Houba Jidášovo ucho má sametový a trochu znepokojivý rosolovitý klas. Vypadá jako klas vyrůstající z rozkládajících se větví. Jidášovo ucho lze najít ve vlhkém a stinném prostředí, a na stromech, jako je bez a buk. Jak na přípravu Jidášova ucha?
Obsah článku
Jidášovo ucho je houba s jedinečným vzhledem, připomínající tvar lidského ucha.
Barva houby se může lišit od hnědočervené až po tmavě fialovou. Houba je gumová a houbovitá na dotek a má hladký povrch.
Před použitím se houba obvykle suší a poté se namáčí ve vodě, aby se změkčila.
Jidášovo ucho se používá v široké škále pokrmů, od polévek a omáček až po saláty a smažené pokrmy.
Jidášovo ucho obsahuje řadu bioaktivních látek, které vykazují antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.
Nekonzumujte dřevokaznou houbu, pokud užíváte léky na ředění krve. Pokud užíváte léky na předpis, poraďte se se svým lékařem.
Jak vypadá Jidášovo ucho
Jidášovo ucho (lat. Auricularia auricula-judae) je houba ve tvaru držáku připomínající hnědé, želatinové, rosolovité maso. Počátek je pohárkovitý, vyvíjejí se z něj laloky, díky nimž vypadají až neuvěřitelně podobně jako lidské uši.
Zvenku hnědé a sametové, s vrásčitým, lesklým vnitřním povrchem. Jednotlivé laloky mohou dosahovat průměru 3 až 10 cm. Dužina je gumovitá, želatinová.
Jidášovo ucho – příprava
Dřevokazné houby mají velmi jemnou chuť s trochou zemité příchuti. Jsou jako tofu, protože přebírají všechny chutě, které v pokrmu připravujete. Díky tomu jsou vynikajícím způsobem, jak přidat texturu jakémukoli pokrmu, který máte rádi. Houby připravíte za pouhých 20 minut a získáte 4 porce.
Jak na přípravu Jidášova ucha?
Ingredience na Jidášovo ucho:
- 1 šálek sušených hub Jidášovo ucha
- vroucí voda v takovém množství, aby pokryla houby v misce
- čistá voda na opláchnutí
Postup:
- Sušené houby zalijte vroucí vodou. Mělo by jí být tolik, aby houby pokryla, a přikryjte je pokličkou, aby zůstaly ponořené. Namočte houby do horké vody alespoň na 15 minut nebo dokud nejsou ohebné.
- Opláchněte houby jednu po druhé pod umyvadlem a masírujte je pod vodou, dokud nebudou čisté. Osušte.
- Nakrájejte houby na tenké plátky pro váš recept.
- Dřevokazné houby, které jsou rehydratované, je nejlepší použít ihned pouze k tomuto jídlu.
- Rehydratované dřevokazné houby nelze skladovat přes noc ve vodě v chladničce kvůli možné kontaminaci.
- Sušené dřevokazné houby lze uchovávat v suchu až rok, pokud jsou uloženy ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku. Namočené a změklé houby je třeba okamžitě spotřebovat.
Jidášovo ucho – recepty
S Jidášovým uchem lze připravit spousta receptů, například salát nebo skvělá polévka.
Jidášovo ucho – recept na salát
Takový pokrm se nevidí každý den. Vypadá podivně a na první pohled není nijak zvlášť lákavý, avšak tento salát z dřevokazných hub je v Číně doslova na každém jídelním lístku. Příprava salátu zabere 3 hodiny a je pro 6 porcí.
Ingredience pro salát s Jidášovým uchem:
- 4 šálky rehydratovaných hub Jidášovo ucho (ořezané a omyté)
- 3 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 1-2 čerstvé červené chilli papričky (zbavené slupky a nasekané – volitelně)
- 1 a ½ lžíce čínského černého octa
- 1 lžíce lehkou sójové omáčky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce jemně nasekané jarní cibulky (nebo koriandru)
Postup:
- Ve středně velkém hrnci vařte houby ve vroucí vodě 3-4 minuty. Slijte je a propláchněte pod tekoucí studenou vodou, aby zcela vychladly.
- Odstavte a nechte odtéct přebytečnou vodu. Přebytečné vody se můžete zbavit také pomocí odstředivky na salát.
- Ve velké míse smíchejte česnek, papriku, ocet, lehkou sójovou omáčku, cukr a sezamový olej, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte houby a dobře promíchejte. Přikryjte a nechte 30 minut marinovat v chladničce.
- Před podáváním nezapomeňte směs znovu promíchat, protože omáčka má tendenci usazovat se na dně. Podávejte na talíři a ozdobte nasekanou cibulkou nebo koriandrem.
Veganské stir-fry s Jidášovým uchem – recept
Veganské stir-fry s Jidášovým uchem je křupavý, pikantní a snadno připravitelný čínský recept, který je navíc velmi zdravý a chutný.
Podívejte se do svého mrazáku, jakou zeleninu máte po ruce, a využijte všechny tyto kousky. Jediné, co doporučujeme, je smažit nejprve tvrdší kořenovou zeleninu nakrájenou na tenké plátky a pak méně tvrdou zeleninu.
Listovou zeleninu a připravené a nakrájené houby přidejte až úplně nakonec a rychle je promíchejte. Nechcete, aby houby ztratily tu lahodnou křupavost. Celý proces smažení trvá méně než 5 minut. Ujistěte se, že máte vše nakrájené a připravené, protože wok nebude čekat.
Ingredience na veganské stir-fry s Jidášovým uchem:
- 1 lžíce oleje na vaření
- 3 stroužky česneku oloupané a rozdrcené
- 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru (nebo ½ lžičky mletého sušeného)
- 0,5 lžičky chilli pasty nebo ½ čerstvého chilli nakrájeného nadrobno
- 140 g bambusových výhonků
- 1 šálek choi sum nasekaný (nebo jiná zelená listová zelenina podle potřeby)
- 2 šálky lesních hub (rehydratovaných, omytých, s odstraněnými stonky a nakrájených na kousky velikosti sousta)
- 110 g tofu nakrájeného na kostičky
- 1,5 lžíce sójové (tamari) omáčky
- 1 lžíce černého čínského octa
- 1 špetka cukru nebo jeho náhražky
- 1 lžička sezamového oleje
- 2 zelené cibulky (nepovinné – na ozdobu)
Postup:
- Houby rehydratujte 15 minut v horké vodě, dobře je opláchněte a nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- Do pánve wok nebo na klasickou pánev dejte olej, přidejte česnek, zázvor a chilli pastu nebo nasekanou chilli papričku a smažte 1 minutu nebo dokud koření nezíská vůni.
- Přidejte bambusové výhonky, houby, tofu, choi sum (čínskou zelenou listovou zeleninu dle výběru), tamari (sóju), černý čínský ocet, cukr nebo jeho alternativu, sezamový olej a smažte, dokud se chutě nespojí a choi sum nebude jasně zelená, asi 2-3 minuty.
- Na ozdobu přidejte zelenou cibulku a podávejte horké s rýží. Rýži můžete využít i ve vegetariánských receptech s rýží.
Můžete použít jakoukoli zeleninu. Nezapomeňte však nejprve uvařit tvrdší zeleninu.
Jidášovo ucho – záměna
Jidášovo ucho lze zaměnit s řasnatkou hnědou (Peziza badia), která roste na zemi a je jedovatá, a boltcovitkou mozkovitou (Auricularia mesenterica), jejíž plodnice jsou menší, světlejší a chlupatější.
Kde Jidášovo ucho najít
Obvykle se Jidášovo ucho vyskytuje ve shlucích, které opadávají z odumřelých a odumírajících větví, především černého bezu, ale někdy i na jiných druzích listnatých dřevin, zejména buku, platanu a jasanu. Má rád vlhké a stinné prostředí.
Jidášovo ucho – cena
Jidášovo ucho si můžete také zakoupit v obchodu. Cena za 1 kg houby se pohybuje mezi 400 až 900 Kč.
Jidášovo ucho – účinky
Dřevokazné houby jsou základem tradiční čínské medicíny již tisíce let. Tento druh houby má v čerstvém stavu tuhou, želatinovou, pružnou strukturu a vnější povrch je jasně červenohnědý s purpurovým nádechem, často pokrytý drobnými šedými chloupky a nepřekvapivě se nápadně podobá uchu.
Nejméně do 60. let 19. století se houba používala v lékařství a předpokládalo se, že houby, které vypadají jako části těla, lze použít k léčbě dané části těla.
Používala se proto k léčbě očních potíží (protože oči jsou rosolovité stejně jako houba) a problémů s krkem (protože struktura rosolovitého ucha byla považována za podobnou struktuře krku).
Houba Jidášovo ucho je také oblíbená v čínské kuchyni, kde je známé jako „dřevěné ucho“. Má křehkou strukturu a jemnou „dřevitou“ chuť, takže se výborně hodí k hranolkům (třeba zdravým batátovým hranolkům) a do polévek a salátů.
Jidášovo ucho a srdce
Dřevokazné houby jsou bohaté na vitaminy B-komplexu a mnoho dalších biologicky aktivních látek, jako jsou polysacharidy, které zlepšují činnost srdce. Pomáhají udržovat hladinu cholesterolu pod kontrolou.
Výzkum potvrdil, že jeden houba pomáhá potlačovat srážení krve a blokovat agregaci krevních destiček, což by mohlo být prospěšné při trombóze v noze. Celkově houba může přispět ke zlepšení krevního oběhu a také zabránit infarktu, mrtvici a poškození tepen, které může vést k srdečním onemocněním.
Jidášovo ucho jako antioxidant
Jidášovo ucho je mimořádně bohaté na antioxidanty. Bylo zjištěno, že antioxidační aktivita houby je prospěšná při prevenci rozvoje degenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a demence.
Studie z roku 2013 publikovaná v časopise „International Journal of Medicinal Mushrooms“ zjistila, že konzumace syrového nebo vařeného Jidášova ucha může chránit mozek před těmito dvěma vysilujícími stavy.
Studie z roku 2019, která byla publikována v časopise „Journal of Food Science and Technology“, navíc zjistila, že vařením hub lze jejich antioxidační aktivitu ještě zvýšit.
Jidášovo ucho a posílení imunity
β-glukanové exopolysacharidy získané z dřevokazných hub mají imunostimulační vlastnosti. Zvyšují aktivitu fagocytů – imunitních buněk, které chrání tělo tím, že pohlcují škodlivé cizorodé částice, bakterie a odumřelé nebo odumírající buňky.
Studie z roku 2015 publikovaná v časopise „International Journal of Medicinal Mushrooms“ navíc zjistila, že dřevokazná houba ušatá účinně blokuje růst Escherichia coli a Staphylococcus aureus, dvou typů bakterií, které mohou způsobovat infekce u lidí.
Jidášovo ucho a zdravé zažívání
Dřevokazné houby jsou bohaté na prebiotickou vlákninu ve formě beta glukanů. Jedná se o nestravitelné vlákniny, které podporují růst dobrých bakterií (probiotik) v mikrobiomu. Prebiotické potraviny nesmírně podporují zdraví trávicího traktu, zlepšují zdraví metabolismu a mohou přispět k posílení imunitního systému.
Jsou také bohaté na vlákninu, přičemž přibližně 71 % z nich tvoří vláknina nerozpustná. Nerozpustná vláknina zůstává nestrávená až do posledního úseku tlustého střeva.
Nedávné studie ukázaly, že tato vláknina může být metabolizována bakteriemi v tlustém střevě za vzniku velkého množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA) – převážně kyseliny octové, propionové a máselné.
Tyto SCFA poskytují palivo pro buňky, které vystýlají stěnu střeva, což napomáhá zdraví trávicího traktu a může snížit riziko problémů s tlustým střevem.
Babské ucho
Ačkoli název Babské ucho může vyvolávat dojem podobnosti s Jidášovým uchem, není tomu tak. Šalvěj přeslenitá, nebo-li babské ucho, je vysoká bylina s fialovými květy. Pro odvar z babského ucha se dnes více používá Šalvěj lékařská.