Cuketová polévka

Veganské recepty

Cuketa je pro mnoho lidí synonymem léta. Jakmile se prázdniny blíží ke konci, zahrádkáři nestíhají své vypěstované plody rozdávat. Pokud k nim patříte i vy, nezoufejte. V následujícím článku vám přinášíme několik receptů na cuketovou polévku, která váš jídelníček jistě obohatí.

Cuketa je nízkokalorická potravina s vysokým obsahem vlákniny a nulovým obsahem tuku, takže je poměrně zdravou volbou. Pomáhá udržovat pravidelnou činnost střev, stabilní hladinu cukru v krvi a celkově prospívá zdraví střev.

Obsahuje také vitaminy A a C, i když jejich obsah se liší podle toho, zda je cuketa vařená nebo syrová. Nevynechávejte slupku – obsahuje nejvíce živin.

Zvenku je obvykle tmavě zelená, ale některé odrůdy jsou slunečně žluté. Vnitřek je obvykle světle bílý se zelenkavým nádechem. Slupka, semena i dužina jsou jedlé a plné živin. Pro cuketu je typická její šestihranná stopka.

Cukety skladujte v mírném chladu. K tomu je vhodná přihrádka na zeleninu v ledničce, kde se teplota drží mezi sedmi až deseti stupni Celsia. Čerstvě sklizené cukety lze skladovat v chladničce dva až tři týdny. Podmínkou je však neporušená slupka a přítomnost stopky.

Při nákupu dbejte na to, aby slupka byla pevná a neporušená, narušená místa totiž mohou být snadno napadena plísní.

Pokud už vás omrzely cuketové placky, zavařená cuketa nebo cuketová omáčka, vyzkoušejte některou z následujících polévek.

Recept na jednoduchou cuketovou polévku

Tato cuketová polévka je osvěžujícím doplňkem letního stolu. Je lehká, svěží, dokonale krémová i bez mléčných výrobků a představuje vynikající způsob, jak si vychutnat to nejlepší z cuketové sezóny. Místo klasických bylinek můžete na závěr posypat nasekanou bršlicí, což je léčivka rostoucí téměř na každé zahrádce.

Ingredience na jednoduchou cuketovou polévku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 4 středně velké cukety, bez slupky, s odříznutými konci, podélně rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 3 hrnky zeleninového vývaru, nebo více podle potřeby
  • ¼ hrnku syrových kešu oříšků
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (skvěle se hodí kopr, bazalka nebo petržel) a další na ozdobu

Jednoduchá cuketová polévka – postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a smažte ji 4-5 minut, dokud nezměkne. Přidejte česnek a míchejte další minutu.
  2. Přidejte cuketu, vývar, kešu, sůl a pepř a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte asi 15 až 20 minut, nebo dokud cuketa nezměkne.
  3. Do polévky přidejte nasekané bylinky a citronovou šťávu. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka nebo ji po částech přendejte do výkonného mixéru a mixujte jen 15-30 sekund, dokud nebude hladká.
  4. Naberte porce cuketové polévky do misek a ozdobte je kapkou olivového oleje a čerstvými bylinkami.
Krémová cuketová polévka.

Recept na krémovou cuketovou polévku – cuketový krém

Zdravá a jednoduchá veganská cuketová polévka z pouhých 3 ingrediencí. Tato cuketová polévka je veganská, bezlepková a rozplyne se vám v ústech.

Ingredience na krémovou cuketovou polévku

  • 1 hrnek syrových kešu oříšků
  • 3 a ½ hrnku zeleninového vývaru
  • 1 kg oloupaných cuket nakrájených nahrubo
  • Mořská sůl
  • Pepř
  • 1 lžíce rostlinného másla, nepovinně

Krémová cuketová polévka – postup

  1. Smíchejte kešu oříšky, vývar a oloupanou cuketu ve středně velkém hrnci na středním ohni a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu na minimum a vařte 20-25 minut nebo dokud kešu oříšky nezměknou a nerozlomí se mezi prsty.
  3. Odstavte z ohně a polévku opatrně přendejte do mixéru. Dochuťte solí a pepřem a přidejte rostlinné máslo (pokud používáte). Mixujte, dokud není polévka k podávání zcela hladká.
  4. Možná budete muset mixovat po dávkách v závislosti na velikosti vašeho mixéru.

TIP: Vyzkoušet můžete i jiné veganské polévky, například tuto polévku z hlívy, jednoduchou rajskou polévku, nebo polévku z červené řepy.

Bazalka zvýrazní sytě zelenou barvu polévky.

Cuketová polévka s bramborem – recept

Sametová cuketová bramborová polévka plná živin a vitamínů je vynikající jako lehká, uklidňující podzimní večeře.

Ingredience na cuketovou polévku s bramborem

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule – nakrájená, hnědá nebo žlutá
  • 2 stroužky česneku – rozdrcené
  • 5 středně velkých cuket (900 g), se slupkou, s oříznutými konci
  • 2 velké brambory (450 g), oloupané
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • ¾ lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • Rostlinná smetana k podávání

Cuketová polévka s bramborem – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek, dokud se nerozvoní – asi 3-4 minuty. Často míchejte, aby se cibule příliš rychle nerozvařila.
  2. Nakrájejte brambory na kostky o tloušťce asi 2,5 cm a cukety nakrájejte na tenké plátky ve tvaru půlměsíce o tloušťce asi 0,5 cm.
  3. Nakrájenou zeleninu vložte do hrnce, promíchejte a opékejte asi 6-7 minut, dokud se cukety a brambory mírně nezapečou a nezavoní.
  4. Zalijte zeleninovým vývarem, přikryjte hrnec pokličkou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na střední/nízkou a vařte 15 až 20 minut nebo dokud zelenina není měkká.
  5. Odstavte hrnec z ohně a polévku rozmixujte ponorným mixérem.
  6. Podávejte s kapkou kokosové nebo sójové smetany pro extra krémově hladkou texturu, případně s trochou syrové nastrouhané cukety pro extra texturu, je-li to žádoucí.

Rychlá a zdravá cuketová polévka – recept

Těžko uvěříte, že tato lehká a přitom sytá polévka neobsahuje žádnou smetanu ani mléčné výrobky. Tento recept je skvělým lehkým obědem nebo večeří, je rychle hotový, používá jen několik málo ingrediencí a je vynikající v každém ročním období.

Ingredience na rychlou a zdravou cuketovou polévku

  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • 1 střední cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • ½ lžičky chilli vloček nebo více podle chuti
  • 1 kg cukety, nakrájené na kousky
  • 3 hrnky vody
  • ⅓ hrnku bazalkových listů
  • Sůl a pepř
  • Extra panenský olivový olej (volitelně)

Rychlá a zdravá cuketová polévka – postup

  1. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej na středně nízké teplotě a přidejte cibuli a česnek. Za občasného míchání vařte 5 minut.
  2. Přidejte cuketu, chilli vločky a špetku soli a vařte dalších 5 minut. Přidejte vodu a vařte, dokud cuketa nezměkne, přibližně 15-20 minut.
  3. Do polévky vložte bazalku a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
  4. Podle chuti osolte a opepřete a podávejte s kapkou olivového oleje.
Cuketovou polévku doplňte různými bylinkami.

Recept na polévku z cukety

Tato veganská cuketová polévka je plná chuti, čerstvě vypěstovaných cuket, bílých fazolí, cibule, česneku a bylinek. Zdravá hutná polévka, která vás zasytí a zahřeje.

Ingredience na polévku z cukety

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 jarní cibulka, nasekaná
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky italského koření
  • 2 středně velké cukety nakrájené na plátky
  • 1 střední mrkev, nakrájená na kostičky
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 3 hrnky zeleninového vývaru nebo 3 hrnky vody plus 1 veganský bujón
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • Sůl podle chuti

Polévka z cukety – postup

  1. V hrnci rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli, česnek, jarní cibulku, celer, tymián, italské koření a vařte, dokud cibule nezměkne.
  2. Přidejte cuketu, mrkev, bílé fazole, zeleninový vývar, kajenský pepř a sůl podle chuti.
  3. Polévku přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 20 minut, dokud nezhoustne. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat další zeleninový vývar, pokud je polévka příliš řídká, vařte ji déle.
  4. Část fazolí rozmačkejte vidličkou, i to pomůže polévku zahustit.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang