Tipy na svěží a jednoduché večeře

Veganské recepty

Jíst každý večer chutné, doma vařené jídlo může být problém, zvláště po dlouhém dni. Ale se správnými ingrediencemi a trochou kreativity lze snadno sestavit výživnou a lahodnou večeři. Zde je několik tipů, jak připravit jednoduché a svěží večeře, které celou rodinu zanechají plné a spokojené.

Naštěstí existuje mnoho možností, které mohou poskytnout všechny základní živiny rychlým, snadným a chutným způsobem. Zde je několik tipů na přípravu chutných a jednoduchých večeří, které zasytí, dodají energii a zanechají chuť na víc.

Klíčem k dobré večeři je vytvořit vyvážené jídlo. To znamená mít určitý typ bílkovin, které poskytují energii a živiny, ale také nějaké sacharidy, které poskytují energii, a také nějaké ovoce a zeleninu, které poskytují celou řadu vitamínů a minerálů.

Zde je několik fantastických jednoduchých a zdravých jídel, které uspokojí i ty nejnáročnější jedlíky.

Okurkový salát s mangem a arašídy

Na tento chutný a zároveň výživný salát stačí jen několik surovin:

  • 1 zralé mango
  • 1 salátová okurka
  • hrst arašídů
  • 1 limetka
  • trocha studené vody

Okurku i mango stačí oloupat a obojí nakrájet na tenké proužky. Nadrcené nesolené pražené arašídy vložit do pevnějšího sáčku, kuchyňskou paličkou párkrát zabouchat a takto nadrcené ořechy přidat mangu a okurce.

Poté už jen stačí vymačkat jednu limetku a přidat zhruba 100ml vody. Do vody se krásně pustí šťáva z ovoce a zeleniny a chutě se propojí. Pro nevegany lze přidat lžíci rybího oleje, která dodá salátu zajímavé aroma.

Arašídy přidají okurkovému salátu zdravé tuky a pro vyváženou večeři jej stačí doplnit už jen o bílkoviny.

Celerovo-mrkvový salát

Celerovo-mrkvový salát je skvělou volbou pro lehkou a jednoduchou večeři. Kombinace křupavého celeru a mrkve je neuvěřitelně osvěžující a zároveň je zdrojem beta-karotenu, vitamínu A a draslíku. Lze jej podávat jako přílohu nebo jako hlavní chod spolu s bílkovinami dle vlastní chuti.

Na tento salát je potřeba:

  • půlka celeru
  • 2 mrkve
  • 3 malá jablka
  • 1 červená paprika
  • 100 g veganského bílého jogurtu
  • sůl, pepř
  • půl lžičky stévie
  • balzamikový ocet

Celer a mrkev stačí nastrouhat najemno, jablka hruběji. Papriku nakrájet nadrobno a vše smíchat s bílým jogurtem. Dle chuti přidat sůl, pepř, pár kapek stévie a pár kapek balzamikového octa. Salát je výborný, když se nechá nějakou dobu uležet.

Základem každého zdravého jídelníčku je čerstvá a kvalitní zelenina.

Salát z čínského zelí

Tento salát je pravou vitaminovou bombou, která potěší každého milovníka zeleniny.

Na tento výborný veganský salát z čínského zelí je potřeba:

  • 1 středně velké čínské zelí nastrouhané nahrubo
  • 3 lžíce veganské majonézy
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • sůl, pepř

Ve velké míse se smíchá nakrájené čínské zelí a sezamová semínka. V malé misce se udělá zálivka na salát. Prošlehaná veganská majonéza, rýžový ocet, cukr, sezamový olej, česnekový prášek, nastrouhaný zázvor, sůl a pepř.

Zálivkou se přelije směs zelí a semínek, která se pečlivě zamíchá a uloží na hodinu do lednice. Takto je to jednoduché!

Veganský šopský salát

Šopský salát pochází z Bulharska, nicméně i v naší zemi je velmi oblíbený a lze jej objednat snad v každé hospodě. Jak na veganskou verzi?

Bude potřeba:

  • 1 salátová okurka, oloupaná
  • 1 červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 zralá rajčata
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl, pepř
  • trocha hladkolisté petržele
  • 150 g veganského řeckého sýra

Oloupanou okurku, papriku a rajčata stačí nakrájet na přibližně stejně velké kusy. Cibuli nakrájet na proužky a promíchat s petrželí. Vše smíchat, osolit, opepřit a přidat olivový olej a vinný ocet. Celou směs promíchat a před podáváním posypat šopský salát nastrouhaným sýrem.

Veganský nudlový salát

Tento salát z nudlí a s tofu si oblíbí jistě i ti, kteří si maso a živočišné produkty rádi dopřejí. Příprava zabere zhruba 20 minut.

Na tuto skvělou večeři bude potřeba:

  • 150 g rýžových nudlí
  • 100 g červeného zelí
  • 2 mrkve
  • 1 červená paprika
  • máta
  • koriandr
  • sezam
  • 150 g tofu
  • sójová omáčka
  • sušená cibule a česnek
  • pepř, sůl

Na zálivku na salát stačí:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ume octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • půl lžičky mletého zázvoru

Rýžové nudle se uvaří dle návodu na obalu, zelí a paprika se musí nakrájet na úzké nudličky, mrkev nastrouhat a vše přidat k uvařeným nudlím a přidat nasekaný koriandr.

Zvlášť nakrájené tofu smíchat se 2 lžícemi sójové omáčky, troškou sušeného česneku a cibule, pepřem a celé orestovat ve veliké hluboké pánvi a poté přidat k salátu.

Na zálivku stačí jen přidat všechny ingredience k sobě, zamíchat a přidat do salátu. Hotovo!

Toto jídlo zastupuje všechny pro tělo potřebné makroživiny.

Co ze zbytku zeleniny?

Ze zbytků zeleniny lze připravit různé nápoje, z nichž některé mohou být zdravé i chutné. Například mrkvová šťáva je skvělý způsob, jak spotřebovat přebytečnou mrkev a lze ji snadno vyrobit pomocí odšťavňovače nebo kuchyňského robotu.

Šťáva z červené řepy je další možností, s možností smíchat ji s jinými šťávami, jako je jablečná, pro lahodnou a zemitou směs. A třeba domácí okurková limonáda je osvěžující volbou s četnými zdravotními přínosy.

Ze zbytků zeleniny lze vyrobit také domácí pesta, která dodají každému pokrmu chuť a barvu. Stačí jen smíchat zbylou zeleninu, jako například kapustu či špenát s olivovým olejem, česnekem a piniovými oříšky. To lze později použít k vytvoření řady pokrmů, od salátu až po těstovinové hlavní chody.

Samozřejmě také polévky jsou vynikajícím způsobem, jak spotřebovat jakýkoli přebytek zeleniny, a lze je připravit v hrnci nebo mixéru. S trochou kreativity lze zbytky zeleniny proměnit v řadu lahodných nápojů jako je například domácí okurková limonáda až po hlavní chody či pesta, která se budou hodit při dalším vaření.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang