezpodmínečně přiblížit snímek, ujistěte se, že tak činíte pomalu, a buďte připraveni pořídit více snímků, pokud jeden z nich nebude dokonalý. Pro zvětšení fotografie bez ztráty kvality můžete použít https://cz.depositphotos.com/upscaler.html.

Sledujte expozici

Pokud fotografujete venku, můžete si všimnout rozdílu ve snímku, když jste obráceni ke slunci, ve srovnání s tím, když nejste. Je to proto, že slunce vytváří tzv. vysoce kontrastní scénu, kdy se jas fotografie z jedné strany velmi liší. Chcete-li se vyhnout přeexponování fotografie, ujistěte se, že je slunce otočeno k vám zády. Pokud je před vámi, bude vaše fotografie vypadat příliš tmavě. Pokud můžete, fotografujte, když je slunce pod úhlem a ne přímo nad vámi.

Experimentujte s úhly

V závislosti na typu fotografie, kterou se snažíte pořídit, může být nutné vyzkoušet různé úhly. Pokud se například snažíte vyfotit skupinu lidí, možná budete chtít fotografovat shora, aby všichni vypadali rovnoměrněji. Pokud fotografujete krajinu, budete pravděpodobně chtít fotografovat z nízkého úhlu, abyste mohli zahrnout co nejvíce krajiny. Totéž lze říci o fotografii ve stylu portrétu, kdy budete pravděpodobně chtít fotografovat z vysokého úhlu, aby byl vidět obličej fotografované osoby. Podobně můžete experimentovat s různými pozicemi i při fotografování v interiéru. Můžete například zkusit fotografovat shora nebo zespodu objektu, abyste dosáhli jiného efektu.

Zvyšte rychlost závěrky

Pokud se vám vaše fotografie zdají vždy příliš rozmazané, může být problém v rychlosti závěrky. Rychlost závěrky udává, jak dlouho fotoaparátu trvá, než fotografii skutečně pořídí. Pokud je rychlost závěrky příliš pomalá, budou vaše fotografie vypadat rozmazaně. To platí zejména v případě, že fotografujete pohybující se objekty nebo objekty za špatných světelných podmínek. Pokud čelíte situaci se slabým osvětlením a zjistíte, že je rychlost závěrky příliš pomalá, můžete zkusit použít stativ, abyste stabilizovali fotoaparát a ujistili se, že je každá fotografie správně zaostřená. Případně můžete zvýšit rychlost závěrky snížením nastavení ISO fotoaparátu.

Vyzkoušejte různé filtry

Kromě změny nastavení fotoaparátu můžete při fotografování zkusit také experimentovat s různými filtry. Stejně jako můžete na fotografie na Instagramu přidávat samolepky a filtry, můžete tak činit i před pořízením fotografie fotoaparátem smartphonu. V závislosti na typu pořizované fotografie můžete experimentovat s různými filtry. Pokud například fotografujete při slabém osvětlení, můžete vyzkoušet noční režim nebo filtr blesku, který fotografii rozjasní. Pokud se snažíte fotografii dodat určitou náladu, můžete zkusit experimentovat s různými filtry a zjistit, které se vám líbí nejvíce.

Závěr

Dobrá fotografie může být dokonalým způsobem, jak uchovat okamžik nebo dokonce celé album vzpomínek. Špatně pořízená fotografie však může vypadat jako upravená ve Photoshopu, s rozmazanými místy a vymytými barvami. Dodržováním těchto tipů a triků můžete pořizovat mnohem lepší selfie pomocí předního i zadního fotoaparátu pro formálnější fotografie. S těmito fotografickými tipy na paměti budete moci pořizovat lepší fotografie pomocí svého chytrého telefonu. Ať už pořizujete selfie nebo formálnější fotografie ve stylu portrétu, tyto tipy vám pomohou pořídit profesionálně vypadající fotografie jako profesionál. S pomocí pěkného fotoaparátu chytrého telefonu můžete vytvořit vzpomínky, které vám vydrží celý život.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang